Gość: franz Kwestia w pensji a nie braku ludzi IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 29.06.06, 11:52 Zupełnie mnie to nie dziwi, bo gdybym był robolem a nie kończył studia to już w wieku 17 lat bym stąd spie.... Co właściwie za różnica ,jak nie masz żadnych ambicji, czy naprawiasz samochody w Słupsku czy Southampton a zarabiasz 5 razy więcej. Mnie dziwi raczej że ktokolwiek z wykwalifikowanych robotników został jeszcze w tym raju. Niech prezio zrezygnuje z kilku dziwek w miesiącu i wakacji w Meksyku a zapłaci lepiej. A jak nie pasuje wolny rynek na brak którego ponoć tak narzekają przedsiębiorcy to razem z chłopakami na zmywak do GB. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Zbysiu-zatrudnij urzedasaCo te bezrobocie wyliczył IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.06, 11:54 Urzędasy na etaty!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monnot Re: przyjada murzynki , bez obawy ! IP: *.net81-67-147.noos.fr 29.06.06, 12:00 przyjada Murzynki, jak w krajach zachodniej Europy, a potem bedzie za pozno! Bedziemy mieli plonace samochody, koscioly i szkoly!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elle Do pana, który pdobno oferuje 2 tysiące na rękę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.06, 12:00 "- Myślałem, że dam ogłoszenie i po sprawie. A szukam kilka miesięcy i nic. Szlag mnie trafia! Zapłacę nawet 2 tys. na rękę. Mało?!" Na ręke, to znaczy jak? Etat, stała umowa, pełne świadczenia emerytalne, urlop i praca 8 godzin na dobę? A może jednak na papierze najniższa krajowa lub w ogóle praca na tzw. krzywy ryj? Nawet jesli oferuje Pan to pierwsze, to proszę brać pod uwagę, że być może nikt się nie zgłasza, bo po prostu Panu nie wierzy. A za to moze Pan podziękować wyłącznie swoim kolegom-przedsiębiorcom, którzy przez długie lata: - obiecywali dwa tysiące, a dawali tysiąc albo wcale, - obiecywali stały etat, a zwalniali po dwóch miesiacach, - już podczas rozmowy wyjaśniali, że dwa tysiace to można zarobić maksymalnie, a pracujemy na zasadzie "jak będzie robota, to ja zadzwonię, a pan przyjedzie", - itd. itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Subcomm To tylko po raz kolejny pokazuje, że IP: *.chello.pl 29.06.06, 12:01 urzędy pracy są tak potrzebne jak popielniczka na motocyklu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~cpurator Re: Słupsk: 30 proc. bezrobocie i brak pracownikó IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.06, 12:01 mam 2 tys zł na rękę ale rezygnuje z pracy w tym kraju bo po prostu przestało mi się tu podobać.ceny mamy unine a zarobki szkoda gadać.życie jest tylko jedno i należy szukać miejsca w którym będzie się czuło dobrze.mieszkanie w Polsce nie sprawia mi przyjemności natomiast z ogromną satysfakcją zasilę gospodarkę innego kraju w zamian za spokojne życie i pewną emeryturę.w Polsce czuje się jak krowa która mimo tego że nie ma mleka jest dojona na wszelkie możliwe sposoby. szanowni pracodacy dalej olewajcie ludzi i płaćcie im grosze.nie macie co liczyć że pozyskacie wykwalifikowanego pracownika za 2tys zł na rękę.ten czas już minął. Postępujący niż demograficzny i masowa emigracja doprowadzi Polske do załamania gospodarczego a najszybciej odczuje to system emerytalny.Jeszcze troche czasu.Nikt kto ma rozum i ręce do roboty nie zostanie tutaj.Otwierają się następne rynki pracy.Polska nie ma co zaoferować a nie wierze w podwyżki rzędu 300%. ciekawe tylko kto ostatni wyłączy światło. pozdro4all Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karczoch Re: Słupsk: 30 proc. bezrobocie i brak pracownikó IP: 82.160.135.* 29.06.06, 12:02 I bardzo dobrze! Wreszcie okazało sie kim tak na prawde są nasiu udręczeni bezrobotni. Często sa po prostu nierobami, których interesuje tylko życie na zasiłku na nasz koszt. Jeśli nie można znaleźć pracowników bez kwalifikacji tz., że ci ludzie po prostu nie chce pracować. Może dzięki takim artyułom, notoryczni bezrobotni - dożywotni przestaną cieszyc się społecznym szacunkiem. P.S. Praca na czarno to też okradanie i oszukiwanie nas wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: I bardzo dobrze! Re: Słupsk: 30 proc. bezrobocie i brak pracownikó IP: *.localnet / 81.15.226.* 29.06.06, 12:07 Może wreszcie rodzimi pracodawcy zaczną doceniać pracowników, których mają w zasięgu ręki. Dotychczas to liczył się u nich tylko wyzysk pracownika i... zysk do swojej kieszeni. Wreszcie ucieczka z tego właśnie powodu polskiej siły fachowej otworzy pracodawcom oczy. I może wreszcie ruszą jakieś podwyżki płac, bo dotychczas to pracownik otrzymuje raz do roku jedynie podwyżkę inflacyjną, tj. 20-30 zł na rękę. Aż wstyd mówić!!! Odpowiedz Link Zgłoś
1realista Prorok czy co ;-))) 29.06.06, 12:11 I pomyśleć że tak mało czasu minęło a zaczyna się sprawdzać... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=140&w=20662042&a=20662042 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corgan hehehe "a nie mówiłem" chciałoby sie powiedzieć IP: *.chello.pl 29.06.06, 12:23 no widzisz... jak mówiłem 2 lata temu znajomemu ktory wyjechał do UK że bezrobocie skonczy sie szybciej niż się zaczeło to mi nie wierzył. Firmy moga mieć też inny problem bo ekonomiści żywili ich kolejnym micie - o tanich, wykształconych i dostępnych pracownikach ze wschodu ktorych można sobie zamówić jak sie zamawia pizzę. Pewnie w gre tu wchodzi jakiś pretensjonalny stosunek byznesu do ludzi ze wschodu (Ukraina, Rosja, Białoruś). Że ludzie stamtąd masowo rzucą sie na nasze warunki socjalno-płacowe. Tyle że nie wiem czy my znamy prawdziwe warunki jakie panują na wschodzie i czy nasze są atrakcyjne dla ludzi stamtąd. Obawiam sie że nie są a my mamy zakodowane że tam jest bieda i wielkie bezrobocie. Ostatnio firmy budowlane obrazone że budowlańcy im wyjechali na Zachód postanowiły ich "ukarać" i sprowadzić sobie na ich miejsce Ukraińców. No i? No i chyba nic, bo podobno tam też jest boom budowlany i Ukraińcy zarabiają stawki podobne do naszych. Odpowiedz Link Zgłoś
1realista Re: hehehe "a nie mówiłem" chciałoby sie powiedzi 29.06.06, 12:26 Ty się lepiej przyznaj co jeszcze mówiłeś bo nas jakaś katastrofa spotka albo coś w tym stylu ;;;-))). Ja też się nie spodziewałem że będzie można tamten wątek tak szybko zalinkować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elle Do biznesmena Nowaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.06, 12:14 "- Nie stać mnie, by na fachowca czekać latami - opowiada biznesmen Nowak. - Murarze, potrzebuję was teraz. Potrzebuję na gwałt." To jedź Pan do Irlandii albo UK i zakładaj Pan firmę. Tam będziesz Pan musiał zapłacić pracownikom więcej, ale za to nie będziesz Pan musiał płacić tak wysokiego ZUS-u i podatków, bo tam podobno mniejsze. Na co Pan czekasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) biznesplan IP: *.bielsko.dialog.net.pl 29.06.06, 12:15 Hej, Ja chcialem w polsce otworzyc biznes, to po przedstawieniu biznesplanu szanowne Panie z nie jednego banku mnie wysmialy. Natomiast po przeslaniu tego samego dokumentu do inkubatora przedsiebiorczosci w UK, dostalem biuro, 20.000 funtow kredytu i pierwszego powaznego klienta (telewizje SKY). Projekt juz zrealizowalem i szukam w polsce pracownikow do obslugi adobe premiere i visual studio. Niestety takowych brak. To, co nakreca caly swiat, tj hi-tech, internet itp, to w polsce jest traktowane jak shizofremiczne wizjonerstwo. Prawda jest taka, ze ludzie tutaj to skonczone zacofanstwo. A nasz rzad w szczegolnosci. O szkolach nie wspomne. Odpowiedz Link Zgłoś
cynik9 Re: biznesplan 29.06.06, 22:33 Gość portalu: :) napisał(a): > Hej, > > Ja chcialem w polsce otworzyc biznes, to po przedstawieniu biznesplanu szanowne > > Panie z nie jednego banku mnie wysmialy. > Natomiast po przeslaniu tego samego dokumentu do inkubatora przedsiebiorczosci > w UK, dostalem biuro, 20.000 funtow kredytu i pierwszego powaznego klienta > (telewizje SKY). > Projekt juz zrealizowalem i szukam w polsce pracownikow do obslugi adobe > premiere i visual studio. Niestety takowych brak. Innymi slowy - udalo mi sie zahaczyc w UK - fajnie - i teraz chce grac wiekszego kapitaliste szukajac tanich jeleni w Polsce. Niestety okazuje sie ze polscy spece od Adobe i VS to jednak nie jelenie ze siedza w UK od wczesniej niz moja firma. :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex Re: Słupsk: 30 proc. bezrobocie i brak pracownikó IP: *.wpiszu.pl / 80.54.32.* 29.06.06, 12:19 nie chwaląc się od dawna przewidywałem że w końcu musi się skończyć to traktowanie pracowników jak śmieci,niepłacenie w terminie,oszukiwanie i poniżanie.Teraz zbieramy efekty panowie"biznesmeni" bo ludzie wolą pracować gdzie indziej za prawdziwe pieniądze.Jestem tylko ciekawy co na to nasi rządziciele?Zabronić ani zmusić nie mogą,więc jak rozwiążą ten problem?Dawno nie byłem w tak dobrym humorze. Odpowiedz Link Zgłoś
ryssio Po części sytuacja jest winą naszego szkolnictwa 29.06.06, 12:30 Raz - że w ramach reformy oświaty solidurni wymyślili, że zawodowki i technika to przeżytek komuny, a trzeba postawić na licea. No i mamy - zamiast nauki zawodu, nauka nie wiadomo czego i po co. Zwłaszcza, że rozwalono system zawodowych szkół pomaturalnych. Dwa - że system kształcenia ustawicznego nie istnieje, pracodawcy nie szkolą pracowników, a szkolenia oferowane przez urzędy pracy to kpina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emilia Re: Słupsk: 30 proc. bezrobocie i brak pracownikó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.06, 12:34 gdzie byli ci pracodawcy kiedy słupszczanie szukali pracy??????????!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidia Re: Słupsk: 30 proc. bezrobocie i brak pracownikó IP: *.Red-83-50-18.dynamicIP.rima-tde.net 29.06.06, 12:36 Jestem emerytka, przebywam w Hisz<panii, bo zajmuje sie dzieckiem corki, ktora wyszla za Hiszpana. Gdybym byla mlodsz pracowalabym w swiecie, bo tu bardziej uczciwie placa i oplaty tez sa sensowniejsze. Niech polscy biznesmeni nie licza, ze np. murarz bedzie pracowal za 1000 zl , a zysk pojdzie do kieszeni biznesmena. Nawet na czarno zarobi wiecej, ale gdzie skladka zdrowotna, na emeryture? Lepiej w swiecie! Kto mysli-wyjezdza, wyroslismy z epoki "patriotow idiotow" i to najwyzszy czas.W kraju zostaja ci, ktorzy nie maja za co wyjechac lublenie patrzacy na to co kapnie od panstwa, kosciola....Normalnie nikt nirchce jalmuzny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: Słupsk: 30 proc. bezrobocie i brak pracownikó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.06, 12:38 Jakoś ta sytuacja wcale mnie dziwi.Jakbym miał pracować za 800zł brutto to proszę wybaczyć, też wolałbym wpisać sie na listę bezrobotnych a pracy unikać jak ognia. Dam 2tyś na rękę, szybko ktoś sie zdecydował, niestety ludzie z tego powiatu przyzwyczaili sie juz do sytuacji, że pracy nie ma albo że pracodawcy oszukują.Hipermarket chce dać pracę, ooo super, niestety ludzie już wiedzą, co to za zdziercy nierespoktujacy praw pracowniczych i nie chcą tam pracować. Co też nie powinno dziwić. Na zmianę trzeba trochę poczekać. Ludzie poprostu nauczyli się bezradności, bo państwo im nie pomaga, a pracodawcy są mało uczciwi. Ale moze i to wkrótce się zmieni, bo pracownika będzie trzeba zacząć szanować i respoktować jego prawa!!wkońcu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waldeck I bardzo dobrze!!! IP: *.satfilm.net.pl 29.06.06, 12:42 Może w końcu zmieni się coś w tym kraju i ludzi zacznie się szanować i godziwie im płacić. Wejscie do UE, wbrew poszczekiwaniom różnych rydzyków i giertychów, okazuje się dla Polski ogromną szansą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ober UE szansa dla slabo oplacanych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.06, 12:45 tylko glosujcie na partie lewicowe bo tylko wtedy zatrzymacie miejsca pracy w UE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Fotek Strategia Państwa IP: 213.76.128.* 29.06.06, 12:43 Przez ostatnie 15 lat jednym z niewielu "BOGACTW NATURALNYCH" była najtańsza siła robocza w Europie. Zamiast wprowadzic rozwiażania umożliwiajace firmom SPRZEDAŻ USŁUG wykonanych dzięki tej PRZEWADZE RYNKOWEJ słyszałem MENADŻERÓW NASZE FIRMY RZECZPOSPOLITA POLSKA gratulujacych sobie, ze udało im się umożl A wszystki dzięki temu, ze roztrwonione przez 50 lat emerytury trzeba finansować z Koledzy zapewniają że nasze KOSZTY PRACY NIE SĄ NAJWYŻSZE. Procentowo NIE ale w odniesieniu do WARTOŚCI UZYSKIWANYCH PRZYCHODÓW - jak najbardziej (kwota wolna od podatku ok 160 EUR mies, najniższa składka na Ubezpiecznie zdowotne ok. 120 EUR / mies). Kiedy Orły z ekipy Milera a potem Kazia ogłaszały kolejny "sukces" w udpostępnianiu innych rynków nasyzm pracownikom nikt z Was dziennikarzy nawet się nie zająknął, że to rzecz jasna dobrzez jeśli można wyjechać do pracy gdzie indziej, ALE CHYBA NIE TO POWINNO BYĆ PRIRYTETEM RZĄDU. Kto im za parę lat zapłaci te genialnie wymyślone podatki? Trzeba w nich walić jak w bęben. JEDYNA STRATEGIA DLA POLSKI: sprzedaż TOWARÓW i USŁUG wykonywanych w Polsce (najtańsza produkcja) na rynki EUROPEJSKIE tak długo jak się da (a nie potrwa to długo, bo płace zaczna się wyrównytwać tak czy tak... tyle ze stracimy ten czas który mogliśmy wykorzystać...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fario Re: Słupsk: 30 proc. bezrobocie i brak pracownikó IP: 195.164.127.* 29.06.06, 12:47 Lubię łowić trocie, pstrągi i lipienie w pomorskich rzekach. Może pieprznąć tę warszawkę, znaleźć w Słupsku robotę i się tam przeprowadzić. Miałbym piękne rzeki i morze pod nosem. Odpowiedz Link Zgłoś
jungervater Jakos umknelo 29.06.06, 12:49 Wiekszosci forumowiczow umknal fakt, ze zameldowanych jest 30% jako bezrobotni, a na 10 000 (slownie:DZIESIEC TYSIECY) wyslanych listow, zglosilo sie 3000 (slownie TRZY tysiac) chetnych. To raptem tylko 1/3. Nie wiem jak pracuje ten urzad, ktory te listy wysylal, ale mam nadzieje, ze nie wszystkie byly "w ciemno" i jakies kryteria wyboru zostaly zastosowane. Jezeli ci bezrobotni, ktorzy sprawe olali jeszcze jakas pomos otrzymuja od panstwa (np. pomoc społeczną czy składkę zdrowotną) to uwazam to za wielkie swinstwo i bym im to od razu skreslil. Jak pracuja za granica, to fajnie, ale niech nie doja i tak juz slabego sektora publicznego. To jest najzwyklejsza GRADZIEZ. Dziwi mnie tylko to, ze zaden z forumowiczow sie tym nie oburza. Czyzby wszechobecne przyzwolenie na kradziez zgodnie z regula "CO PANSTWOWE, TO MI SIE NALEZY, BO I TAK NICZYJE" Uszanowanko JV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahaha Re: Słupsk: 30 proc. bezrobocie i brak pracownikó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.06, 12:50 Hahahhaha i dobrze. :))))) Gorzka nauczka dla polskich pracodawców. Jak mieliście pracowników to traktowaliście ich jak śmieci - 600 - 700 zł/miesiąc, 12 godzin pracy dziennie, praca 6 dni w tygodniu i do tego jak ktoś domagał się uczciwej płacy za pracę to mówiliście, że jak się nie podoba to won, na twoje miejsce mam 20 innych ludzi. To sobie ich teraz zatrudnijcie, jak macie. Hahahahahaha. Czas się nauczyć, że dobrego pracownika się szanuje i dba o niego, a nie traktuje jak śmiecia i odgraża. A nowi przedsiebiorcy niech "podziękują" tym starszym przedsiębiorcom, którzy swoją arogancją i bezczelnością doprowadzili do masowych wyjazdów Polaków do pracy za granicą. Jak ktoś dbał o pracowników to zostali, a jak nie, to sobie teraz szukajcie. Hahahahahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
maxlowe Re: Słupsk: 30 proc. bezrobocie i brak pracownikó 29.06.06, 12:55 Gość portalu: hahaha napisał(a): > Hahahhaha i dobrze. :))))) Gorzka nauczka dla polskich pracodawców. Jak > mieliście pracowników to traktowaliście ich jak śmieci - 600 - 700 zł/miesiąc, > 12 godzin pracy dziennie, praca 6 dni w tygodniu i do tego jak ktoś domagał się > uczciwej płacy za pracę to mówiliście, że jak się nie podoba to won, na twoje > miejsce mam 20 innych ludzi. To sobie ich teraz zatrudnijcie, jak macie. > Hahahahahaha. Czas się nauczyć, że dobrego pracownika się szanuje i dba o niego > , > a nie traktuje jak śmiecia i odgraża. A nowi przedsiebiorcy niech "podziękują" > tym starszym przedsiębiorcom, którzy swoją arogancją i bezczelnością > doprowadzili do masowych wyjazdów Polaków do pracy za granicą. > Jak ktoś dbał o pracowników to zostali, a jak nie, to sobie teraz szukajcie. > Hahahahahahahaha Watpliwa satysfakcja... Odpowiedz Link Zgłoś
maxlowe Re: Słupsk: 30 proc. bezrobocie i brak pracownikó 29.06.06, 12:51 takizenek napisał: > Jesli jest tak dobrze to dlaczego jest tak zle? > > Czy nie chodzi tu o to zeby udowodnic ze w Polsce jest tak naprawde pelne > zatrudnienie a tylko machinacje cwaniakow sprawiaja ze bezrobocie jest na > poziomie prawie 30%? > Pracuja na czarno zeby przetrwac, nie maja innych alternatyw zeby przezyc... Ta aalternatywa brzmi: tutaj jest schwitz, tutaj trzeba arbaiten! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robotny Re: Słupsk: 30 proc. bezrobocie i brak pracownikó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.06, 12:54 Jak chcesz pracownika, to zapłać, ja przyjmuję propozycje od 8000 Odpowiedz Link Zgłoś
maxlowe Re: Słupsk: 30 proc. bezrobocie i brak pracownikó 29.06.06, 12:57 Gość portalu: robotny napisał(a): > Jak chcesz pracownika, to zapłać, ja przyjmuję propozycje od 8000 A czy cos potrafisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Staszek Re: Słupsk: 30 proc. bezrobocie i brak pracownikó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.06, 13:01 W Polsce nie ma faktycznego bezrobocia. Te wskaźniki powstały w chwili gdy min. J.Kuroń zalecił zarejestroiwanie się wszystkim kobietom nigdy niepracującym. W ten sposób powstała armia bezrobotnych. Wyjściem z opisywanej sytuacji jest zlikwidowanie ubezpieczenia bezrobotnych i obniżenie zasiłków. Odpowiedz Link Zgłoś
rmstemero Wybacz ale to sie nie trzyma kupy 29.06.06, 13:05 takizenek napisał: > Jesli jest tak dobrze to dlaczego jest tak zle? > > Czy nie chodzi tu o to zeby udowodnic ze w Polsce jest tak naprawde pelne > zatrudnienie a tylko machinacje cwaniakow sprawiaja ze bezrobocie jest na > poziomie prawie 30%? Bo Polske opuszczaja Ci ktorzy cos umieja i ktorzy mogliby konkretna prace wykonywac. Stad brak fachowcow. Zostaje odpad, ci ktorzy nic nie umieja, sa strasi i mniej wydajni, ci ktorzy boja sie ze nie sprostaja trudnym warunkom i w koncu Ci ktorzy nie potrafia zrozumiec ze nauczenie sie tego, co jest akurat potrzebne jest ich obowiazkiem a nie panstwa. A ze tylko 30% chorych, nieudolnych, zagubionych w nowej rzeczywistosci i niedouczonych zglasza sie po zasilek? Jeszcze trzy, cztery lata zajmowania sie lustracja i teczkami zamiast edukacja, nauka i stwarzaniem warunkow dla przemyslu aby oplacalo mu sie ksztalcic a bedize to prawdopodobnie 60%. Przy jednoczesnym braku pracownikow. Odpowiedz Link Zgłoś