Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

PHARE 2000 Spójność Społeczna i Gospodarcza

IP: *.gisz.pl 24.02.03, 16:04
    Program przygotowany doskonale........., nikt nic nie wie.
    Urzędy współpracują- jak?
    Kiedy już dostaniesz się na kurs z miejsca tracisz status osoby bezrobotnej,
    a co za tym idzie ubezpieczenie zdrowotne.
    Dobre co ?

Chyba,że o czymś nie wiem.
    Kompetentnych informacji nikt nie jest w stanie mi udzielić.

Brawa dla wszystkich wspaniałych urzędników.
    Obserwuj wątek
      • Gość: coox Re: PHARE 2000 Spójność Społeczna i Gospodarcza IP: *.bsk.vectranet.pl 03.04.03, 20:02
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23&w=5171977
        moje doświadczenia z tym programem
      • Gość: nena Re: PHARE 2000 Spójność Społeczna i Gospodarcza IP: *.kopnet.gliwice.pl / 10.0.0.* 05.04.03, 17:36
      • Gość: nena Re: PHARE 2000 Spójność Społeczna i Gospodarcza IP: *.kopnet.gliwice.pl / 10.0.0.* 05.04.03, 17:51
        o ile mi wiadomo uczestniczenie w kursie nie powoduje utraty statusu osoby
        bezrobotnej. Pozatym rola Urzędu Pracy ogranicza się do udzielenia informacji
        gdzie można zasięgnąć informacji na temat kursów dla osób bezrobotnych
        (ponieważ UP same tyle wiedzą). Następna sprawa to naprawde peiniądze za to
        biorą osoby nie z Urzędu pracy tylko osoby gdzie znajdują się Centra Odnowy
        Zawodowej. Bezrobotni są odsyłani do Urzędów Pracy a te odsyłają do innych
        punktów, ponieważ przynajmniej na razie urzędy z tym nic nie mają wspólnehgo
        nie wiem skąd ta plotka że Urzędy Pracy mają pieniądze z funduszy unijnych
        PHARE. Wiem piszą w prasie , mówią w mediach ale urzędnicy nie mogą opierać
        swoich działań na tych informacjach. dlatego cała akcja z PHARE Spójność
        Społeczno _Gospodarcza przynajmniej na razie jest poza zasięgiem UP. Może się
        to wszystko zmieni, ale może. Pozatym tych pieniędzy wcale nie jest tak dużo,
        to jest kropla w morzu potrzeb. Dlatego powtórzę starą prawde jeżeli umiesz
        liczyć to licz na siebie.
        Pozdrawiam
        • majka255 Re: PHARE 2000 Spójność Społeczna i Gospodarcza 05.04.03, 21:17

Ja dowiedziałm się o kursach z Dziennika Zachodniego ( 19 lutego ), wtedy to
          sam Tomasz Górski Dyrektor wojewódzkiego Urzędu Pracy w Katowicach rozpisywał
          się o tej akcji.

Projekty Phare 2000 finansowane są ze środków programu Unii Europejskiej oraz
          ze środków budżetu państwa, realizowane pod nadzorem Polskiej Agencji Rozwoju
          Przedsiębiorczości i Wojewódzkiego Urzędu Pracy.
          Dodatkowe informacje można było uzyskać w Urzędzie Pracy lub w POZ.
          To podawała prasa i to nie sama od sie, ale pod nazwiskiem dyrektora Urzędu
          Pracy.

Napisałaś, że Urzędy nie mają nic z tymi projektami współnego więc cytuje
          dyr.T.G.
          "...Rola WUP polega głównie na monitorowaniu przebiegu i procesu wdrażania
          zadań realizowanych przez wykonawcę, a także ewaluacje rezultatów projektu..."
          - Ładne mi nic.

Na pytanie dlaczego zostaje się wyrejestrowanym, pani odpowiedziała że
          podczas trwania kursu nie jest się w stanie podjąc pracy i że takie są
          przepisy. Ot i cała filozofia.
          Mi wierzyć nie musisz, mieszkasz blisko zadzwoń do UP i spytaj sama.

• Gość: JA Re: PHARE 2000 Spójność Społeczna i Gospodarcza IP: *.kopnet.gliwice.pl / 10.0.0.* 06.04.03, 13:02
            MASZ RACJE WUP MONITORUJE CAŁĄ AKCJE, ALE WOJ. URZĄD PRACY TO NIE TO SAMO CO
            POWIATOWY URZĄD PRACY I POWTARZAM NARAZIE PUP NIC NIE ROBIĄ TYLKO ODSYŁAJĄ TO
            POZ-ÓW, BO CO MAJĄ ROBIĆ JEŚLI NIE MAJĄ ŻADNYCH WYTYCZNYCH Z "GÓRY" SORY TAKA
            JEST BRUTALNA PRAWDA. A JEŚLI CHODZI O UTRATĘ STATUSU BEZROBOTNEGO W CZASIE
            KURSU - POPROŚ PANIĄ KTÓRA CIE O TYM POINFORMOWAŁA O POKAZANIE USTAWY ,
            ROZPORZĄDZENIA LUB CZEGOŚ W TYM RODZAJU NA JAKIEJ PODSTAWIE CHCĄ CIĘ
            WYREJESTROWAĆ Z EWIDENCJI. MOŻE DOSZŁA JAKAŚ NOWA USTAWA MÓWIĄCA O TYM, CHĘTNIE
            DOWIEM SIĘ CZEGOŚ NOWEGO.
            POZDRAWIAM
            • majka255 Re: PHARE 2000 Spójność Społeczna i Gospodarcza 06.04.03, 13:17
              Nie wiem do czego ta rozmowa ma prowadzić

Powiedziałam zadzwoń i spytaj a może dowiesz się czegoś nowego.
              • Gość: nena Re: PHARE 2000 Spójność Społeczna i Gospodarcza IP: *.kopnet.gliwice.pl / 10.0.0.* 06.04.03, 13:53
                Ok na pewno tak zrobie. Jutro albo ci przyznam racje albo nie. Do odpisania
                jutro. Pozdrawiam
                • Gość: nena Re: PHARE 2000 Spójność Społeczna i Gospodarcza IP: *.kopnet.gliwice.pl / 10.0.0.* 07.04.03, 16:44
                  I oto jestem po wizycie w PUP. nie dowiedziałam się tam nic ponad tego czego
                  bym nie wiedziała. Oto poraz kolejny twierdzę, że kursy z funduszów PHARE nie
                  stanowią podstawy do wyrejestrownia osoby bezrobotnej z PUP.
                  Faktycznie interpetacja nowelizacji ustawy z dnia 20-12-2002r Dz. U. nr 6 poz
                  65 o zatrudnieniu i przeciwdziałaaniu bezrobociu dotycząca funduszy
                  przedakcesyjnych i struktóralnych Np Phare mogła nastręczać pewne problemy.
                  jednak ostateczna i prawidłowa wersja ( i naszczęście korzystna dla osób
                  bezrobotnych)mówi iż sam fakt uczestnictwa w szkoleniach finansowanych z
                  programu PHARE nie jest powodem pozbawienia prawa do statusu bezrobotnego.
                  jednocześnie informuje że w przeszłości uczestnictwo w programach UE stawało
                  się pośrednim powodem do pozbawienia statusu bezrobotnego, kiedy osoby
                  wyjeżdzały np na staże i nieinformowały o tym PUP. PUP nie znając przzyczyn
                  stawienictwa osoby wykreślał je z ewidencji, poniewż te osoby nie zgłosiły
                  gotowości podjęcia zatrudnienia bo były na stażu.
                  Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka