Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Podatek -Austria

17.03.06, 16:01
    Wymeldowalam sie z Polski i osiedlilam w Austri...jestem emerytka...w
    urzedzie Skarbowym w Krakowie Pan oznajmil mi .ze jezeli nie dostarcze
    Statusu Razydenta z Austri bede musiala placic podatek od moje emerytury w
    Polsce...obeszlam mozliwe urzedy w Wiedniu...nikt nic nie wie...czy ktos sie
    orientuje sie gdzie bede placic podatek..moze nie trafilam do odpowiedniego
    Urzedu w Austrii...prosze o pomoc..
    Obserwuj wątek
      • annajustyna Re: Podatek -Austria 17.03.06, 16:16
        W Niemczech decyzje podatkowa wydaja Finanzämter, tylko ze rezydencje podatkowa
        dostanie sie dopiero po przynajmniej pol roku stalego zamieszkania... Jesli by
        jednak urzedy austriackie dalej nie mogly pomoc, to wydaje mi sie, ze: placi
        Pani najpierw podatek w Polsce, nastepnie sklada wniosek w nastepnym roku w
        austriackim urz. skarbowym, a nastepnie wniosek w Polsce w II URZ SKarbowym
        W-wa Srodmiescie o zwrot podatku. Strasznie to skomplikowane, ale tak to mniej
        wiecej dziala w odwrotna strone... A najlepiej to pojsc do Steuerberatera.
        Podrawiam!
        • Gość: wanilia9 Re: Podatek -Austria IP: *.9.14.vie.surfer.at 17.03.06, 16:37
          Witam... serdecznie dziekuje i pozdrawiam.
          • annajustyna Re: Podatek -Austria 17.03.06, 16:46
            Z drugiej strony, jesli ktos opuszcza Polske na stale, to powinien zawiadomic
            tekze dotychczasowy urzad skarbowy (przeciez kazda zmiana adresu, takze
            rezygnacja z niego pociaga za soba wymiane dowodu ewentualnie mozliwosc
            poslugiwania sie tylko paszportem, a o tym powiadamia sie skarbowke)... Chyba
            urzedy jak zwykle "ida na reke" szaremu obywatelami. Na pewno wyjscie sie
            znajdzie. Trzymam kciuki i pozdrawiam raz jeszcze!
            • Gość: wanilia9 Re: Podatek -Austria IP: *.9.14.vie.surfer.at 17.03.06, 19:00
              Dzieki serdeczne,niestety nie wymienilam dowodu osobistego....a byla notatka w
              wymeldowaniu....moja wina.Pozdrawiam.
              • Gość: kasia Re: Podatek -Austria IP: 195.136.246.* 22.03.06, 08:22
                mam do pani pytanie,czy przy kupnie mieszkania w wiedniu misze miec
                obywatelstwo i czy placi sie podatek w razie posiadania dwuch
                nieruchomosci,bardzo dziekuje .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka