Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

specjalnosc

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 14:34
    witam
    stoje przed wyborem specjalnosci na politechnice lodzkiej,wydz.
    mechaniczny,kier.transport
    specjalnosci do wyboru to
    -Transport samochodowy
    -Transport bliski i technologiczny

ktory wybrac aby nie miec problemu z praca?
    gdzie moge po jakiej specjalnosci pracowac i czym sie zajmowac
    z gory dziekuje za odpowiedzi
    Obserwuj wątek
      • kathmandu72 Re: specjalnosc 07.08.06, 15:46
        Nie chcę się wymądrzać, bo nie kończyłem podobnych kierunków, ale na Twoim
        miejscu wybrałbym transport bliski, choć pozornie pierwszy kierunek jest
        atrakcyjniejszy.
        Ze względu na fakt, iż Polska staje się centrum dystrybucyjnym na Europę Śr.-
        Wsch., buduje się coraz więcej magazynów wysokiego składowania, a być może
        zaczną też wreszcie powstawać centra logistyczne z prawdziwego zdarzenia. W
        zwiazku z tym wzrośnie zapotrzebowanie na specjalistów związanych z transportem
        wew. (wózki podnośnikowe i unoszące, układnice, przenośniki, regały przejezdne
        itd.). Być może uda Ci się znaleźć pracę u któregoś z dostawców takich
        urządzeń - wszyscy liczący się na świecie - już mają w Polsce swoje spółki
        córki. Możesz też szukać pracy, w którejś z firm consultingowych zajmujących
        się projektowaniem magazynów oraz optymalizacją wyposażenia. Miejsca pracy
        zapewne też bedą powstawały u operatorów logistycznych. Rynek jest wąski, ale
        też i konkurencja pewnie niższa. W Łodzi i w okolicach, ze względu na
        położenie, powstało już wiele magazynów wysokiego składowania, a w planach są
        nastepne. Wybór należy do Ciebie.
        • Gość: luk-kra Re: specjalnosc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 17:28
          jak narazie madrze gadasz:)
          wiesz przynajmniej wiecej niz ja
          powiedz mi jeszcze o transporcie samochodowym
          poprostu nie mam pojecia co mialbym robic po tych specjalnosciach
          a chyba lepiej wiedziec co nie co niz isc w ciemno
          • kathmandu72 Re: specjalnosc 08.08.06, 16:03
            Nie jestem w branży. Jeśli chodzi o transport samochodowy, to powiem Ci tyle,
            że: profesor (z bardzo dużym międzynarodowym praktycznym doświadczeniem)
            prowadzący studia podyplomowe, których byłem uczestnikiem (transport wew.,
            magazynowanie itd.) zastanawiał się po co studiować taki kierunek...
            Kiedyś, tj. "za komuny" gdy istniały molochy typu PKS itp. była praca dla
            absolwentów takich kierunków, ale teraz sam nie bardzo wiem gdzie takiej pracy
            mógłbyś szukać - może spedytor - ale tu przede wszystkim szuka się ludzi z
            doświadczeniem (nie jest wymagane wykształcenie z zakresu transportu), a tak
            serio, to bardziej z kontaktami, bazą klientów (spora rotacja kadr) itd. Możesz
            też szukać pracy jako osoba zarządzająca tzw. flotą lub pracownik, któregoś z
            dealerów ciągników siodłowych czy naczep.
            Ja nie jestem inż., ale uważam, że lepiej mieć "twardą" techniczną wiedzę z
            zakresu transportu wew. i magazynowania i załapać się np. do któregoś z
            dostawców wózków np. jako doradca tech., serwisant (chyba nieźle płacą), czy
            np. zajmować się projektowaniem wyposażenia magazynów. Praca chyba ciekawsza.
            Nie wymądrzam się. Najlepiej wejdź na jakieś forum związane z logistyką i
            zasięgnij języka u ludzi z branży.

• Gość: d Re: specjalnosc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.06, 16:25
        Gość portalu: luk-kra napisał(a):

> witam
        > stoje przed wyborem specjalnosci na politechnice lodzkiej,wydz.
        > mechaniczny,kier.transport
        > specjalnosci do wyboru to
        > -Transport samochodowy
        > -Transport bliski i technologiczny
        >
        > ktory wybrac aby nie miec problemu z praca?
        > gdzie moge po jakiej specjalnosci pracowac i czym sie zajmowac
        > z gory dziekuje za odpowiedzi

To co będziesz robił w przyszłośći to zależy do jakiego zakładu się załapiesz.
        ja np. skończyłem technologię na wydziale mechanicznym a jestem konstruktorem i
        konstruuje zbiorniki.
        Tak więc specjalność nie jest taka ważna
      • Gość: bainka Re: specjalnosc IP: *.chello.pl 08.08.06, 19:07
        Cokolwiek wybierzesz, praca po mechanice jest!!Moj facet skończył komputerowe
        wspomaganie prac inżynierskich na tym własnie kierunku. Takie wielkie nic choć
        brzmi bardzo mądro. Pracy szukał 2 dni bez znajomości. Za naprawdę niezłą kasę
        jak na absolwenta. Dostał się tylko dlatego, ze skończył mechanikę. Przy
        wyborze specjalności kieruj się raczej tym, co ciebie bardziej interesuje.
        • Gość: luk-kra Re: specjalnosc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.06, 11:34
          Specjalność Transport samochodowy
          Specjalista transportu samochodowego uzyskuje wiedzę z zakresu:
          -ekonomiki, organizacji i technologii transportu samochodowego,
          -budowy, diagnostyki, obsługi technicznej i technologii napraw samochodów,
          -organizacji zaplecza technicznego, technologii prac ładunkowych,
          -modelowania procesów transportowych,
          -podstaw inżynierii ruchu, planowania układów komunikacyjnych,
          -organizacji i sterowania ruchem drogowym.

Specjalność Transport bliski i technologiczny
          Specjalność Transport bliski i technologiczny zajmuje się transportem
          wewnątrzzakładowym. Związana jest z procesami technologicznymi oraz gospodarką
          magazynową.
          Rozwój transportu w Polsce to jeden z najważniejszych obszarów integracji z
          systemem europejskim. Wynika stąd wiele zadań na dziś i jutro również w
          zakresie przygotowania odpowiednich kadr, a zakres przekazywanej wiedzy oraz
          umiejętności specjalisty muszą mieć charakter interdyscyplinarny.

taki opis jest na stronie mojej uczelni
          sklaniam sie do transportu bliski...

dziekuje bardzo za wszytskie odpowiedzi te co sa i nastepne:)

a jeszcze sie spytam,czy znacie firmy z zakresu teej specjalnosci ktore
          zatrudnily by mnie na bezplatna praktyke(jezeli bylaby platna to lepiej ale
          zalezy mi na odswiadczeniu narazie)???????????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka