Gość: Roman IP: 213.25.48.* 09.07.06, 09:04 Dowiedzialem sie ze firma chce mnie zwolnic pod konec miesiac, mam umowe o prace do konca roku. Co radzicie??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: cv Re: Chca mnie zwolnic!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.06, 09:13 Wydaje mi się, że wcześniej powinieneś dostać wypowiedzenie; a poza tym zawsze możesz zwolnić się sam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Chca mnie zwolnic!!! IP: *.lodz.dialog.net.pl 09.07.06, 10:01 zawsze można połozyć L4:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cv Re: Chca mnie zwolnic!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.06, 10:22 Wypadałoby tylko wcześniej zachorować, bo inaczej jest to zwykłe polskie cwaniactwo i żerowanie na cudzych składkach (oszustwo, które powinno być tępione z całą surowością). Odpowiedz Link Zgłoś
garraretka Re: Chca mnie zwolnic!!! 09.07.06, 10:26 Skoro jest to umowa na czas określony to musisz mieć w niej klauzulę o możliwości wcześniejszego rozwiązania. Masz w niej taki zapis? Jeśli nie - to umowa nie może zostać rozwiązana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wku..ony HRowiec Re: Chca mnie zwolnic!!! IP: *.gorzow.mm.pl 09.07.06, 11:13 jak to nie mozna rozwiazac??? umowa na czas okreslony - standardowy okres wypowiedzenia - 2 tyg. nie slyszalem jeszcze, zeby nie mozna jej bylo rozwiacac, ciekawy casus prawny... Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Chca mnie zwolnic!!! 09.07.06, 11:19 Zawsze mozna rozwiazac na zasadzie porozumienia stron...Najlepiej, zeby Roman znalazl inna robote i zagral pracodawcy na nosie, ale wiadomo, ze to nielatwe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cv Re: Chca mnie zwolnic!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.06, 11:33 > jak to nie mozna rozwiazac??? umowa na czas okreslony - standardowy okres > wypowiedzenia - 2 tyg. nie slyszalem jeszcze, zeby nie mozna jej bylo rozwiacac Masz rację "rozwiązać" można - za porozumieniem stron. Natomiast o okresie wypowiedzenia, to sobie poczytaj (może wzrok masz lepszy niż słuch): "Oddział 3 Rozwiązanie umowy o pracę za wypowiedzeniem Art. 32. § 1. Każda ze stron może rozwiązać za wypowiedzeniem umowę o pracę zawartą na: 1) okres próbny, 2) skreślony, 3) czas nie określony. § 2. Rozwiązanie umowy o pracę następuje z upływem okresu wypowiedzenia. Art. 33. Przy zawieraniu umowy o pracę na czas określony, dłuższy niż 6 miesięcy, strony mogą przewidzieć dopuszczalność wcześniejszego rozwiązania tej umowy za dwutygodniowym wypowiedzeniem. Art. 331. Okres wypowiedzenia umowy o pracę zawartej na czas określony w okolicznościach, o których mowa w art. 25 § 1 zdanie drugie, wynosi 3 dni robocze." Nie ma czegoś takiego, jak "standardowy okres wypowiedzenia - 2 tyg." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacobs Re: Chca mnie zwolnic!!! IP: *.chello.pl 09.07.06, 22:17 Może wez sie do roboty Odpowiedz Link Zgłoś