Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Chca mnie zwolnic!!!

IP: 213.25.48.* 09.07.06, 09:04
    Dowiedzialem sie ze firma chce mnie zwolnic pod konec miesiac, mam umowe o
    prace do konca roku. Co radzicie???
    Obserwuj wątek
      • Gość: cv Re: Chca mnie zwolnic!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.06, 09:13
        Wydaje mi się, że wcześniej powinieneś dostać wypowiedzenie; a poza tym zawsze możesz zwolnić się sam.
        • Gość: ja Re: Chca mnie zwolnic!!! IP: *.lodz.dialog.net.pl 09.07.06, 10:01
          zawsze można połozyć L4:)))
          • Gość: cv Re: Chca mnie zwolnic!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.06, 10:22
            Wypadałoby tylko wcześniej zachorować, bo inaczej jest to zwykłe polskie cwaniactwo i żerowanie na cudzych składkach (oszustwo, które powinno być tępione z całą surowością).
      • garraretka Re: Chca mnie zwolnic!!! 09.07.06, 10:26
        Skoro jest to umowa na czas określony to musisz mieć w niej klauzulę o
        możliwości wcześniejszego rozwiązania. Masz w niej taki zapis?

Jeśli nie - to umowa nie może zostać rozwiązana.
        • Gość: wku..ony HRowiec Re: Chca mnie zwolnic!!! IP: *.gorzow.mm.pl 09.07.06, 11:13
          jak to nie mozna rozwiazac??? umowa na czas okreslony - standardowy okres
          wypowiedzenia - 2 tyg. nie slyszalem jeszcze, zeby nie mozna jej bylo rozwiacac,
          ciekawy casus prawny...
          • annajustyna Re: Chca mnie zwolnic!!! 09.07.06, 11:19
            Zawsze mozna rozwiazac na zasadzie porozumienia stron...Najlepiej, zeby Roman
            znalazl inna robote i zagral pracodawcy na nosie, ale wiadomo, ze to nielatwe...
          • Gość: cv Re: Chca mnie zwolnic!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.06, 11:33
            > jak to nie mozna rozwiazac??? umowa na czas okreslony - standardowy okres
            > wypowiedzenia - 2 tyg. nie slyszalem jeszcze, zeby nie mozna jej bylo rozwiacac

Masz rację "rozwiązać" można - za porozumieniem stron.
            Natomiast o okresie wypowiedzenia, to sobie poczytaj (może wzrok masz lepszy niż słuch):
            "Oddział 3 Rozwiązanie umowy o pracę za wypowiedzeniem

Art. 32.

§ 1. Każda ze stron może rozwiązać za wypowiedzeniem umowę o pracę zawartą na:

1) okres próbny,

2) skreślony,

3) czas nie określony.

§ 2. Rozwiązanie umowy o pracę następuje z upływem okresu wypowiedzenia.

Art. 33.

Przy zawieraniu umowy o pracę na czas określony, dłuższy niż 6 miesięcy, strony mogą przewidzieć dopuszczalność wcześniejszego rozwiązania tej umowy za dwutygodniowym wypowiedzeniem.

Art. 331.

Okres wypowiedzenia umowy o pracę zawartej na czas określony w okolicznościach, o których mowa w art. 25 § 1 zdanie drugie, wynosi 3 dni robocze."

Nie ma czegoś takiego, jak "standardowy okres wypowiedzenia - 2 tyg."
          • garraretka do niedouczonego HRowca 09.07.06, 11:44
            przeczytaj art. 33 kp.
          • zaq28 Re: Chca mnie zwolnic!!! 09.07.06, 11:53
            HR-owiec zmien lekko nicka
            • Gość: jacobs Re: Chca mnie zwolnic!!! IP: *.chello.pl 09.07.06, 22:17
              Może wez sie do roboty

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka