Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jak zapłacić podatek po saksach?

• cymbergaj Polacy zza granicy powinni NASRAC na polski rzad 01.03.06, 03:46
        • starypolonus placenie podatku w Polsce jest przywilejem osob 01.03.06, 10:14
          pracujacych zagranica.Ja osobiscie zawyzam moje dochody aby placic wiecej
          podatku.Sprawia mi to niezmierna radosc ze za moje pieniadze Polska moze
          rozwijac sie i troszczyc o swoich obywateli
          • tovv.kapelan A macie w RP "ośrodek interesów życiowych" ? 01.03.06, 15:33
            Bo jak nie macie "ośrodek interesów życiowych" to płacicie nielegalnie i
            pójdziecie siedzieć na 3 latka.

starypolonus napisał:

> pracujacych zagranica.Ja osobiscie zawyzam moje dochody aby placic wiecej
            > podatku.Sprawia mi to niezmierna radosc ze za moje pieniadze Polska moze
            > rozwijac sie i troszczyc o swoich obywateli
      • metalurg A polscy studenci też płacą?? 01.03.06, 11:11
        Pracowałem w UK mniej niż 183 dni. Zapłaciłem tam 22% podatku który właśnie mi
        zwrócili. Czyli zapłaciłem więcej niż bym zapłacił w Polsce (z tym że mi go
        oddali). Jestem studentem i po wakacjach wróciłem na uczelnię. Czy w takim
        wypadku też muszę płacić podatek w Polsce??
        • korkix78 Re: A polscy studenci też płacą?? 01.03.06, 20:59
          w swietle prawa, to wlasnie tacy jak Ty w pierwszej kolejnosci. Ewidentnie
          miejsce zamieszkania masz w Polsce, a za granica byles czasowo.
          Aczkolwiek zauwaz, popytaj wsrod znajomych - jak dotad cisza-nikogo
          nie 'capneli', mozliwe ze na dzien dziejsiejszy praktycznie weryfikacja jest
          niewykonalna.
      • Gość: kolo olo Re: praca sezonowa w niemczech IP: *.airnet.opole.pl / 82.160.25.* 01.03.06, 21:01
        jak bede pracował w niemczech na wize to tez musze płacic podatek?
        jestem zarejestrowany jako bezrobotny i co tez płace?
      • Gość: GT Zobaczcie i popularyzujcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 11:04
        www.podatki.org.uk/forum/viewtopic.php?t=72
        Organizowany jest wiec pod polską ambasadą w Anglii, nie bądz obojętny, weź sprawę w swoje ręce!!!
        • Gość: Dosia Re: Zobaczcie i popularyzujcie IP: *.us.infonet.com 07.03.06, 01:08
          Czy ktos wie moze o podobnej inicjatywie dla Polakow pracujacych w USA? Tu
          przepisy sa jeszcze bardziej niekorzystne.
      • Gość: look Re: Jak zapłacić podatek po saksach? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.06, 22:53
        Płacenie podatku w Polsce po raz drugi to jest rozbój w biały dzień.
      • Gość: kanapka Re: Jak zapłacić podatek po saksach? IP: *.chello.pl 06.03.06, 11:38
        Jaka jest szansa ze wspaniały urzad skarbowy "wpadnie" na to za ktos pracował
        legalnie w UK a nie rozliczyl sie z tego w Polsce??
      • Gość: asia Re: Jak zapłacić podatek po saksach? IP: 87.207.62.* 06.03.06, 22:12
        czy ktos potrafi odpowiedziec mi na pytanie: czy nalezy odprowadzic podatek z 7
        miesiecznych dochodow w irlandii jesli w tym samym roku nie pracowalo sie w
        polsce a otrzymalo sie calkowity zwrot podatku z irlandii...i na jakich wtedy
        zasadach to dziala??
        • Gość: Małgo Re: Jak zapłacić podatek po saksach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 23:31
          Załaman jstem. Parcuję w ANglii zarabima sporo zbieram doświadczenie poznaję
          ludzi.Pracuje uczciwie i co najważniejsze legalnie. W Polsce mam rodzinę do
          której chiałam wrócić. Po poworcie planowałam rokręcić własny interes żeby dać
          zarobic rodakom i żeby żyć "u sibie".Ale co? nie nie wrócę nie będę dwać się
          okradać z tego na co pracowałam ciężko i ucziwie...Tutaj nie dosteję niczego w
          zamian nit się mną nie opokuje
          Decyzję już podjęłam zostaję na stałe w Anglii co więcej sprowadzam tu całą moją
          rodzinę.Tu nam będzie łatweij i tu się szanuję człwoeika jego pracę i wysiłek.
          Jestem bardzo roczarowna bo jak już napisłąm chciąłm wrócić kocham swój kraj
          jednka tu nie miałabym za co zyć i za co dzieci posyłć do szkoły.
          Jestem mi bardzo przykr bo nigdy nie podejmowałam trudnijszej decyzji.
          Już nawet nie chodiz o te pieniądze tylko o to że czuję się oszukiwana okradana
          nie szanowana. W obcym kraju jestem bardzoje "w domu" niż we własnym
          pańsiwte...smutne
      • rtd5rtd to co jak mam duzo nieruchomosci? dom w pol i w uk 07.03.06, 00:09
        to gdzie sa moje interesy zyciowe? Dlaczego zaklada sie ze dom mozna miec jeden
        tam gdzie sie mieszka? Co to znaczy "centrum interesow zyciowych" ta ustawa nie
        definiuje i wszystko to sa interpretacje prawa, dzieki ktorym urzednicy moga
        sami stanowic prawo.
        Ta ustawa to bubel legislacyjny
      • Gość: Daniel Re: Jak zapłacić podatek po saksach? IP: *.lns6-c8.dsl.pol.co.uk 07.03.06, 00:12
        Zgadzam sie co do BEZCZELNOSCI MINISTERSTWA FINANSOW. ZYTA I MIREK PROPONUJE
        PUKNAC SIE W GLOWE. Moze zapewnijcie rodakom warunki do pracy a nie, niedosc,
        ze zmuszacie ich do opuszczania kraju , charowania na obcej ziemi aby ich
        rodzina mogla zyc, rozwijac sie i umrzec godnie w Polsce to wyciagacie lape i
        straszycie ich wiezieniem za nie podzielenia sie z banda skorumpowanych
        nierobow. TO SKANDAL!

• rtd5rtd Ja tam sie nie przejmuje specjalnie. Nie musze byc 07.03.06, 00:49
        Polakiem wzasadzie to nawet lepiej. Zloze ten paszport z przyjemnoscia jak mie
        gdzies indziej przyjma. Tu zostanie plebs spity wódą i fanatycy religjni
        manipulowani przez wladze a bogata bedzie waska grupa ludzi wzajemnie sie
        znajaca. I wszyscy ci bogaci polacy beda zyc z tego ze ci biedacy za free tu
        beda pracowac. Moze nawet kiedys zabronia wyjazdow bo nie bedzie mial kto
        pracowac.
        • Gość: Dosia Re: Ja tam sie nie przejmuje specjalnie. Nie musz IP: *.us.infonet.com 07.03.06, 01:00
          Wszyscy o tych Polakach w Anglii. I pikiety im organizuja i interpelacje
          poselskie pisza.
          A dlaczego glucha cisza o Polakach w USA? Te same zasady, a nawet gorsze.
          Dlaczego? Ano dlatego, ze za podatek dochodowy, ktorym mozna pomniejszyc sobie
          zobowiazania wobec panstwa, Polska uznaje jedynie podatek federalny zaplacony w
          Stanach. Podatek stanowy i lokalny nie jest w rozumieniu przepisow podatkiem
          dochodowym. Co to oznacza w praktyce? Ano to, ze nie dosc, ze podatek stanowy i
          lokalny trzeba zaplacic w Stanach, to Polska opodatkuje go dodatkowo 40%, bo
          zaplacony podatek traktuje jako dochod... Siasc i plakac po prostu.

Chetnie bym wybrala sie na pikiete pod Sejmem, albo innym bajzlem, ale
          postanowilam przenies swoj osrodek zyciowy za granice. NA ZAWSZE.
          • korkix78 Re: Ja tam sie nie przejmuje specjalnie. Nie musz 07.03.06, 13:52
            Dosia, tu podobnie. Tak jak w Stanach placilem SSN tak tu potraca sie NIN (z
            grubsza jest to angielski odpowiednik) tyle ze NIN jest duzo wyzszy.
            MAsz plus taki,ze Stany Zjednoczone maja w d... jakiestam przepisy polskie i
            baaardzo watpliwe,ze urzednicy amerykanscy nie beda mieli co robic tylko
            skrupulatnie dostarczac informacje Polsce o swoich podatnikach,nie majac w tym
            w sumie zadnego interesu.
            Natomiast Wielka Brytania to troche inna sytuacja,bo teraz jestesmy w Unii i
            gdyby wyszly jakies konkretne wewnetrzne przepisy to regulujace,ktore by
            martwymi przepisami nie byly,to moze byc tak ze rzeczywiscie dane beda
            wymieniane - ale i to nie jest moim zdaniem takie nieuchronne.
            • Gość: Dosia Re: Ja tam sie nie przejmuje specjalnie. Nie musz IP: *.us.infonet.com 11.03.06, 00:58
              Niestety USA bardzo skrupulatnie informuja Polskie wladze o dochodach osob
              zatrudnionych tu legalnie.
      • renia73 Doradca - rozliczenia PIT - praca za granicą 07.03.06, 13:37
        Doradca podatkowy - 600043902
        • tow.kapelan Decyzja US 07.03.06, 15:28
          obczyzna.blogspot.com/2006/03/decyzja-urzedu-skarbowego-w-sprawie.html
      • Gość: aga Re: Jak zapłacić podatek po saksach? IP: 194.80.180.* 27.03.06, 15:08
        jest to wielka glupota my tu ciezko pracujemy na nasz chleb a wy nam chcecie
        wszystko zabrac spdajcie na szczaw nic wam nie damy
        • alterpars Zlodziejski kraj 29.03.06, 16:29
          a co niby Panstwo Polskie ma do tego ze ja sobie sam znalazlem prace za granica
          i to jeszcz enawet poza UE. Polskie Panstwo tylko tyle zrobilo w tym zakresie z
          eludziom po studiach i doktoratach oferuje wegetacje....wara od moich pieniedzy.
          Nie wracam
      • maloud Re: Jak zapłacić podatek po saksach? 29.03.06, 22:27
        Nie oddam moich ciężko zarobionych ''jurków''
        Czy polski US może się skądś dowiedzieć, że zarobiłem w Anglii czy irlandii
      • Gość: Emeryt Re: Jak zapłacić podatek po saksach? IP: *.telsten.com / *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.06, 09:17
        Przepisy dla naiwnych!
      • Gość: tom Re: Jak zapłacić podatek po saksach? IP: *.landsend.com 30.03.06, 10:15
        Ciekawe jak ze 13 tys bruttno ktos zaplacil tak niski podatek chyba ze to tylko
        taki sobie fikcyiny przyklad bo z moich wyliczen (moge sie mylic) to wychodzi
        mi ze przy 13 tys trzeba zaplacic w UK 1540,70 funtow podatku. A liczylem to
        tak. 13tys- 4895 wolne od podatku wiec zostaje 8105 do opodatkowania. 10% do
        kwoty 2020 i 22% do kwoty 29380. Wiec od 8105-2020=6085 i od tego 22% daje
        1338.7+10%od2020= 1338.7+202= 1338.7 funta
        • Gość: koka Re: Jak zapłacić podatek po saksach? IP: *.piotrkow.net.pl 12.04.06, 02:44
          te 13 tys. to w złotówkach, jak sądzę :)
      • kosa_dk ... a tak mialem wrocic do kraju po 2 latach :( 30.03.06, 14:10
        jesli nic sie nie zmieni w polsce w sprawie tych podatkow,
        nie wracam do kraju, i kazdego bede namawial do tego samego !

• Gość: staszek a co z innymi krajami? IP: 221.201.1.* 07.04.06, 06:11
        a co jak pracuje na dalekim wschodzie przez kilka lat?
        • renia73 Re: a co z innymi krajami? 07.04.06, 07:59
          to zalezy czy jest umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania i gdzie jest
          rodzina dom ośrodek interesów życiowych
      • Gość: alex Re: Jak zapłacić podatek po saksach? IP: 86.111.164.* 10.04.06, 17:00
        ja naprawde nie wiem do czego chca doprowadzic ludzie rzadzacy naszym
        krajem!!!!! chyba tylko do tego zebysmy my-mlodzi, wyksztalceni ludzie nigdy
        nie powrocili do kraju?!co nam dali na start?nic!!!!wiec niech teraz pilnuja
        swoich portfeli, ktore za "nic robienie" pekaja im w szwach WSTYD.....Dla kraju
        za takich POLITYKOW!!!!!!
        • Gość: Hmm Re: Jak zapłacić podatek po saksach? IP: *.acn.waw.pl 10.04.06, 17:48
          a nie wystarczy w Urzedzie Skarbowym powiedziec, ze bylo sie w Grecji np.
          zamiast w UK? I juz nie trzeba placic podatku..
      • Gość: omlet Re: Jak zapłacić podatek po saksach? IP: *.compower.pl 10.04.06, 23:14
        Dobra to ja już nic nie wiem wszędzie pisze co innego i w każdym urzędzie
        również mówia co Innego. Jestem studentem pracowałem w Angliii przez 3 miesiące
        zarobiełm poniżej 4000 Ł czyli według angielskiego prawa kwote wolną od
        podatku, zwrot podatku już otrzymałem i teraz pytanie czy musze się z tego
        rozliczać jeśli tak to czy musze naszemu wspaniałemu Fiskusowi zapłacić całem
        19% czy tylko różnice w wys 5%????????????????
      • penelopa.pitstop Re: Jak zapłacić podatek po saksach? 11.04.06, 10:05
        Urzednicy sami nie wiedza co chca i o co w tym wszystkim chodzi. W zeszlym roku
        dostalam decyzje naczelnika, ze mam rozliczyc sie z dochodow uzyskanych w PL i
        koniec. Zlozylam NIP-3 i wyjechalam. Rozliczylam sie dopiero na poczatku tego
        roku, bo nie bylo wczesniej odpowiednich drukow. Nalezy mi sie zwrot podatku -
        jakas roznica w kosztach uzyskania przychodzow. Wezwali mnie do urzedu i
        zazadali podania adresu dla celow podatkowych. Moja matka poszla i dowiedziala
        sie, ze maja problem gdzie wyslac mi ten zwrot.
        Napisalam pismo o wymaganej tresci i przeslalam do urzedu. Teraz doszli do
        wniosku, ze jednak musze wypelnic pit jeszcze raz i wpisac w nim angieski
        adres. Ciekawe czy wtedy beda chcieli mi wyslac zwrot do UK, to byloby niezle.
        BTW - nie wymeldowalam sie z Polski i nie planuje.

Podejrzewam, ze przez wiele lat urzedy nie dojda do siebie i kazdy bedzie mial
        inna interpretacje tych samych przepisow.
      • Gość: gienuś 22 Re: Jak zapłacić podatek po saksach? IP: 83.238.225.* 11.04.06, 16:00
        chciałbym się dowiedzieć jaki podatek będę płacił po powrocie z Wielkiej
        Brytani gdzie chcę podjąć pracę ,ale jestem studentem i nie uzyskuję żadnych
        dochodów w Polsce.
        • penelopa.pitstop Re: Jak zapłacić podatek po saksach? 12.04.06, 10:06
          Jesli pojedziesz sezonowo i wrocisz, to pownienes grzecznie zaplacic podatek
          wedlug progow polskich, a dokladnie wyrownanie do progow polskich. A jesli
          odzyskasz podatek w UK to powienines zaplacic od calosci w Polsce. Takze nie ma
          to znaczenia czy pracowales kiedys czy nie w Polsce.
      • Gość: adgam30 Re: Jak zapłacić podatek po saksach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 09:09
        To świństwo, dosyć,że nasz kraj nie szanuje swojego społeczeństwa, bo jek można
        nazwać szacunkiem sytuacje w jakiej się nasze społeczeństwo znajduje bedąc
        osobą bezrobotną lub nawet mając to szczescie i pracyjąc ale za najniższą
        krajową, to skandal. I jeszcze rząd się cieszy i nagłaśnia w mediach,że niby
        zmniejsza sie stopa bezrobocia. To wszystko jest śmieszne i skandalicze. Z
        jakiej racji należy opłacać podatek ????????? Zmieńcie to bo ludzie wyjdą na
        ulice,musi być rewolucja. Mam jeszcze pytanie : po co kończyłam studia?????????
        I jaki jest sens mojego życia ???????? Czy musze w pampersie siedzieć na kasie
        u markecie ???????????? Czy samobujstwa są jedynym sposobem rozwiązania naszych
        problemów życia doczesnego ??????? POLSKO zastanów się nad tym co
        czynisz !!!!!!!!!!
        Pozdrawia rozczarowana życiem i Polską.
      • Gość: Ewa Flis Re: Jak zapłacić podatek po saksach? IP: *.cytanet.com.cy 13.04.06, 14:43
        Czy moglibyscie przeanalizowac przypadek pracy Polakow w Republice Cypru (tez
        jest podpisana umowa o unikaniu.....). Moge sluzyc informacjami o cypryjskim
        systemie podatkowym w tym zakresie.
        Pozdrawiam Swiatecznie.
        ewaflis@cytanet.com.cy
      • Gość: anonim Nie płacimy podatku w Polsce z Anglii?? IP: *.rzeszow.mm.pl 15.04.06, 15:40
        Witam. Większość osób wie, że trzeba się rozliczyć z Urzędem Skarbowym w
        Polsce. Zbadajmy jak działają urzędy skarbowe i sprawdzmy czy kontrolują
        niepłacących. Piszcie czy rozliczyliście się z podatku w Angli, jak nie
        to ile czasu mineło. Jak dużo osób nie płaci, to nie płaćmy tego myta!!!!
      • Gość: Chris Re: Jak zapłacić podatek po saksach? IP: *.in-addr.btopenworld.com 26.04.06, 18:01
        To jest jeden wielki bullshit, a dlaczego oto odpowiedz (dla tych co sa w GB jak
        ja od wielu lat):
        1. Angielski IR (czyli urzad skarbowy) nie wysle nikomu i nigdzie zadnych danych
        o osobiepracujacej w GB. Sa to dane scisle i poufne
        2. Jezeli rzad polski wystawi miedzynarodowy list gonczy ktory podejrzewa dana
        osobe o malwersacje finansowa to WTEDY I TYLKO WTEDY NA PODSTAWIE NAKAZU
        SADOWEGO ZOSTANA UDOSTEPNIONE DANE DANEJ OSOBY.
        3. Nadal o ile sie orjetuje obowiazuje w Polsce prawo ze Polacy nie musza
        wykazywac majatku z przed ktorego s tam roku ( nepamietam ktory dowiedzcie
        sie),jak by ktos sie o cos pytal jestescie na dlugim urlopie a pieniadze no coz
        z komunni i inych takich.
        3. Nie martwcie sie i nie wierzcie w ta propagande.

Prawnik
        • Gość: Bodek Re: Jak zapłacić podatek po saksach? IP: 71.194.68.* 27.04.06, 04:40
          Mam trzy pytania:

Art. 32. Konstytucji mówi:

"Wszyscy są wobec prawa równi. Wszyscy mają prawo do równego traktowania przez
          władze publiczne. Nikt nie może być dyskryminowany w życiu politycznym,
          społecznym lub gospodarczym z jakiejkolwiek przyczyny."

Czy traktowanie przez Urząd Skarbowy inaczej obywatela ze względu na kraj w
          którym pracuje, np. UK i Niemcy może zostać uznane za dyskryminację?

Czy w związku z tym przepisy ustawy traktujące inaczej obywatela w zależności
          od kraju w którym pracuje są zgodne z konstytucją?

Na jakiej podstawie rząd może zawierać umowy w świetle których jednych
          obywateli będzie się traktować inaczej niż innych?

Pozdrawiam z USA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka