Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

wymiar urlopu do eksperta

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.06, 16:36
    witam. Pracuję w firmie handlowej 9miesięcy, miałam urlopu 7dni w sierpniu w tym 2 dni z tych siedmiu to sobota i niedziela potrzebuje teraz pilnie 2 dni yrlopu a pracodawca twierdzi ze juz wykorzystałam cały czy to prawda? Jak sie liczy ilosc dni urlopu- od miesiąca przepracowanego?
    Dodatkowo prosilabym o informacje na temat wypowiedzenia przeze mnie pracy. Jesli dzisiaj przykladowo napisze dokument dla pracodawcy o odejsciu z pracy to kiedy konczy sie moje zatrudnienie? jak to sie odbywa?
    bardzo prosze o odpowiedz. Pozdrawiam Aneta
    Obserwuj wątek
      • Gość: iw78 Re: wymiar urlopu do eksperta IP: *.centertel.pl 11.10.06, 21:11
        Wymiar urlopu zależy od stażu pracy, biorąc pod uwagę równiez lata nauki.
        Zatrudniony poniżej 10 lat dostanie 20 dni urlopu, natomiast 10 lat lub więcej 26 dni/rok kalendarzowy.Nie wiem jaki przysługuje Tobie.

Ale nawet biorąc pod uwagę ten niższy wymiar urlopu czyli 20 dni a także to ile wykorzystałaś do dnia dzisiejszego urlopu, i tak jeszcze go masz. I to w wymiarze wyższym niż 2 dni ( o ile, faktycznie w ciagu tych 9 miesięcy wykorzystałaś tyle dni urlopu ile piszesz, a nie więcej)

Po przepracowaniu 6-ciu miesięcy już masz 10 dni urlopu wypoczynkowego - jesli wczesniej nie korzystalas z niego ( i mowię tu o wymiarze 20 dni - nie wiem jaki faktycznie Ci przysługuje).
        Przyjmuję, że pracujesz od poniedziałku do piątku, tak więc sobota i niedziela nie są tutaj dniami pracy, tym samym tych dni do urlopu nie wliczasz.

Jeżeli chodzi o złożenie wypowiedzenia...jest tu istotne jaka jest Twoja umowa o pracę. CZy jest to umowa na czas określony czy też nieokreślony. W obu przypadkach są inne okresy wypowiedzenia. Zawsze możesz złożyć oświadczenie o rozwiązaniu umowy o pracę na mocy porozumienia stron, ze skutkiem na dany dzień, ale tutaj jest potrzebna zgoda pracodawcy. Jeśli jej nie wyrazi obowiązuje Cie złożenie wypowiedzenia z zachowaniem obowiązującego Cie okresu.

Ale na to potrzeba więcej informacji, Ty nie podałaś właściwie żadnych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka