Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

umowa zlecenie a L4

25.01.06, 13:40
    czytam i czytam o tych umowach i już zgłupiałam - nie wiem czy za chorobowe
    dostanę jakąs kasę czy nie... A jesli tak to kto płaci czy pracodawca czy
    ZUS.

Od dwóch lat byłam na umowie o prace na czas określony, ale od 1 stycznia
    jestem na umowie zlecenie. Niby tylko na 31 dni po to żeby znów można było
    podpisać umowę na czas określony. Jestem na zwolnieniu chorobowym 3-
    tygodniowym (zabieg, pobyt w szpitalu i teraz w domu)

Czy może mi ktoś udzielić informacji czy wogóle będę miała zapłacone za te 3
    tygodnie?
    Z góry dziękuję za info
    Obserwuj wątek
      • Gość: Karolina Re: umowa zlecenie a L4 IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 25.01.06, 14:11
        nie bedziesz miala-jelsi jestes na umowie zleceniu to nie bedziesz....i wlasnie
        cholercia to ten minus takiej umowy!!! nikt nie wybiera zlamanej nogi czy reki
        i lezenia w szpitalu. mam jednak nadzije ze moze istnieje taki jakis kruczek
        ktory pozwoli Ci jakos choc troche kasy dostac za te 3 tyg
        • Gość: arnie Re: umowa zlecenie a L4 IP: *.icpnet.pl 25.01.06, 15:16
          Kruczek nie istnieje,bynajmniej w moim przypadku,tez byłem na zwolnieniu(2 tyg w
          tym szpital) i pracowałem na umowie zlecenie(w jednej z prac)>Dogadałem się,że
          odrobię to na sobotnich dyżurach,odrobiłem jeden i dostałem całą kasę,kwestia
          pracodawcy i pieniedzy,moje były z dotacji;)
          • erga4 Re: umowa zlecenie a L4 25.01.06, 16:59
            A ja właśnie zadzwniłam do mojej kadrowej i się dowiedziałam że dostanę kasę z
            ZUSU. Że ponoć jeśli miałam wcześniej przepracowane miniumum pół roku to
            normalnie mi się należy chorobowe. Nie wiem dokładnie o co chodzi i jaki to
            przepis, ale wiem na pewno że mi zapłacą, co mnie bardzo cieszy :-))

Pozdrawiam wszystkich i bardzo dziękuję za odpowiedzi
            • krzysztofsf Re: umowa zlecenie a L4 25.01.06, 18:54
              erga4 napisała:

> A ja właśnie zadzwniłam do mojej kadrowej i się dowiedziałam że dostanę kasę z
              > ZUSU. Że ponoć jeśli miałam wcześniej przepracowane miniumum pół roku to
              > normalnie mi się należy chorobowe. Nie wiem dokładnie o co chodzi i jaki to
              > przepis, ale wiem na pewno że mi zapłacą, co mnie bardzo cieszy :-))
              >
              > Pozdrawiam wszystkich i bardzo dziękuję za odpowiedzi

Prawdopodobnie nie jest to zwiazane zumowa zleceniem, a z tym, ze przez jakis okres (chyba miesiac) po zakonczeniu umowy o prace, w przypadku choroby i L4, mozna (o ile sie o tym wie) zglosic sie ze zwolnieniem do ZUS i placa chorobowe wg stawek z ostatniej pracy.
              Dowiedz sie lepiej szczegolow, bo jesli o to chodzi (co powyzej) to mozesz sie zdziwic nastepnym razem/
      • Gość: km Re: umowa zlecenie a L4 IP: *.chello.pl 25.01.06, 17:01
        ja słyszałem, że jest możliwość otrzymania kasy w takim przypadku, pod warunkiem, ze zadeklarowales sie oplacac (i oplacasz) ubezpieczenie chorobowe.
        • Gość: Marta Re: umowa zlecenie a L4 IP: 84.40.254.* 25.01.06, 17:45
          O to chodzi, chorobowe jest dobrowolne i jeśli je opłacasz to dostaniesz kasę,
          jeśli nie to niestety...sprawdź w umowie albo w RMUA które powinnaś dostać co
          miesiąc. Pozdrawiam

Marta
      • Gość: behapowiec Re: umowa zlecenie a L4 IP: *.lublin.mm.pl 25.01.06, 21:05
        przy umowie zleceniu lub o dzieło możesz sobie zażyczyć potrącenia składki
        zdrowotnej i emerytalnej. Wypadkowa potrącana jest obligatoryjnie. Ale prawa do
        zwolnienia lekarskiego płatnego nabierasz dopiero po 6 miesiacach pracy. Chyba
        że zwolnienie lekarskie jest z powodu wypadku przy pracy. Wtedy płaci ZUS od
        poczatku zwolnienia i w 100%

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka