Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Poszukujemy osób poszkodowanych przez ZUS

IP: *.wprost.pl / *.wprost.pl 02.01.06, 17:35
    Pilnie poszukujemy osób poszkodowanych przez ZUS, np. osób, do których ZUS
    zwrócił się po latach z żądaniem zapłaty niezapłaconych składek powiększonych
    o horendalne odsetki.

Małgorzata Zdziechowska
    tygodnik "Wprost"
    m.zdziechowska@wprost.pl
    Obserwuj wątek
      • Gość: zuza Poszukujemy osób poszkodowanych przez ZUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 17:49
        w 2003 roku mój pracodawca miał małe problemy z przelaniem wszystkich moich
        składek do ZUS. Sprawę wyjaśniłam z byłym już pracodawcą, zaległe składki
        zostały przelane, mam na to wszelkie kwity a w ZUSie wciąż brakuje składek za
        kilka miesięcy. siłą rzeczy do ofe również nie wpłynęły należne składki. gdzie
        się te pieniądze podziewają? nie wiem. zus zapewnia, że zaległości zostana
        uzupełnione w "terminie późniejszym". ten termin późniejszy to już ponad rok.
        moje własne pieniądze, które powinny byc inwestowane, aby zapewnić mi emerytur
        e gdzieś wsiąkły. czy to się kwalifikuje?
      • Gość: kaska Re: Poszukujemy osób poszkodowanych przez ZUS IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.01.06, 19:54
        ZUS nie przelewa skladek do OFE, w przypadku nawet juz dawno wyjasnionych
        watpliwosci, bo setny raz z kolei sprawdza system (chodzi o lata 2000,2001).
        Pracownicy działu OFE sciemniaja ludziom no bo co maja odpisywac?
        Prawde, ze ZUS nie chce uzupelnic zaleglosci w stosunku do OFE!
        Zapytaj osob pracujacych w tym dziale,jak maja juz dosc klamania, ja im
        wspolczuje, bo byc zmuszanym do klamstwa przez kierownika to nic przyjemnego!
        Duzo osob juz sie procesuje o zalegle skladki i dobrze robi !!!!!
        • Gość: zuza Re: Poszukujemy osób poszkodowanych przez ZUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 21:31
          moja wytrzymałość w tej materii jest juz na wyczerpaniu i też złoże sprawę w
          sądzie, a co tam
      • urek-123 Re: Poszukujemy osób poszkodowanych przez ZUS 05.04.16, 16:23
        z tytułu niezapłaconych składek zdrowotnych z 2006 roku w kwocie 1786 zł + odsetki razem 3556zł.list z wezwaniem do zapłaty-marzec 2016( 10 LAT).przez 10 lat ani jednej informacji,listu telefonu.przebywam za granicą i nie mam w chwili obecnej żadnej możliwości załatwienia tej sprawy.proszę o kontakt jesli to możliwe. Jerzy Ławrowski e-mail; gaudia.j@poczta.fm
      • bogdanscy007 Re: Poszukujemy osób poszkodowanych przez ZUS 05.01.17, 18:39
        Sprawa moze nie podlega tematowi ale chodzi o to że od 2005 roku tato miał przyznaną rentę stałą, od tamtej pory ZUS nie płaci mu zadnych pieniędzy. twierdząc ze mu sie nie należy. ma czarno na białym o przyznaniu stałej renty . rodzice pisali rózne pisma i odpowiedzi były ze się nie nalaży bez zadnego uzasadnienia (dla czego) nie chcą mu wypłacic tych pieniedzy. dziwne to wszystko ???? Rodzice maja wszytkie dokumenty i pisma. spraw jest cicha do dzis. i brak mozliwosci na poruszenie tej sprawy. opisałem to wszystko w skrucie jezli kogo kolowiek zainteresowała ta sprawa to prosze kontak pod nr tele 696 125 074 przedstawie wiecej informacji na ten temat.
      • tiutkin Re: Poszukujemy osób poszkodowanych przez ZUS 11.01.17, 11:53
        W marcu 2016r ZUS odebrał mi prawo do pobierania Renty w związku z wypadkiem przy pracy przyznanej prawomocnym wyrokiem Sądu w 1995 roku
      • tiutkin Re: Poszukujemy osób poszkodowanych przez ZUS 11.01.17, 11:57
        Witam. W marcu 2016r. ZUS w Sosnowcu odebrał mi prawo do pobierania renty wyrównawczej w związku z wypadkiem przy pracy przyznanej prawomocnym wyrokiem Sądu w 1995 roku.
        • elacyrul Re: Poszukujemy osób poszkodowanych przez ZUS 31.01.17, 13:56
          Dzień dobry,

myślę, że jest wiele osób pokrzywdzonych wskutek naliczenia zaniżonego kapitału początkowego, a w konsekwencji zaniżonej emerytury. ZUS doprowadza do takiej sytuacji zasłaniając się przepisami, wg których w przypadku braku dokumentacji płacowej oblicza się kapitał od najniższego wynagrodzenia.
          Jednakże nie bierze pod uwagę, że brak tej dokumentacji nie powstał z winy ubezpieczonego lecz zobowiązanego do właściwego jej przechowywania - pracodawcy/archiwum i wadliwych przepisów prawa działających na niekorzyść tych osób.

Pracowałam na akord i miałam wysokie zarobki (znacznie wyższe od przeciętnych), a ZUS obliczył mi kapitał początkowy od najniższego wynagrodzenia, z czym się nie zgadzam. Pracodawca winien był zabezpieczyć dokumentację pracowniczą (50 lat od daty jej wytworzenia zg. z ustawą o narodowym zasobie archiwalnym i archiwach) a nie pracownik.

Szukam obecnie jeszcze 9-ciu osób, które chciałaby wystąpić w zbiorowym pozwie o obliczenie kapitału wg przeciętnego wynagrodzenia a nie najniższego. Sprawą tą zajmie się Stowarzyszenie Osób Poszkodowanych przez ZUS (tel. 786223302, e-mail: biuro spojrzy wrzenia się.pl).
          Jednakże to musi być zmienione ustawowo a nie uznaniowo przez sądy, w których prowadzenie spraw jest długotrwałe i naraża wnioskodawców na stres i uszczerbek na zdrowiu. Mam nadzieję, że sprawiedliwość stanie się faktem a nie mitem.

Będę wdzięczna za odpowiedź.

Z pozdrowieniem
          Elżbieta
          elacyrul@wp.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka