Dodaj do ulubionych

Nowa specjalność Polaków:

31.03.14, 14:29
– W tej chwili mamy pełne obłożenie, ponad 40 pensjonariuszy. W większości to niemieccy seniorzy – mówi pracownica ośrodka. Zabełków to nie wyjątek. – W tej chwili jest u nas 14 Niemców. Mają do dyspozycji dwu- i jednoosobowe pokoje. Codziennie odwiedza ich lekarz, obsługa mówi po niemiecku, układamy dla nich również specjalne niemieckie menu. Uwielbiają warzywa na parze i mączne dania – opowiada Ewa Piotrowska, dyrektor Sudeckiego Domu Seniora „Słoneczna Polana” w Szklarskiej Porębie.
(..)
– Europejskim seniorom wyjazd do Polski będzie się opłacać. W niemieckim domu seniora miesięczny koszt pobytu to średnio 3,5 tys. euro. U nas za takie same usługi płaci się od 3,5 do 7 tys. zł. – opowiada Rudnicka. Na Opolszczyźnie ma powstać raj dla Niemca seniora, który skuszony jakością i ceną usług będzie wolał się starzeć pod Opolem zamiast w Berlinie.

www.wprost.pl/ar/441748/Nowa-specjalnosc-Polakow-opieka-nad-niemieckimi-seniorami/
Obserwuj wątek
    • dunajec1 Re: Nowa specjalność Polaków: 31.03.14, 14:45
      Wracaja do swojego, wszedzie dobrze ale w domu najlepiej.
      • skiela1 Re: Nowa specjalność Polaków: 31.03.14, 14:53
        Dla nich to jest przede wszystkim tanio.
        • ewa9717 Re: Nowa specjalność Polaków: 31.03.14, 21:37
          Jakoś nie bardzo się czuję, gdy wiem, ze dla polskich seniorów te 3,5 tysiąca ( a zaczynam od dołu stawek wymienionych w tekscie) to finansowe Himalaje.
          • keepersmaid Re: Nowa specjalność Polaków: 31.03.14, 22:26
            Dlaczego?
            Pieciogwiazdkowe hotele, prywatne kliniki i pare innych rzeczy to tez dla wielu finansowe Himalaje - wiec ma ich nie byc?
            • ewa9717 Re: Nowa specjalność Polaków: 01.04.14, 10:21
              Ależ nie, tylko ze jednak w tych pięciogwiazdkowych nikt nie mieszka latami, prawda? A dla mniej więcej 80% polskich emerytów jakiekolwiek w miarę przyzwoite, nie myślę o żadnych luksusach, domy trzeciej jesieni (czy jak tam jeszcze je eufemistycznie zwać) są po prostu ze względów finansowych niedostępne. Tyle.
              • keepersmaid Re: Nowa specjalność Polaków: 01.04.14, 22:11
                Pytanie w skrocie brzmialo: czy czegos ma nie byc dlatego, ze nie wszystkich na to stac?
    • matt.j Re: Nowa specjalność Polaków: 01.04.14, 22:41
      I dobrze, że mieszkając tu swoje emerytury zostawiają w PL wydając je na zakup produktów i usług. Tworzą się w ten sposób nowe miejsca pracy, podnoszą konsumpcję. Nie ma co się burzyć, że "wracają na swoje" tylko cieszyć, że tu wydają pieniądze.
      • jan.kran Re: Nowa specjalność Polaków: 02.04.14, 00:20
        Ponieważ ja , byla synowa i ex , jedynak nie mieszkamy w PL teściowa po złamaniu nogi trafiła do szpitala a potem do Domu Spokojnej Starości na normalnych warunkach do pokoju trzy osobowego.
        Kiedy się o tym dwiedziałam znalazłam szybko miejce w porządnym , moim zdaniem domu bo miałam wyobrażenie że teściowa przebywa w jakimś okropnym miejscu.
        Moją teściową stać na wypasiony prywatny dom i komercyjne miejsce za 3 - 4 tysiące. Na takie miejsce w tym domu który znaleźliśmy dla Niej na normalnych warunkach czeka się
        rok , wtedy odpłatność wynosi 70 % emerytury.
        Kiedy juz po kilku telefonach moich i exa zaklepaliśmy miejsce w naszym zdaniem lepszym domu okazało sie że teściowa jest zachwycona . Ja się najbardziej martwiłam czy Ją uruchomią po złamaniu. Okazało się że chodzi , personel jest ok i ona ma zamiar tam zostać.
        Tak ze nie zawsze nasze wyobrażenia są zgodne z rzeczywistością...

www.domstarcow.pl/dom_w_polanicy.php
        www.domstarcow.pl/galeria_polanicy.php
    • maria_3 Re: Nowa specjalność Polaków: 03.04.14, 15:36
      Z dala od rodziny, ale luksusowo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka