Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Praca w sklepie odzieżowym

17.12.06, 16:30
    Witam!
    W tym tygodniu wybieram się na rozmowę kwalifikacyjną do sklepu odzieżowego,
    jednej z lepszych marek na Naszym rynku. To będzie moje pierwsze doświadczenie
    tego typu. Nie wiem więc zupełnie jakiego typu pytań i oczekiwań powinnam się
    spodziewać od osoby przeprowadzającej rozmowę, a nie muszę chyba wspominać że
    bardzo mi zależy na tej pracy:]
    Proszę o jakieś wskazówki i podpowiedzi od Tych bardziej już doświadczonych:)
    Pozdrawiam serdecznie!
    J_j
    Obserwuj wątek
      • sirtalent Re: Praca w sklepie odzieżowym 18.12.06, 09:26
        Prawdopodobnie potrzebują osoby przede wszystkim kontaktowej, nastawionej na
        kontakty z ludźmi a jednocześnie interesującą się modą, odzieżą.
        Mało znam kobiet, które by się nie interesowały, więc żeby się wyróżnić dobrze
        byłoby wykazać jakieś konkretne przejawy tego, że moda faktycznie Cię pasjonuje
        (zakładam że tak faktycznie jest). Jeżeli chodzi o predyspozycje do pracy w
        handlu to kluczowe są: dobry kontakt z ludźmi, kultura osobista, pogodne
        usposobienie. Skoro nie masz doświadczenia a dostałaś zaprosili na rozmowę,
        zakładam że pracodawca zapewnia szkolenie z obsługi klienta. Ty musisz
        przekonać ich na rozmowie, że posiadasz w/w predyspozycje.
        Co do pytań to przygotuj się tak, byś potrafiła krótko o sobie powiedzieć,
        znała swoje mocne i słabe strony, umiała podać jakieś argumenty i poprzeć
        przykładami - o tym że fascynuje Cię moda taka, jaką proponuje ten sklep.
        Musisz też przygotować się na kilka pytań o Twoje zainteresowania, sposoby
        spędzania czasu, życie towarzyskie itp.
        Dobry sprzedawca jest kulturalny, chętny do pomocy, aktywny ale nie namolny,
        więcej słucha niż mówi, zadaje trafne pytania aby dotrzeć do potrzeb klienta -
        pomóc w wyborze i zaproponować "coś więcej" - np. modne dodatki.
        Dobry kandydat na sprzedawcę to osoba otwarta na ludzi, potrafiąca słuchać ze
        zrozumieniem, kulturalna, pasjonująca się modą (w tym wypadku)
        powodzenia,
        Paweł :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka