muco 03.04.06, 20:51 gdzie mozna zapisac sie na kurs pilotazu wycieczek krajowych? moze ktos zna jakies adresy osrodkow szkolenia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iberia30 Re: jak zostać pilotem wycieczek krajowych? 03.04.06, 21:34 skad jestes? swego czasu zrobilam kurs pilota wycieczek:egzamin z pilotazu zaliczony i to sa uprawnienia pilota wycieczek krajowych, zdanie egzaminu z jezyka obcego to juz pilot wycieczek zagranicznych, nie wiem na ile sie to zmienilo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: jak zostać pilotem wycieczek krajowych? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.06, 21:39 no pisze dzis w wyborczej Odpowiedz Link Zgłoś
muco Re: jak zostać pilotem wycieczek krajowych? 03.04.06, 23:40 po piersze to nie pisze , a jest napisane po drugie przeczytalem od deski do deski i pytam o jakies adresy i kontakt z osrodkami szkolenia, bo niestety zbyt ogolnie to opisali. Odpowiedz Link Zgłoś
iberia30 Re: jak zostać pilotem wycieczek krajowych? 04.04.06, 09:32 jakbys jeszcze laskawie napisal skad jestes to by nieco ulatwilo pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
muco Re: jak zostać pilotem wycieczek krajowych? 04.04.06, 10:52 iberia30 napisała: > jakbys jeszcze laskawie napisal skad jestes to by nieco ulatwilo pomoc. Napisalem do pani maila pod adres iberia30@gazeta.pl jestem studentem z Warszawy i interesuje mnie pilotaz wycieczek glownie po stolicy, ale oczywiscie caly kraj tez wchodzi w gre. Odpowiedz Link Zgłoś
iberia30 Re: jak zostać pilotem wycieczek krajowych? 04.04.06, 12:37 maila sprawdze wieczorem:-) Odpowiedz Link Zgłoś
rw.wro nie myl pojęć!!! 04.04.06, 15:53 muco napisał: > jestem studentem z Warszawy i interesuje mnie pilotaz wycieczek glownie po > stolicy, ale oczywiscie caly kraj tez wchodzi w gre. po warszawie (jak i po kilku innych miastach w polsce) może oprowadzać tylko uprawniony do tego PRZEWODNIK - który skończył odpowiedni kurs i zdał egzamin. natomiast nie ma też pojęcia pilota wycieczek krajowych ani zagranicznych. jest pilot wycieczek i na tym koniec. kończąc kurs dostajesz "bilet" na egzamin w urzędzie wojewódzkim (bądź marszałkowskim, nie wiem, czy to się ostatnio nie pozmieniało). kurs trwa około 3 miesięcy - zależy od ilości godzin w tygodniu. organizator (to WAŻNE) powinien zapewnić: - odpowiednią kadrę (doświadczonych, licencjonowanych pilotów), nie może być tak, że jedna osoba poprowadzi wszystkie przedmioty z kursu, - jedną 1-dniową wycieczkę po mieście (w tym przypadku po warszawie), - jedną 2-dniową wycieczkę (najlepiej z przekroczeniem granicy - tzw. egzamin wewnętrzny. przede wszystkim taka firma powinna posiadać odpowiednie zezwolenie "do prowadzenia kursów" wydane przez odpowiedni urząd (wojew. lub marszałk. - jw). co do pracy pilota, to masz prawo do podejmowania umów zleceń lub o dzieło, ewentualnie na etat z każdym biurem podróży, ale na początek warto trochę zainwestować i pojeździć z innym pilotem jako stażysta. potwierdzenie znajomości nie jest teraz wymagane pieczątką w legitymacji pilota, choć odpowiednie egzaminy (certyfikaty / ukończona filologia itp) pozwalają na wbicie tego do legitymacji. jednak jest możliwość wyjazdu zagranicznego, bądź prowadzenia grupy obcohjęzycznej, jeśli po rozmowie (w języku obcym) z kimś odpowiedzialnym za to z biura, ta osoba pozwoli ci na podjęcie tego zadania. jeśli masz więcej pytań, to na priv rw.wro.@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
turdoradca Piloci wycieczek - forum internetowe 31.05.06, 15:12 Polecam dla osób zainteresowanych pilotażem forum na Gazecie: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=30389 z pozdrowieniami od braci pilockiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guide Re: jak zostać pilotem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 13:42 Nie ma kogoś takiego jak pilot wycieczek krajowych. Jeździsz z polskimi grupami za granice i/lub z zagranicznymi po Polsce, odpowiednio do kwalifikacji językowych. Może tu ci poradzą: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=30389 Odpowiedz Link Zgłoś
emiso1 Re: jak zostać pilotem wycieczek krajowych? 04.04.06, 13:56 Ja w liceum zrobiłam taki kurs przy biurze podrózy Orbis - może tam zapytaj. Odpowiedz Link Zgłoś
viking73 Re: jak zostać pilotem wycieczek krajowych? 04.04.06, 15:16 Ja nie robiłem żadnego kursu a i tak jako student (czyli ok. 10 lat temu) jeździłem ze szwedzkimi, niemieckimi i austriackimi wycieczkami po południowej Polsce. Grupy zazwyczaj przyjeżdżały albo przylatywały do Krakowa i trzeba je było odebrać z dworca/lotniska, zawieźć do hotelu a potem towarzyszyć w wycieczkach np. do Wieliczki, obozu Auschwitz-Birkenau albo na Jasną Górę. No i absolutny hit czyli zwiedzanie kombinatu w Nowej Hucie;) Dla studenta to było nawet przyjemne aczkolwiek nieco stresujące zajęcie. Można było poćwiczyć język a przy tym jako tako zarobić, ale trzeba też było np. biec z delikwentem na pogotowie, kiedy zwichnął sobie nogę albo użerać się z obsługą hotelu, że jest za mało porcji na śniadanie itp. Jeśli grupa była zadowolona - a zazwyczaj chyba była - to dorzucała tipa albo krawat, więc czasem z jednej wycieczki można było mieć tyle, co gdzieniegdzie w miesiąc z pensji, ale z biegiem lat człowiek szuka jednak mniej stresujących i lepiej opłacanych zajęć;) Odpowiedz Link Zgłoś