Dodaj do ulubionych

Witamina D3

29.03.13, 20:20
Dziewczyny jestem ciekawa jak wy podajecie witaminę d3? moja pediatra kazała dodawać witaminkę pomino tego iż dziecko pije mm. Ja od początku wlewam ją do butelki - maly wypija wszystko. Okazuje się że to chyba nie dobrze ale znam mamy które wlewają ją do herbatki, inne prosto do buzi. Zaczynam sie zastanawiać czy ja dobrze robię. Kiedyś próbowałam dać małemu prosto do buzi ale mały ją wypluł.
Obserwuj wątek
    • d.d.00 Re: Witamina D3 01.04.13, 21:57
      Ja podaje D3 w kapsułkach typu twist off prosto do pysia :) Wcześniej podawałam po drugi dzień teraz lekarka zaleciła codziennie. Mały jest na mm.
      • sysia.0 Re: Witamina D3 02.04.13, 11:33
        Ja też podaje w kapsułkach typu twist off prosto do buźki, mała jest w nocy na piersi w dzień na mm, daje jej codziennie d3
    • unaluna Re: Witamina D3 02.04.13, 11:40
      Ja dodawałam do mleka, próby podania czegokolwiek mojemu dziecku prosto do buzi kończyło się tym, że było to wszędzie tylko nie w buzi ;) Teraz mała wypija już tyle mleka,że pediatra powiedział,żebym dodatkowo nie podawała już jej witaminy D3.
    • drotka21 Re: Witamina D3 02.04.13, 12:00
      Z tego co wiem, jeśli podajesz dziecku mm w ilości większej niż 500ml na dobę, to nie trzeba suplementować wit D. Najlepiej zobacz na opakowaniu mm ile jest wit D w 100ml oblicz ile zjada, i będziesz wiedziała czy jej dodatkowo potrzebuje. Ja dodaje wit D do mleka, ale karmię piersią tyle, ze odciągniętym mlekiem. I pamiętaj że wit D podaje się do 18 roku życia o czym mamy zapominają niestety ;)
    • mihalinacz81 Re: Witamina D3 02.04.13, 22:50
      ja podaje prosto do paszczy. udało mi się znaleźć witamine d3 z dozownikiem - pompką ( infavit baby, juvit baby). widzę tylko same plusy tych dozowników. kapsułko często wylewały mi się na paluchy, te z kroplomierzem ciężko było zaaplikować prosto do buzi dzieciaka, a moja nie wypijała całej butli. Mała jest na mm. nie wiem od czego zależy decyzja lekarza czy podawać czy nie, bo jednej córce podawała krótko, drugiej co drugi dzień, a teraz mam podawać całą dawkę i mała dostaje najdłużej z całej trójki :)
      • alutka314 Re: Witamina D3 03.04.13, 10:52
        Mi lekarka powiedziała że do butelki z mlekiem nie wolno dodawać bo witamina może się osadzić na ściance butelki. Najlepiej to na łyżeczce (ja tak podaję kropelka wody i kropelka witaminy i prosto do paszczki;))
        • unaluna Re: Witamina D3 03.04.13, 17:58
          Na ulotkach wielu produktów typu Twist-off jest napisane,że podawać bezpośrednio do buzi, na łyżeczce lub można dodawać do ściągniętego pokarmu matki, więc sądzę,że do mm można dodawać analogicznie ;) Od momentu kiedy pediatra przepisał mi dla 4 miesięcznego dziecka syrop, który można podawać od roku życia zaczęłam bardzo wnikliwie czytać ulotki leków ;)
    • kluska77 Re: Witamina D3 16.04.13, 01:17
      Mała zjada ok. 600 mleka następnego (czasem mniej, bo ząbkowanie) i witaminę D ma zaleconą przez pediatrę co drugi dzień. Kiedyś jadła więcej, ale to było mleko początkowe, więc inna kaloryczność. Ponoć ważne jest, by podawać ją przed 12, wtedy się lepiej wchłania. Podaję luzem z kapsułki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka