voqo 27.06.06, 11:41 Cóż za głupoty. Forumowicze słusznie wytykają absurdy takiego rozwiązania, ale redaktorzy przecież wiedzą lepiej, co jest dobre dla innych. No a tzw. gwiazdy telewizyjne przecież zawsze wiedzą najlepiej... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
uasiczka Re: Sjesta dla Polaków! 27.06.06, 14:17 taka sjesta - dla większości - upłynęła by w biurze. do domu - korki do restauracji - pieniądze a do domu - o trzy godziny później zamienił stryjek siekierkę na kijek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rot Re: Sjesta dla Polaków! IP: 62.152.97.* 27.06.06, 14:58 Zgadzam sie! Ja pracuje juz 4 lata we Wloszech i mam godzine przerwy. To za malo, zeby na obiad pojechac do domu, a za duzo na zjedzenie obiadu w pracy.... w zwiazku z tym dzieki tej "fantastycznej" sjescie, spedzam poza domem 12 godzin!!! Sjesta? Nie, dziekuje:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Sjesta dla Polaków! IP: *.toya.net.pl 27.06.06, 20:24 a ja już od dawna spędzam trochę czasu 30-60 minut na spokojnym zjedzeniu obiadu w czasie pracy... i nic, ale to nic, tak nie relaksuje i nie pozwala się oderwać od obowiązków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uklak Re: Sjesta dla Polaków! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.06, 21:04 I jam mam godzinna przerwę w pracy. Do niedawna barku w okolicy nie było więc chcąc nie chcąc z braku innych możliwości po zjedznniu suchego prowiantu człowiek wracał do pracy. Pracodawca zadowlony, pracownik trochę mniej. Od niedawna barek jest i bardzo często z niego korzystam. Kto zyska? Chyba nikt, bo ja wydaję pieniądze, które zaoszczędził bym jedąc kanapki przygotowane z miłością przez żonę (nie rozbija to domowego budżetu, ale fakt jest faktem), pracodawca też traci bo krócej jestem w pracy i po obiedzie jakoś się ta robota nie klei... Zysk jest taki że w domu gotować nie trzeba zakładając że reszta rodziny też coś w dzień ciepłego przetrąci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiori1 a moze stac bz bylo na eleganckia resteuracje IP: *.3.15.vie.surfer.at 27.06.06, 17:33 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Sjesta dla Polaków! IP: *.core.lanet.net.pl 27.06.06, 14:19 Być może redaktorów gazety stać na jedzenie codziennie w restauracji, ale ja np. pracuję jako nauczyciel i dla mnie takie teksty to szczyt arogancji. Z nauczycielską pensją będe codziennie chodził na obiad do restauracji? A jak nie pójdę do restauracji, to będę codzienie dojeżdżał dwa razy do pracy? Przypominam, że w Polsce nie ma metra prawie nigdzie, a nie każdemu redakcja funduje parking. reszta tarabani się autobusem. Lubię Gazetę, ale ten tekst jest naprawdę straszliwie arogancki i bardzo mocno odbiega od polskiej rzeczywistości. proponuję następnym razem mysleć nie tylko o sobie. I jeszcze ta arogancka liczba mnoga... jakie "chcemy"? U mnie w pracy nikt nie chce wracac do domu dwie godziny później, żeby w trakcie tych dwóch godzin jeść kanapki, bo na restaurację, jako się rzekło, ma może redaktor gazety, ale nie 80 % pracowników w Polsce (mówię o retauracji codzienie). No i może ja wolę zjeść w towarzystwie swojego dziecka, niż współpracowników (a kiedy podczas np. dwugodzinnej sjesty mam je spotkać? Chyba, żeby trwała ona np. 4 godziny, ale to by powodowąło, że w pracy byłbym do wieczora. Moja żona akurat od dawna ma taki styl pracy, i uwierzcie - to fajnie wygląda tylko w gazecie, jak się dwa razy dziennie jeździ do pracy. A koszty takiego jeżdżenia? Bardzo nieprzemyślana - a w kontekście pensji w Polsce arogancka - idea. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdasd Re: Sjesta dla Polaków! IP: 212.160.172.* 27.06.06, 14:42 i tak masz prawie darmowe obiadki w stolowce wiec nie chrzan glupot o zadnych restauracjach. Odpowiedz Link Zgłoś
looney1 Re: Sjesta dla Polaków! 27.06.06, 14:52 Oj bardzo niedobry pomysł. Wszystko co trzeba już było napisane. A ponadto Hiszpanie i Włosi coraz częściej chcą się wykręcić ze sjesty bo widzą ile czasu zajmuje im teoretycznie pracowanie w ciągu dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dudek Litosc do Polakow IP: 207.61.44.* 27.06.06, 15:01 Tak, jeszcze tego od swiata nie zmalpowalismy aby dopelnic spektrum narodowej GLUPOTY!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Ja jestem za siestą !!!!!! IP: *.streamcn.pl 27.06.06, 15:42 Pod warunkiem, że jest wliczana do czasu pracy, he he... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W Irlandii jest. Re: Ja jestem za siestą !!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 18:07 Pracujesz 7 godzin a godzine masz na obiad. Wiem wiem, lewactwo, szatan, żydo - liberalizm i idiotyzm w jednym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Normalny Weźcie wyluzujcie z tym waszym biedactwem! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.06, 14:54 Głupi tekst, ale wy też już płaczecie, że restauracja, arogancja itp. Trzeba zacząć od spraw kulturowych, o których autor nie ma pojęcia. Polak jak to Polak musi zeżreć siermiężnego schaboszczaka z górą ziemniaków i gotowaną marchewą z groszkiem na ceracie w domu, najlepiej u mamusi. U nas nie istnieje zwyczaj jedzenia czy nawet picia kawy w restauracjach. Nie wspominam o francuskich śniadaniach z gazetą. Wszystko musi być w domu. Drętwo i smutno, ale taki jest nasz kraj i jego obyczaj, a pismaki tego nie zmienią, choć byłoby fajnie. Ale zaraz krzyk, że nie stać itd. to żałosne - przecież nie o to pismakowi chodzi generalnie. Ale jak to prawdziwy Polak, musicie zaraz płakać, czuć się obrażeni itd. Wiocha i tyle ten kraj, bo ludzie zaściankowi i zabici dechami. Świata na oczy nie widzieli i myślą że tu już Unia z jej zwyczajami chce obrazić biednego Polaka. Puknijcie się w głowy. Tu nawet ten, kto ma kasę, traktuje wyjście do restauracji jako święto, tam to jeden z wielu sposobów spędzania czasu po prostu. Ale to trzeba wiedzieć. Jeśli nie wiedzą tego nawet nauczyciele, to jak my mamy dogonić resztę Europy? Zresztą - mam 30 lat i po tym, co widzę, a jeżdżę tu i tam, to załamka - nie ma szans dogonienia starej Unii za mojego życia. Dlaczego? Bo naród to ludzie, a tych mamy w większości żenująco wstecznych i zamkniętych na normalność. "Dobre bo polskie"... Wytrzeźwiejcie. Odpowiedz Link Zgłoś
tomleg79 Re: Weźcie wyluzujcie z tym waszym biedactwem! 27.06.06, 15:24 To wyjedź i już nie wracaj, panie światły Europejczyku. Twoje zapatrzenie w Zachód i krytyka Polski są zabawne. Równie zabawne, co dziecko, które dostało nowe buty i stwierdziło, że będzie w nich spało. Dobranoc! Odpowiedz Link Zgłoś
krwawabestia Re: Weźcie wyluzujcie z tym waszym biedactwem! 27.06.06, 15:28 spadaj na arbait Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Normalny Re: Weźcie wyluzujcie z tym waszym biedactwem! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.06, 15:42 Nie muszę - w przeciwieństwie do was doskonale radzę sobie w Polsce bez niczyjej pomocy i nie muszę robić na zachodzie ani płakać po internetach, jak mi źle i jaki to rząd czerwony zielony czy inny jest be. Wasze plucie tylko potwierdza moją tezę co do myślenia Polaków: "dobre bo polskie, nieważne że do d...". Podróże kształcą, krótkowzroczne żenuchy. Dzięki nim robię swoje w tym kraju, wiedząc, jak to się robi w normalnych państwach. Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: Weźcie wyluzujcie z tym waszym biedactwem! 27.06.06, 15:47 > Wasze plucie tylko potwierdza moją tezę co do myślenia > Polaków: "dobre bo polskie, nieważne że do d...". Jakkolwiek daleko mi do narodowościowego myślenia, to po stokroć wolę logikę "dobre bo Polskie" niż "dobre bo niepolskie" jaką Ty prezentujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Normalny Re: Weźcie wyluzujcie z tym waszym biedactwem! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.06, 16:09 Co dobre to dobre, co złe to złe - to jest moja logika. Rzecz w tym, że w Polsce jest dużo mniej rzeczy dobrych niż tam, za to więcej złych. A już na pewno dużo więcej dobrych jest TAM niż to się wydaje (podkreślam to słowo, bo swoją wiedzę czerpią jedynie z TV i gazet) ślepym piewcom polskości obecnym na tym forum. Mój pierwszy post był bardzo wyważony, ale tacy ludzie zawsze przeczytają to, co chcą przeczytać, a nie to, co jest napisane. Potem już tylko urażona duma narodowa - nie ważne, o co chodzi. To jest to, przez co nie widzimy, że świat nam ucieka. Wolimy się klepać w biedzie po plecach, obchodzić kolejne rocznice Wembley, cudu nad Wisłą, Poznania i Radomia, zamiast wyciągać wnioski i przeć z głową do przodu i myśleć o przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: Weźcie wyluzujcie z tym waszym biedactwem! 27.06.06, 16:31 > Mój pierwszy post był bardzo wyważony To jest wyważony tekst: "Wiocha i tyle ten kraj, bo ludzie zaściankowi i zabici dechami."? Kpisz? Każda przesada jest niezdrowa, i ta skrajnie narodowościowa jak i ta którą Ty prezentujesz. Polacy mają wiele powodów do dumy (i to bynajmniej nie chodzi mi o cudy nad Wisłą), a biorąc pod uwagę ostatnie kilkadzisiąt lat to normalność tego kraju wręcz zadziwia (nie mówię o ostatniej kolalicji). Zauważanie wyłącznie negatywnych cech własnego narodu świadczy o potwornych kompleksach danego osobnika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stufka Re: Weźcie wyluzujcie z tym waszym biedactwem! IP: 212.137.27.* 27.06.06, 17:51 Zgadzam sie z "Normalnym" calkowicie, mam podobny tryb zycia, praca w polsce + podroze. I niestety, by nie powtarzac, nie pomylil sie ani w jednym slowie. Niestety Polska to piekny kraj, ale narod i panstwo to jedno wielkie nieszczescie zeby nie powiedziec smietnik, czy to sie komus podoba czy nie. Zero reform, myslenia, otwartosci na krytyke i na zmiany, a wypowiedzi na tym forum to potwierdzaja. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: Weźcie wyluzujcie z tym waszym biedactwem! 27.06.06, 18:38 > Niestety Polska to piekny kraj, ale narod i panstwo to jedno wielkie > nieszczescie zeby nie powiedziec smietnik, czy to sie komus podoba czy nie. > Zero reform, myslenia, otwartosci na krytyke i na zmiany, a wypowiedzi na tym > forum to potwierdzaja. Każde uogólnianie tego typu jest bezsensowne. A porównywanie Polski do krajów Europy zachodniej po prostu bzdurne, zupełnie inna najnowsza historia, problemy, styl życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uklak Re: Weźcie wyluzujcie z tym waszym biedactwem! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.06, 21:26 Aby Polska w siłę rosła, musimy żyć w zgodzie z hasłem "Dobre bo polskie' z tym, że nie bardzo wiem, jaki to ma sens? A co ta ojczyzna Wam daje? Mnie osobiście zupełnie nic. Dużo za to zabiera na każdym kroku. Gdzie idą te pieniądze? Na awanturki i przepychanki wśrod naszych p'osłów'. Do rewolucji nie namawiam, bo żadne ugrupowanie tu nic nie zmieni. Polak to cham, burak i prostak. Dopóki się to nie zmieni, dopóty nie ma co mówic o patriotyzmie i sentymentach do polskiej ziemi. Mieszkam w Polsce i żygać mi się chce słysząc codziennie wiadomości dnia. Lustracje, dekomunizacje i afery wszelkiej maści. Co mnie to obchodzi? Ludzie, Weźmy się WSZYSCY do UCZCIWEJ roboty, a może kiedyś będzie nas stać na sjestę i na codzienne obiady w restauracji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tay Re: Weźcie wyluzujcie z tym waszym biedactwem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 17:51 Jest jak mowisz niestety. Pomieszkajcie ludzie troche poza granicami Polski to zobaczycie ile dystansu, spokoju i zdrowego rozsadku moze miec czlowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobby_81 Re: Weźcie wyluzujcie z tym waszym biedactwem! IP: *.chello.pl 27.06.06, 20:14 uważam że każdy NORMALNY człowiek raczej woli spędzic te 3 godz. z rodziną niż pracować do późna, a jak to juz ktoś zauważył w tym czasie trudno jest dojechac do domu i z powrotem do pracy, a do knajpy/restauracji to może chodzic ktoś kto nie ma żadnych obowiązków rodzinnych jak np ja :) Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: Weźcie wyluzujcie z tym waszym biedactwem! 27.06.06, 15:45 Największym problemem to właśnie są tacy 'światowcy' od siedmiu boleści jak Ty. Się wam wydaje, że jak poplujecie na własny naród to się nagle lepsi staniecie? Nawyki żywieniowe mamy nienajlepsze, ale nie my jedni, połowa narodów Europy żywi się tragicznie. A akurat obiad w domu i w gronie rodzinnym to jest tradycja jak najbardziej godna kultywowania (choć niekoniecznie w czasie przerwy w pracy, bo kto ma na to czas). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Normalny Re: Weźcie wyluzujcie z tym waszym biedactwem! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.06, 16:10 Najpierw naucz się czytać. Kolejny k... obrażony prawdą. Jak stajesz przed lustrem na kacu, to bijesz lustro? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxxx A mnie się podoba Twój tok rozumowania. IP: *.streamcn.pl 27.06.06, 16:34 Bardzo chciałbym żyć jak ludzie w "cywilizowanych" krajach. Wiem jak to wygląda bo trochę świata zwiedziłem. Tylko jak przeszczepić te zwyczaje na grunt osobisty pracując od 8.00 do 16.00 za 1200 złotych miesięcznie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tay Re: A mnie się podoba Twój tok rozumowania. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 18:02 Zawsze mozna zrobic przerwe o innej godzinie, mozna znalezc tani bar, albo siasc sobie na lawce z jedzeniem domowym lub po prostu pospacerowac zeby chwile odsapnac. Wystarczy dobra wola i ruszenie d... Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: Weźcie wyluzujcie z tym waszym biedactwem! 27.06.06, 16:37 Nie mam problemów z czytaniem i dlatego reaguję. Twój tekst był przepełniony pogardą, na którą Polacy nijak nie zasługują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gg Re: Weźcie wyluzujcie z tym waszym biedactwem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 17:27 Co z palant. I jeszcze ten pretensjonalny nick "normalny". Ty chyba masz kompleksy... Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar mmm schaboszczak 27.06.06, 15:50 Wspolczuje skoro dla ciebie jedzenie w domu jest dretwe i smutne. Musisz miec trudna sytuacje. A siesta czy jej brak powinna byc ustalana z pracodawca podczas negocjacji warunkow pracy. Koniec kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Weźcie wyluzujcie z tym waszym biedactwem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 17:15 Skąd ty się urwałeś...? Dawno takiego bełkotu nie czytałem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Weźcie wyluzujcie z tym waszym biedactwem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 17:17 Dodaj do swego nicka "nie" i będzie pasowało.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek_p Popieram. Bez sensu te "obiady domowe" IP: *.aster.pl 27.06.06, 19:21 Może jak ktoś pracuje za 900 miesięcznie to nie ma wyjścia, tu każdy grosz sioę liczy, ale po co kobieta (albo facet, ale to kobieta najczęściej stoi w kuchni) ma codziennie męczyć się i tracić czas na gotowanie przy normalnych zarobkach? A obiad rodzinny też spokojnie można zjeść w niedziele w restauracji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lew_z_Mokotowa Re: Sjesta dla Polaków! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 15:50 Tak, idea sjesty jest piękna i dla tego właśnie nie pasuje do naszych realiów ekonomicznych, ale gdyby tak zrobić drobną modyfikację dostosowującą: Przychodzimy do pracy w poniedziałek np. na godz. ósmą rano, pracujemy do dwunastej i rozpoczynamy sjestę trwającą tydzień - do następnego poniedziałku do godz. szesnastej - to moglibyśmy pracować cztery dni w mieiącu, a to by wreszczcie spowodowało, że obciążenie pracą byłoby proporcjonalne do większości propozcji płacowych w Polsce, która jest wrednym przykładem jak to wolność zamieniła się w niewolnictwo ekonomiczne. Nie wiem po co nam taka "wolność", dziwię się że nie podjęto jeszcze próby oddania jej w naprawdę Dobre Ręce. (Miejsce na wulgaryzmy) Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar he he he 27.06.06, 16:00 puste frazesy. Jakie niewolnisctwo? Nikt ci pracowac nie kaze, nikt cie nie zmusza. Sa zajcia za 700 i za 3000 zeta i nie potrzeba do nich zbyt wielkich kwalifikacji, mozna tez wyjechac za granice (lub nawet do Warszafki, jak komus zagranica straszna). Trzeba tylko zaczac chciec i ruszyc dupencje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tay Re: Sjesta dla Polaków! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 18:04 Skoro jestes nauczycielem, to moglbys czasem pomyslec zawistny oszolomie. Jak cie nie stac, to sobie pospaceruj, siadz na lawce z domowym jedzeniem, napij sie zimnej wody mineralnej z kolegami... Mam wrazenie ze jestes po prostu kolejnym maruda - nieudacznikiem, ktorego nie stac na jakiekolwiek pozytywne myslenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Re: Sjesta dla Polaków! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 14:38 Kolejna bzdura dziennikarska, nie mają tematu zastępczego, to znowu biją pianę z powodów temperatury. Zaczyna mnie wkurzać stosunek dziennikarzy do dowolnego tematu, zachowują się po prostu chamsko w stosunku do polityków i obywateli, negująwszystko i wszystkich, piszą zawsze krytycznie i we wszystkim węszą afery lub jak w tym przypadku wypowiadają się w imieniu innych. Ja się pod tym manifestem nie podpisuje. Tytuł powinien brzmieć: "My dziennikarze GW chcemy siesty!" Mówi się o kulturze politycznej, a może warto zastanowić się nad kulturą dziennikarską, która coraz bardziej obniża swój poziom. Stado hien w pogodni za sensacją (czyt. pieniądzem), bo jaki brukowiec by się sprzedawał, gdyby nie wzniecony został nowy "pożar" tym razem dostało się pogodzie. Jak będzie zimno też będzie niedobrze. Ehhh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uayhsd Re: Sjesta dla Polaków! IP: 212.160.172.* 27.06.06, 14:39 Nie ma o czym pisac w gazecie juz?? Wymyslaja bzdurne pomysly byle tylko cos pisac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Re: Sjesta dla Polaków! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 14:46 Dokładnie! Już znaleźli temat o zagrożeniu energetycznym z powodów burzy, która pewnie kilka drutów przetrąciła. Bicie piany, bicie piany! Panowie dziennikarze są poważniejsze tematy jak edukacja, gospodarka, bezrobocie, migracja ludzi wykształconych za granicę - tu trzeba GŁOŚNO KRZYCZEĆ I BIC NA ALARM, ale nie z powodu PIĘKNEJ, SŁONECZNEJ, WAKACYJNEJ POGODY. Cały rok czekałem żeby się poopalać i w du.... mam sjestę i protest dziennikarzy GW, niech walczą o sjestę, ale w Agorze! Błe heh he. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kll Re: Sjesta dla Polaków! IP: *.jzo.com.pl 27.06.06, 15:24 to się nazywa SEZON OGÓRKOWY jak widać - właśnie się rozpoczął :-P -- www.zarabiaj.net www.eurobarre.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kll ABSURD ! IP: *.jzo.com.pl 27.06.06, 14:40 Chyba komuś się w głowach poprzewracało z tego upału! Codzienne obiady w restauracjach ? Czemu nie, jeśli tylko pracodawca uraczy nas duuużą podwyżką. Chyba że obiad ma wyglądać jak za czasów PRL czyli odkopmy stare menażki i termosy Gdzie czas dla rodziny ? Po 21.00 kiedy będziemy wracać z pracy ? Kto zajmie się dziećmi które wrócą po szkole do domu o np. 14.00 ? Sjesta w zimie ? No cudownie, wychodzenie z domu do pracy w nocy i takież powroty Ręce opadają, kto wziął kasę za wierszówkę ? Odpowiedz Link Zgłoś
josner [...] 27.06.06, 14:53 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
mut kolejny pomysł na wyzysk 27.06.06, 14:54 Takich przerw w pracy mogą się domagać tylko pracodawcy. Powód jest oczywisty. Więcej czasu spedzanego w pracy ! Już teraz niektóre firmy wprowadzają godzinną przerwę śniadaniową oczywiście dla dobra pracowników. A efekt jest taki że do domu pojechać się nie da, do restauracji codziennie to trochę bije po kieszeni więc ludzie jedzą śniadanie w 20 min a potem pracują bo jak telefon dzwoni a nie odbierzesz to kierownik krzywo patrzy, bo jest nadmiar roboty i nie chce się siedzieć po godzinach itp itd i tym samym pracodawca ma za darmo godzinę pracy każdego pracownika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olala Re: kolejny pomysł na wyzysk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 14:59 ja jednak jestem przeciwna sjescie-pracuje w restauracji i wtedy dopiero mialabym przeje** :)no chyba ze sjesta obowiazywalaby takze na uczelniach wiec w trakcie upierdliwie meczacych zajec moznby bylo sie wymiksowac to czemu nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tay Re: kolejny pomysł na wyzysk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 18:10 Typowe polskie myslenie - im wiecej klientow tym gorzej... Bo trzeba sie napracowac. Jednoczesnie chcialoby sie wiecej zarabiac nie? Rzygac mi sie chce jak niektorych czytam. Co za beznadzieja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbb Re: Sjesta dla Polaków! IP: *.psych.lsu / *.psych.cm-uj.krakow.pl 27.06.06, 15:02 Dzizes, czy Paolo Cozza jest jedynym Wlochem w Polsce? Wg naszych mediow ten czlowiek zna sie absolutnie na wszystkim - komentuje pilke, kuchnie, sjeste, nie zdziwie sie jak za chwile zobaczymy program o wloskim Renesansie, Mussolinim lub Marconim komentowany przez P.C. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poziom Re: Sjesta dla Polaków! IP: 212.160.172.* 27.06.06, 15:16 heh-to dobre, a my w pracy wreszcie wywalczyliśmy żeby takowej przerwy nie mieć..:0. Przez rok tak pracowliśmy i wolimy po 8 godzinach udać się do domku, niż godzinę w środku dnia szwędac się po biurze czy restauracjach.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d0r0 Re: Sjesta dla Polaków! IP: *.pl / *.pl 27.06.06, 15:16 Cozza tosz to ekspert heheh wez sie chlopie spakuj i wracaj na buta nie wq2!$!@$ ludzi mlotku. Pracowalem przez jakis czas w makaronowym landzie... no oni to jedza super McD najlepiej... darmoziady wloskie... Odpowiedz Link Zgłoś
introligator_snu Co ten Paolo Cozza bredzi, ze we Wloszech 27.06.06, 15:20 w czasie siesty sa czynne restauracje. Nawet knajpy maja tam przerwe obiadowa do 18.00 - 19.00, i to nawet w miejscach turystycznych, gdzie statystyczny europejczyk z polnocy, badz amerykanin w dupie ma ich zwyczaje tylko po prostu ok 16.00 jest glodny. Bardziej leniwi od wlochow sa juz chyba tylko francuzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przeciwnik dziennikarskie przekłamanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.06, 15:24 Autor pisze, że organizm domaga się poobiedniej drzemki. Ok tak jest, ale nie domaga się sjesty, jako przerwy w pracy. Nie ma sjesty, nie ma obiadu i oragnizm się drzemki nie domaga. POza tym przytaczanie jakiegos badania o glukozie to nic odkrywczego, bo ja już w średniej szkole byłem uczony o układzie nerwowym ssaka, który jest podzielony pod wzgledem funkcji na współczulny i przywspółczulny. jeden odpowiedzialny jest za kierowanie podstawowymi funkcjami organizmu. Jeżeli zjemy to "on" kieruje trawieniem i większość naszej energii przekazywana jest na ten cel i stąd stajemy się senni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FreakyMisfit Re: Sjesta dla Polaków! IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 27.06.06, 15:27 Taka sjesta jeszcze bardziej rozleniwi urzędasów. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawabestia Re: Sjesta dla Polaków! 27.06.06, 15:27 powinismy siedziec w pracy do 20 pozniej zjesc bzyknac isc spac i do roboty Odpowiedz Link Zgłoś
agata_s2 Re: Sjesta dla Polaków! 27.06.06, 15:27 Absolutnie nie życzę sobie żadnej sjesty, ja tam lubię mieć wolne wieczory, nie chcę ich spędzać w robocie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenex Re: Sjesta dla Polaków! IP: *.pkt.pl 27.06.06, 15:29 E tam.. mam do pracy może z 10 min piechotą, często nie opłaca mi sie nawet na tramwaj czekać. Chętnie kimnąłbym z godzinkę w taki dzień jak dziś i nie miałbym nic przeciwko żeby potem wrócić do pracy i nie zasypiać nad klawiaturą... Ale jestem przeciwny ustawowym ustaleniom. Jeśli pracodawca sam dostrzeże sens takiego rozwiązania to sam chętnie takie coś wprowadzi. Kiedyś trafiłem na taką stronę 'wycieczka po Google' - mają tam takie kanapy na których pracownicy zmęczeni pracą mogą w każdej chwili się zdrzemnąć... Bajka? Możliwa również u nas, wszędzie tam gdzie pracodawca rozlicza z wyników a nie z czasu pracy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zip Re: Sjesta dla Polaków! IP: *.wne.uw.edu.pl / *.wne.uw.edu.pl 27.06.06, 15:37 Sjesta jest ok. Przecież w większości firm są knajpy gdzie można zjeść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: Sjesta dla Polaków! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 15:36 Żałosne, ze to jeden z glownych tematow portalu. Rozumiem plaze dziennikarska, ale ... metne wypowiedzi jakiegos olambusa z potwornego programu "Europa da sie lubic" maja ksztaltowac dzisiejsza rzeczywistosc? Cos sie komus w glowie poprzewracalo. Za dlugie przerwy na lunch, pani Katarzyno, jak widac szkodza trzezwemu spojrzeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: życzliwa Błąd w tekście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 15:47 "dlaczego tak trudno jest zasnąć, gdy czujemy się głód" chochlik drukarski? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Błąd w tekście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 17:26 Nie. Dlaczego błąd. Pewnie to przykład sprawności pióra pana specjalisty z GW :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Błąd w tekście IP: 85.139.106.* 27.06.06, 18:17 Jest jeszce jeden blad w Portugali nie ma "almeço" tylko jest "almoço" i z reguly to tylko godzinna przerwa na lunch miedzy 12 a 13, wlasciwy obiad - odpowiednik naszego polskiego- spozywa sie okolo 20-21. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurij Re: Błąd w tekście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.06, 12:08 Eeeech, czepiasz się, widocznie dziennikarzyna była przed siestą i ogarniał ją sen, głód i chciała już skończyć te wypociny :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MARIUS [...] IP: *.dzierzoniow.sdi.tpnet.pl 27.06.06, 15:47 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Pytanie z ciekawosci 27.06.06, 15:53 Ile u was w pracy wynosi przerwa obiadowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lew_z_Mokotowa Re: Pytanie z ciekawosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 16:03 To wyraźnie określa Kodeks Pracy, pracujesz i nie wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Zamknij rylo 27.06.06, 16:12 jak nie chcesz pisac na temat. Nie kazdy musi pracowac w Polsce i nie kazdy musi znac kodeks pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: Sjesta dla Polaków! 27.06.06, 16:15 Fakt faktem, że taka sjesta to marnowanie czasu. Niby miło w środku dnia mieć wolne, ale za to brak prawie czasu dla siebie wieczorem, więc to marna wymiana. Sens to może mieć, gdy się pracuje bardzo blisko domu i - jak sądzę - tradycja południowej sjesty wywodzi się właśnie z czasów, gdy to było normą. Dziś większość z nas jedzie do pracy w korku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: Sjesta dla Polaków! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.06.06, 16:17 A mi to się podoba. Też nie mam kasy na restaurację. Ale myślę, że nie to było w tym artykule najistotniejsze. Na południu ludzie, żyją w nieco innym trybie i tempie. Na pewno zależy to przede wszystkim od położenia/klimatu. Ja, mimo, że tutaj urodzony, czuję się zdecydowanie bardziej mieszkańcem Południa niż Północy. Na ew. życzliwe teksty, żebym tam spobie pojechał, odpowiem, że myślę o tym, ale wspomniany na wstępie brak kasy bardzo to utrudnia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobby_81 Re: Sjesta dla Polaków! IP: *.chello.pl 27.06.06, 20:26 ja zaś czuję się zdecydowanie barzdiej "północno" i jeszcze jedno takie lato a sobie k...a pojade na islandie bo tu wytrzymac nie można (o pogodzie mówiłem) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Casanova Re: Sjesta dla Polaków! IP: *.adslplus.ch 27.06.06, 16:31 Pracuje w Szwajcarii od kilku lat i mimo to ciagle jeszcze nie moge sie przyzwyczaic do tych beznadziejnych przerw obiadowych! Pracuje od 7.00 do 12.15 potem przerwa do 15.45 i znowu praca do 19.00, albo jeszcze "lepiej" od 7.00 do 11.15 przerwa do 15.45 i praca potem do 20.00! Normalnie szlag mnie czasami mnie trafia, bo caly dzien jest rozwalony przez prace. Jak wracam po 19.00 do domu to juz mi sie nic nie chce. Siedze i patrze jak tumanieje. Nie musze chyba dodawac, ze praca jest bardzo intensywna. Dla pracodawcy jest to super rozwiazanie, bo z pracownikow moze wyssac najlepsza energie.A ja mam caly czas wrazenie, ze jestem niewolnikiem i zyje po to zeby pracowac. Moje szczescie, ze mam blisko do domu, ale sa tacy ktorym sie nie oplaca jezdzic do domu, wiec wydaja pieniadze tam gdzie je zarabiaja - w restauracji zakladowej, czekajac na rozpoczecie pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uhaha Re: Sjesta dla Polaków! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 17:25 Jak zwykle dziennikarzyna coś napocił (wziął wierszowkę) i zrobił się zamęt. Najlepiej ignorować takie głupawe teksty pismaków Odpowiedz Link Zgłoś