Gość: apacz IP: *.e3.pl 09.02.03, 18:47 Czy ktoś wie jak można znaleźć tam pracę lub wyjechać przez jakiegoś pośrednika? Byłoby fajnie gdyby ktoś odpowiedział. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: k Re: nowa zelandia IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.02.03, 18:49 Cześć. wiem tylko tyle, że były programy praktyk w NZ dla studentów. niestety, póki co zostało to zawieszone, sama czekam co będzie dalej. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: camelia było gdzieś kiedyś na forum IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 09.02.03, 23:08 CZY WARTO DO NOWEJ ZELANDII? adres: *.bresa.com.pl Gość: mać 09-07-2001, 13:23:22 odpowiedz na list odpowiedz cytując BYŁ TU TAKI INTERESUJACY WĄTEK O AUSTRALII. A JA PROSZĘ O OPINIE O N. ZELANDII. JAK Z PRACĄ, NAUKĄ, JAKIE WARUNKI ŻYCIOWE I PERSPEKTYWY.- ANGIELSKI PERFECT, POZ, MAĆ • Re: CZY WARTO DO NOWEJ ZELANDII? adres: *.ict.pwr.wroc.pl Gość: Kuba_Wr 09-07-2001, 14:18:41 odpowiedz na list odpowiedz cytując Gość portalu: mać napisał(a): ) BYŁ TU TAKI INTERESUJACY WĄTEK O AUSTRALII. A JA PROSZĘ O OPINIE O N. ZELANDII. ) JAK Z PRACĄ, NAUKĄ, JAKIE WARUNKI ŻYCIOWE I PERSPEKTYWY.- ANGIELSKI PERFECT, ) POZ, MAĆ Słyszałem o planie zasiedlania Nowej Zelandii młodymi, wykształconymi rodzinami imigrantów, ale szczegółów niestety nie znam • Nowa Zelandia - warto! adres: *.ak.nz.asiaonline.net Gość: Piotr 16-07-2001, 06:48:01 odpowiedz na list odpowiedz cytując Jestem tu półtora roku i zostaję. Jak dla mnie warto. Wbrew pozorom kraj nie jest rewelacyjnie bogaty, w Stanach na przykład zarobi się znacznie więcej, ale za to jest tu czysto, spkojnie, w miarę bezpiecznie a przede wszystkim nikt przesadnie się nie spieszy. Jest też nudno i prowincjonalnie, ale dla jednych to wada a dla innych zaleta. Z legalną pracą sezonową może być problem - zdaję się że prawie wszystko idzie dla studentów z Wlk. Brytanii w ramach jakiejś wymiany. Warto natomiast pomyślec o osiedleniu lub pracy przez kilka lat. NZ jako kraj słabo zaludniony podobnie jak Australia potrzebuje imigrantów. Poszukiwani są oczywiście ludzie młodzi i wykształceni, najlepiej z odpowiednim zawodem. Trzeba pozałatwiać trochę papierków i przejść przez w sumie przyjazną ale powolną biurokrację. Obowiązuje system punktowy - punkty dostaje się za wiek, wykształcenie, staż pracy itp. Więcej informacji na stronie: http://www.immigration.govt.nz/ O pracę jeśli jest się legalnie nie jest strasznie trudno (jeśli ma się odpowiedni zawód). Uważać muszą tylko np. lekarze, weterynarze, architekci, elektrycy - - trzeba poświęcić trochę czasu i pieniędzy na nostryfikację dyplomu. Generalnie kilka rad: - NIE KORZYSTAĆ Z POŚREDNIKÓW MIGRACYJNYCH !!! Zedrą tylko skórę i nic nie załatwią. Najlpiej: - pogrzebać trochę w sieci, załapać kontakty z pośrednikami pracy. - przyjechać na wizę turystyczną, odbyć kilka interview, po otrzymaniu propozycji pracy udać się z papierami osobiście do Immigration Service. Gdy ma się ofertę pracy w ręku urzędnicy w Immigration Service nie robią większych problemów. Gdy pracy się nie załapie - cóż - zawsze zostaną wspomnienia z fajniej wycieczki.... Lista potrzebnych papierów jest na podanej stronie. Pozdrowienia z zimowego (ale ciepłego) Auckland Piotr • Re: Nowa Zelandia - warto! adres: 10.1.1.* / *.zamosc.sdi.tpnet.pl Gość: Sylwia 16-07-2001, 17:16:40 odpowiedz na list odpowiedz cytując Do Piotra: Z wielkim zainteresowaniem przeczytałam twój opis. Wielkie dzięki, serdeczne podziękowania za ostrzeżenie. Ja również chciałam wyjechać do NZ na kurs j.angielskiego i pewne biuro mi tak to długo załatwia, że pewnie nie mam na co czekać. Może jako turystka wybiorę się do tego kraju. Pozdrawiam. • Re: Nowa Zelandia - do Piotra!!! adres: 195.205.4.* Gość: Omi 18-07-2001, 11:34:02 odpowiedz na list odpowiedz cytując Piotrze, a czy jest gdzieś w NZ polonijna gazeta, albo polonijne radio. Chodzi mi o to, czy może się tam zaczepić człowiek, który w Polsce pracuje w mediach. • Re: Nowa Zelandia - do Piotra!!! adres: *.ak.nz.asiaonline.net Gość: Piotr 19-07-2001, 05:23:00 odpowiedz na list odpowiedz cytując Jakieś radio kiedyś nadawało, ale podobno było do kitu i chyba już nie działa. O prasie nie słyszałem wogóle. Na stronie www.mediapoland.com znalazłem też jakieś radio nadające w Internecie, ale to chyba bawią sie jacyś amatorzy. Generalnie na polskie media jest tu za mały rynek. W Auckland mieszka jakieś 4000 Polaków, w Wellington pewnie koło 1000, w pozostałych miastach pojedyncze osoby. Tu akurat lepsza by jednak była Australia. Polonia w Sydney jest spora, mieszka też podobno trochę Polaków na Tasmanii. • Do Sylwii adres: *.jetstream.xtra.co.nz Gość: ToeToe 16-09-2002 07:27 odpowiedz na list odpowiedz cytując Jakies trzy miesiace temu przylecialam do Auckland jako absolwentka informatyki na wizie turystycznej... Recesja w IT i tutaj ma sie calkiem dobrze, ale.... do odwaznych swiat nalezy. Jak masz jakies pytania, to smialo... toetoe@poczta.gazeta.pl Pozdrawiam, tt • :)) adres: *.jetstream.xtra.co.nz Gość: ToeToe 16-09-2002 07:32 odpowiedz na list odpowiedz cytując Ups... Powyzsza odp skierowana jest do Iwony :)) • a adres: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl Gość: af 20-09-2002 08:20 odpowiedz na list odpowiedz cytując tt, mieszkasz w PapaToeToe?? • Re: a adres: *.world-net.co.nz Gość: ToeToe 22-09-2002 08:04 odpowiedz na list odpowiedz cytując Niedaleko :)) • Re: a adres: 2.4.STABLE* / 192.168.2.* Gość: af 22-09-2002 16:55 odpowiedz na list odpowiedz cytując Mangere??? • Re: a adres: *.jetstream.xtra.co.nz Gość: ToeToe 23-09-2002 07:17 odpowiedz na list odpowiedz cytując Nie :)) A znajomosc topografii Auckland, to z wlasnego, zyciowego doswiadczenia?? Pozdrawiam, tt • Re: a adres: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl Gość: af 23-09-2002 14:28 odpowiedz na list odpowiedz cytując Nie, dostałem residence permit i w grudniu lecę do Auckland. Mam mapę i studiuję geografię. Moja zona jest stewardessą i stara się o pracę w ANZ i Jetconnect. Dlatego interesują Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ToeToe Re: było gdzieś kiedyś na forum IP: *.jetstream.xtra.co.nz 10.02.03, 00:52 Te posty sa z lipca 2001 (po WTC sporo Kiwi wrocilo do kraju i sytuacja na rynku pracy zmienila sie diametralnie).. Dobrze platna prace znalezc w Kiwilandzie jest ciezko. (poza rewelacyjna znajomoscia ang, swietnym przygotowaniem zawodowym trza miec jeszcze sporo szczescia). Poniewaz kraj ten jest krajem emigrantow poza standardowym straniem sie o work permit (oferta pracy + udekumentowane doswiadczenie zawodowe), mozna aplikowac o pobyt staly (Wymagania z kazdym rokiem sa coraz bardziej restrykcyjne). O znalezieniu pracy przez internet praktycznie nie ma mowy, choociaz znam osobiscie jeden przypadek (potwierdzajacy chyba regule): Polak, ktory doktoryzowal sie W Japonii, znalazl prace na uniwerku w Auckland przez internet (zajelo mu to rok). Odpowiedz Link Zgłoś