Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

jak zdobyć doświadczenie?

06.09.06, 19:19
    Witam!
    Jak zdobyć doświadczenie będąc jeszcze na studiach (technologia chemiczna)??
    Firmy nie chcą przyjmować praktykantów nawet bezpłatnie!!!!
    Po studiach za to się słyszy, że brak doświadczenia :(
    Obserwuj wątek
      • robaczek19 Re: jak zdobyć doświadczenie? 07.09.06, 01:05
        Najlepiej za granica , polecam Niemcy.
        Oczywiscie dostaje sie za to pieniadze.
      • knap.radoslaw Re: jak zdobyć doświadczenie? 07.09.06, 10:08
        Szanowna Pani,

rzeczywiście zdobycie doświadczenia w trakcie studiów nie jest w Polsce bardzo
        łatwe jak w Niemczech, ale nie niemożliwe. Warto zgłaszać się do firm
        bezpośrednio, szukać przez biura karier, organizacje studenckie (BEST,
        www.iaeste.pl/nc/ czy wykładówców na studiach.

W czasie studiów technicznych warto również zdobywac doświadczenia
        "nietechniczne" - np. biurowe. Każda praca może być potem doceniona. Po studiach
        można spróbowac w programach dla absolwentów, np" Management Trainee lub
        podobne" (także dla inżynierów - np. nasza firma coraz częściej prowadzi takie
        rekrutacje).
        Na dzień dzisiejszy najważniejsze elementy dla młodego inżyniera po studiach to:
        wykształcenie wyższe, znajomość j. obcego (optymalnie wciąż angielski
        wystarczy), pewne doświadczenia w pracy i motywacja do pracy.
        • passi6 Re: jak zdobyć doświadczenie? 07.09.06, 13:07
          Dziękuję bardzo za odpowiedź.
          Teraz będę na V roku, doświadczenie zawodowe to jedynie miesięczna praktyka
          studencka :( Ale poza zawodem to doświadczenia w sprzedaży, promocjach,
          obsludze call center.
          Aktywnie szukam praktyki/pracy nawet jako wolontariat w Krakowie, niestety bez
          rezultatów :(
          • bambi7 Re: jak zdobyć doświadczenie? 13.09.06, 16:36
            poszukaj Biuro Karier na swojej uczelni - tam są ogłoszenia wyselekcjonowane i
            raczej nie trafisz na ogłoszenie z akwizycją :-)
            • passi6 Re: jak zdobyć doświadczenie? 13.09.06, 16:49
              Dziękuję za radę, jednakże moja uczelnia nawet obowiązkowych praktyk nie
              załatwia studentom a co dopiero takich z "własnego widzi mi się".
              Co do Biura Karier to owszem jest takowe... bardzo sympatyczne ale oferty są
              jedynie dla informatyków, mechaników, automatyków. Na wszelki wypadek
              zostawilam tam swój kwestionariusz ale panie powiedziały bym się nawet nie
              łudzila :(
              • bambi7 Re: jak zdobyć doświadczenie? 13.09.06, 20:27
                to faktycznie słaba uczelnia - ja studiowałem do niedawna w Białymstoku (też
                niezbyt duże miasto), ale w Biurze Karier można było coś znaleźć (obecnie
                pracuje, a ogłoszenie z pracą było właśnie z Biura Karier mojej uczelni)

• passi6 Re: jak zdobyć doświadczenie? 13.09.06, 22:36
                  Hmm słaba to raczej nie... w rankingach jest na pierwszym lub drugim miejscu
                  wśród uczelni technicznych. Słabe to może być biuro karier, choć z drugiej
                  strony mój kierunek jest dość specyficzny i w miescie w którym studiuję prawie
                  nie ma takich zakładów :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka