Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

przekwalifikowanie na operatora cnc

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.06, 11:52
    witam, jestem informatykiem, mam wyższe wykształcenie, chciałbym się przekwalifikować na operatora maszyn cnc. czy są jakieś kursy gdzie mógłbym się tego nauczyć? czy pracodawcy chętnie zatrudnią taką osobę bez doświadczenia w tej dziedzinie (oczywiście po ukończeniu kursu)?
    Obserwuj wątek
      • Gość: abc Re: przekwalifikowanie na operatora cnc IP: 80.51.253.* 25.04.06, 12:17
        jezlie za opratora cnc uwazasz goscia ktory montuje w maszynie surowiec badz
        wyciaga gotowy polfabrykat/produkt i czasami wlacza przycisk uruchamiajacy
        proces obrobki to niewiele musisz sie nauczyc, jezeli juz cos wiecej no to
        zadam pytanie: co wiesz o procesach skrawania, wiercenia itp.
      • Gość: ja Re: przekwalifikowanie na operatora cnc IP: *.torun.mm.pl 25.04.06, 12:30
        Tak są kursy ale większości i tak nauczysz się w pracy. Prace znajdziesz raczej
        bez większych problemów ponieważ wielu operatorów wyjechało ze względu na
        tragiczne wynagrodzenie. W firmie w której pracowałem operator frezarki CNC
        zarabiał 1300 zł (net), tokarz 1100, operatorzy pił, oklejarek, szlifierek itp,
        jeszcze mniej :(. Obecnie pensje rosną, ponieważ brakuje ludzi. Praca
        nieciekawa, monotonna, często w hałasie i brudzie. Jeżeli trafisz do dużej firmy
        z nowym sprzętem to nie jest tak źle, gorzej jak będziesz pracował na jakimś
        złomie. Przekwalifikanie się i praca w kraju za takie pieniądze to moim zdaniem
        bezsens. Uważam, że powinieneś próbować szukać pracy jako kreślarz w CAD albo
        jako ustawiacz/programista takich maszyn.
        • Gość: BODHISATTWA Re: przekwalifikowanie na operatora cnc IP: 87.206.214.* 25.04.06, 18:47
          moj kuzyn pracowal w gdyni jako operator cnc za 2500 brutto, wczesniej w takiej
          znanej amerykanskiej firmie flextronic za 960 brutto, a jeszcze wczesniej w
          holandii byl na stazu przez rok za 1000 euro, obecnie siedzi w anglii
        • Gość: BODHISATTWA Re: przekwalifikowanie na operatora cnc IP: 87.206.214.* 25.04.06, 18:47
          moj kuzyn pracowal w gdyni jako operator cnc za 2500 brutto, wczesniej w takiej
          znanej amerykanskiej firmie flextronic za 960 brutto, a jeszcze wczesniej w
          holandii byl na stazu przez rok za 1000 euro, obecnie siedzi w anglii

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka