Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

tłumacz przysięgły

IP: *.wyborowa.pl 25.02.03, 10:31
    Jestem swiezo upieczonym tlumaczem przysieglym jezyka francuskiego.
    Po wielu perypetiach wreszcie sie udalo, ale chociaz jestem na liscie
    tlumaczy przysieglych juz od grudnia, to nie mam pieczeci, a Sad oznajmil ze
    bedzie za jakies 3 miesiace.
    Jednak moj problem jest zupelnie inny:
    otoz jak mam sie rozliczac z tych tlumaczen? nie mam dzialalnosci
    gospodarczej i nie chce jej zakladac (mam umowe zlecenie z firma), ale musze
    przeciez odprowadzac podatek?
    a poza tym jakie stawki moge pobierac? rozumiem ze jest kwota podstawowa, ale
    ile do tego moge doliczyc?
    czy jakis dobry doswiadczony tlumacz moglby mi poradzic?

Obserwuj wątek
      • Gość: zenobia Re: tłumacz przysięgły IP: *.interecho.com / 192.168.3.* 25.02.03, 14:02
        Wraz z ustanowieniem każdy tłumacz przysięgły otrzymuje od Sądu informacje na
        temat stawek i obowiązków. Stawki znajdują się w Rozporządzeniu Ministra
        Sprawiedliwości z dnia 25 sierpnia 1986 w sprawie wynagrodzenia tłumaczy
        przysięgłych. Należy sobie przeliczyć stosownie do grupy językowej. Podstawa
        zmienia się wraz z tym co uchwala ustawa budżetowa, na ten rok kwota bazowa to
        166,70 PLN. Pobraną opłatę wpisujemy na tłumaczeniu i w Repertorium. I nic nie
        doliczamy.
        Co do rachunków to spytaj się w Sądzie. Ja mam działalność i wystawiam. Może
        być problem bez działalności, bo o ile się orientuję w paranoicznych i
        niekonsekwentnych przepisach tego kraju, nie możesz zawrzeć umowy zlecenie z
        osobą fizyczną, czyli nie możesz jej wykonać legalnie płatnej usługi bo nie
        masz jak pobrać legalnie pieniędzy. Ale może się mylę i ktoś tę kwestię potrafi
        naświetlić.
        Pozdrowienia
        Zenobia
        • Gość: zenobia Re: tłumacz przysięgły IP: *.interecho.com / 192.168.3.* 25.02.03, 14:11
          Sorki, za szybko pisałam, kwota bazowa to oczywiście 1667,70 PLN
          pzdr.
          Zenobia, też tłumacz
      • Gość: fiona Re: tłumacz przysięgły IP: *.jdnet.pl 25.02.03, 14:16
        czy moglybyscie mnie oswiecis jak sie robi tlumacza przysieglego? jestem od
        prawie dwoch lat mgr filologii romanskiej i bardzo bym chciala w tym kiery=unku
        sie specjalizowac. moj adres gdyby ktos chcial bardziej szczegolowo:
        izarepa@yahoo.fr. dzieki z gory.
        • Gość: nowa Re: tłumacz przysięgły IP: *.wyborowa.pl 25.02.03, 15:26
          Zenobio zmartwilam sie tymi rachunkami! Tym bardziej, ze pracuje w stolicy a
          tlumaczem jestem w sadzie poza stolica tam gdzie jestem zameldowana i tam
          musialabym tez zalatwiac wszystkie formalnosci. Bede sie dalej dowiadywac.
          Do Fiony, ktora chce zostac tlumaczem - w niektorych sadach zdaje sie egzamin
          wiec tu akurat nie nie moge poradzic. Natomiast w innych sklada sie odpowiedni
          wniosek o ustanowienie tlumaczem przysieglym, wraz z kompletem dokumentow, tj
          cv, dyplomy wszelkiego rodzaju, zaswiadczenia potwierdzajace bogata praktyke
          (zaswiadczenia od pracodawcow - ja mialam referencje od moich francuskich
          szefow), sad potem dokladnie oglada dossier i ewentualnie prosi o uzupelnienia,
          ja czekalam prawie 3 miesiace, co podobno jest niespotykane, ciagle cos im sie
          nie podobalalo, kazda pozycja z cv byla dokladnie sprawdzana. W grudniu mnie
          ustanowili, ale nadal czekam na pieczec. Najlepiej zadzwon do sadu okregowego i
          zapytaj.

• Gość: fiona Re: tłumacz przysięgły IP: *.jdnet.pl 26.02.03, 18:29
            serdeczne dzieki nowa za info. moze kiedys tez bede mogla powiedziec ze jestem
            tlumaczem przysieglym....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka