Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wrocław ściąga polskich pracowników z... Anglii

• krytyka.org brawo, brawo 26.04.06, 12:23
        wlasnie tego rodzaju kampanie, a nie gledzenie, ze sie nam polska wyludnia, sa
        potrzebne. wydaje mi sie, ze prawie kazdy wolalby zarabiac mniej w polsce w
        zawodzie, ktory kocha niz wiecej za granica w pracy, ktorej nienawidzi.
        oczywiscie idealnie jest zarabiac wiecej w polsce w pracy, ktora sie kocha, ale
        takie opcje trzeba bedzie jeszcze troche poczekac;)
        • sajjitarius Re: brawo, brawo 26.04.06, 12:36
          A jeszcze lepiej zarabiac duzo, w pracy ktora sie lubi, w ktorej jest sie
          dobrym, za wykonywanie ktorej jest sie szanowanym, placic male podatki (w
          porownaniu do tych w Polsce), i zyc spokojnie w spoleczenstwie dobrze
          zorganizowanym w ktorym osobista uczciwosc jeszcze cos znaczy, w ktorym brak
          powszechnej korupcji, cwaniactwa, nepotyzmu i bezinteresownej upierdliowsci
          zawistnych krajan, urzedow i pind. Zadna kampania propagandowa mnie nie nakloni
          do powrotu do Kaczystanu. Wystarczy, ze pojade tam na tydzien by odwiedzic
          starzejacych sie rodzicow by wiedziec, ze wyjazd z tego cyrku byl swego czasu
          najlepsza decyzja zyciowa jaka kiedykolwiek podjalem.
          • Gość: eLucas Re: brawo, brawo IP: *.dbln.cable.ntl.com 26.04.06, 12:57
            dobrze napisane i jest w tym sporo racji.
            coz jeszcze wierze ze uda sie wrocic do wroclawia i zyc tam godnie. Z reszta ja
            lubie wyzwania i jak sie udalo w irlandii to i sie uda we Wroclawiu ;)

usmiech, pozytywne myslenie, upor i konsekwentne dozenie do celu....
            • Gość: trzeźwy Re: brawo, jednym pociągnięciem pióra - dobrobyt IP: *.magma-net.pl 26.04.06, 17:55
              Taki cud gospodarczy potrafi jedynie zakłamana Gazeta Wyborcza.
      • irekt Polecam forum nt. LG we Wrocławiu 26.04.06, 12:28
        polecam poczytać na forum gazety, jak chłopaki z LG "wynagrqadzają" i
        "poszukują" pracowników. Jak na targu niewolników i w dzikiej afryce.
        Na szczęście rynek się broni i po paru podejściach nie będą mogli już AŻ TAK
        kantować.
        • Gość: Maria Re: Polecam forum nt. LG we Wrocławiu IP: *.adsl.inetia.pl 27.04.06, 00:41
        • Gość: Paweł Re: Polecam forum nt. LG we Wrocławiu IP: *.adsl.inetia.pl 27.04.06, 00:50
          Zastanawiam się jak długo jeszce LG pociągnie bo z tego co się orientuję nie
          jest za różowo(bałagan i brak kompetencji, nie mówiąc już o możliwościach
          rozwoju)Jeden wielki śmiech. Podejrzewam że czeka ich los Daewoo. Współczuję
          przyszłym pracownikom tej firmy.
      • darlasy Re: Wrocław ściąga polskich pracowników z... Angl 26.04.06, 12:33
        Przeczytałem kilka...naście wątków i dziwię się Wam i nie. Zostawiając Wrocław w
        spokoju.
        W większości jak piszecie macie studia doktoraty i jedziecie na przysłowiowy
        zmywak do Londynu. Po co? Czy naprawdę nie ma w Polsce pracy? Wiem jest jej mało
        ale jak się postarasz człowieku to ją możesz znaleźć. Wiadomo, czasy gdy młody
        absolwent licencjatu marketingu dostawał kasę że ho ho, już mineły. Jak chcesz
        szybko zarobić na mieszkanie bo starszy nie ma kasiorki jedziesz na "zmywak",
        jak jesteś ambitny i masz poukładane w głowie, ze zmywaka awansujesz szybko. Ale
        tak samo możesz zrobić w Polsce. A co z tymi co mają zaledwie średnie albo
        zawodówkę? Może już hydraulika nie potrzeba bo pan doktorant zdobył odpowiednie
        kwalifikację w Londynie.
        Pozdro
        • sajjitarius Re: Wrocław ściąga polskich pracowników z... Angl 26.04.06, 12:51
          darlasy napisał:

> Przeczytałem kilka...naście wątków i dziwię się Wam i nie. Zostawiając
          Wrocław
          > w
          > spokoju.
          > W większości jak piszecie macie studia doktoraty i jedziecie na przysłowiowy
          > zmywak do Londynu. Po co? Czy naprawdę nie ma w Polsce pracy? Wiem jest jej
          mał
          > o
          > ale jak się postarasz człowieku to ją możesz znaleźć. Wiadomo, czasy gdy młody
          > absolwent licencjatu marketingu dostawał kasę że ho ho, już mineły. Jak chcesz
          > szybko zarobić na mieszkanie bo starszy nie ma kasiorki jedziesz na "zmywak",
          > jak jesteś ambitny i masz poukładane w głowie, ze zmywaka awansujesz szybko.
          Al
          > e
          > tak samo możesz zrobić w Polsce. A co z tymi co mają zaledwie średnie albo
          > zawodówkę? Może już hydraulika nie potrzeba bo pan doktorant zdobył
          odpowiednie
          > kwalifikację w Londynie.
          > Pozdro

No to jak to jest, jest ta praca w Polsce, czy jest jest malo ? Zdecyduj sie.
          Bo jesli jak piszesz jest jej malo, to ktos musi jednak za praca wyjechac bo
          chocby nie wiem jak sie staral, w kraju jej nie znajdzie. A poza tym, to skad
          niby to zalozenie ze kazdy powinien pracy szukac w kraju ? Przeciez o to
          chodzilo w tym przystapieniu do Unii zeby moc miedzy innmy swobodnie jezdzic i
          osiedlac sie w innych krajach...wiec co Ci do tego, ze inni z tych mozliwosci
          korzystaja ? Ich zycie, ich energia, ich czas...Ty zostan w POlsce jesli Ci tam
          dobrze...
        • Gość: Z Londynu Re: Wrocław ściąga polskich pracowników z... Angl IP: 199.67.203.* 26.04.06, 13:34
          Zostawcie zmywaki w spokoju!
          Dziennikarze przy okazji kazdego artykulu o Polakach w GB wyciagaja to cholerne
          zmywanie talerzy a guzik o tym wiedza. Moze kilka osob pracuej w ten sposob,
          ale gdyby ktos zadal sobie trud i poczytal toby wiedzial ze najwiecej osob z
          Polski zarejestrowanych w HO pracuje w administracji! No jak zmywaka
          administracja nazwac nie mozna!

Pracuje na Canarach, prace w banku dostalam od razu po studiach - dwa tygodnie
          po obronie pracy mgr. Watpie zeby w Polsce, bez "dojsc", udalo mi sie to
          zalatwic w tak eskpresowym tempie...
          I nie jestem przypadkiem odosobnionym, bo Polakow na Canarach spotykam cale
          mnostwo i ich stroj (garsonki, garnitury) raczej o zmywaku nie swiadcza.
          Podobnie jak lista mailowa Polakow pracujacych w zawodzie w londynskim City...

Nie bede tutaj pisala ze Polska jest be jak kilu przedmowcow, bo tak nei
          uwazam. Akurat tak sie zdazylo ze mieszkam w chwili obecnej w Anglii. A co
          potem zobaczymy.
          Niemniej jednak mam dosc jakichs opowiesci dziwnej tresci, ze Polacy potrafia
          tylko w Londynie gary szorowac i z talerzami latac!
        • Gość: uchodzca Re: Wrocław ściąga polskich pracowników z... Angl IP: *.admin.local / 193.203.83.* 26.04.06, 18:13
          [..CIACH..]
          > W większości jak piszecie macie studia doktoraty i jedziecie na przysłowiowy
          > zmywak do Londynu. [..CIACH...]
          - nie znam nikogo z doktoratem kto przyejchal tu i gary zmywa. Wszyscy moi
          znajomi ktorzy maja dr w jakiejs konkretnej dziedzinie (a nie w pie..logii)
          pracuja za taka kase ze ojojoj.

Jakbys troche sie wysilil(a) i poszperal(a) to dowiedzial(a)bys sie dlaczego
          ludzie z doktoratami wybywaja z PL. Odpowiem Ci bo akurat jestem w temacie:

-wiekszosc doktorantow ktorych znam w trakcie zdobywania tytulu byla/jest
          niesutannie upokarzana i wykorzystywana prawie niewolniczo przez swoich
          profesorow ktorzy jak to sie mowi "jada na ich plecach".
          -szanse znalezienia dobrej pracy poza uczelnia nawet z tytulem doktora sa mierne
          w PL (znam pare osob z tytulami dr z chemii, genetyki itd... ), a jak juz etat
          na uczelni to nie dosyc ze chore uklady i ukladziki to jeszcze pensja taka ze
          plakac tylko. O sprzecie naukowym itp. nie wspomne. (moi znajomi ktorzy robia dr
          w genetyce opowiadaja takie rzeczy ze zalamka - np. musza do katedry wlasne
          komputery targac bo sprzet ktory jest w katedrze nie nadaje sie do zastosowan
          naukowych hehe).
          -teraz dla odmiany podam kilka przymkladow z mojej specjalnosci naukowej (Chemia
          Organiczna) :
          jak szukalem pracy dla siebie to znalazlem kilka ofert dla posiadaczy tytulu
          doktora w tej dziedzinie:) oferty siegaly nawet 700£ dziennie!!!
          a standardowa stawka roczna oscylowala okolo 80k£ - 120k£.
          Ja niestety nie chcialem kontynuowac nauki i zostalem przy mgr i robilem kariere
          w tym co lubie czyli IT i tez sie oplacilo. Ale teraz zaluje ze nie zrobilem
          doktoratu z Chemii. (kto wie moze zrobie tutaj) :)

pozdrawiam
          • niemyte_mohery Re: Wrocław ściąga polskich pracowników z... Angl 26.04.06, 21:13
            Gość portalu: uchodzca napisał(a):

> [..CIACH..]

> Ale teraz zaluje ze nie zrobilem
            > doktoratu z Chemii. (kto wie moze zrobie tutaj) :)
            >
            > pozdrawiam

Zrob doktorat z tego co lubisz. Powodzenia!
            The sky is the limit ;-D
          • stanislaw32 Re: Wrocław ściąga polskich pracowników z... Angl 26.04.06, 21:59
            Tak sie sklada ze mam doktorat z chemii.
            Wlasnie szukam pracy a Londyn jest jednym z moich ulubionych miejsc na liscie.
            Jesli wiesz o jakiejs pracy w granicach 80-120k na rok prosze napisz mi o tym na
            adres:
            stanislaw32@gazeta.pl
            P.S.
            Znam biegle angielski i niemiecki, doktorat w Niemczech, postdoc w Stanach.
            Chetnie wezme prace od zaraz w Londynie jesli w moim zawodzie nawet za 40k na rok.

S
            • stanislaw32 Re: Wrocław ściąga polskich pracowników z... Angl 26.04.06, 22:09
              Aha:
              Zaluje ze zamiast doktoratu z chemii nie zrobilem magistra z informatyki.
              S

stanislaw32 napisał:

> Tak sie sklada ze mam doktorat z chemii.
              > Wlasnie szukam pracy a Londyn jest jednym z moich ulubionych miejsc na liscie.
              > Jesli wiesz o jakiejs pracy w granicach 80-120k na rok prosze napisz mi o tym n
              > a
              > adres:
              > stanislaw32@gazeta.pl
              > P.S.
              > Znam biegle angielski i niemiecki, doktorat w Niemczech, postdoc w Stanach.
              > Chetnie wezme prace od zaraz w Londynie jesli w moim zawodzie nawet za 40k na r
              > ok.
              >
              > S
              • Gość: uchodzca Re: Wrocław ściąga polskich pracowników z... Angl IP: *.admin.local / 193.203.83.* 27.04.06, 10:13
                Co do magistra z informatyki to powiem Ci tak:

tutaj nie liczy sie jakie masz papierki (ja mam magistra Chemii i Fizyki, ale w
                trakcie studiow i po nich pracowalem jako iformatyk), tutaj liczy sie
                doswiadczenie i umiejetnosci (ja mam 7 lat komercyjnego doswiadczenia w unixach
                i linuxach i znalazlem tu prace bez wiekszych problemow). Czasami wymagaja
                jakiegos certyfikatu bp. MSCE albo RHCE, ale bez problemu mozna znalezc robote w
                ktorej certyfikatow nie wymagaja. A jak cie juz zatrudnia to zazwyczaj po jakims
                czasie sami oferuja szkolenia na certyfikaty (bez proszenia i wielkiej £aski) :)

pozdrawiam
              • Gość: uchodzca Re: Wrocław ściąga polskich pracowników z... Angl IP: *.admin.local / 193.203.83.* 27.04.06, 10:16
                polecam regularne przegladanie ofert na:
                www.clickajob.co.uk (sekcja science).

oczywiscie oferty za 80 - 100k rocznie sa zadkie, nie mniej jednak pojawiaja sie
                i jesli bedziesz systematyczny to cos sobie znajdziesz.

ja dzieki temu serwisowi znalzlem swoja prace w IT ;)
                pozdro
                • stanislaw32 dzieki 27.04.06, 22:12
                  dzieki na pewno sprobuje!!!
                  Jak sie uda zapraszam na piwo w Londynie.

S
      • Gość: ziomuś Przypuszczenia o kampanii reklamowej Wrocka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 12:36
        Ja chciałbym zastanowić się nad istotą kampani Wrocka.
        Według mojego skromnego (a czasem głupiego) zdania to cel ten kampanii jest
        dwojaki a ten drugi nawet bardziej zakamuflowany.
        A mianowicie według mnie:
        cel nr1 - to faktycznie ściegnięcie Polaków do Wrocka
        cel nr2 - znacznie bardziej ważniejszy (chyba) wytworzenie pozytywnego image'u
        w świadmości Brytyjczyków o Wrocku ze to takie ekstra miasto iż trzeba je
        odwiedzić, z tąd zaangażowanie Polskiej Organizacji Turystyczne.Chodzi tu de
        facto o zbicie kasy na turystyce z UK do Polski i zmienienie image'u Wrocka.
        Mam taką głupią przypadłośc czytania między wierszami.
        • Gość: ziomuś Re: Przypuszczenia o kampanii reklamowej Wrocka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 12:42
          no i zapomniałem dodać, kto na to kaskę wyłożył bo jak wiadomo powszechnie
          bilboardy w Londynie są droższe niż w PL.
        • Gość: eLucas Re: Przypuszczenia o kampanii reklamowej Wrocka IP: *.dbln.cable.ntl.com 26.04.06, 13:01
          a moze by tak upiec dwie pieczenie przy jednym ogniu ;)
        • cynik9 czytaj dalej... 26.04.06, 14:40
          Gość portalu: ziomuś napisał(a):

> Ja chciałbym zastanowić się nad istotą kampani Wrocka.
          > Według mojego skromnego (a czasem głupiego) zdania to cel ten kampanii jest
          > dwojaki a ten drugi nawet bardziej zakamuflowany.
          > A mianowicie według mnie:
          > cel nr1 - to faktycznie ściegnięcie Polaków do Wrocka
          > cel nr2 - znacznie bardziej ważniejszy (chyba) wytworzenie pozytywnego image'u
          > w świadmości Brytyjczyków o Wrocku ze to takie ekstra miasto iż trzeba je
          > odwiedzić, z tąd zaangażowanie Polskiej Organizacji Turystyczne.Chodzi tu de
          > facto o zbicie kasy na turystyce z UK do Polski i zmienienie image'u Wrocka.
          > Mam taką głupią przypadłośc czytania między wierszami.

to czytaj dalej by sie dowiedziec po co konkretnie mieszkaniec UK mialby
          przyjezdzac akurat do Wroclawia jako turysta, preferujac to ponad tysiace innych
          lokacji w Europie? moze by okapac sie z jednym z tych 5ciu basenow o ktorych
          ktos pisal wczesniej?
        • Gość: :D Re: Przypuszczenia o kampanii reklamowej Wrocka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 15:12
          Zgadzam się :D
      • Gość: biala7 Re: Wrocław ściąga polskich pracowników z... Angl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.06, 12:39
        Bardzo dobry pomysł. Tylko ja odnoszę wrażenie że naszym rodakom trochę się
        poprzewracało, mój znajomy właśnie wyjeżdża do Londka - rzucił pracę, dobrze
        zarabiał i się nie przepracowywał, ale tam może zarobić więcej!!??!!
        A gdzie tu logika - zarobi może więcej, ale wiecej też wyda?!?, ja też
        rozważałam wyjazd - rok bez pracy,było ciężko - pracę w końcu znalazłam. Nie
        zarabiam dużo ale przecież mogę dalej szukać.
        JA CIĄGLE WIERZĘ ŻE TUTAJ MOŻNA GODNIE I DOBRZE ZYĆ!!!! :-)
        • szpr Re: Wrocław ściąga polskich pracowników z... Angl 26.04.06, 13:01
          Myslalem podobnie przed wyjazdem... Dalej wierze ze mozna godnie i dobrze zyc we
          Wroclawiu, ale jednak roznica poziomow i latwosci zycia jest ogromna. Mimo tego
          ze aspekt finansowy mnie do wyjazdu nie pchal (zostawilem w Polsce prace za
          kilka srednich krajowych) to wyraznie odczulem na miejscu roznice. Nawet przy
          duzo wyzszych kosztach.
          Zarabiam teraz 4 razy wiecej niz w Polsce, koszty mieszkania mam 4 razy wieksze
          niz w Polsce (wychodzi na to samo), koszty zarcia 1,5 - 2 razy wyzsze (juz
          jestem do przodu) a przeciez samochody, elektronika, buty, sprzet sportowy itd.
          kosztuje tyle samo badz bardzo podobnie jak w Polsce. Na najnowszy TV plazmowy
          wystarczy mi pensja w porownaniu do 5, 6 w Polsce... Wszystko staje sie
          dostepniejsze...
        • Gość: eLucas tez w to wierze! IP: *.dbln.cable.ntl.com 26.04.06, 13:04
      • Gość: GALOWIGIAN Re: Wrocław ściąga polskich pracowników z... Angl IP: *.gcg.ac.uk 26.04.06, 12:39
        jakie 2oo tys???maja chyba zle dane.podaje nowe pardziej porawne:500tyS!!! tyle
        TONY B oznajmil publicznosci.
        z tego co ja wiem i z tego co ja sie orientuje jest to w uk i republice nas
        ok.1mln.-czesc osob nie zamierza sie rejestrowac ze wz. na kase-szkoda im L=70
        na zaplate Home Offic;owi
        tak wiec tprhe korekty
        • Gość: marcin Re: Wrocław ściąga polskich pracowników z... Angl IP: *.range81-159.btcentralplus.com 26.04.06, 12:51
          Moze i wroclaw planuje sciagac pracownikow z anglii, ale z tych ktorzy wroca
          najpierw sciagnie urzad skarbowy.Po drugie to jakas samorzadowa agitka przed
          wyborami.nie dajcie sie nabrac, ludzie ambitni i wyksztalceni moga tutaj w uk
          znalezc normalna prace nie tylko na zmywaku.a do wroclawia kiedy juz sie
          normalnie zarabia mozna jezdzic na kawe.pozdr
      • Gość: Jacobs Re: Wrocław ściąga polskich pracowników z... Angl IP: 62.233.249.* 26.04.06, 12:58
        Kto był cieniasem w Polsce ten będzie cieniasem w UK . Bez doktoratu i trzech języków zarabiam 3ooo netto . Drugie tyle mam na delegacjach , sł. tel. kom. itp. Nie jestem żadną gwiazdą a zwykłym przeciętniaczkiem . Jak ktoś ma jaja i się nie boi wyzwań to sobie i w Polsce poradzi . Większość mojej rodziny wyemigrowała do USA w latach 80-tych , jednym się udało innym mniej . Nigdzie nie ma nic za darmo , za wszystko trzeba zapłacić , za emigracje też . Nikogo nie namawiam do powrotu . Jak ci tam dobrze to siedź . Ale jak masz doktorat i zmywasz gary to zastanów się czy warto .
        "Live ist brutal full zasadzka"
        Pozdrowienia z Wrocławia
      • omasz Re: Wrocław ściąga polskich pracowników z... Angl 26.04.06, 12:59
        nawet jakby mi zaproponowali 13k pln brutto miesiecznie (odpowiednik tego ile
        zarabiam w londynie) to bym sie raczej nie zdecydowal. meczyc sie w kraju w
        ktorym panuje swiatopoglad bedacy mieszanka katolstwa i myslenia totalitarnego.
        no chyba ze zaproponowano by mi znaczaco warunki zycia lepsze niz tutaj,
        mozliwosci taniego latania w obrebie europy, zniesiono "wyrownanie" podatku,
        zagwarantowano wolnosc swiatopogladowa, itp, itd..
      • Gość: gość Re: Wrocław ściąga polskich pracowników z... Angl IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 26.04.06, 13:01
        a czy zapewnią tym wszystkim osobom możliwość wynajęcia pokoju/mieszkania za
        przystępną cenę? czy zapewnią, że zarazbiając pewną kwotę będą mogli sobie
        pozwolić na odłożenie/oszczędzanie a jednocześnie korzystanie z uroków nocnego
        Wrocławia?
        wątpię
        dlatego ta akcja jest bez sensu wg mnie i będą to tylko wywalone pieniadze-
        wsadzone do kieszeni angoli- po raz kolejny
        zamiast bawic się w takie akcje powinni pomyśleć co mozna zrobić żeby mniej
        osób wyjezdżało, bo przecież fala jest ciągle wysoka
        • Gość: Nowy Nie wierzcie tej szmacie GW, jestem z Wrocławia IP: *.magma-net.pl 26.04.06, 17:58
          To są fantasmagorie nierzetelnego dziennikarza, wstydź się pan panie Kokot
          i nie kokietuj nas swoją fantazją.
          Bezrobocie we Wrocławiu ma się dobrze.
      • pannaizabela Re: Wrocław ściąga polskich pracowników z... Angl 26.04.06, 13:02
        dlaczego,jak juz powstaje artykul, ktory ma do czegokolwiek zachecac, podaje
        sie bzdetne informacje-jak ta o £800? Jestem Wroclawianka, ale nie wiem co
        musialoby sie stac, zebym wrocila na stale. Czy Wroclaw da mi oferte prace za
        moj dobry tutejszy dyplom?
      • pannaizabela Re: Wrocław ściąga polskich pracowników z... Angl 26.04.06, 13:03
        przez 'tutejszy'mam na mysli brytyjski.
        • fullman Re: Wrocław ściąga polskich pracowników z... Angl 26.04.06, 13:21
          Tak naprawde policzyc to nawet niech dadza w kraju w jakiejs firmie 3kkzl co to
          jest. 3000:4= 725 dolarow na miesiac co oni sobie kurcze kpia z czlowieka.
          Zarobki minimalne to wynosza okolo 2kkdolarow po podatku ledwo starcza na zycie
          ale godne. Wedlug gazety Dziennikarze sie nie walneli tylko dali do
          zrozumienia ze te 800 funtow na tydzien jest bzdura i taka sama bedzie bzdura
          po powrocie.
          Zawsze wszyscy namawiaja jak sie jest wkraju kiedy wrocisz.Zawsze odpowiadam do
          czego.Wtedy rozmownicy cichna.Nawet drogi prostej i nie dziurawej niema,a
          autostrad, a pociagow.Natomiast w brud korupcji
          zlodziejstwa,bandyctwa,nieuczciwosci na kazdym kroku i niesprawioedliwosci
          spolecznej ludzie do czego wracac.Auta niemozna byle gdzie postawic juz szyby
          niemna albo cale ginie.Mieszkanie okradna nie jeszcze nie zwariowalem.
          O swoich trzeba dbac aby nie uciekali za chlebem. Ludzie czekali pierwsze 10
          lat a dalej sie ich wykorzystuje to sie wypieli i maja racje.
          Zacznie od zmywaka pokaze sie z dobrej strony to szybko za awansuje a pozniej
          zmieni prace i wsiaknie w swoj zawod.Po 10 latach jest juz sredniozamoznym
          czlowiekiem.W kraju niestety walka o prace i walka szczurow o przezycie.
          F.
          • Gość: t Re: Wrocław ściąga polskich pracowników z... Angl IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 01.05.06, 01:46
            rany ale masz stajla !
        • Gość: kuballa Re: Wrocław ściąga polskich pracowników z... Irlan IP: *.sap.com / 80.93.5.* 26.04.06, 13:36
          jaaaasne w dublinie pracuje na it helpdesku na niemiecki i angielski rynek i
          oczywiscie nikt nie wymagal ode mnie zadnych smiesznych certyfikatow jezykowych
          a pracuje 8 godzin dziennie, mam dyplom inzyniera informatyki tez nikt nie
          chcial bo po co moim zdaniem we wroclawiu beda chcieli podpisac kontrakt na 8
          godzin a pracowac bedzie trzeba gdzies z 12 albo i wiecej jak nie to wylatujesz
          a ja dziekuje bardzo
          pracuje w dobrej firmie i to tutaj wole zostac i sie rozwijac jakos nie wierze w
          dobrodziejstwa wroclawskich pracodawcow.... Co zaczyna pracownikow brakowac hmmm
          bardzo mi przykro moze sobie sciagnijcie jakis z afryki tylko w jakims
          cywilizowanym jezyku trzeba zaczac mowic. Nie ma mowy naiwnych szukaja
      • aniajawo Re: Wrocław ściąga polskich pracowników z... Angl 26.04.06, 13:05
        800 funtow na tydzien to malo kto tu zarabia:)a na zmywaku mozna dostac ok £200-
        300
      • Gość: eurofanatik Re: Wrocław ściąga polskich pracowników z... Angl IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.04.06, 13:27
        A co tak naprawde ma Wroclaw do zaoferowania?
        • Gość: Alosza No proszę jak się poprawiło, trzeba w Anglii szuka IP: *.magma-net.pl 26.04.06, 17:53
          Obawiam się, że za to "ściąganie z Anglii" zapłaci podatnik.
          No ale jak we Wrocławiu brak rąk do pracy, to trudno. Trzeba.
      • Gość: Marek Re: Wrocław ściąga polskich pracowników z... Angl IP: 152.71.106.* 26.04.06, 13:32
        Chyba na zmywaku w Ritz'u! W przeciwnym wypadku 800 chyba miesiecznie i to
        tylko w Londynie!
      • aniajawo Re: Wrocław ściąga polskich pracowników z... Angl 26.04.06, 13:46
        dokladnie. Co Wroclaw ma do zaoferowania? Moja mama pracowala (do wczoraj) w
        firmie w Katowicach, gdzie podstawowa pensja wynosila 700zl (na miesiac
        oczywiscie), ludzie byli zmuszani do pracy od 7 rano do 21, a nadgodziny nie
        byly placone od pazdziernika 2005. Ja mieszkam w Essex, moja obecna pensja to
        £12 na godzine, a za 2 tygodnie dostane do reki kontrakt na £35,000, po 6
        miesiacach samochod, laptop, firma wysyla mnie na studia podyplomowe od
        pazdziernika. A przyjechalam tu rok temu, zaczelam jako data input clerk za
        £12,500 na rok (popracowalam 6 miesiecy i znalazlam inna oferte). Juz wtedy
        byla to dla mnie niewyobrazalna kwota. Jako nauczycielka hiszpanskiego w
        Warszawie dostawalam do reki 500zl!!!!Gdyby nie korki, to po zaplaceniu za
        wynajmowany pokoj (standardowe 500zl), nie mialabym za co kupic jedzenia i
        biletu miesiecznego. Wiec pytam: czy Wroclaw przebije moja obecna oferte pracy?
        Jesli tak, to ja pomysle o powrocie.
        • magdalenapilat Re: Wrocław ściąga polskich pracowników z... Angl 26.04.06, 13:55
          A dlaczego nie sciagnac bezrobotnych z innych miast Polski, tylko az z
          Londynu??? Zastanawiajace.
          I ta historia z £800 tygodniowo...az kusi, zeby prace w biurze rzucic, bo
          jakies marne grosze mi tu placa w porownaniu ze zmywakiem :)
      • Gość: uli Re: Wrocław ściąga polskich pracowników z... Angl IP: 213.18.121.* 26.04.06, 13:58
        Właśnie rozmawiałem z chłopakiem z Wrocławia. Szuka pracy w Anglii w IT. We
        wrocławiu pracował dla dwóch firm ale to zostawił. W UK praktycznie już ma pracę.
      • Gość: Lolo mycie myciu nierowne IP: *.surf.introweb.nl 26.04.06, 13:59
        dwr napisał:

> 800 funtów tygoniowo?
        > Ktoś się chyba machnął.
        > Na którym zmywaku tyle płacą?

moze myje tylek szefa?
      • Gość: głos z getta Re: Wrocław ściąga polskich pracowników z... Angl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 14:06
        hitlerowskie pranie mózgów Breslau tak trzymać
      • Gość: Zadowolony No, nareszcie pozytywny efekt wstąpienia do UE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 14:13
        O to przecież chodziło! Żeby ludzie pracowali w Polsce za prawdziwe pieniądze,
        a nie wyjeżdzali czyścić kible Murzynom. Możliwe stało się to dopiero teraz,
        kiedy zabrakło wykwalifikowanych pracowników. Biedy i bezrobocia zawsze będzie
        ca. 10% bo to jest normalna sytuacja. Przecież zawsze znajdą się ludzie
        niewykształceni, niezaradni lub poprostu leniwi. Tak jest w każdym, nawet
        najbogatszym kraju.
      • Gość: jot Re: Wrocław ściąga polskich pracowników z... Angl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.06, 14:21
        u mnie w rest. na zmywaku zarabia sie 700-750 funtow, ale pod warunkiem, ze
        pracuje sie 6 dni w tygodniu.
        • magdalenapilat Re: Wrocław ściąga polskich pracowników z... Angl 26.04.06, 14:24
          £700-£750 ale chyba miesiecznie??
        • aniajawo Re: Wrocław ściąga polskich pracowników z... Angl 26.04.06, 14:24
          gdzie ty pracujesz?
          • Gość: Wrocławianin Pracy we Wrocławiu nie znajdziesz, ale poczytaj IP: *.magma-net.pl 26.04.06, 18:00
            ...sobie artykuł o braku rąk do pracy we Wrocławiu.
      • Gość: marta Re: Wrocław ściąga polskich pracowników z... Angl IP: *.aster.pl 26.04.06, 14:26
        Proszę podać w jakich zawodach śą potrzebni specjaliści , bo artykule nie
        wyspecyfikowano ojakie zawwody chodzi
      • Gość: mih Re: Wrocław ściąga polskich pracowników z... Angl IP: *.lc-words.com 26.04.06, 14:27
        miesięcznie, miesięcznie... ale i tak ciekawe, czy we Wrocku tyle by pacjent
        dostał...
      • czytelnik.1 śmieszna oferta Wrocławia 26.04.06, 14:54
        Śmiech mnie ogarnia jak czytam że Wrocław chce przekonać Polaków żeby
        przyjechali do Wrocławia z zagranicy do pracy. Ciekawe jaką pensje będą mogli
        otrzymać pracownicy we Wrocławiu ? Może 900 zł brutto? A może całe 1000 zł lub
        nawet 1100 zł brutto ? Napewno do Wrocławia przyjadą tłumy pracowników... ale
        chyba z Afryki.
        • Gość: www Re: śmieszna oferta Wrocławia IP: 213.18.121.* 26.04.06, 15:38
          No nie przesadzaj....mnie firma we Wrocławiu zaproponowała 2tys brutto. W
          Irlandii tyle zarabiam w dwa dni.
          • Gość: obywatel Kampania reklamowa cwaniaków! IP: *.magma-net.pl 26.04.06, 17:51
            Po prostu można wykołować pieniądze z Unii na tak zwaną "aktywizacją
            zawodową", no i w ramach tej kampanii część środków można utopić w bilbordach
            w Londynie.
            Nie bądźcie śmiesznie naiwni. Przejdźcie się do Urzędu Pracy. Tam całe
            tabuny dobrze wykształconych bezowocnie poszukujących pracy.
        • sztuk6mistrz Re: śmieszna oferta Wrocławia 27.04.06, 00:09
          czytelnik.1 napisał:

> Śmiech mnie ogarnia jak czytam że Wrocław chce przekonać Polaków żeby
          > przyjechali do Wrocławia z zagranicy do pracy. Ciekawe jaką pensje będą mogli
          > otrzymać pracownicy we Wrocławiu ? Może 900 zł brutto? A może całe 1000 zł lub
          > nawet 1100 zł brutto ? Napewno do Wrocławia przyjadą tłumy pracowników... ale
          > chyba z Afryki

Ale jesteś rozżalony, nie ma cię kto przytulić, a jak Anglik mówi, że jesteś
          głupim Polaczkiem, to nawet tego nie rozumiesz. Buuu..., ale mi ciebie żal.
      • Gość: Rafaello Brawo Wrocław!!! IP: *.server.ntli.net 26.04.06, 15:01
        To jest jedno z niewielu polskich miast zarządzanych w taki sposób że patrzy się
        na nie z dumą! Brawo!
      • Gość: ja Re: Wrocław ściąga polskich pracowników z... Angl IP: *.altus.katowice.pl 26.04.06, 16:31
        Masz racje ... taki błąd i to na 1 stronie Gazety.... jak można takie bzdury
        pisać... a ktoś gdzieś w małym miasteczku to czyta.... i mysli skoro na zmywaku
        800 funtów tygodniowo.... to kurcze jako kelner chyba 1500 funtów tygodniowo
        hahhahahahahhahaha

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka