Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

umowa zlecenie

IP: *.chello.pl 25.02.07, 19:18
    Od 1 marca zaproponowano mi pracę na umowę zlecenie. Teraz nigdzie nie
    pracuję. I mam takie pytanie: czy ten czas będzie wliczony do emerytury i czy
    będę mogła korzystać bezpłatnie ze służby zdrowia????????
    Obserwuj wątek
      • Gość: warszawianka Re: umowa zlecenie IP: *.acn.waw.pl 25.02.07, 19:22
        musisz się zapytać pracodawcy, bo różnie to bywa. Od umowy zlecenie powinno się
        odprowadzać wszystkie składki. A tak naprawdę może dać Ci umowę o dzieło i
        napisać umowa zlecenie, wtedy od wynagrodzenia odprowadzany jest tylko podatek.
        Dla Ciebie taka umowa jest nie na rękę, bo nie przysługuje Cu urlop, w razie gdy
        zachorujesz nie możesz iść na zwolnienie lekarskie itd. Nie masz takich praw jak
        pracownik na umowę o pracę
        • Gość: Agata Re: umowa zlecenie IP: *.chello.pl 25.02.07, 20:22
          Dziękuję za odpowiedź. Zapewniono mnie, że składki będę odprowadzane. A jak ze
          służba zdrowia (bezpłatna)??? Co do urlopu to już zależy od ustalenia z
          pracodawcą, tak????
          • Gość: warszawianka Re: umowa zlecenie IP: *.acn.waw.pl 25.02.07, 20:25
            urlop tak, musisz ustalić ,ale będzie bezpłatny. Jeśli masz odprowadzane składki
            , to masz bezpłatną służbę zdrowia
            • Gość: CCC Re: umowa zlecenie IP: *.csk.pl 25.02.07, 21:00
              Proszę nie mylić umowy zlecenia ze stosunkiem pracy. Jeżeli umowa zlecenie ma
              cechy umowy o pracę (praca pod nadzorem, lista obecności, uropy) to mamy do
              czynienia z łamaniem prawa przez pracodawcę. Jeżeli chodzi o składki to jest
              jeszcze ważny twój wiek bo chyba za studentów do 26 roku życia nie ma
              konieczności opłacania składek.
              • Gość: warszawianka Re: umowa zlecenie IP: *.acn.waw.pl 25.02.07, 21:01
                właśnie wtedy to jest umowa o dzieło płaci się jedynie podatek. Pracodawcy
                oszukują i mówią , że to umowa zlecenie
                • Gość: Agata Re: umowa zlecenie IP: *.chello.pl 25.02.07, 21:55
                  Dziki za odpowiedzi, chciaBabym byc dobrze poinformowana.
                  • pigeon23 Re: umowa zlecenie 26.02.07, 11:04
                    e-prawnik.pl/prawo/vortal.php/dj0xMTImcHY9MTEmY2lkPTEwMzAmdnQ9MQ
                    jeśli masz umowę zlecenie, nie "płynie" Tobie staż pracy liczący się do
                    emerytury, nie należy się Tobie urlop (płatny, taki, do jakiego masz prawo
                    pracując na umowę o pracę), nie masz prawa do zasiłku chorobowego w razie
                    choroby, wszelkie wątpliwości tzn. ewentualne naruszenia prawa przez pracodawcę,
                    spory (a w tym wypadku prawidłowe sformułowanie: zleceniodawcę), będziesz
                    musiała wyjaśniać w sądzie cywilnym (nie w sądzie pracy. Są odprowadzane składki
                    ZUS, jednak nie potrafię odpowiedzieć czy "należy się" Tobie bezpłatna opieka
                    lekarska. Wydaje mi się, że nie, aczkolwiek nie jestem pewna... dobrze się
                    zastanów i zaczerpnij szczegółowych informacji (np na różnych portalach dot
                    pracy), bo później tłumaczenia w stylu "ja nie wiedziałam"... itp można sobie
                    wsadzić... nieznajomość prawa szkodzi! pozdrawiam!:)
                    • Gość: meg Re: umowa zlecenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 11:14
                      jeśli odprowadzasz zus to tym samym należy Ci się opieka lekarska.
                    • Gość: krzyś Re: umowa zlecenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 17:08
                      a mozecie mi powiedziec ile dostane na ręke - praca - umowa zlecenie 1700
                      brutto.Mam skończone 27 lat
                      • Gość: xxx Re: umowa zlecenie IP: *.acn.waw.pl 26.02.07, 17:20
                        jeśli odprowadzą ci wszystkie składki to ok 1200zł
      • skarpetka82 Re: umowa zlecenie 26.02.07, 11:16
        jeśli będziesz miała odprowadzaną składkę na ubezpieczenie zdrowotne (a jeśli
        nie jesteś studentem do 26 roku życia, pracodawca ma obowiązek taką składkę od
        um. zlecenia odprowadzać), to należy Ci się bezpłatna opieka lekarska.

Z pracodawca (czy jak ktoś słusznie zauważył "zleceniodawca") można ustalić, że
        np. należy Ci się 1 dzień wolny w miesiącu, za który otrzymasz wynagrodzenie (to
        już dobra wola zleceniodawcy)

Zwolnienie lekarskie może być płatne, trzeba zgłosić do
        płatnika(pracodawcy-zleceniodawcy), że chcesz mieć opłacaną składkę na
        ubezpieczenie chorobowe (dobrowolne; nie może się nie zgodzić), potrąca on tę
        składkę od Twojego wynagrodzenia i odprowadza do ZUSu. Przy umowie zlecenia
        obowiązuje 180-dniowy okres karencji, czyli przez pół roku nie otrzymasz
        pieniędzy jeśli będziesz chora (lub będziesz na urlopie macierzyńskim). Są od
        tego wyjątki, jeśli skończyłaś niedawno szkołę lub pracowałaś.
        • skarpetka82 Re: umowa zlecenie 26.02.07, 11:24
          Umowa zlecenie nie liczy się do stażu pracy, jeżeli chodzi o urlopy, okres
          wypowiedzenia czy wysokość odprawy. Ale osoba zatrudniona na umowę zlecenia
          podlega obowiązkowo ubezpieczeniu emerytalnemu i rentowemu (są od tego wyjątki)
          i umowa ta zostanie uwzględniona do wysokości emerytury. Umowa zlecenie stanowi
          okres składkowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka