Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    26.02.07, 16:17
    Mam do was pytanie związane z drukami RMUA. Powiedziano mi w firmie, w której
    juz nie pracuję, że nie wystawiaja RMUA co miesiac, tylko odcinki
    comiesieczne z wypłaty są naszymi RMUA. I podobno to jest zgodne z prawem i
    też są ważne. Co wy o tym sądzicie? Czy spotkaliscie sie z tym? Pytam,
    ponieważ narazie odpuściłam sobie wymuszanie od nich prawdziwych RMUA
    (pracowałąm tam 2 lata), a odcinki z wypłat mam (?) wszystkie. Będę wdzięczna
    za pomoc.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Anastasia Re: RMUA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.07, 21:29
        Wiesz co? Dziwna sprawa. Moja szefowa należy do leniwych osób, które nic ponad
        normę nie robią, ale druki RMUA dostajemy. Więc myślę że są konieczne, bo gdyby
        nie były to nie dawała by ich. Ale ja z kolei nie dostaję odcinków z wypłat.
        Podpisuję tylko ile dostałam a kasę mam na rękę. Mój brat ma odcinki, ale nie
        widziam nigdy u niego RMUA. Więc nie wiem jak to do końca jest. Może się jeszcze
        ktoś wypowie.
      • Gość: iw78 Re: RMUA IP: *.centertel.pl 26.02.07, 21:38
        Pracodawca zobowiązany jest przekazywać osobie ubezpieczonej na piśmie informacje zawarte w imiennych raportach miesięcznych przekazywanych co miesiąc do ZUS w celu ich weryfikacji. Obliguje go do tego art. 41 ust 8 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych. Z przepisu tego nie wynika jednak, aby pracodawca miał obowiązek przekazywać ubezpieczonym informacje takie wyłącznie na druku ZUS RMUA . Oznacza to, że płatnik składek może przekazywać ubezpieczonym informacje zawarte w imiennych raportach miesięcznych w formie innego dokumentu. Ważne jest aby taki dokument zawierał:
        - dane płatnika składek oraz osoby ubezpieczonej
        - zestawienie należnych składek na ubezpieczenia społeczne w podziale na ubezp. emerytalne, rentowe, chorobowe i wypadkowe zawierające dane o:
        a) podstawie wymiaru składek
        b) kwocie składki w podziale na należną od ubezpieczonego i płatnika składek
        c) kwocie obniżenia podstawy wymiaru składek na ubezp. emerytalne, rentowe, chorobowe i wypadkowe
        - podstawę wymiaru i kwotę składki na ubezp. zdrowotne
        - rodzaje i okresy przerw w opłacaniu składek na ubezp. społeczne jak również informacje o wypłaconych zasiłkach i wynagrodzeniach za czas choroby
        - datę sporządzenia i podpis płatnika składek (lub osoby upoważnionej)

Jeżeli zatem na Twoim „pasku” z wypłaty znajdują się powyższe dane , nie ma potrzeby żądania od pracodawcy wystawienia dokumentu ZUS RMUA.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka