Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

do przedstawicieli handlowych

26.09.06, 12:27
    Dopiero zaczynam prace w tym zawodzie i prosze o porady doświadczonych
    handlowców mam np problem z tym jak sie skontaktowac z administracją biurowca
    piszcie jak wy to robicie o kogo pytac jesli mam podany nr w ofercie firmy
    bym mógł mu przedstawic oferte to przykład piszcie jak wygląd wasza praca
    mogą byc nawet drobne szczegóły również bedą bardzo przydatne nie tylko mi
    ale i innym forumowiczą z góry wielkie dzieki
    Obserwuj wątek
      • Gość: były ph Re: do przedstawicieli handlowych IP: *.jgora.dialog.net.pl 26.09.06, 16:49
        oj kurcze jak ja Ci współczuję !
        • rysiek66 Re: do przedstawicieli handlowych 26.09.06, 19:21
          a moge wiedziec dlaczego napisz mi cos o tym zawodzie nawet drobne szczegóły
          prosze będę bardzo wdzieczny
          • Gość: provokator Re: do przedstawicieli handlowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 21:11
            Napisz w jakiej branży jesteś PH.
      • Gość: brechacz forumowiczĄ ??? IP: *.eu.org 26.09.06, 20:09
        coraz więcej nieuków w tym cholernym kraju
        • rysiek66 Re: forumowiczĄ ??? 27.09.06, 08:43
          kogo nazywasz nieukiem mądralo!A to jest branża informatyczna więc jak
          handlowcy pomozecie
          • mizzzar Re: forumowiczĄ ??? 27.09.06, 08:47
            Po pierwsze: czy administracja budynku o ktorym mowisz, miesci sie w tymsmaym budynku?(czesto firma administruje budynek zewnetrznie a w sordku ma tylko przedstawiciela z ktorym raczej rozmow nie prowadzisz przyklad: Hochtief.)
            Po drugie: jesli nie wiesz, kto administruje budynek poszukaj w internecie, zbajeruj Pania na recepcji glownej i dowiedz sie jaka firma to robi i kto jest osoba decyzyjna dla Twojego profilu.
            Pozniej umawiasz sie na spotkanie i ziuuu:)
            • rysiek66 Re: forumowiczĄ ??? 27.09.06, 11:40
              tzn ja szukam w wielu biurowcach w warszawie moze inaczej będę szukał bo jak
              narazie próbuje cos wyczytać na temat tego zawodu i jak wogóle rozpocząć prace
              od czego zacząć wykonałem juz mój pierwszy telefon pani sekretarka przełaćzyła
              mnie gdy pprosiłem o rozmowe z administratorem budynku przedstawiłem oferte
              firmy jednak nie udało mi sie przekonać administratora poniewaz oferte
              przedstawiłem i nie zainteresowałem go odpowiednio mam zerowe doświadczenie i
              dlatego chyba
              • Gość: mizzzar Re: forumowiczĄ ??? IP: *.is.pw.edu.pl 27.09.06, 11:43
                Rysiek, skoro masz zerowe doswiadczenie,to firma w ktorej pracujesz nie przeszkolila Cie do tego zadania??
              • Gość: PH pomoc IP: *.nasze.pl 27.09.06, 12:13
                Jest taki portal tylko dla handlowców. Tam możesz zadawać pytania i uzyskasz
                solidne odpowiedzi. Znajdź tam forum i pytaj. Tam są sami przedstawiciele. Na
                pewno ci pomogą. A tu masz adres sytony. www.przedstawiciel-handlowy.pl
                Jest tam wielu z Twojej branży.

Powodzenia.
              • gls1 Re: forumowiczĄ ??? 27.09.06, 18:13
                Po pierwsze zawsze umawiaj się na spotkania w cztery oczy. Nigdy nie
                przedstawiaj oferty przez telefon ani e-mailem bo to frajerstwo. Omijaj
                dyrektorów handlowych i innych "przydupasów" którzy nie mają mocy decyzyjnej i
                zawsze gadaj z włascicielem lub dyrektorem. Inaczej tracisz czas. Ja pracowałem
                0,6 roku jako PH w branży informatycznej i powiem, że były to najgorsze dni w
                moim życiu. Skończ kurs NLP bo bez tego ani rusz. Ogólnie to cięzka praca i ja
                byłem na to za cienki no ale ty może będziesz do tego stworzony?? PZDR!!
                • Gość: Ola Re: forumowiczĄ ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.06, 18:34
                  ja pracowalam jako PH 3 miesiace, ale sama sie zwolnilam. Sciema sciema i
                  jeszcze raz sciema. Nie wyplacaja % targetu, a jak go zrobic, to od razu
                  zawyzaja (wielu PH to potwierdza, spotykalismy sie na trasach to pogadalismy
                  nie raz) o premii zapomnij. Za 1000 zł objezdzalam 4 wojewodztwa, powiedzialam
                  dziekuje, nie za 1 tys zl.
                  PH to najgorsza praca jaka moze byc.
            • kandk Re: forumowiczĄ ??? 28.09.06, 14:15
              zapraszam tam na forum pomogą ci www.przedstawiciel-handlowy.pl/
        • Gość: DO BRECHACZ Nieuki???? IP: *.nasze.pl 27.09.06, 12:30
          Ty chyba nie wiesz o czym mówisz!!! Ja od 3 lat pracuję jako PH w branży
          budowlanej. Wielu moich kolegów z branży ti inżynierowie budownictw reszta po
          studiach z innych kierunków. Ja sama jestm po Wydz. Prawa i Administracji UŁ.
          W btranży farmaceutycznej jest wielu lekarzy. Więc kogo ty nazywasz nieukami.
          Ja z Ciebie taki "nauk" to proszę bardzo...dostań się do jakiejś firmy i się
          tym pochwal ;)
          • rysiek66 Re: Nieuki???? 27.09.06, 14:12
            ja mam 20 lat i firma zatrudniła mnie na stanowisko w branzy informatycznej t
            ze skonczyłas studia nie oznacza ze jest swietnie wyszkolona ale jak sam
            napisałas pracujesz juz od trrzech lat więc dlatego chyle czoła i prosze cie
            równiez o porade!To jest firma działająca od roku czasu na rynku i właśnie nie
            zapweniła mi szkolen ale od czegos musze przeciez zaczą zadna lepsza fimra nie
            przyjmnie absolenwt szkoły sredniej na stanowisko PH daja duze wynagrodzenie
            więc jesli by mi sie udało zdobyc kilka umow to sam bym sobie to sfinansował
            • mizzzar Re: Nieuki???? 27.09.06, 14:34
              Blagam, uzywaj przecinkow i kropek, bo nic nie moge zrozumiec z tego, co mowisz... Po pierwsze:
              Zeby byc handlowcem nie trzeba byc po studiach,ale trzeba miec to"cos".
              Drugie: nie jestem Ci w stanie w dwoch zdaniach opisac jak powinienes postepowac z klientem, bo to nie moja branza a poza ty temat jest rozlegly. Multumsytuacji trzeba rozwazyc, wiele sie nauczyc,zeby pojac to wszystko. Poszukaj w sieci informacji o tym, co powinien robic profesjonalny handlowiec. Klega podrzucil info o stronce, skorzystaj: maja calkiem ciekawe teksty. jest jeszcze stronka przedstawiciel.pl, tez niezla.
              Moje rady poczatkowe:
              Poszukaj kontaktu osobistego z klientem - wiesz ile Oni dostaja teleofnow dziennie?? Glownie od telemarketerow. Mozesz sprobowac umowic sie na spotkanie i rozmowe telefonicznie, ale nie przedstawiaj w ten sposob oferty. Wedlug mnie, tzw wejscie z buta jest niezlym sposobem: wchodzisz, szukasz osoby decyzyknej (to powininen byc priorytet-trafic do odpowiedniej osoby)i przedstawiasz Jej oferte w oparciu o analize potrzeb. Nie zawsze standardowa oferta jjest idealna dla kazdego klienta. Rysiek, jest mnostwo informacji,musze wiedziec czego tak naprawd potrzebujesz. Acha i sa jeszcze dobre ksiazki na temat sprzedawania. Poczytaj.
              • rysiek66 Re: Nieuki???? 27.09.06, 16:31
                ok sorka będę używał już i wielkie dzieki za to co napisałes.Własnie jesli
                chodzi o ksiaki to prosze poleć mi jakies tytuły jak narazie to wiem jedynie że
                savoir vivre w biznesie Ann Sabath jest warta uwagi.Też tak myślałem o tym by
                bezposrednio iść do administratora ale skąd niby mam wtedy wiedzieć jaką oferte
                mu przedstawic całą oferte jaka posiada firma??Ważne są dla mnie techniki
                sprzedaży, negocjacje, wiem ze nie jest to twja branża ale gdzie moge znaleźć
                info o mojej branży czyli informatyczna a głównie budowa sieci logicznej?Jak
                narazie ucze sie na pamięć oferty mojej firmy wykonuje pojedyncze telefony
                omawiam a później analizuje co poszło nie tak;/bo jak juz mówiłem ja nie miałem
                dotąd takiej styczności z ta branżą więc też mi jest trudno to wszystko pojąć
                • Gość: doświadczony Re: Nieuki???? IP: *.ols.vectranet.pl 27.09.06, 16:42
                  Polecę kilka książek bo opisać się nie da:-/Szkolenia to podstawy dla
                  poczatkujących ale cóż.Pomoge ile moge:)
                  1."Negocjator" The Economist books - leksykon
                  2."Handlowanie to gra" Wojciech Haman,Jerzy Gut wyd.kontrakt
                  3."Sprzedawanie bez porażek" Karl Zaiss,Thomas Gordon
                  4."Sztuka negocjacji" Gerard Nierenberg

i chyba najlepsze są 2 części nie pamiętam tytułu jednej "Jak przetrwać i
                  odnieść sukces w biznesie" Frank Betger (chyba tak się pisze)Zostały
                  bestsellerami.To tyle co mi przychodzi do głowy:) Powodzonka i miłego czytania.
                  • Gość: mizzzar Re: Nieuki???? IP: *.is.pw.edu.pl 27.09.06, 17:16
                    ja mam jeszcze jedna: profesjonalny Przedstawiciel Handlowy, ale za cholere nie pamietam, kto to napsal. Wrzuc w google to moze znajdziesz. Pozdrawiam!i Powodzenia.
                  • rysiek66 Re: Nieuki???? 27.09.06, 18:01
                    wielkie dzieki!!!!!jutro pojade zakupić te tytuły więc mówisz że szkolenia to
                    podstawy hmm czyli z tego wynika że bez tego bedzie mi bardzo trudno a myślałem
                    że bez problemu da sie tego wszystkiego samemu nauczyc no cóż ale będę próbował
                    ile sie da jeśli ktos ma jeszcze jakies pomysły co robic w takiej sytuacji
                    piszcie!!!Z góry wielkie dzięks
                    • Gość: mizzzar Re: Nieuki???? IP: *.is.pw.edu.pl 27.09.06, 19:09
                      Moment, na kasiazki wydasz kupe kasy a nie do konca o to tu chodzi. poszukaj materialow w sieci najpierw, przejzyj stronki, ktore Ci podano, poszukaj w wyszukiwarce informacji - jest ich mnostwo! Trzeba tylkotroszke pomyszkować.
                      Druga sprawa.Szkolenie jest potrzebne po pierwsze, zeby sie przygotowac z profilu dzialania firmy. zasada numer jeden: dobrze mozesz sprzedawac tylko produkt/usługe gdy: dobrze ja poznales, znasz jej wady i zalety, wiesz jakie udogodnienia dla klientow przewidziala firma, etc. To sa szkolenia produktowe. W Twoimprzypadku radze pogadac z szefem reklamy w Twojej firmie, albo z kims z obslugi klienta, wypytaj o wszystko i zanotuj to. Poczuj sie jak klient.
                      Druga sprawa to skzolenia z technik handlowych. Wazne, bo pozwalaja przewidziec najprosrze sytuacje w zyciu handlowca... Ale jesli firmaCi ich nie daje... coz, roznie bywa. Jak chcesz pisz na maila w razie problemow.Powodzenia:)
                      • rysiek66 Re: Nieuki???? 27.09.06, 21:11
                        Masz cłkowitą racje juz mam dzieki temu mały obraz tego wszystkiego własnie
                        dzieki tym co mi tu piszecie,,,Poczuj sie jak klient'''To jewst myśl!!!Na maila
                        do kogo??Właśnie firma mi ich nie da bo jak juz mówiłem ta firma nie jest zbyt
                        duża i jak narzie stara sie oszczedzac!!ale nic na to nie poradze musze to
                        zaakceptowac albo wypad;/
                        • mizzzar Re: Nieuki???? 27.09.06, 21:15
                          Rysiek, jestes zakrecony jak nie iwem co. mowie na maila do mnie, jesli uznasz, ze moge Ci w czyms pomoc. Pozdrowienia.
                        • Gość: doświadczony Re: Nieuki???? IP: *.ols.vectranet.pl 27.09.06, 22:20
                          Jeszcze jedna podstawowa sprawa w zawodzie (w/g mnie)Nie wolno się zniechęcać
                          po 1,2,10-20 nieudanych spotkaniach/rozmowach.Pzdr. i powodzenia.
                          • mizzzar Re: Nieuki???? 28.09.06, 08:27
                            Dokladnie. Ja szacuje, ze ok 40% rozmow wogole mozee sie skonczyc fiaskiem. Z przeroznych powodow. Wazne, zeby nie stracic w tym rezonu tylko wyciagac wnioski.
                          • Gość: Gls1 Re: Nieuki???? IP: *.pronets.pl 28.09.06, 10:10
                            Szczególnie jak szef mówi ci, że jesteś nieudacznikiem bo za pierwszą wizytą
                            nie sprzedałeś!!! Więkrzość właścicieli firm w Polsce to "Antki z uwalonymi
                            kupą zelówkami", którzy nie mają pojęcia o otaczającym ich świecie!!!
                        • Gość: Gls1 Re: Nieuki???? IP: *.pronets.pl 28.09.06, 10:07
                          Jeżeli firma jest mała i "oszczędza" to daj sobie z nią spokój, bo jak zrobisz
                          target to zobaczysz i tak gołą pensję, gdzie jak przypuszczam jest to najniższa
                          krajowa. Oczywiście mówią ci, że jak zarobisz to będą różne "słodkości" mi
                          mówili, że dadzą mi służbowe BMW 645i he he!! Normalnie ściema w żywe oczy a
                          nie stać było ich na sfinansowanie mi hamburgera w czasie trasy wynoszącej
                          2000 km bez snu i restauracji i odwiedzeniu 4 klientów. Rano oczywiście do
                          roboty pomimo, że słaniałem sie na nogach.... Zasada jest prosta: poważan
                          firma dba o swojego handlowca, zapewniając mu szkolenia dobrą podstawę a nie
                          650 netto i wypłaca profit z targetu. Jezeli tego nie ma to strata czasu bo to
                          oszóści. Ja zrobiłęm target na ponad 130 tyś zł w jednym miesiącu i dostałem
                          800 zł netto!!!!!! "bo to bo tamto" a wogóle powinienem się cieszyć bo mam na
                          paliwo i laptop z power pointem, poprostu smiecie a nie firma!!!!!
      • Gość: ermina Re: do przedstawicieli handlowych IP: *.chello.pl 28.09.06, 11:15
        Niebawem bede miala rozmowe wstepna na stanowisko ph. Czy ktos moglby okreslic jakiego wynagrodzenia moge sie spodziewac? Jaka jest srednia płaca, warunki itp. Czy moge liczyc na szkolenia, na jakie pytania sie przygotowac. Dzieki z góry
        • Gość: ola Re: do przedstawicieli handlowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 11:19
          podstawa w granicach 600 - 1200 netto plus procent od targetu.
          • Gość: ermina Re: do przedstawicieli handlowych IP: *.chello.pl 28.09.06, 11:22
            A na czym polega rzoliczenie za paliwo do auta które dostanę i co to jets target?
            • Gość: ola Re: do przedstawicieli handlowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 11:24
              ja mialam karte paliwowa i tankowalam ile trzeba bylo, target to kwota, za
              ktora musisaz sprzedac towar. od tego masz np 5 %.
              • Gość: ermina Re: do przedstawicieli handlowych IP: *.chello.pl 28.09.06, 11:34
                dziekuje. Rozumiem ze juz nie pracujesz. Moge wiedziec dlaczego i jak do tego doszło?
                • Gość: ola Re: do przedstawicieli handlowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 12:23
                  juz gdzie pisalam wczoraj, ale nie moge znalezc.
                  w skrocie:
                  nie placili tego, co bylo obiecane na rozmowie wstepnej i tego, co wypracowalam.
                  • mizzzar Re: do przedstawicieli handlowych 28.09.06, 14:35
                    Ja w porpzedniej firmie mialem ok 1600 netto i premia za zrobienie targetu i marzy. nie procent tylko stala kwota a za przekroczenie targetu za kazdy proc 100pln.
                    • rysiek66 Re: do przedstawicieli handlowych 28.09.06, 18:30
                      mizzzar ale ja nie mam do ciebie do ciebie maila przeciez mi nie podawałes
                      • Gość: mizzzar Re: do przedstawicieli handlowych IP: *.is.pw.edu.pl 28.09.06, 18:50
                        Rysiek. Mowilem, zes zakrecony jak nie wiemco. mizzzar@gazeta.pl
      • rysiek66 Re: do przedstawicieli handlowych 29.09.06, 16:21
        to znowu ja tym razem z pytaniem mianowicie takim jezeli dzwonie do firmy
        przedstawiam siebie i firme która reprezentuje i zeomawiam juz z
        administratorem budyynku i mowie o ofercie i pytam sie czy byli by
        zainteresowani nasza oferta oni odpowiadaja ze nie sa zainteresowani nasza
        ofertą ponieważ maja juz zaufana firmę ja na to ze przedstwie nasza bardzo
        konkurencyjną oferte ale nadal mowi dziekuje co wtedy mowic chyba coś źle robie
        i dlatego??
        • Gość: PH Re: do przedstawicieli handlowych IP: *.nasze.pl 29.09.06, 19:36
          Nie przedstawiaj oferty przez telefon. Umawiaj się na spotaknie. Przez telefon
          gośc Ciebie nie widzi, łatwiej mu odmówić.
          • rysiek66 Re: do przedstawicieli handlowych 30.09.06, 13:28
            No tak tylko ze najpierw musze jakoś zainteresowac by klient chciał sie spotkac
            ze mną czytam różne artykuły na temat rozmów przez telefon ale nic z tego nie
            wynosz poniewaz podczas rozmowy z klientem gubie sie i nie próbuje zastosowac
            tych rad które sa w artykułach szkoleniowych na PH a i nnie wiem jak znaleźć
            potencjalnych klientów dla branży informatycznej na niektórych forach ludzie mi
            mowią ze to normalne bo doświadczenia nie mam i to normalne nie znam rynku i
            nie wiem zbyt wiele o tym co sprzedaje bo tak naprawde to nie znam sie na ta
            komputerach??ale praca handlwowca bardzo mnie interesuje i chcxe próbowac a ze
            taka branza mi sie trafiła no cóż musze próbowac od czegos trzeba zacząć
      • Gość: o Re: do przedstawicieli handlowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.06, 11:54
      • Gość: okular Re: do przedstawicieli handlowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.06, 12:02
        PH jestem od 3 lat. Chcialem zalapac sie tylko na pare miesiecy, a pracuje do
        dzis. Ta praca mnie denerwuje z innego powodu. PH to takie autko na sprezynke -
        bardzo latwo ja nakrecic ale jeszcze latwiej i szybciej sie odkreca i traci ped.
        Pod byle pretekstem PH leci z pracy bo jego wyniki pracy zawsze mozna
        zakwestionowac. Czesto PH jest wspolnym mianownikiem, laczacym klienta z wyzszym
        szczeblem we wlasnej firmy - dlatego cisnienia sa z obu stron. Pracuj ale
        wysylaj jednoczesnie CV. Poluj na wyzsze stanowisko ale tez nie wyrabiaj normy
        bo faktycznie zaraz Ci ja wysrubuja, trzymaj sie lekko pod kreska jesli sie uda.
        No i banki niebardzo ufaja kredytobiorcom PH - duza rotacja na takich
        stanowiskach... Badz bezczelny troszeczke. I samo sie pokreci
        • Gość: Grzegorz Re: do przedstawicieli handlowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 15:09
          Czytam Twoją wypowiedź i zastanawiam się dlaczego wciąż pracujesz w zawodzie
          handlowca? Współczuję Ci serdecznie, bo to chyba w życiu jest najtrudniejsze by
          robic to czego się nie lubi.

Ja mam natomiast wiele dobrego doświadczenia związanego z tym zajęciem. Na wielu
          rożnych stanowiskach zajmowałem się handlem.

A banki nie patrzą na stanowisko, tylko na Twoje zarobki. A duże zarobki na
          stanowisku PH są gwarancją dla banku o jaka mało, bo handlowiec zawsze ma pracę.
          Dobry handlowiec.

Pozdrawiam

Grzegorz
          www.przedstawiciel-handlowy.pl
      • Gość: Ela Re: do przedstawicieli handlowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 15:40
        Słuchaj, jeśli masz tylko nr tel np. na centralę to pytaj o namiar tel do
        administracji, do zarządu itp.A sam mozesz tez szukać w internecie w książkach
        teleadresowych np.PF, DITEL itp.powodzenia:)
      • Gość: miccc Re: do przedstawicieli handlowych IP: 213.199.233.* 24.10.06, 15:47

znalazłem ciekawe ogłoszenie
        www.sigmasoft.pl/system/_id_191_ext_marketing_partner
        oferta jest ciekawa, pytanie tylko jak znaleźć takich klientów może ktoś
        podzieli się swoim doświadczeniem jak dotrzeć do małych i średnich
        przedsiębiorstw o profilu handlowym?? za pomysły z góry dzieki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka