Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

korespondent zagraniczny

16.01.07, 12:50
    Kończę studia w tym roku. Znam kilka języków, w tym arabski. Chciałabym zostać
    korespondentem zagranicznym. Jak mam się do tego zabrać. Czy ktoś z Was wie?
    Zaznaczam,że nie skończyłam dziennikarstwa. Dziękuję z góry za rady, sugestie,
    pomysły.
    Obserwuj wątek
      • Gość: t Re: korespondent zagraniczny IP: *.c160.msk.pl 16.01.07, 13:06
        Z praca w mediach jest problem. Najczesciej z powodu braku etatow trzeba odrobic
        dlugotrwala panszczyzne (staze, praktyki, wspolpraca). Chyba, ze Twoja znajomosc
        jezykow i umiejetnosci dziennikarskie sa rzeczywiscie duze i akurat potrzebuja
        kogos z takimi umiejetnosciami. Studia dziennikarskie w tym fachu sa mile
        widziane ale niekoniczne.
        Najpierw zrob rozeznanie rynku i znajdz wszelkie redakcje (prasowe, telewizyjne,
        radiowe itd) i agencje, ktore prowadza dzialy zagraniczne. Jako korespondent na
        kraje Europy zachodniej bedzie Ci ciezko sie wbic- tam juz prawie wszyscy maja
        stalych lub wspolpracujacych korespondentow. Moga za to potrzebowac kogos
        bardziej lotnego w bardziej egzotycznych krajach (choc w tym przypadku zazwyczaj
        korzysta sie z uslug agencji). Pytaj, pytaj i jeszcze raz pytaj. Przez dlugi
        okres bedziesz prawdopodobnie wspolpracowala, ale moze z czasem gdzies Ci
        wykroja jakis etat. Slij takze podania do miedzynarodowych agencji. Jesli juz
        gdzie Cie wysla, nawet na nudny temat, to staraj sie- to inwestowanie we wlasna
        marke i powolne wyrabianie sobie nazwiska.
        • mirli Re: korespondent zagraniczny 16.01.07, 15:12
          Super!
          Dziękuję za odpowiedź i wsparcie. To dużo dla mnie znaczy. Trzymaj się Gościu!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka