Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jesteśmy księgowymi Europy

IP: *.chello.pl 01.02.07, 10:38
    Tylko, że to jest praca dla elity, tylko i wyłacznie dla najlepszych. Jest
    ich mało, tak jak i inżynierów. A co ze zwykłymi ludźmi, którym w głowie nie
    tylko kariea, korporacja, garnitur? Qrwa co ze zwykłymi ludźmi????
    Obserwuj wątek
      • Gość: bozena Re: Jesteśmy księgowymi Europy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 10:50
        Niekoniecznie dla elity kazdy może jesl tylko chce ale naprawde trzeba chcieź...
        • Gość: kkus Re: Jesteśmy księgowymi Europy IP: *.chello.pl 01.02.07, 11:03
          Skonczylem studia, mam doswiadczenie, umysl analityczny, z angielskim nawet
          sobie poradzilem na rozmowie. Jak jeszcze bardziej mozna sie starac?
          • Gość: super_sonic Re: Jesteśmy księgowymi Europy IP: *.gwardii.osi.pl 01.02.07, 16:30
            bo to nie sztuka skonczyc studia tylko trzeba przed rekrutacja zastanowic sie
            jakie studia maja sens
          • zigzaur Re: Jesteśmy księgowymi Europy 01.02.07, 23:12
            Jakie studia?
          • Gość: frik Re: Jesteśmy księgowymi Europy IP: 62.148.79.* 07.02.07, 08:51
            Byłeś za dobry... Masz za duży zmysł przedsiębiorczości i bali się, że szybko
            odejdziesz. Tak jest w Łodzi w Philipsie. Przyjmuj ludzi po polonistyce -
            którzy nie mają pojęccia oo finansach czy księgowości, a ludzi po finansach czy
            zarządzaniu odwalają na rekrutacji. Wszystko zależy od polityki rekrutacyjnej.
            W philipsie rządzi kultura korporacyjna - siedz cicho i wstukuj w SAPie
            cyferki, a dostaniesz wynagrodzenie 1100 netto. Kapitalistyczny raj!!! Co
            innego w Krakowie.
            Nie łam się, będzie dobrze.
            • Gość: Mijo Re: Jesteśmy księgowymi Europy IP: *.gprspla.plusgsm.pl 06.10.07, 18:38
              Kraków tym się różni tylko od Łodzi że tam możesz mieć na początek
              ok 1500 zł netto :)
            • Gość: spa Re: Jesteśmy księgowymi Europy IP: *.toya.net.pl 28.03.08, 19:04
              Tak samo wygląda polityka zatrudnienia jak w Philipsie w nowo powstałej firmie irlandzkiej SWS na Kopcińskiego w Łodzi . Zatrudnia się ludzi bez znajomości finansów i języka . Rekrutację nie przechodzą z doświadczeniem ludzie.
              • mijo81 Re: Jesteśmy księgowymi Europy 20.06.08, 23:26
                Bo tam liczy się kasa a nie doświadczenie
                • kinokio81 Re: Jesteśmy księgowymi Europy 21.06.08, 00:12
                  Ja mogę pracować za 1200 brutto, już kilkakrotnie to powtarzałem. Ale na rekrutacji powiedziałem, że 1500 i to chyba okazało się za dużo. Szkoda, mogli po prostu powiedzieć, że za dużo, ja tam chciwy nie jestem, wychowałem się w biednej rodzinie, nie żyłem nigdy w luksusach i tak samo dzisiaj luksusów mi nie potrzeba.
      • Gość: Piotr Jesteśmy księgowymi Europy IP: *.171.32.2.crowley.pl 01.02.07, 11:56
        > Krakowskie firmy księgowe ustaliły nawet między sobą ile będą płacić nowym pracownikom, żeby
        bronić > się przed podnoszeniem pensji.

Zmowa kartelowa? W Poznaniu właśnie za zmowę cenową parę sieci radio-taxi zapłaciło karę. Może
        przyszła pora na Kraków?
        • Gość: eeeee Re: Jesteśmy księgowymi Europy IP: *.wolfson.cam.ac.uk 01.02.07, 20:01
          zmowa jest karalna w przypadku cen towarow, a nie pensji
          • zigzaur Re: Jesteśmy księgowymi Europy 01.02.07, 23:13
            A co za różnica?
      • tersta Jesteśmy księgowymi E.-najgorzej opłacanymi 01.02.07, 13:55
      • agni5 Re: Jesteśmy księgowymi Europy 01.02.07, 14:12
        Tu się chyba coś pomieszało. Jak znam centra księgowe (a trochę znam), to osoba
        posiadająca ACCA na pewno nie będzie tam szeregowym pracownikiem, którzy
        stanowią 95% zatrudnionych w takich centrach. Więc wymienianie międzynarodowych
        uprawnień w artykule o tysiącach miejsc pracy w centrach księgowych jest jakąś
        pomyłką.
        A co do komentarza o 'pracy dla elity', to jest nietrafiony. Centra księgowe
        zatrudniają teraz mnóstwo pracowników - 'zwykłych ludzi', i wystarczy znać
        zasady księgowości, mieć jakieś doświadczenie w tej pracy, znać język obcy w
        stopniu komunikatywnym i być osobą poukładaną i skłonną do w miarę monotonnej
        pracy z komputerem, żeby być zatrudnionym. A z tymi garniturami to już w ogóle
        gruba przesada.
        • Gość: aga Re: Jesteśmy księgowymi Europy IP: *.siec.idealan.pl 01.02.07, 21:57
          W Krakowie od pewnego czasu trwa nabor do firm zajmujących sie ksiegowoscia. np
          w Capgemini wcale nie trzeba szczycic sie wielkimi umiejetnosciami ani
          znajomoscia ksiegowosci. Wystarczy znac angielski, drugi jezyk europejski i byc
          sympatycznym a prace na 90% dostaniesz. Wiem bo sama tam pracuje:)
        • Gość: Mijo Re: Jesteśmy księgowymi Europy IP: *.gprspla.plusgsm.pl 06.10.07, 18:44
          Racja, w takich centrach prawie nie ma ludzi z ACCA, bo jeżeli ktoś
          ma to nie pójdzie przecież robić to centrum księgowego!!!
          Wierz mi, że przyjmują ludzi którzy nie znają żadnych podstaw
          księgowości i nie mają doświadczenia :) Ostatatnio zaczęli
          zatrudniać nawet świeżo upieczonych maturzystów!!!!
      • Gość: ja Re: Jesteśmy księgowymi Europy IP: *.gwardii.osi.pl 01.02.07, 16:29
        to niech qrwa ludzie uwazajacy sie za zwyklych rusza tylki i pojda na studia
        inne niz marketing a nie tylko narzekaja ze jest zle
        • Gość: byly kepacz Re: Jesteśmy księgowymi Europy IP: *.bas502.dsl.esat.net 01.02.07, 22:32
          Pracownicy tych firm to zwykli "klepacze" nie posiadajacy zadnej wiedzy z
          rachunkowosci ani finansow.Praca polega na kopiowaniu komorki A do komorki C i
          wcisnieciu klawisza "enter" albo wygenerowaniu raportu w Sapie i wydrukowaniu
          go.Sam pracowalem w tego typu firmie w ich ponoc "najelpszym dziale" ksiedze
          glownej.Jedno z centrow zmienia teraz polityke i bede zatrduniac ludzi po liceum
          (bo nawet malpa po tygodniowym szkoleniu jest w stanie wykonywac te
          prace).Ludzie po studiach nie sa tam w stanie wytrzymac dluzej niz rok.
      • Gość: Malgorzata prosze nie wprowadzac w blad IP: *.dsl.bell.ca 01.02.07, 23:16
        "Egzaminy ACCA można zdawać na całym świecie ... Egzaminy CIMA można zdawać na
        całym świecie""

Chcialabym zwrocic uwage, ze nie na calym swiecie mozna zdawac te egzaminy.
        W Kanadzie jest CGA, CA oraz CMA i egzaminy/wymagania/rules nie sa jeszcze
        przystosowane do standartow miedzynarodowych - troche CMA bo jest najmlodsze.
      • Gość: zyzio tyle roboty i nakładów dla głupich 1500 netto? IP: *.net.autocom.pl 01.02.07, 23:18
        dzięki, wybieram wyprowadzanie psów w Londynie
      • Gość: lukaszkonopla6 brednie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 23:52
        koncze studia na akademii ekonomicznej finanse i bank, specjalizacja zwiazana z
        audytem. Obecnie odbywam 2 staze zeby miec bogatsze cv a potem cfa do pracy
        zagranice, moi znajomi wybrali robote mlodszych ksiegowych i nie narzekaja -
        1800netto nie umiejac wlasciwie nic, bedac szkolonym od zera. Propozycje pracy
        dla absolwentow naszego kierunku wywieszane sa u nas przy dziekanacie co
        tydzien i ludzie jakos sie nie garna..
        • Gość: gaga Re: brednie IP: 83.147.130.* 02.02.07, 01:32
          A wiesz ze CFA mozesz dostac dopiero po 4 latach odpowiedniego doswiadczenia
          zawodowego? Nie po 2 stazach...
        • absolwencina Re: brednie 02.02.07, 05:58
          czyli jak rozumiem, Kraków to teraz dla księgowych prawdziwe eldorado ?
      • Gość: Darek Jesteśmy księgowymi Europy IP: *.nyc.res.rr.com 02.02.07, 04:58
        Pracuje w NY w Hedge Fund. Mam licencje CPA (odpowiednik polskiego bieglego
        rewidenta), pracowalem przez 9 lat w firmie audytorskiej. Obecnie zarabiam
        $250,000 rocznie i wlasnie sie rozgladam za praca w przedziale $400,000 -
        $500,000. Mialem pare ofert za $350,000 rocznie ale nie jestem zbyt nimi
        zainteresowany. Mam w sumie 11 lat doswiadczenia. Doswiadzczenie i licencja
        bardzo pomagaja znalezc dobra prace. Co polecam to dostac sie do pracy w
        jednej z firm audytorskich (Big 4) w dziale ktory specjalizuje sie w audycie
        inwestycji (brokerow, funduszy inwestycyjnych, itd). Otworzy to duzo drzwi.
        Zostanie w takiej firmie na wiecej niz 8-10 lat to strata czasu i pieniedzy,
        nie mowiac o bardzo zlym stylu zycia. Praca po studiach w outsourcing nie
        przyniesie zadnego pozytku na dluzsza mete. Nie ma tam ludzi i doswiadczenia
        ktore pomoga w dostaniu duzo lepszej pracy. Powodzenia.
      • Gość: Sap Jesteśmy księgowymi Europy IP: *.toya.net.pl 28.03.08, 18:57
        Chciałabym również zauważyć że nie tylko w Philipsie jest rekrutacja wybiórcza ( zatrudniają nawet po historii do pracy). Również w nowo powstałym irlandzkim SWS na Kopcińskiego w Łodzi osoby z odpowiednim wykształceniem, stażem i znajomością języka są odrzucane. Przyjmowani są ludzie bez znajomości księgowości i ze słabą znajomością języka.
        • Gość: miki Re: Jesteśmy księgowymi Europy IP: *.tcompressor.com 21.06.08, 11:38
          Teraz do Łodzi wchodzi Atos Origin, może sytuacja się zmieni.
          Może ktoś ma jakieś informacje dotyczące warunków pracy.
      • Gość: acca? Jesteśmy księgowymi Europy IP: *.lanet.net.pl 28.03.08, 19:38
        Co wy z tym acca?

Widziałem książkę i jest to program z polskiego liceum
        ekonomicznego, tylko że po angielsku;). Żadna wiedza. Znam kilka
        osób po acca i niestety wiedza księgowa mizerna.
      • Gość: kw Jesteśmy księgowymi Europy IP: *.tktelekom.pl 15.06.08, 21:44
        Mam pytanie do kogoś kto studiuje obecnie ACCA ? Czy trzeba mieć dużą wiedzę z
        księgowości, żeby rozpocząć taki kurs ? Czy trzeba rzeczywiście przysłowiowo
        "ryć" od rana do nocy, żeby pozaliczać egzaminy ? Zależy mi na opinii kogoś kto
        ma z tym do czynienia ? Będę wdzięczna za każdą wypowiedź.
        Jeśli zaś chodzi o centra księgowe typu Philips czy Shell to rzeczywiście są
        dobre na początek, ale zatrudnianie w nich osób wyspecjalizowanych w zakresie
        historii tudzież geografii jest dużą pomyłką :) księgują w cały świat, nie mają
        zielonego pojęcia o tym co robią i nie ma to nic wspólnego z prawdziwą
        księgowością. A awanse są dla wybranych, jak już awansujesz raz, to potem masz
        możliwość wetknąć się w każdy projekt, dodatkowe zajęcie i awansować dalej. Dla
        szarych ludzików, bezmyślnych klepaczy nie ma nic. Karmi się ich 200 zł
        podwyżkami i wymyśla durną ścieżkę kariery zaczynającą się od rozdzielania
        stosów dokumentów, przez awans na ich skanowanie , pakowanie, wklepywanie danych
        itd. Tak naprawdę mydlenie oczy, że niby jesteś kimś ważnym-bzdura, można się
        zorientować po roku pracy, że to zwykła manipulacja :)
        Pozdro kw
        • mijo81 Re: Jesteśmy księgowymi Europy 29.06.08, 00:55
          W sumie nie musisz mieć żadnej wiedzy, zdobędziesz ją na kursie.
          Ryjesz po nocach jak naukę zostawiasz sobie na 3 dni przed egzaminem.

Zatrudnianie ludzi go geografii czy historii w centrach księgowych
          nie jest pomyłką bo tam księgowych nie potrzebują tylko klepaczy
          faktur, a do tego znajomość księgowości nie jest potrzebna, podstaw
          nauczą cię w pracy. Ważniejszy tu jest język obcy którego w mig cię
          nie nauczą.

No właśnie, ścieżka kariery, rozmowy oceniające, ustalanie sobie
          celów a po tym wszystkim dowiadujesz się że w zespole podwyżki to
          maks 300 zł bo budżet więcej nie przewiduje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka