Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Świadectwo pracy-ponowne wydanie?

IP: *.adsl.inetia.pl 05.09.06, 20:33
    Witam,

zgubiłem świadectwo pracy od pracodawcy u którego pracowałem przed paroma laty. Czy ma on obowiązek wydać mi nowe na moją proźbę? Czy muszę wystosować jakieś specjalne pismo, czy mogę zrobić to przez telefon?

Dziękuję za ewentualne podpowiedzi.

Pozdrawiam

Marek
    Obserwuj wątek
      • Gość: iw78 Re: Świadectwo pracy-ponowne wydanie? IP: *.centertel.pl 05.09.06, 21:50
        Na Twoją prośbę pracodawca ma obowiązek wydać Ci odpis świadectwa pracy.

(§4 rozp.MPiPS z 15.05.1996r., Dz.U.nr 60 poz 282 ze zm.)
      • asiulek123 Re: Świadectwo pracy-ponowne wydanie? 05.09.06, 23:10
        Pracodawca powinien ustawowo przez 30 lat przechowywać akta osobowe pracownika. W Pana aktach osobowych powinna znajdować się kopia świadectwa pracy. Powinien wystapić Pan z wnioskiem do byłego pracodawcy o wydanie duplikatu lub potwierdzonej kopii świadectwa. Duplikat taki powinien wyglądać jak świadectwo pracy wystawione z chwilą rozwiązania stosunku pracy. Prasa prawnicza („Rzeczpospolita” z 23.02. 2005 r. ) wskazuje, że „Duplikat ma zatem zawierać wszystkie informacje, jakie zawierało świadectwo pracy - (w tym podpisy tych samych osób, które podpisały świadectwo pracy) np. informację „podpis dyrektora X”) oraz adnotację, iż jest to właśnie duplikat.(…).Jeżeli były pracownik zwróci się o odpis świadectwa pracy np. sprzed 20 lat, to na obecnie stosowanym formularzu należy umieścić jedynie te dane, które zawarte były na oryginalnym świadectwie pracy . Dotyczy to również terminologii. Dawne świadectwa pracy posługiwały się np. zwrotem „zakład pracy” i właśnie ten termin, a nie obecnie stosowany „pracodawca” winien znaleźć się w odpisie świadectwa. Zarówno duplikat jak i odpis mogą być wystawione w dwóch egzemplarzach”.
        Jeżeli były pracodawca nie chce wydać Panu wspomnianego duplikatu, można ten fakt zgłosić do Państwowej Inspekcji Pracy lub złożyć w sądzie pracy pozew o wydanie duplikatu świadectwa pracy. Wniosek do pracodawcy radziłabym wysłać listem poleconym . Dowód nadania listu proszę zachować .Można również złożyć taki wniosek w biurze podawczym byłego pracodawcy za potwierdzeniem złożenia na kopii tego wniosku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka