Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

praca emeryta

IP: *.piotrkow.sdi.tpnet.pl 19.03.03, 16:31
    Mój ojciec jest emerytem a od kilku miesięcy podjął dodatkową pracę, dostał
    stosowną umowę i jest zarejestrowany, ale niepokój mój budzi wysokość
    potrącanych składek, według mnie są one stanowczo za wysokie. Bardzo proszę o
    informacje ile i na co potrąca się dorabiającemu emerytowi???
    Obserwuj wątek
      • beata_ Re: praca emeryta 19.03.03, 17:07
        Nie powiem ci dokładnie jakie są stawki, ale dowcip polega na tym, że minęły
        te czasy, kiedy od zarobków emerytów i rencistów nie płaciło się składek na
        ZUS - od paru lat się płaci.
        Na pewno ktoś poda ci tu dokładniejsze informacje - ja tak na gorąco się
        odezwałam...
        • Gość: Mum Re: praca emeryta IP: 195.117.30.* 20.03.03, 19:37
          beata_ napisała:

> Nie powiem ci dokładnie jakie są stawki, ale dowcip polega na tym, że minęły
          > te czasy, kiedy od zarobków emerytów i rencistów nie płaciło się składek na
          > ZUS - od paru lat się płaci.
          > Na pewno ktoś poda ci tu dokładniejsze informacje - ja tak na gorąco się
          > odezwałam...

Jak ma umowę o pracę to płaci się za niego ZUS dokładnie tak samo jak
          pracownikowi, który nie ma prawa do emerytury. Wychodzi ok. 48% haraczu dla ZUS
          łącznie z tym co musi zapłacić pracodawca. Połowa z tego jest traktowana jako
          składka pracownika. Najczęściej płacę brutto pracodawcy podają razem z tym co
          pracownikowi potrącają na ZUS. Stąd potem rozczarowania, bo sobie człowiek
          myśli, że brutto to znaczy tylko z podatkiem dochodowym i sądzi że na rękę
          dostanie 19% mniej, a tu nie ma tak dobrze...
          Trochę dziwię się temu pracodawcy, że płaci ZUS za pracownika emeryta. Zawsze
          można tak skonstruować umowę, żeby to, co ktoś robi podciągnąć pod umowę o
          dzieło. Jak absolutnie się nie da, to emeryt może założyć własną działalność
          gospodarczą i świadczyć usługi. Wystawia po prostu faktury, rozlicza się z
          fiskusem, jak nie lubi papierkowej roboty może to zlecić biuru rachunkowemu. Na
          pewno mu się opłaci, ZUSowi musi płacić tylko składkę zdrowotną (teraz będzie
          podniesiona może wyjść ok. 140zł) i koszty obowiązkowego rachunku bankowego,
          przelewów itp. w sumie nie więcej niż 200zł, a może sobie odliczać koszty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka