passi6 06.09.06, 19:19 Witam! Jak zdobyć doświadczenie będąc jeszcze na studiach (technologia chemiczna)?? Firmy nie chcą przyjmować praktykantów nawet bezpłatnie!!!! Po studiach za to się słyszy, że brak doświadczenia :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
robaczek19 Re: jak zdobyć doświadczenie? 07.09.06, 01:05 Najlepiej za granica , polecam Niemcy. Oczywiscie dostaje sie za to pieniadze. Odpowiedz Link Zgłoś
knap.radoslaw Re: jak zdobyć doświadczenie? 07.09.06, 10:08 Szanowna Pani, rzeczywiście zdobycie doświadczenia w trakcie studiów nie jest w Polsce bardzo łatwe jak w Niemczech, ale nie niemożliwe. Warto zgłaszać się do firm bezpośrednio, szukać przez biura karier, organizacje studenckie (BEST, www.iaeste.pl/nc/ czy wykładówców na studiach. W czasie studiów technicznych warto również zdobywac doświadczenia "nietechniczne" - np. biurowe. Każda praca może być potem doceniona. Po studiach można spróbowac w programach dla absolwentów, np" Management Trainee lub podobne" (także dla inżynierów - np. nasza firma coraz częściej prowadzi takie rekrutacje). Na dzień dzisiejszy najważniejsze elementy dla młodego inżyniera po studiach to: wykształcenie wyższe, znajomość j. obcego (optymalnie wciąż angielski wystarczy), pewne doświadczenia w pracy i motywacja do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
passi6 Re: jak zdobyć doświadczenie? 07.09.06, 13:07 Dziękuję bardzo za odpowiedź. Teraz będę na V roku, doświadczenie zawodowe to jedynie miesięczna praktyka studencka :( Ale poza zawodem to doświadczenia w sprzedaży, promocjach, obsludze call center. Aktywnie szukam praktyki/pracy nawet jako wolontariat w Krakowie, niestety bez rezultatów :( Odpowiedz Link Zgłoś
bambi7 Re: jak zdobyć doświadczenie? 13.09.06, 16:36 poszukaj Biuro Karier na swojej uczelni - tam są ogłoszenia wyselekcjonowane i raczej nie trafisz na ogłoszenie z akwizycją :-) Odpowiedz Link Zgłoś
passi6 Re: jak zdobyć doświadczenie? 13.09.06, 16:49 Dziękuję za radę, jednakże moja uczelnia nawet obowiązkowych praktyk nie załatwia studentom a co dopiero takich z "własnego widzi mi się". Co do Biura Karier to owszem jest takowe... bardzo sympatyczne ale oferty są jedynie dla informatyków, mechaników, automatyków. Na wszelki wypadek zostawilam tam swój kwestionariusz ale panie powiedziały bym się nawet nie łudzila :( Odpowiedz Link Zgłoś
bambi7 Re: jak zdobyć doświadczenie? 13.09.06, 20:27 to faktycznie słaba uczelnia - ja studiowałem do niedawna w Białymstoku (też niezbyt duże miasto), ale w Biurze Karier można było coś znaleźć (obecnie pracuje, a ogłoszenie z pracą było właśnie z Biura Karier mojej uczelni) Odpowiedz Link Zgłoś
passi6 Re: jak zdobyć doświadczenie? 13.09.06, 22:36 Hmm słaba to raczej nie... w rankingach jest na pierwszym lub drugim miejscu wśród uczelni technicznych. Słabe to może być biuro karier, choć z drugiej strony mój kierunek jest dość specyficzny i w miescie w którym studiuję prawie nie ma takich zakładów :( Odpowiedz Link Zgłoś