Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

jak zostać pilotem wycieczek krajowych?

03.04.06, 20:51
    gdzie mozna zapisac sie na kurs pilotazu wycieczek krajowych? moze ktos zna
    jakies adresy osrodkow szkolenia?
    Obserwuj wątek
      • iberia30 Re: jak zostać pilotem wycieczek krajowych? 03.04.06, 21:34
        skad jestes?
        swego czasu zrobilam kurs pilota wycieczek:egzamin z pilotazu zaliczony i to sa
        uprawnienia pilota wycieczek krajowych, zdanie egzaminu z jezyka obcego to juz
        pilot wycieczek zagranicznych, nie wiem na ile sie to zmienilo.
        • Gość: aa Re: jak zostać pilotem wycieczek krajowych? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.06, 21:39
          no pisze dzis w wyborczej
          • muco Re: jak zostać pilotem wycieczek krajowych? 03.04.06, 23:40
            po piersze to nie pisze , a jest napisane
            po drugie przeczytalem od deski do deski i pytam o jakies adresy i kontakt z
            osrodkami szkolenia, bo niestety zbyt ogolnie to opisali.
            • iberia30 Re: jak zostać pilotem wycieczek krajowych? 04.04.06, 09:32
              jakbys jeszcze laskawie napisal skad jestes to by nieco ulatwilo pomoc.
              • muco Re: jak zostać pilotem wycieczek krajowych? 04.04.06, 10:52
                iberia30 napisała:

> jakbys jeszcze laskawie napisal skad jestes to by nieco ulatwilo pomoc.

Napisalem do pani maila pod adres iberia30@gazeta.pl
                jestem studentem z Warszawy i interesuje mnie pilotaz wycieczek glownie po
                stolicy, ale oczywiscie caly kraj tez wchodzi w gre.
                • iberia30 Re: jak zostać pilotem wycieczek krajowych? 04.04.06, 12:37
                  maila sprawdze wieczorem:-)
                • rw.wro nie myl pojęć!!! 04.04.06, 15:53
                  muco napisał:

> jestem studentem z Warszawy i interesuje mnie pilotaz wycieczek glownie po
                  > stolicy, ale oczywiscie caly kraj tez wchodzi w gre.

po warszawie (jak i po kilku innych miastach w polsce) może oprowadzać tylko
                  uprawniony do tego PRZEWODNIK - który skończył odpowiedni kurs i zdał egzamin.
                  natomiast nie ma też pojęcia pilota wycieczek krajowych ani zagranicznych. jest
                  pilot wycieczek i na tym koniec.
                  kończąc kurs dostajesz "bilet" na egzamin w urzędzie wojewódzkim (bądź
                  marszałkowskim, nie wiem, czy to się ostatnio nie pozmieniało). kurs trwa około
                  3 miesięcy - zależy od ilości godzin w tygodniu. organizator (to WAŻNE)
                  powinien zapewnić:
                  - odpowiednią kadrę (doświadczonych, licencjonowanych pilotów), nie może być
                  tak, że jedna osoba poprowadzi wszystkie przedmioty z kursu,
                  - jedną 1-dniową wycieczkę po mieście (w tym przypadku po warszawie),
                  - jedną 2-dniową wycieczkę (najlepiej z przekroczeniem granicy - tzw. egzamin
                  wewnętrzny.
                  przede wszystkim taka firma powinna posiadać odpowiednie zezwolenie "do
                  prowadzenia kursów" wydane przez odpowiedni urząd (wojew. lub marszałk. - jw).
                  co do pracy pilota, to masz prawo do podejmowania umów zleceń lub o dzieło,
                  ewentualnie na etat z każdym biurem podróży, ale na początek warto trochę
                  zainwestować i pojeździć z innym pilotem jako stażysta.
                  potwierdzenie znajomości nie jest teraz wymagane pieczątką w legitymacji
                  pilota, choć odpowiednie egzaminy (certyfikaty / ukończona filologia itp)
                  pozwalają na wbicie tego do legitymacji. jednak jest możliwość wyjazdu
                  zagranicznego, bądź prowadzenia grupy obcohjęzycznej, jeśli po rozmowie (w
                  języku obcym) z kimś odpowiedzialnym za to z biura, ta osoba pozwoli ci na
                  podjęcie tego zadania.
                  jeśli masz więcej pytań, to na priv rw.wro.@gazeta.pl
        • turdoradca Piloci wycieczek - forum internetowe 31.05.06, 15:12
          Polecam dla osób zainteresowanych pilotażem forum na Gazecie:
          forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=30389
          z pozdrowieniami od braci pilockiej
      • Gość: guide Re: jak zostać pilotem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 13:42
        Nie ma kogoś takiego jak pilot wycieczek krajowych. Jeździsz z polskimi grupami
        za granice i/lub z zagranicznymi po Polsce, odpowiednio do kwalifikacji językowych.
        Może tu ci poradzą:
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=30389
      • emiso1 Re: jak zostać pilotem wycieczek krajowych? 04.04.06, 13:56
        Ja w liceum zrobiłam taki kurs przy biurze podrózy Orbis - może tam zapytaj.
        • viking73 Re: jak zostać pilotem wycieczek krajowych? 04.04.06, 15:16
          Ja nie robiłem żadnego kursu a i tak jako student (czyli ok. 10 lat temu)
          jeździłem ze szwedzkimi, niemieckimi i austriackimi wycieczkami po południowej
          Polsce. Grupy zazwyczaj przyjeżdżały albo przylatywały do Krakowa i trzeba je
          było odebrać z dworca/lotniska, zawieźć do hotelu a potem towarzyszyć w
          wycieczkach np. do Wieliczki, obozu Auschwitz-Birkenau albo na Jasną Górę. No i
          absolutny hit czyli zwiedzanie kombinatu w Nowej Hucie;)
          Dla studenta to było nawet przyjemne aczkolwiek nieco stresujące zajęcie. Można
          było poćwiczyć język a przy tym jako tako zarobić, ale trzeba też było np.
          biec z delikwentem na pogotowie, kiedy zwichnął sobie nogę albo użerać się z
          obsługą hotelu, że jest za mało porcji na śniadanie itp.
          Jeśli grupa była zadowolona - a zazwyczaj chyba była - to dorzucała tipa albo
          krawat, więc czasem z jednej wycieczki można było mieć tyle, co gdzieniegdzie w
          miesiąc z pensji, ale z biegiem lat człowiek szuka jednak mniej stresujących i
          lepiej opłacanych zajęć;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka