starypolonus placenie podatku w Polsce jest przywilejem osob 01.03.06, 10:14 pracujacych zagranica.Ja osobiscie zawyzam moje dochody aby placic wiecej podatku.Sprawia mi to niezmierna radosc ze za moje pieniadze Polska moze rozwijac sie i troszczyc o swoich obywateli Odpowiedz Link Zgłoś
tovv.kapelan A macie w RP "ośrodek interesów życiowych" ? 01.03.06, 15:33 Bo jak nie macie "ośrodek interesów życiowych" to płacicie nielegalnie i pójdziecie siedzieć na 3 latka. starypolonus napisał: > pracujacych zagranica.Ja osobiscie zawyzam moje dochody aby placic wiecej > podatku.Sprawia mi to niezmierna radosc ze za moje pieniadze Polska moze > rozwijac sie i troszczyc o swoich obywateli Odpowiedz Link Zgłoś
metalurg A polscy studenci też płacą?? 01.03.06, 11:11 Pracowałem w UK mniej niż 183 dni. Zapłaciłem tam 22% podatku który właśnie mi zwrócili. Czyli zapłaciłem więcej niż bym zapłacił w Polsce (z tym że mi go oddali). Jestem studentem i po wakacjach wróciłem na uczelnię. Czy w takim wypadku też muszę płacić podatek w Polsce?? Odpowiedz Link Zgłoś
korkix78 Re: A polscy studenci też płacą?? 01.03.06, 20:59 w swietle prawa, to wlasnie tacy jak Ty w pierwszej kolejnosci. Ewidentnie miejsce zamieszkania masz w Polsce, a za granica byles czasowo. Aczkolwiek zauwaz, popytaj wsrod znajomych - jak dotad cisza-nikogo nie 'capneli', mozliwe ze na dzien dziejsiejszy praktycznie weryfikacja jest niewykonalna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo olo Re: praca sezonowa w niemczech IP: *.airnet.opole.pl / 82.160.25.* 01.03.06, 21:01 jak bede pracował w niemczech na wize to tez musze płacic podatek? jestem zarejestrowany jako bezrobotny i co tez płace? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GT Zobaczcie i popularyzujcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 11:04 www.podatki.org.uk/forum/viewtopic.php?t=72 Organizowany jest wiec pod polską ambasadą w Anglii, nie bądz obojętny, weź sprawę w swoje ręce!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dosia Re: Zobaczcie i popularyzujcie IP: *.us.infonet.com 07.03.06, 01:08 Czy ktos wie moze o podobnej inicjatywie dla Polakow pracujacych w USA? Tu przepisy sa jeszcze bardziej niekorzystne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: look Re: Jak zapłacić podatek po saksach? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.06, 22:53 Płacenie podatku w Polsce po raz drugi to jest rozbój w biały dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kanapka Re: Jak zapłacić podatek po saksach? IP: *.chello.pl 06.03.06, 11:38 Jaka jest szansa ze wspaniały urzad skarbowy "wpadnie" na to za ktos pracował legalnie w UK a nie rozliczyl sie z tego w Polsce?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: Jak zapłacić podatek po saksach? IP: 87.207.62.* 06.03.06, 22:12 czy ktos potrafi odpowiedziec mi na pytanie: czy nalezy odprowadzic podatek z 7 miesiecznych dochodow w irlandii jesli w tym samym roku nie pracowalo sie w polsce a otrzymalo sie calkowity zwrot podatku z irlandii...i na jakich wtedy zasadach to dziala?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgo Re: Jak zapłacić podatek po saksach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 23:31 Załaman jstem. Parcuję w ANglii zarabima sporo zbieram doświadczenie poznaję ludzi.Pracuje uczciwie i co najważniejsze legalnie. W Polsce mam rodzinę do której chiałam wrócić. Po poworcie planowałam rokręcić własny interes żeby dać zarobic rodakom i żeby żyć "u sibie".Ale co? nie nie wrócę nie będę dwać się okradać z tego na co pracowałam ciężko i ucziwie...Tutaj nie dosteję niczego w zamian nit się mną nie opokuje Decyzję już podjęłam zostaję na stałe w Anglii co więcej sprowadzam tu całą moją rodzinę.Tu nam będzie łatweij i tu się szanuję człwoeika jego pracę i wysiłek. Jestem bardzo roczarowna bo jak już napisłąm chciąłm wrócić kocham swój kraj jednka tu nie miałabym za co zyć i za co dzieci posyłć do szkoły. Jestem mi bardzo przykr bo nigdy nie podejmowałam trudnijszej decyzji. Już nawet nie chodiz o te pieniądze tylko o to że czuję się oszukiwana okradana nie szanowana. W obcym kraju jestem bardzoje "w domu" niż we własnym pańsiwte...smutne Odpowiedz Link Zgłoś
rtd5rtd to co jak mam duzo nieruchomosci? dom w pol i w uk 07.03.06, 00:09 to gdzie sa moje interesy zyciowe? Dlaczego zaklada sie ze dom mozna miec jeden tam gdzie sie mieszka? Co to znaczy "centrum interesow zyciowych" ta ustawa nie definiuje i wszystko to sa interpretacje prawa, dzieki ktorym urzednicy moga sami stanowic prawo. Ta ustawa to bubel legislacyjny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Re: Jak zapłacić podatek po saksach? IP: *.lns6-c8.dsl.pol.co.uk 07.03.06, 00:12 Zgadzam sie co do BEZCZELNOSCI MINISTERSTWA FINANSOW. ZYTA I MIREK PROPONUJE PUKNAC SIE W GLOWE. Moze zapewnijcie rodakom warunki do pracy a nie, niedosc, ze zmuszacie ich do opuszczania kraju , charowania na obcej ziemi aby ich rodzina mogla zyc, rozwijac sie i umrzec godnie w Polsce to wyciagacie lape i straszycie ich wiezieniem za nie podzielenia sie z banda skorumpowanych nierobow. TO SKANDAL! Odpowiedz Link Zgłoś
rtd5rtd Ja tam sie nie przejmuje specjalnie. Nie musze byc 07.03.06, 00:49 Polakiem wzasadzie to nawet lepiej. Zloze ten paszport z przyjemnoscia jak mie gdzies indziej przyjma. Tu zostanie plebs spity wódą i fanatycy religjni manipulowani przez wladze a bogata bedzie waska grupa ludzi wzajemnie sie znajaca. I wszyscy ci bogaci polacy beda zyc z tego ze ci biedacy za free tu beda pracowac. Moze nawet kiedys zabronia wyjazdow bo nie bedzie mial kto pracowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dosia Re: Ja tam sie nie przejmuje specjalnie. Nie musz IP: *.us.infonet.com 07.03.06, 01:00 Wszyscy o tych Polakach w Anglii. I pikiety im organizuja i interpelacje poselskie pisza. A dlaczego glucha cisza o Polakach w USA? Te same zasady, a nawet gorsze. Dlaczego? Ano dlatego, ze za podatek dochodowy, ktorym mozna pomniejszyc sobie zobowiazania wobec panstwa, Polska uznaje jedynie podatek federalny zaplacony w Stanach. Podatek stanowy i lokalny nie jest w rozumieniu przepisow podatkiem dochodowym. Co to oznacza w praktyce? Ano to, ze nie dosc, ze podatek stanowy i lokalny trzeba zaplacic w Stanach, to Polska opodatkuje go dodatkowo 40%, bo zaplacony podatek traktuje jako dochod... Siasc i plakac po prostu. Chetnie bym wybrala sie na pikiete pod Sejmem, albo innym bajzlem, ale postanowilam przenies swoj osrodek zyciowy za granice. NA ZAWSZE. Odpowiedz Link Zgłoś
korkix78 Re: Ja tam sie nie przejmuje specjalnie. Nie musz 07.03.06, 13:52 Dosia, tu podobnie. Tak jak w Stanach placilem SSN tak tu potraca sie NIN (z grubsza jest to angielski odpowiednik) tyle ze NIN jest duzo wyzszy. MAsz plus taki,ze Stany Zjednoczone maja w d... jakiestam przepisy polskie i baaardzo watpliwe,ze urzednicy amerykanscy nie beda mieli co robic tylko skrupulatnie dostarczac informacje Polsce o swoich podatnikach,nie majac w tym w sumie zadnego interesu. Natomiast Wielka Brytania to troche inna sytuacja,bo teraz jestesmy w Unii i gdyby wyszly jakies konkretne wewnetrzne przepisy to regulujace,ktore by martwymi przepisami nie byly,to moze byc tak ze rzeczywiscie dane beda wymieniane - ale i to nie jest moim zdaniem takie nieuchronne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dosia Re: Ja tam sie nie przejmuje specjalnie. Nie musz IP: *.us.infonet.com 11.03.06, 00:58 Niestety USA bardzo skrupulatnie informuja Polskie wladze o dochodach osob zatrudnionych tu legalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
renia73 Doradca - rozliczenia PIT - praca za granicą 07.03.06, 13:37 Doradca podatkowy - 600043902 Odpowiedz Link Zgłoś
tow.kapelan Decyzja US 07.03.06, 15:28 obczyzna.blogspot.com/2006/03/decyzja-urzedu-skarbowego-w-sprawie.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Jak zapłacić podatek po saksach? IP: 194.80.180.* 27.03.06, 15:08 jest to wielka glupota my tu ciezko pracujemy na nasz chleb a wy nam chcecie wszystko zabrac spdajcie na szczaw nic wam nie damy Odpowiedz Link Zgłoś
alterpars Zlodziejski kraj 29.03.06, 16:29 a co niby Panstwo Polskie ma do tego ze ja sobie sam znalazlem prace za granica i to jeszcz enawet poza UE. Polskie Panstwo tylko tyle zrobilo w tym zakresie z eludziom po studiach i doktoratach oferuje wegetacje....wara od moich pieniedzy. Nie wracam Odpowiedz Link Zgłoś
maloud Re: Jak zapłacić podatek po saksach? 29.03.06, 22:27 Nie oddam moich ciężko zarobionych ''jurków'' Czy polski US może się skądś dowiedzieć, że zarobiłem w Anglii czy irlandii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emeryt Re: Jak zapłacić podatek po saksach? IP: *.telsten.com / *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.06, 09:17 Przepisy dla naiwnych! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Jak zapłacić podatek po saksach? IP: *.landsend.com 30.03.06, 10:15 Ciekawe jak ze 13 tys bruttno ktos zaplacil tak niski podatek chyba ze to tylko taki sobie fikcyiny przyklad bo z moich wyliczen (moge sie mylic) to wychodzi mi ze przy 13 tys trzeba zaplacic w UK 1540,70 funtow podatku. A liczylem to tak. 13tys- 4895 wolne od podatku wiec zostaje 8105 do opodatkowania. 10% do kwoty 2020 i 22% do kwoty 29380. Wiec od 8105-2020=6085 i od tego 22% daje 1338.7+10%od2020= 1338.7+202= 1338.7 funta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koka Re: Jak zapłacić podatek po saksach? IP: *.piotrkow.net.pl 12.04.06, 02:44 te 13 tys. to w złotówkach, jak sądzę :) Odpowiedz Link Zgłoś
kosa_dk ... a tak mialem wrocic do kraju po 2 latach :( 30.03.06, 14:10 jesli nic sie nie zmieni w polsce w sprawie tych podatkow, nie wracam do kraju, i kazdego bede namawial do tego samego ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staszek a co z innymi krajami? IP: 221.201.1.* 07.04.06, 06:11 a co jak pracuje na dalekim wschodzie przez kilka lat? Odpowiedz Link Zgłoś
renia73 Re: a co z innymi krajami? 07.04.06, 07:59 to zalezy czy jest umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania i gdzie jest rodzina dom ośrodek interesów życiowych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Re: Jak zapłacić podatek po saksach? IP: 86.111.164.* 10.04.06, 17:00 ja naprawde nie wiem do czego chca doprowadzic ludzie rzadzacy naszym krajem!!!!! chyba tylko do tego zebysmy my-mlodzi, wyksztalceni ludzie nigdy nie powrocili do kraju?!co nam dali na start?nic!!!!wiec niech teraz pilnuja swoich portfeli, ktore za "nic robienie" pekaja im w szwach WSTYD.....Dla kraju za takich POLITYKOW!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hmm Re: Jak zapłacić podatek po saksach? IP: *.acn.waw.pl 10.04.06, 17:48 a nie wystarczy w Urzedzie Skarbowym powiedziec, ze bylo sie w Grecji np. zamiast w UK? I juz nie trzeba placic podatku.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omlet Re: Jak zapłacić podatek po saksach? IP: *.compower.pl 10.04.06, 23:14 Dobra to ja już nic nie wiem wszędzie pisze co innego i w każdym urzędzie również mówia co Innego. Jestem studentem pracowałem w Angliii przez 3 miesiące zarobiełm poniżej 4000 Ł czyli według angielskiego prawa kwote wolną od podatku, zwrot podatku już otrzymałem i teraz pytanie czy musze się z tego rozliczać jeśli tak to czy musze naszemu wspaniałemu Fiskusowi zapłacić całem 19% czy tylko różnice w wys 5%???????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
penelopa.pitstop Re: Jak zapłacić podatek po saksach? 11.04.06, 10:05 Urzednicy sami nie wiedza co chca i o co w tym wszystkim chodzi. W zeszlym roku dostalam decyzje naczelnika, ze mam rozliczyc sie z dochodow uzyskanych w PL i koniec. Zlozylam NIP-3 i wyjechalam. Rozliczylam sie dopiero na poczatku tego roku, bo nie bylo wczesniej odpowiednich drukow. Nalezy mi sie zwrot podatku - jakas roznica w kosztach uzyskania przychodzow. Wezwali mnie do urzedu i zazadali podania adresu dla celow podatkowych. Moja matka poszla i dowiedziala sie, ze maja problem gdzie wyslac mi ten zwrot. Napisalam pismo o wymaganej tresci i przeslalam do urzedu. Teraz doszli do wniosku, ze jednak musze wypelnic pit jeszcze raz i wpisac w nim angieski adres. Ciekawe czy wtedy beda chcieli mi wyslac zwrot do UK, to byloby niezle. BTW - nie wymeldowalam sie z Polski i nie planuje. Podejrzewam, ze przez wiele lat urzedy nie dojda do siebie i kazdy bedzie mial inna interpretacje tych samych przepisow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gienuś 22 Re: Jak zapłacić podatek po saksach? IP: 83.238.225.* 11.04.06, 16:00 chciałbym się dowiedzieć jaki podatek będę płacił po powrocie z Wielkiej Brytani gdzie chcę podjąć pracę ,ale jestem studentem i nie uzyskuję żadnych dochodów w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
penelopa.pitstop Re: Jak zapłacić podatek po saksach? 12.04.06, 10:06 Jesli pojedziesz sezonowo i wrocisz, to pownienes grzecznie zaplacic podatek wedlug progow polskich, a dokladnie wyrownanie do progow polskich. A jesli odzyskasz podatek w UK to powienines zaplacic od calosci w Polsce. Takze nie ma to znaczenia czy pracowales kiedys czy nie w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adgam30 Re: Jak zapłacić podatek po saksach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 09:09 To świństwo, dosyć,że nasz kraj nie szanuje swojego społeczeństwa, bo jek można nazwać szacunkiem sytuacje w jakiej się nasze społeczeństwo znajduje bedąc osobą bezrobotną lub nawet mając to szczescie i pracyjąc ale za najniższą krajową, to skandal. I jeszcze rząd się cieszy i nagłaśnia w mediach,że niby zmniejsza sie stopa bezrobocia. To wszystko jest śmieszne i skandalicze. Z jakiej racji należy opłacać podatek ????????? Zmieńcie to bo ludzie wyjdą na ulice,musi być rewolucja. Mam jeszcze pytanie : po co kończyłam studia????????? I jaki jest sens mojego życia ???????? Czy musze w pampersie siedzieć na kasie u markecie ???????????? Czy samobujstwa są jedynym sposobem rozwiązania naszych problemów życia doczesnego ??????? POLSKO zastanów się nad tym co czynisz !!!!!!!!!! Pozdrawia rozczarowana życiem i Polską. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Flis Re: Jak zapłacić podatek po saksach? IP: *.cytanet.com.cy 13.04.06, 14:43 Czy moglibyscie przeanalizowac przypadek pracy Polakow w Republice Cypru (tez jest podpisana umowa o unikaniu.....). Moge sluzyc informacjami o cypryjskim systemie podatkowym w tym zakresie. Pozdrawiam Swiatecznie. ewaflis@cytanet.com.cy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonim Nie płacimy podatku w Polsce z Anglii?? IP: *.rzeszow.mm.pl 15.04.06, 15:40 Witam. Większość osób wie, że trzeba się rozliczyć z Urzędem Skarbowym w Polsce. Zbadajmy jak działają urzędy skarbowe i sprawdzmy czy kontrolują niepłacących. Piszcie czy rozliczyliście się z podatku w Angli, jak nie to ile czasu mineło. Jak dużo osób nie płaci, to nie płaćmy tego myta!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chris Re: Jak zapłacić podatek po saksach? IP: *.in-addr.btopenworld.com 26.04.06, 18:01 To jest jeden wielki bullshit, a dlaczego oto odpowiedz (dla tych co sa w GB jak ja od wielu lat): 1. Angielski IR (czyli urzad skarbowy) nie wysle nikomu i nigdzie zadnych danych o osobiepracujacej w GB. Sa to dane scisle i poufne 2. Jezeli rzad polski wystawi miedzynarodowy list gonczy ktory podejrzewa dana osobe o malwersacje finansowa to WTEDY I TYLKO WTEDY NA PODSTAWIE NAKAZU SADOWEGO ZOSTANA UDOSTEPNIONE DANE DANEJ OSOBY. 3. Nadal o ile sie orjetuje obowiazuje w Polsce prawo ze Polacy nie musza wykazywac majatku z przed ktorego s tam roku ( nepamietam ktory dowiedzcie sie),jak by ktos sie o cos pytal jestescie na dlugim urlopie a pieniadze no coz z komunni i inych takich. 3. Nie martwcie sie i nie wierzcie w ta propagande. Prawnik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bodek Re: Jak zapłacić podatek po saksach? IP: 71.194.68.* 27.04.06, 04:40 Mam trzy pytania: Art. 32. Konstytucji mówi: "Wszyscy są wobec prawa równi. Wszyscy mają prawo do równego traktowania przez władze publiczne. Nikt nie może być dyskryminowany w życiu politycznym, społecznym lub gospodarczym z jakiejkolwiek przyczyny." Czy traktowanie przez Urząd Skarbowy inaczej obywatela ze względu na kraj w którym pracuje, np. UK i Niemcy może zostać uznane za dyskryminację? Czy w związku z tym przepisy ustawy traktujące inaczej obywatela w zależności od kraju w którym pracuje są zgodne z konstytucją? Na jakiej podstawie rząd może zawierać umowy w świetle których jednych obywateli będzie się traktować inaczej niż innych? Pozdrawiam z USA Odpowiedz Link Zgłoś