Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Grafik - jak znaleźć pracę

19.12.02, 17:26
    Szukam pracy w charakterze grafika (dowolna branża i typ pracy). Niestety nie
    jestem studentem (absolwentem) żadnej uczelni plastycznej, jednakże będąc
    świadom swojego potencjału :-), chciałbym wykorzystać go w tym kierunku (a
    przynajmniej spróbować). Dysponuję szerokim zasobem własnych prac wykonanych
    w różnych technikach zarówno klasycznych (ołówek, węgiel, tusz, kreda etc.)
    jak i komputerowych.

W miarę możliwości prosiłbym o parę rad w następujących kwestiach:

1. Jak powinno wyglądać moje CV, a konkretnie portfolio. Jaki rodzaj prac
    powinien się tam znajdować, jaka powinna być ich ilość (10, 30, 50, ?)
    2. Czy prace powinny być bardziej statyczne (portety, pejzaże, budynki), czy
    dynamiczne?
    3. W jakiej formie najlepiej zgłaszać się do wybranych firm (tzn. składać CV
    itd.): osobiście, czy listownie.
    4. Jak wielki (jakikolwiek?) wpływ na ewentualne zatrudnienie mają prace
    (tzn. chodzi mi o sytuację gdzie wymagane jest ASP(itp.)

Z dołu dziękuję i pozdrawiam :-)
    Obserwuj wątek
      • siekiera`79 No help? :-( 22.12.02, 23:40
      • Gość: da Re: Grafik - jak znaleźć pracę IP: 217.8.190.* 23.12.02, 08:39
        skąd jesteś????

jak z wrocławia to mugłbym pomóc
        • siekiera`79 Re: Grafik - jak znaleźć pracę 23.12.02, 09:14
          unfortunately from Łódź... (tzn. niestety tylko w tym kontekście :-)
          but thanx anyway!!!
      • debra Re: Grafik - jak znaleźć pracę 24.12.02, 01:40
        siekiera`79 napisał:

> Szukam pracy w charakterze grafika (dowolna branża i typ pracy). Niestety nie
        > jestem studentem (absolwentem) żadnej uczelni plastycznej, jednakże będąc
        > świadom swojego potencjału :-), chciałbym wykorzystać go w tym kierunku (a
        > przynajmniej spróbować). Dysponuję szerokim zasobem własnych prac wykonanych
        > w różnych technikach zarówno klasycznych (ołówek, węgiel, tusz, kreda etc.)
        > jak i komputerowych.
        >
        > W miarę możliwości prosiłbym o parę rad w następujących kwestiach:
        >
        > 1. Jak powinno wyglądać moje CV, a konkretnie portfolio. Jaki rodzaj prac
        > powinien się tam znajdować, jaka powinna być ich ilość (10, 30, 50, ?)
        > 2. Czy prace powinny być bardziej statyczne (portety, pejzaże, budynki), czy
        > dynamiczne?
        > 3. W jakiej formie najlepiej zgłaszać się do wybranych firm (tzn. składać CV
        > itd.): osobiście, czy listownie.
        > 4. Jak wielki (jakikolwiek?) wpływ na ewentualne zatrudnienie mają prace
        > (tzn. chodzi mi o sytuację gdzie wymagane jest ASP(itp.)
        >
        > Z dołu dziękuję i pozdrawiam :-)

Tak naprawdę liczy się tylko portfolio. Wykształcenie i to gdzie się do tej
        pory pracowało to sprawy drugo, jak nie trzeciorzędne.
        Jeżeli będziesz składać gdzieś CV to tylko wraz z portfolio - na stanowisko
        grafika tylko takie są brane pod uwage.
        Portfolio - musisz przedstawić przede wszystkim przykłady prac z zakresu swoich
        przyszłych obowiązków. Tak wiec na stanowisko np: grafika komputerowego
        spcjalizującego się w www należy dostarcyć prace z tego zakresu. Inne prace -
        ew. po jednej z każdego rodzaju - w ramach ciekawostki i jako próba zwrócenia
        uwagi.

Debra
      • Gość: t Re: Grafik - jak znaleźć pracę IP: *.pl 24.12.02, 12:03
        Z tego co wiem to nie musisz martwić się o ASP. Jak jesteś dobry poradzisz
        sobie. Spotkałem nawet ogłoszenie że zatrudnią grafika "wymagania - bez
        nałogów" Jak myślisz dlaczego ? Proste - oni tam w tej ASP praktycznie wszyscy
        biorą... dla inspiracji...
        (wiem to z bardzo wiarygodnych źródeł)
        A jest wielu pracodawców którzy reprezentują "ciemnogród" uważający że kwasy,
        speed itd to też narkotyki.
        • nanabun Re: Grafik - jak znaleźć pracę 25.12.02, 16:55
          Jeśli jesteś dobry, to pracę znajdziesz bez problemu. W wydawnictwie czy
          agencji reklamowej. Poprzedni koles napisał, że wśród pracodawców jest
          sporo "ciemnogrodu" bo nie pasują im kwasy czy speed. I maja rację - tez bym
          nie przyjął takiego co bierze, bo brać możesz jak chcesz tworzyc dla własnych
          wizji. Jak chcesz pracować dla kogoś to musisz robic konkretne roboty na
          konkretne terminy. Zwróć uwage jeśli trafisz do wydawnictwa czy agencji, żeby
          rozeznac się na poligrafii. Niejeden grafik wyleciał na zbity pysk, bo mu sie
          wydawało, że wszystkie rozumy pozjadał jak opanował Corela, Photoshopa czy
          Ilustratora, a drukarnia posyłała agencje na drzewo z niewykonalnymi pracami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka