Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Bardzo proszę o radę

IP: 62.233.195.* 23.11.05, 16:04
    Mam pytanie. Chciałabym sobie teraz przez okres 3 miesięcy dorobić i dziś
    dostałam propozycję pracy ale od lutego mogę podjąć staż absolwencki na
    którym mi zależy. Wiem, że żeby podjąć staż nie można wcześniej pracować ale
    czy Urząd Pracy dowie się, że akurat od listopada do lutego pracowałam?
    Przecież jak stawię się na wyznaczoną wizytę w UP to mogę powiedzieć, że
    dalej jestem bezrobotna. Poradźcie mi bo nie znam się na tych chorych
    procedurach.
    Obserwuj wątek
      • beettinna Re: Bardzo proszę o radę 23.11.05, 16:08
        nie wolno ci podjąc stażu jeśli masz przepracowane więcej niż 3 miesiące w
        całym życiu.......
        jeśli zmiescisz się w 3ech miesiącach to spoko,wtedy potem staż dostaniesz...

Pozdrawiam:)
        • Gość: Aśka Re: Bardzo proszę o radę IP: 62.233.195.* 23.11.05, 16:18
          Ok bo właśnie dowiedziałam się, że jest taki zapis, że pracowadwca ma obowiązek
          powiadomić UP o podjętej przeze mnie pracy. Mam zamiar przepracować nie dłużej
          niż 3 miesiące. Ale kiedyś po licencjacie odbyłam 3 miesiące stażu (teraz mi
          jeszcze przysługuje 9 mies. stażu). Czy staż traktowany jest jako praca i
          uniemożliwia mi podjęcie teraz tej pracy na te 3 miesiące? Chyba nie bo
          przecież jakbym ten staż, który miałam wcześniej trwał 6 miesięcy to i tak
          dalej mogłabym odbyć 6 miesięcy stażu. Czy dobrze rozumuję?
          • kaaarolinkaa Re: Bardzo proszę o radę 23.11.05, 16:34
            tylko dowiedz sie wczesniej czy mozesz miec ten staz w lutym, bo mzoe juz nie
            bedziesz mogla, z pracy zrezygnujesz a i stazu miec nie bedziesz.
            • Gość: Aśka Re: Bardzo proszę o radę IP: 62.233.195.* 23.11.05, 16:38
              Będę mogła miec staż w lutym.
              Ale nie zostanę wyrejstrowana na 90 dni z UP jeśli teraz podejmę teraz tą pracę?
              • Gość: Aśka Re: Bardzo proszę o radę IP: 62.233.195.* 23.11.05, 16:46
                Wyrejstruję się sama ale nie będzie to przymusowe 90 dni? Pytam tak o to
                ponieważ to trochę skomplikowane gdyż w lutym kończę 27 lat a staż mogę zacząć
                przed ukończeniem 27 r. życia.
                I potem jak zrezygnuję z pracy od razu mogę się znowu zarejstrować?
      • Gość: Kasia Re: Bardzo proszę o radę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.05, 18:43
        Zapytaj w PUP, nowy projekt rozporządzenia dopuszcza osoby z doświadzceniem
        zawodowym do odbycia stażu!!!! Na pewno rozporządzenie wejdzie w zycie od
        nowego roku. W końcu jest szansa dla tych którzy dorabiali w czasie studiów!
        • Gość: Monika Re: Bardzo proszę o radę IP: *.futuro.pl 23.11.05, 19:13
          Kasia skad masz takie informacje?:) Moglabys podac zrodlo?
      • Gość: Monika Re: Bardzo proszę o radę IP: *.futuro.pl 23.11.05, 19:12
        Prawda jest taka, ze wiele osob po prostu zataja ten fakt, ze kiedykolwiek
        podejmowalo prace. Jesli pracowalas tylko na umowe zlecenie UP moze sprawdzic
        to tylko w US. Ale ktoremu urzedasowi chcialoby sie sprawdzac wszystkich
        bezrobotnych;) Przepisy to jedno, a rzeczywistosc to drugie...
        • Gość: Aśka Re: Bardzo proszę o radę IP: 62.233.195.* 23.11.05, 19:28
          To co mam w końcu zrobić?
          • Gość: Monika Re: Bardzo proszę o radę IP: *.futuro.pl 23.11.05, 19:59
            Mowiac o zatajaniu pracy, mialam raczej na mysli prace podejmowane podczas
            studiow. U Ciebie jest o tyle inna sytuacja, ze jestes juz zarejestrowana, wiec
            jesli sie wyrejestrujesz, to fakt podjecia pracy i tak sie wyda. Poza tym skoro
            bedziesz pracowac tylko 3 miesiace to "przepisowo" lapiesz sie na staz. Na
            Twoim miejscu spytalabym w urzedzie, jakie beda konsekwencje i to najlepiej
            kilku osob, bo jak sama widze kazdy mowi tam co innego. I jeszcze jedno
            przyszlo mi do glowy. Nie moglabys podjac tej pracy na czarno?
            • Gość: Aśka Re: Bardzo proszę o radę IP: 62.233.195.* 23.11.05, 20:07
              Nie mogę pracować na czarno w tej firmie.
              Ale czy na pewno mozna pracować nie więcej niż 3 miesiące i podjąć staż?
              Bo jeśli tak to ok, pracodawca poinformuje UP, że podjęłam pracę, wyrejestruję
              się do lutego, potem zwolnię się z pracy, zarejstruję się znowu w UP i podejmę
              staż. Ale paranoja! Ale dobrze myślę?
              • Gość: Monika Re: Bardzo proszę o radę IP: *.futuro.pl 23.11.05, 20:12
                Tak, dobrze myslisz, ale ja mimo wszystko upewnilabym sie jeszcze w UP. No i
                zgadzam sie, ze to jakas paranoja...przede wszystkim te ich chore przepisy,
                ktorych oni sami nie przestrzegaja
          • Gość: Monika Re: Bardzo proszę o radę IP: *.futuro.pl 23.11.05, 20:08
            Teraz dopiero doczytalam o Twoim stazu. Czy byl to staz platny? Jesli tak, co
            bylo podstawa do wyplaty wynagrodzenia? podpisalas jakas umowe? podalas to do
            informacji UP przy zarejestrowaniu? U mnie bylo tak, ze nie wpisalam stazu, a
            przy rejestracji, gdy kobita sie spytala czy pracowalam, powiedzialam, ze bylam
            miesiac na stazu i to wszystko. Ona tego nie wpisala. Jednak, gdy zalatwialam
            kwestie stazu (tego z UP), kobieta (ta od stazu) spytala czy pracowalam, na co
            znowu powiedzialam o tym stazu. Jak powiedzialam, ze podstawa do wyplaty kasy
            byla umowa zlecenie, ona bardzo sie zdziwila, ze nic nie jest wpisane. Jak
            przynioslam jej zaswiadczenie o odbyciu tego stazu, to stwierdzila, ze tego
            bedziemy sie trzymac i rzeczywiscie nie trzeba wcale wpisywac tego jako
            doswiadczenie. Takze widzisz, kazde przepisy mozna nagiac... Pytanie tylko, czy
            podalas ten staz jako doswiadczenie?
            • Gość: Aśka Re: Bardzo proszę o radę IP: 62.233.195.* 23.11.05, 20:29
              Ale ja odbyłam staż z UP a podobno staż nie jest zaliczany do pracy więc
              wygląda to tak jakbym tych 3 miesięcy na stażu nie przepracowała więc teraz
              mogę pracować te nie dłużej niż 3 miesiące i potem pójdę na staż. Ale możesz mi
              powiedzieć gdzie można znaleźć adnotację dot. tej 3 mies. pracy? I na stażu nie
              podpisywałam żadnej umowy, umowę miał UP z moim pracodawcą.
              PO PROSTU JAKAŚ PARANOJA ALE ZALEŻY MI NA TYM STAŻU I ZAELEŻY MI NA TEJ PRACY
              TERAZ.
              • Gość: Monika Re: Bardzo proszę o radę IP: *.futuro.pl 23.11.05, 20:40
                Jesli to staz z UP to ok. Myslalam, ze to byl jakis staz na wlasna reke itp. Co
                do tego warunku, ze nie mozna przekroczyc 3 mies. pracy, nie wiem gdzie to jest
                ujete (moze gdzies w ustawie), w kazdym razie mowili mi o tym w UP i nieraz
                czytalam o tym na forum. Najlepiej dopytaj o szczegoly urzednikow z UP. Pzdr:)
                • Gość: Aśka Re: Bardzo proszę o radę IP: 62.233.195.* 23.11.05, 20:51
                  "Czy osoba bezrobotna, która przed zarejestrowaniem pracowała np. 3 miesiące na
                  umowę zlecenie, o pracę czy o dzieło może być kierowana na staż?

Zgodnie z art. 53 ust. 1 ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 roku o promocji
                  zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (Dz. U. Nr. 99 poz. 1001) bezrobotnego
                  do 25 roku życia, starosta na wniosek lub za zgodą tego bezrobotnego może
                  kierować do odbycia u pracodawcy stażu przez okres nieprzekraczający 12
                  miesięcy. Staż odbywa się na podstawie umowy zawartej przez starostę z
                  pracodawcą, według programu określonego w umowie. Okres odbywania stażu nie
                  powinien być krótszy niż 3 miesiące. (Dz. U. Nr. 185, poz. 1912). W związku z
                  powyższym osoba bezrobotna zatrudniona w czasie krótszym niż trzy miesiące na
                  podstawie stosunku pracy bądź na podstawie umowy zlecenia, umowy o dzieło, nie
                  nabywa - zdaniem Departamentu Rynku Pracy MGiP - wystarczających umiejętności
                  praktycznych do wykonywania pracy. W tej sytuacji nie ma przeszkód, aby osobę
                  taką kierować do odbycia stażu. Celem stażu jest bowiem umożliwienie osobie
                  bezrobotnej nabycia umiejętności praktycznych (art. 2 ust. 1 pkt 34 powołanej
                  ustawy) i zdobycie doświadczenia zawodowego w rzeczywistych warunkach pracy."

Więc mogę teraz podjąć pracę nie na dłużej niż 3 miesiące a potem i tak mogę
                  iść na staż.

A orientujecie się jak to jest z rezygnacją z pracy?
                  Będę zatrudniona na umowę o pracę ale na 1 miesiąc i potem ewentualnie na
                  kolejne. Słyszałam, że obowiązuje tam tygodniowy okres wypowiedzenia czyli
                  jeśli podpiszę umowę od 25.11.2005, potem do grudnia, stycznia ale do lutego
                  już nie nie mogę pracować do 25 ponieważ 21 kończę 27 lat i muszę zacząć staż
                  do 20 lutego. Więc jeśli powiem np. 7, że odchodzę to 14 będę już znowu
                  bezrobotna? Ale absurd! Hahaha...
      • andrejwww Re: Bardzo proszę o radę 23.11.05, 20:48
        Na podstawie rozporządzenia Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 24 sierpnia 2004
        roku w sprawie szczegółowych warunków odbywania stażu oraz przygotowania
        zawodowego w miejscu pracy (Dz.U. nr 185, poz. 1912), interpretowanego łącznie z
        ustawą 2 rozporządzenia, wynika, że decydującym kryterium, w ocenie skierowania
        na staż absolwencki, stanowi brak jakiegokolwiek doświadczenia
        zawodowego.Dlatego właśnie staż absolwencki kierowany jest przede wszystkich do
        bezrobotnych, które nie nabyły jeszcze żadnych praktycznych umiejętności do
        wykonywania jakiejkolwiek pracy.Do tego zalicza się wszystkie okresy
        zatrudnienia przed podjęciem stażu absolwenckiego i głównie decydującym
        kryterium jest "brak jakiegokolwiek doświadczenia zawodowego".Co do tych trzech
        miesięcy to reguła, która nie zawsze się sprawdza, bowiem nie określa tego żadna
        ustawa i żadne rozporządzenie - być może wynika to z jakiegoś programu unijnego
        ( może ktoś mnie oświeci ).Bardzo ważne i decydujące jest tutaj "brak
        jakiegokolwiek doświadczenia zawodowego".

Pozatym można skorzystać z przygotowania zawodowego?
        • Gość: Aśka Re: Bardzo proszę o radę IP: 62.233.195.* 23.11.05, 20:54
          No to proszę bardzo:
          "Czy osoba bezrobotna, która przed zarejestrowaniem pracowała np. 3 miesiące
          na umowę zlecenie, o pracę czy o dzieło może być kierowana na staż?

powyższym osoba bezrobotna zatrudniona w czasie krótszym niż trzy miesiące na
          podstawie stosunku pracy bądź na podstawie umowy zlecenia, umowy o dzieło, nie
          nabywa - zdaniem Departamentu Rynku Pracy MGiP - wystarczających umiejętności
          ustawy) i zdobycie doświadczenia zawodowego w rzeczywistych warunkach pracy."
          • andrejwww Re: Bardzo proszę o radę 23.11.05, 21:16
            Tak - minimalny okres stażu absolwenckiego nie może być krótszy niż 3 miesiące i
            nie dłuższy niż 12 miesięcy.
            • Gość: Aśka Re: Bardzo proszę o radę IP: 62.233.195.* 23.11.05, 21:20
              Ale o czym Pan mówi? Ja przecież nie o to pytałam. Pytałam czy przed podjęciem
              stażu absolwenckiego mogę popracować 3 miesiące? I jak winika z przepisów mogę.

"...W związku z powyższym osoba bezrobotna zatrudniona w czasie krótszym niż
              trzy miesiące na podstawie stosunku pracy bądź na podstawie umowy zlecenia,
              umowy o dzieło, nie nabywa - zdaniem Departamentu Rynku Pracy MGiP -
              wystarczających umiejętności praktycznych do wykonywania pracy. W tej sytuacji
              nie ma przeszkód, aby osobę taką kierować do odbycia stażu. Celem stażu jest
              bowiem umożliwienie osobie bezrobotnej nabycia umiejętności praktycznych (art.
              2 ust. 1 pkt 34 powołanej ustawy) i zdobycie doświadczenia zawodowego w
              rzeczywistych warunkach pracy."
              • Gość: Aśka Re: Bardzo proszę o radę IP: 62.233.195.* 23.11.05, 21:22
                Tzn. mniej niż 3 mies. mogę popracować, czyli jak kolejne parnoje mogę
                popracować 2 mies. i 29 dni :)
                • Gość: magda Re: Bardzo proszę o radę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.05, 18:54
                  jak to jest z tymi stażami?rejestruję sie w urzędzie pracy a oni kieruję mnie
                  na staż?chciałabym iśc na staz na stanowisko zgodne z kierunkiem moich studiów,
                  czy urząd pracy moze mi cos takiego zaproponować?
                  • Gość: Monika Re: Bardzo proszę o radę IP: *.futuro.pl 30.11.05, 16:16
                    Musisz zarejestrowac sie w UP i spytac o staz. Osoba, ktora cie rejestruje
                    powinna ci wskazac dzial, pokoj, ktory zajmuje sie tymi stazami. To na jaki
                    staz cie skieruja zalezy od ofert jakimi dysponuja. Z mojego doswiadczenia
                    wynika, ze te akurat sa malo ciekawe i tak uniwersalne, ze trudno zdobyc dzieki
                    temu jakies konkretne kwalifikacje (np. stanowisko referenta). Jeszcze ani razu
                    nie zaproponowano mi stazu scisle zwiazanego z moja specjalizacja studiow (sam
                    kierunek akurat jest bardzo pojemny). Dlatego najlepiej szukac na wlasna reke
                    potencjalnego pracodawcy, ktory przyjalby cie na staz, bo na UP w tej kwestii
                    nie ma co liczyc
                • Gość: Monika do Aśki IP: *.futuro.pl 30.11.05, 16:08
                  Jestes pewna, ze mozesz w lutym podjac jakikolwiek staz skoro juz bylas na
                  jakims trzymiesiecznym stazu z UP?? Bylam dzisiaj w UP i pytalam czy po jednym
                  stazu trwajacym 3 miesiace (bo krotszy byc nie moze) bede mogla podjac inny w
                  branzy, ktora bardziej mnie interesuje, bo przeciez zostaje jeszcze 9 miesiecy
                  do wykorzystania. Kobieta powiedziala, ze absolutnie NIE. Po jednym takim stazu
                  nie przysluguje juz inny, bo taki 3-miesieczny staz jest rozumiany jako okres
                  zdobywania doswiadczenia zawodowego i wg przepisow nastepny juz ci nie
                  przysluguje. Kto ci udzielil takich informacji, ze bedziesz mogla podjac
                  jeszcze jeden staz??
                  • Gość: Aśka Re: do Aśki IP: *.szwajcarska.pl 01.12.05, 16:37
                    Kto? A dziś rano pani w UP. Każdemu przysługuje 12 miesięcy stażu, ja odbyłam
                    już kiedyś 3 mies. i teraz mogę już tylko 9 mies. i razem wychdzi 12 mies.
                    • Gość: Aśka Re: do Aśki IP: *.szwajcarska.pl 01.12.05, 16:48
                      A tu masz odnośnik prawny:

"Czy osoba, która zerwała staż np. po 1 miesiącu z powodu nierealizowania przez
                      pracodawcę programu stażu może być kierowana ponownie na staż?

powyższym osoba bezrobotna odbywająca staż w miejscu pracy w czasie krótszym
                      niż 3 miesiące nie nabywa - zdaniem Departamentu Rynku Pracy MGiP -
                      nie ma przeszkód, aby osobę taką kierować ponownie do odbycia stażu. Celem
                      stażu jest bowiem umożliwienie osobie bezrobotnej nabycia umiejętności
                      praktycznych (art. 2 ust. 1 pkt 34 powołanej ustawy) i zdobycie doświadczenia
                      zawodowego w rzeczywistych warunkach pracy.".

Poza tym nie wiem jak mogli udzielić Ci takich informacji w UP, może nie
                      spełniasz wymogów żebty akurat Ciebie skierować na staż.
                      • Gość: Monika Re: do Aśki IP: *.futuro.pl 01.12.05, 17:16
                        Spelniam wymogi, bo wlasnie dostalam staz, ktory notabene mnie nie
                        satysfakcjonuje, ale nie moge z niego zrezygnowac, dlatego chcialam po
                        odpykaniu 3 miesiecy (bo taki jest najkrotszy mozliwy okres stazu) przeniesc
                        sie na inny staz w firmie o profilu zgodnym ze specjalizacja moich studiow.
                        Dowiedzialam sie, ze po 3 miesiacach jednego stazu, drugi mi juz nie
                        przysluguje, bo w ciagu tych 3 miesiecy zdobede doswiadczenie zawodowe
                        (teoretycznie ofkorz) i tym sposobem nie spelnie warunkow, zeby dostac kolejny,
                        bo zeby dostac staz nie mozna miec przepracowane (czyt. nie mozna miec
                        doswiadczenia zawodowego) wiecej niz 3 miechy. A staz jest traktowany jak
                        praca.

Co do Twojego przykladu z jednym miesiacem, to owszem zgadza sie, ale to nijak
                        ma sie do tej sytuacji, bo przeciez mowimy o normalnych stazach min. 3
                        miesiecznych, a nie o sytuacji przerwania stazu z winy pracodawcy. Sama
                        pisalas, ze masz za soba 3 miesieczny staz, dlatego interesuje mnie kto ci
                        powiedzial, ze przysluguje ci jeszcze 9 miesiecy stazu?? Ktos kompetentny w UP,
                        czy moze ktos anonimowy na forum, czy moze sama to jakos wydedukowalas? Wiesz,
                        ja bardzo chcialabym, zebys sie nie mylila (bo zalezy mi na innym lepszym
                        stazu) ale poki co widze, ze jest to malo prawdopodobne. A w tych urzedach to
                        kazdy mowi co innego i trzeba zasiegac informacji u kilku osob, ale niestety
                        to, co mowila mi ta babka w PUP wydaje sie byc bardzo logiczne. Wiec, skad masz
                        takie optymistyczne wiadomosci?:)
                        • Gość: Aśka Re: do Aśki IP: *.szwajcarska.pl 01.12.05, 17:25
                          Przecież Ci napisałam kto mi udzielił takich informacji - pani z UP.
                          Nie wiem też dlaczego powiedziano Ci, że staż z UP zaliczany jest do stażu
                          pracy bo mi powiedziano coś wprost przeciwnego, że staż właśnie się nie wlicza
                          do stażu pracy.
                          • Gość: Aśka Re: do Aśki IP: *.szwajcarska.pl 01.12.05, 17:32
                            Przeczyłam teraz jeszcze raz cały ten wątek i doczytałam się w Twoich
                            wcześniejszych wypowiedziach, że Ty odbyłaś jakiś staż kiedyś - 3 miesięczny
                            ale nie był to staż z UP, nie było umowy pomiędzy UP a pracodawcą. W takim
                            razie ten staż załatwiałaś sobie sama, UP nie wypłacał Ci pieniędzy? Więc
                            wszystko wydawałoby się jasne, skoro przepracowałaś już te 3 miesiące w jakiejś
                            firmie i nie był to typowy staż absolwencki z UP to już Ci taki staż nie
                            przysługuje bo to musi być mniej niż 3 miesiące pracy. Ja miałam staż z UP i
                            była to umowa między UP a moim pracodawcą i to zawsze jest widoczne w
                            komputerze pracowników UP a Ty pisałaś, że UP nie wiedział o Twoim stażu, sama
                            powiedziałaś, to dziwne bo takie informacje zawsze są w UP przechowywane.
                            • Gość: Monika Re: do Aśki IP: *.futuro.pl 01.12.05, 17:44
                              Widze, ze nic nie zrozumialas.

Ja mialam staz, ktory trwal 1 miesiac a nie 3 i nie liczy sie on do
                              doswiadczenia zawodowego, bo go nie wpisali. Rownie dobrze mogli to zrobic, ale
                              nie zrobili, wiec w doswiadczeniu zawodowym nie mam nic. Nawet gdyby go
                              wpisali, i tak nalezalby mi sie staz bo 1 miesiac to przeciez mniej niz 3!

Poza tym nie pisalam, ze staz z UP wlicza sie do stazu pracu, bo oczywiscie tak
                              nie jest. Napisalam ze liczy sie jak praca, w tym sensie, ze zdobywasz
                              doswiadczenie. Po 3 miesiecznym stazu z UP masz juz jakies doswiadczenie, wiec
                              teoretycznie nie powinnas dostac nastepnego stazu. Staz moze trwac maksymalnie
                              12 miesiecy, ale nie musi.

No i wreszcie ostatnia sprawa, teraz dostalam staz z UP i jak najbardziej mi
                              sie on nalezy, bo doswiadczenia nie mam.

Dziwi mnie to, ze powiedzieli ci, ze mozesz podjac jeszcze jeden staz.
                              Powiedziala ci to osoba kompetentna zajmujaca sie stazami, czy jakas pani,
                              ktorej tak sie wydawalo? Jest gdzies jakis przepis? Z jakiego miasta jestes?
                              • Gość: Aśka Re: do Aśki IP: *.szwajcarska.pl 01.12.05, 17:55
                                Przecież Ci piszę, że takiej informacji udzieliła mi pracownica UP a
                                konkretniej osoba zajmująca się stażami.
                                Nie rozumiem jednego - skoro masz staż to o co Ci chodzi?
                                I jeszcze jedna sprawa, jeśli UP skierował Cię na staż to nie można podobno
                                odmówić podjęcia tego stażu.
                                I w moim przypadku nie będzie to kolejny staż wg UP, tylko mi po prostu w
                                ramach jednego stażu przysługuje 12 mies. więc mogę być na tym stażu 9 miesięcy
                                a nie 12 mies. bo wcześniej byłam na 3-mies. stażu.
                                • Gość: Monika Re: do Aśki IP: *.futuro.pl 01.12.05, 18:24
                                  > Przecież Ci piszę, że takiej informacji udzieliła mi pracownica UP a
                                  > konkretniej osoba zajmująca się stażami.

Pisalas, ze jakas pani, dlatego spytalam jaka. Pan w UP jest wiele i z autopsji
                                  wiem, ze kazda mowi co innego.

> Nie rozumiem jednego - skoro masz staż to o co Ci chodzi?

O to, ze ten staz w tej konkretnej firmie do niczego mi sie nie przyda, bo za 3
                                  miesiace kiedy sie skonczy, dalej bede bez pracy. Skoro mam okazje podjac staz,
                                  to chce taki, ktory pozwoli mi nabyc konkretne umiejetnosci i przyczyni sie do
                                  podjecia pracy w przyszlosci. Dlatego myslalam, ze jak skoncze jeden to bede
                                  mogla podjac jeszcze inny, tak jak sama pisalas. Ale pani z UP rozwiala moje
                                  nadzieje i plany, mowiac, to co juz wczesniej napisalam. Dlatego probuje dociec
                                  kto sie myli, bo ktos na pewno

> I jeszcze jedna sprawa, jeśli UP skierował Cię na staż to nie można podobno
                                  > odmówić podjęcia tego stażu

Nie podobno, tylko na pewno i doskonale o tym wiem! Gdyby bylo inaczej, to bym
                                  to zrobila, bo dla mnie ten staz, na ktory mnie wyslali to tylko zmarnowana
                                  szansa. Z tego stazu nie bede miec zadnych korzysci na przyszlosc, bo ani
                                  niczego szczegolnego sie nie naucze, co mogloby mi sie pozniej przydac, ani
                                  mnie nie zatrudnia (wiem bo ciagle biora sobie stazystow). Jesli mam okazje
                                  podjac staz, wolalabym miec go w innej firmie. Dlatego najlepszym rozwiazaniem
                                  dla mnie byloby to, o czym pisalas, ze mozna po jednym 3 miesiecznym stazu
                                  podjac jeszcze inny, ale widac nie jest to do konca prawdziwa informacja. Czy
                                  twoj pierwszy staz z UP, ten 3 miesieczny, z zalozenia mial trwac tylko 3
                                  miesiace, czy mial byc moze dluzszy?

> I w moim przypadku nie będzie to kolejny staż wg UP, tylko mi po prostu w
                                  > ramach jednego stażu przysługuje 12 mies

A dlaczego w ramach jednego? Przeciez nigdzie nie jest napisane, ze staz musi
                                  trwac 12 miesiecy. A moze jest, tylko o tym nie wiem?
                          • Gość: Aśka Re: do Aśki IP: *.szwajcarska.pl 01.12.05, 17:34
                            I podkreślam - staż z UP a nie staż załatwiany na własną rękę bez umowy UP z
                            naszym pracodawcą. To UP kieruje Cię na staż.
                            • Gość: Monika Re: do Aśki IP: *.futuro.pl 01.12.05, 17:45
                              Tak, wlasnie UP mnie skierowalo na jakis beznadziejny staz! Wlasnie o tym mowimy
                        • Gość: Aśka Re: do Aśki IP: *.szwajcarska.pl 01.12.05, 18:11
                          Już wiem dlaczego Ci ten drugi staż może nie przysługiwać a mi przysługuje
                          drugi staż ale 9 mies., dlatego, że ja skończyłam najpierw studia licenjackie i
                          byłam absolwentką więc miałam 3 miesiące stażu a można mieć 12 więc nie
                          wykorzystałam pozostałych dla mnie 9 mies., potem skończyłam studia mgr i znowu
                          będąc absolwentką znowu nabyłam prawo do stażu ale do 9 mies. gdyż jednej
                          osobie przysługuje tylko 12 mies.
                          • Gość: Monika Re: do Aśki IP: *.futuro.pl 01.12.05, 18:28
                            Wiesz ja tez jestem absolwentka mgr i jak dotad nie wykorzystalam jeszcze
                            zadnego stazu. Pytanie, gdzie masz napisane, ze kazdemu przysluguje 12
                            miesiecy? Z tego co ja widzialam, napisane jest, ze staz powinien trwac od 3 do
                            12 miesiecy, ale wcale nie jest powiedziane, ze kazdy musi miec rowno 12.
                            • Gość: Aśka Re: do Aśki IP: *.szwajcarska.pl 01.12.05, 18:41
                              Nie rozumiesz jednego i najważniejszego.
                              Prawo do stażu nabywa się będąc absolwentką ale nie można 2 razy mieć prawo do
                              odbycia stażu kiedy się 1 raz jest absolwentem. 1 bycie absolwentem = 1 prawo
                              do odbycia stażu. Ja jestem absolwentką drugi raz bo najpierw skończyłam lic. a
                              potem mgr i dlatego mogę odbyć drugi staż a Ty nie bo już jeden staż podjęłaś
                              będąc absolwentką i więcej Ci nie już nie przysługuje. Czy teraz rozumiesz?
                              • Gość: Monika Re: do Aśki IP: *.futuro.pl 01.12.05, 18:50
                                Rozumiem, ale mimo wszystko nie trzyma sie to kupy. Skoro masz drugie prawo do
                                stazu ze wzgledu na to, ze jestes drugi raz absolwentka, dlaczego nie mozesz
                                miec stazu 12 miesiecznego?

No i druga sprawa, skoro staz przysluguje osobom, ktore maja mniej niz 3
                                miesiace doswiadczenia, to dlaczego mozesz odbyc jeszcze jeden staz, skoro juz
                                masz te 3 miesiace doswiadczenia? Przede wszystkim to jest sprzeczne, ale widac
                                jest duzo luk w tych przepisach i kazdy je interpretuje jak mu wygodniej. Mam
                                nadzieje, ze od przyszlego roku jednak zmienia te przepisy ograniczajace dostep
                                do stazu osobom z doswiadczeniem (jak ktos wyzej pisal, o ile to nie kolejna
                                plotka)
                                • Gość: Aśka Re: do Aśki IP: *.szwajcarska.pl 01.12.05, 19:20
                                  Wszystko się kupy trzyma. Każdy ma prawo będąc absolwentem odbyć staż ale może
                                  to zrobić tylko raz, a Ty chcesz zrobić to drugi raz. Ja mogę bo jestem po raz
                                  drugi absolwentką i mam jeszcze do wykorzystania te 9 mies. Mój 3 miesięczny
                                  staz nie wlicza mi się do mojego stażu pracy i "w związku z powyższym osoba
                                  bezrobotna zatrudniona w czasie krótszym niż trzy miesiące na podstawie
                                  stosunku pracy bądź na podstawie umowy zlecenia, umowy o dzieło, nie nabywa -
                                  zdaniem Departamentu Rynku Pracy MGiP - wystarczających umiejętności
                                  ustawy) i zdobycie doświadczenia zawodowego w rzeczywistych warunkach pracy.".
                                  • Gość: Monika Re: do Aśki IP: *.futuro.pl 01.12.05, 19:57
                                    Nie, nie trzyma sie kupy i widze, ze sie nie dogadamy:)

> Każdy ma prawo będąc absolwentem odbyć staż ale może to zrobić tylko raz

Nie kazdy ma prawo do stazu, a jedynie ci, ktorzy nie maja 3 miesieczego
                                    doswiadczenia zawodowego.

> a Ty chcesz zrobić to drugi raz. Ja mogę bo jestem po raz drugi absolwentką i
                                    mam jeszcze do wykorzystania te 9 mies.

Po pierwsze w moim przypadku bardziej adekwatne bedzie uzycie trybu
                                    przypuszczajacego, bo zadnego stazu jeszcze nie odbylam. Zostal mi on dopiero
                                    przyznany wiec staz przede mna.

Co z tego, ze jestes drugi raz absolwentka? Skoro twoj staz trwal 3 miesiace,
                                    to znaczy ze masz 3 miesieczne doswiadzczenie zawodowe wiec zaden staz ci sie
                                    wg tych przepisow nie nalezy. Chyba ze sa jakies odstepstwa od tego warunku,
                                    ale o tym nie slyszalam.

> Mój 3 miesięczny staz nie wlicza mi się do mojego stażu pracy

Zaden staz nie wlicza sie do stazu pracy, a jedynie do doswiadczenia
                                    zawodowego. I niby dlaczego twoj staz mialby sie nie wliczac do tego
                                    doswiadczenia zawodowego skoro trwal przepisowe 3 miesiace? A ten cytat to
                                    zupelnie nie pasuje do poczatku zdania. Najpierw piszesz, ze twoj staz trwal 3
                                    miesiace, a uzasadniasz to przepisem, ktory dotyczy stazu krotszego niz 3
                                    miesiace... I to wg ciebie ma sens? No comments
                                    • Gość: Aśka Re: do Aśki IP: *.szwajcarska.pl 01.12.05, 20:08
                                      Właśnie koniec tej dyskusji.
                                      Nie rozumiem co do Ciebie piszę.
                                      Liczą się fakty. Ja idę na ten mój staż 9-miesięczny więc o czym tu gadać?
                                      Skoro stażu jeszcze nie odbyłaś to po co podnosisz larum? Odbądź go tam gdzie
                                      chcesz i tyle.
                                      Nie wiem dlaczego Tobie udzielono takich informacji i nie wnikam już w to.
                                      • Gość: Monika Re: do Aśki IP: *.futuro.pl 02.12.05, 11:43
                                        Jakie larum skarbie? Skoro cos piszesz to chyba powinnas wiedziec i rozumiec
                                        co, a ty wierzysz naiwnie we wszystko co powie ci byle urzedas a potem te
                                        bzdury rozprzestrzeniasz wprowadzajac innych w blad. I jeszcze sie potem
                                        unosisz. Nie badz smieszna:)
                                        • Gość: Aśka Re: do Aśki IP: *.szwajcarska.pl 02.12.05, 16:32
                                          Miało być, że Ty nie rozumiesz.
                                          Co to ma wsplnego z naiwnością? Przecież Ci wyraźnie napisałam, że takich
                                          informacji udzieliła mi osoba zajmująca się stażami. I ja na ten staż idę a Ty
                                          nie więc nie bądź złośliwa bo liczą się fakty a fakt jest taki, że Ty nie
                                          możesz z jakichś względów podjąć stażu a ja mogę i po co ta cała kłótnia?
                                          Zresztą co mnie obchodzi, że Ty nie możesz? Mam to w dupie.
                                          • opelvectra Re: do Aśki 02.12.05, 18:14
                                            Nie unos sie tak, bo z tego co przed chwila przeczytalam co napisala Monika to
                                            zgadzam sie z nia. A panie z UP maja rozne wersje i bywaja niedouczone.
                                            Ostatecznie moze interpretuja to jakos po swojemu i inaczej niz w calej
                                            Polsce.jak sadze nie podpisalas jeszcze zadnego papierka na staz od lutego,wiec
                                            bylabym ostrozniejsza.
                                            • Gość: Aśka Re: do Aśki IP: *.szwajcarska.pl 02.12.05, 19:45
                                              Papierka jeszcze nie podpisałam ale pracodawca złożył wniosek, który został
                                              przyjęty, pieniądze mają być pod koniec stycznia i jestem w pierwszej
                                              kolejności do tego stażu więc jak widać mogę ale Wy chyba czytać nie umiecie ze
                                              zrozumieniem bo powtórzę - jestem po raz drugi absolwentką i po raz drugi
                                              nabyłam prawo do stażu gdyż "w związku z powyższym osoba bezrobotna zatrudniona
                                              w czasie krótszym niż trzy miesiące na podstawie stosunku pracy bądź na
                                              podstawie umowy zlecenia, umowy o dzieło, nie nabywa - zdaniem Departamentu
                                              Rynku Pracy MGiP - wystarczających umiejętności praktycznych do wykonywania
                                              pracy. W tej sytuacji nie ma przeszkód, aby osobę taką kierować do odbycia
                                              stażu. Celem stażu jest bowiem umożliwienie osobie bezrobotnej nabycia
                                              umiejętności praktycznych (art. 2 ust. 1 pkt 34 powołanej ustawy) i zdobycie
                                              doświadczenia zawodowego w rzeczywistych warunkach pracy.".
                                              • Gość: Monika Re: do Aśki IP: *.futuro.pl 02.12.05, 22:17
                                                Najpierw piszesz, ze mialas staz ktory trwal 3 miesiace, a jako uzasadnienie
                                                podajesz art. dotyczacy sytuacji, w ktorej absolwent ma MNIEJ niz 3 miesiace
                                                doswiadczenia. I wedlug ciebie to ma sens?:) To chyba logika wg blondynki...:)
                                          • Gość: Monika Re: do Aśki IP: *.futuro.pl 02.12.05, 18:39
                                            Skarbie, gdzie wyczytalas ze nie ide na staz i nie moge go podjac?:) Naucz sie
                                            najpierw czytac ze zrozumieniem, interpretowac przepisy i logicznie myslec a
                                            dopiero potem bierz udzial w dyskusji publicznej, bo na razie tylko sie
                                            kompromitujesz:)
                                            • Gość: Aśka Re: do Aśki IP: *.szwajcarska.pl 02.12.05, 19:49
                                              Gdzie? Masz jakieś rozdwojenie jaźni? O tu:
                                              "...bo wlasnie dostalam staz, ktory notabene mnie nie
                                              satysfakcjonuje, ale nie moge z niego zrezygnowac, dlatego chcialam po
                                              odpykaniu 3 miesiecy (bo taki jest najkrotszy mozliwy okres stazu) przeniesc
                                              sie na inny staz w firmie o profilu zgodnym ze specjalizacja moich studiow.
                                              Dowiedzialam sie, ze po 3 miesiacach jednego stazu, drugi mi juz nie
                                              przysluguje, bo w ciagu tych 3 miesiecy zdobede doswiadczenie zawodowe
                                              (teoretycznie ofkorz) i tym sposobem nie spelnie warunkow, zeby dostac kolejny,
                                              bo zeby dostac staz nie mozna miec przepracowane (czyt. nie mozna miec
                                              doswiadczenia zawodowego) wiecej niz 3 miechy. A staz jest traktowany jak
                                              praca.".
                                              Chcesz podjąć drugi staż, który Ci po prostu nie przysługuje! 1 bycie
                                              absolwentem = 1 staż.
                                              • Gość: Monika Re: do Aśki IP: *.futuro.pl 02.12.05, 22:19
                                                Nie slonko, po prostu nie umiesz precyzyjnie wyrazac swoich mysli. Napisalas,
                                                ze nie przysluguje mi staz, co jest nie prawda, bo staz dostalam i wlasnie
                                                trwa:)
      • opelvectra ale,ale... 02.12.05, 18:06
        nie czytalam dokladnie calego watku, natomiast dziwi mnie jedna sprawa - nie ma
        czegos takiego, ze komus przysluguje 12 mies.stazu i mozna to sobie
        wykorzystywac kiedy sie chce w roznych czesciach. masz mozliwosc stazu, ile
        bedzie trwal zalezy od UP na ile maja pieniedzy i tyle. sama bylam na stazu 5
        mies. i to byl jeden staz, kolejnego juz nie dostaje sie. jak juz bylas raz na
        stazu z UP to nie dostaniesz drugiego stazu - najlepiej dokladnie sie jeszcze
        popytaj w UP,bo moze jakas babka wprowadzila Cie w blad.
        w UP brakuje pieniedzy dla ludzi, ktorzy chca isc po raz pierwszy na
        staz,brakuje dla tych,ktorzy chca sobie staz przedluzyc. wydaje mi sie wrecz
        nieprawdopodobne,aby UP skierowal te sama osoba 2 razy na staz.
        • Gość: Aśka Re: ale,ale... IP: *.szwajcarska.pl 02.12.05, 19:39
          Oj chyba jednak widzę, że nie doczytałaś dokładnie bo ja na pisałam wyraźnie,
          że ja jestem po raz drugi już absolwentką i znowu nabyłam prawo do stażu.
          • Gość: Aśka Re: ale,ale... IP: *.szwajcarska.pl 02.12.05, 19:52
            A tu macie tępowgłowe dowód na to, że jednak można odbyć 2 staże: TYLKO
            PRZECZYTAJCIE ZE ZROZUMIENIEM.

"Czy osoba, która zerwała staż np. po 1 miesiącu z powodu nierealizowania przez
            pracodawcę programu stażu może być kierowana ponownie na staż?

powyższym osoba bezrobotna odbywająca staż w miejscu pracy w czasie krótszym
            niż 3 miesiące nie nabywa - zdaniem Departamentu Rynku Pracy MGiP -
            nie ma przeszkód, aby osobę taką kierować ponownie do odbycia stażu. Celem
            stażu jest bowiem umożliwienie osobie bezrobotnej nabycia umiejętności
            praktycznych (art. 2 ust. 1 pkt 34 powołanej ustawy) i zdobycie doświadczenia
            zawodowego w rzeczywistych warunkach pracy.".

• opelvectra Re: ale,ale... 02.12.05, 20:11
              Nie chce mi sie z toba gadac, to nie moja sprawa, wiec sie ciesz tym swoim
              stazem. A co do tekstu ponizej to dot. okresu odbywania stazu ponizej 3 mies.,
              bezrobotnego do 25 r.z.(a ty masz niedlugo 27 i twoj poprzedni staz wynosil 3
              mies.wiec ciebie nie dotyczy i stad dziwne sie wydaje,abys mogla miec 2 staze.i
              panno madralinska skoro tak wszystko dobrze wiesz to po co ten watek w ogole.
              pierwsze slysze tez o byciu podwojnym absolwentem, ale w tej chwili malo mnie
              ten temat interesuje.
              • Gość: Aśka Re: ale,ale... IP: *.szwajcarska.pl 02.12.05, 20:24
                Wątek założyłam 23 listopada, ponad tydzień temu. I nie pytałam czy mogę podjąć
                drugi staż bo to akurat już wtedy wiedziałam, pytałam czy nie będzie to
                kolidowało z moją ówczesną pracą w której właśnie mam zamiar przepracować te
                nie więcej niż 3 mies. żeby jeszcze móc się załapać na staż. Wczoraj się
                wyrejstrowałam z UP i dostałam szczegółowe informacje dot. mojej osoby i prawa
                do stażu. Co do 27 lat to jest odgórna granica wieku w którym można podjąć
                staż. Pod koniec lutego kończę 27 lat i ten staż muszę zaczać jeszcze w 26 roku
                życia, mogę nawet dzień przed urodzinami. Tyle.

P.S "pierwsze slysze tez o byciu podwojnym absolwentem" - doprawdy? A jak ktoś
                kończy najpierw studia lic. i jest absolwentem i potem podejmie jeszcze studia
                mgr to kim niby jest po ich zakończeniu?
            • Gość: Monika Re: ale,ale... IP: *.futuro.pl 02.12.05, 22:24
              Pisalas, ze mialas staz 3 miesieczny, wiec jak sie do tego ma to sytuacja, w
              ktorej staz zostal niezrealizowany i byl krotszy niz wymagane 3 miesiace?
            • andrejwww Re: ale,ale... 03.12.05, 18:54
              Przepisy przepisami, lecz tutaj chodzi o pieniądze.Na chwile obecną zdecydowana
              większość urzędów ma prawie że wyczerpane limity, dlatego też w pierwszej
              kolejności staże absolwenckie realizowane są dla tych, którzy nigdy go jeszcze
              nie odbyli, bowiem priorytetem jest tutaj "brak jakiegokolwiek doświadczenia
              zawodowego".
          • Gość: Monika Re: ale,ale... IP: *.futuro.pl 02.12.05, 22:33
            To podaj mi prosze ten art., ktory mowi, ze po ukonczeniu kazdego poziomu nauki
            przysluguje staz:) czekam z niecierpliwoscia:))

Tak na marginesie, podstawowym warunkiem podjecia stazu jest BRAK doswiadczenia
            zawodowego rownego 3 miesiace. Skoro twoj staz trwal 3 miesiace (a nic nie
            wspominalas, ze zostal zerwany wczesniej) to tego podstawowego warunku NIE
            SPELNIASZ:) Nie ma czegos takiego jak ponowne prawo do stazu z tytulu bycia
            absolwentem.

PS. ty naprawde masz magistra? Chyba dostalas go przez pomylke:)
            • ewelinasss Re: ale,ale... 03.12.05, 18:00
              Cóż za niemiła dyskusja. A czy Ty Moniko też aby swojego mgr nie dstałaś przez
              przypadek? Bo udajesz wszechwiedząca a nią najzwyczajniej nie jesteś.
              I ja wtrące tu swoje 5 groszy żeby rozwiać wątpliwiści.
              Aśka ma rację, jeśli ktoś skończył najpierw licencjat to jest absolwentem i
              potem również nim jest jak skończy studia mgr i co za tym idzie nabywa dwa
              prawa do odbywania stażu w łącznej ilości miesięcy - 12. Zaraz po lic. odbyłam
              podobnie jak Aśka staż 3 mies. a po studiach mgr byłam na stażu półrocznym. To
              było ponad 1 rok temu więc nie sądzę żeby tak nagle zmieniły się przepisy.
              • Gość: Monika Re: ale,ale... IP: *.futuro.pl 03.12.05, 18:20
                Otoz mylisz:) Wlasnie chodzi o to, ze przepisy sie zmienily i obowiazuja od ok.
                roku choc nie ukrywam, ze nie wiem kiedy dokladnie weszly w zycie.

I prosze cie, w ktorym miejscu udaje wszechwiedzaca?:)
                • ewelinasss Re: ale,ale... 03.12.05, 18:31
                  Jeśli się zmieniły to pokaż podstawę prawną do tego, no chyba, że zmieniły się
                  tam, gdzie Ty mieszkasz bo ja specjalnie przed chwilą dowiedziałam się od mojej
                  koleżanki, że właśnie też odbywa staż po raz drugi więc jaki widać można ale
                  może nie wszędzie.
                  Gdzie udajesz wszechwiedząca? I jedna i druga bezczelna. Ale tylko jedna ma
                  rację ale też mogłaby być grzeczniejsza.
                  • Gość: Monika Re: ale,ale... IP: *.futuro.pl 04.12.05, 17:04
                    > Jeśli się zmieniły to pokaż podstawę prawną do tego
                    Rozporzadzenie MGiP z 24 sierpnia 2004 w sprawie szczegółowych warunków
                    odbywania stażu oraz przygotowania zawodowego w miejscu pracy, Art. 1 okresla
                    podstawowy warunek odbywania stazu:)

>ja specjalnie przed chwilą dowiedziałam się od mojej
                    > koleżanki, że właśnie też odbywa staż po raz drugi więc jaki widać można ale
                    > może nie wszędzie.
                    Kolezanka...tez mi autorytet:D

>I jedna i druga bezczelna.
                    Skoro tak sadzisz to po co wtracasz sie do rozmowy? Nie rozumiem tego tym
                    bardziej, ze nawet nie jestes na biezaco z tematem.

>Ale tylko jedna ma rację ale też mogłaby być grzeczniejsza.
                    Akurat racje ma wiecej niz jedna osoba i nie jest nia z pewnoscia autorka tego
                    watku:)

• ewelinasss Re: ale,ale... 04.12.05, 18:00
                      No popatrz a ja odbywałam staż od września 2004 r. i jakoś mogłam drugi raz.
                      Czyżby mnie nie obowiązywały te rzekomo wprowadzone nowe przepisy?
                      • ewelinasss Re: ale,ale... 04.12.05, 18:05
                        A poza tym dziewczyno z uporem maniaka próbujesz komuś coś udowodnić i nie za
                        bardzo wiem co i po co. Odbywasz staż to się ciesz, ja odbyłam 2 staże i co?
                        Aśka też odbędzie dwa i co z tego? Ty masz jakąś obsesję? Bo zachowujesz jakby
                        Ci było brak piątej klepki. Przeszkasza Ci, że ktoś odbędzie dwa staże a Ty nie
                        możesz z jakichś względów? No nie z jakichś tylko w sumie z konkretnych powodów
                        bo jesteś absolwentką studiów mgr, z tego co rozumiem były to studia 5-letnie,
                        a nie jak w przypadku moim i Aśki podzielone na 3 lic. i 2-letnie mgr. Nie
                        możesz tego przeoboleć czy co? Bo nie za bardzo rozumiem Twoją postawę.
                        • Gość: Monika Re: ale,ale... IP: *.futuro.pl 04.12.05, 19:17
                          Jestem na stazu wiec poniekad tematyka watku mnie dotyczy:) Zas w ogole nie
                          rozumiem co ty tu robisz? Nie odpowiada ci ton odpowiedzi, nie odpowiada ci ich
                          tresc, to po co w ogole zagladasz i odpisujesz?:) Bylam ciekawa na jakiej
                          zasadzie odbywa te staze i mialam nadzieje, ze w jakis sensowny sposob to
                          uzasadni. W koncu wg jakis przepisow to dziala, czyz nie? Niestety nie
                          doczekalam sie logicznych odpowiedzi...
                          • ewelinasss [...] 04.12.05, 19:50
                            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: Aga Re: Bardzo proszę o radę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.05, 21:31
        Byłam w takiej samej sytuacji. Staż mialam zacząćod stycznia, a dostałam
        propozycje pracy na listopad i grudznień. Wkoncu zrezygnowalam z dodatkowego
        zarobku i zdecydowalam sie na staz. Ale go nie zaczne, bo w miedzy czasie,
        wygralam stanowisko, ktore mnie bardziej inetersuje.
        • Gość: Aśka Re: Bardzo proszę o radę IP: *.szwajcarska.pl 16.12.05, 22:13
          To znaczy mogłaś odbyć staż po raz drugi?
          A teraz od 5 grudnia zmieniły się przepisy i staż mogą również odbywać osoby z
          dośw. zawodowym. Jedynym kryterium, jakie obowiązuje obecnie przy kierowaniu
          osób bezrobotnych na staże, jest ustawowe kryterium wiekowe. Stażystami w
          ramach Programu "Pierwsza Praca" mogą zostać osoby bezrobotne do 25 roku życia
          oraz bezrobotni absolwenci szkół wyższych do 27 roku życia, o ile nie minęło
          więcej niż dwanaście miesięcy od dnia określonego w dyplomie.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka