Gość: Genf IP: *.cern.ch 27.03.07, 13:32 Lekarze wrócą lepiej wykształceni... a kto mówi że w ogóle wrócą ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Bernard Lekarze wyjechali i już IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.07, 22:13 I dobrze. Niech jadą jak najdalej stąd. Od lat słyszę, że Ministerstwo nie ma pieniędzy na wypłaty, szkolenia itp. Wszystko poszło w prywatne ręce, kurs zawodowy dokształcający dla pielęgniarek organizują prywatne firmy. Trzeba płacić za semestr 1500 zł, a zarabia się 860 zł na rękę. To skandal by pielęgniarki musiały płacić za rozwijanie swojego zawodu tak, jakby pracowały w swojej prywatnej firmie. Jeśli nasze państwo będzie dalej tak postępować wyjadą wszystkie pielęgniarki i lekarze. Mam znajomą w Norwegii, pielęgniarkę, za kształcenie w ramach wykonywanego zawodu nie płaci nic. Poza tym dziwnie się składa jak na tamte warunki jest genialnie przygotowana zawodowo w polskim studium medycznym. I Ministerstwo Zdrowia właśnie marnuje ten niebagatelny kapitał - wysokie kwalifikacje pracowników, którzy nierozwijają się zawodowo z braku środków. Pozatym pielęgniarki już zauważyły, że ta sławna podwyżka pensji z końca zeszłego roku, to zwykłe oszustwo i manipulacja. Właśnie takie podejście wygania z Polski najlepszych, a niedocenianych czy po prostu oszukiwanych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wk Re: Lekarze wyjechali i już IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.07, 08:52 położna z Gdańska pisała,że nie ma pracy musi wyjechać za granicę. Odpowiedz Link Zgłoś
mario-radyja To Boska kara za socjalizm i ignorowanie rynku. 28.03.07, 19:46 Rynek pracy, czy się chce czy nie, po prostu JEST. Otwarcie granic to powiększenie rynku. Dodajmy do tego, że kraje UE zliberalizowały swoje rynki, zdejmując prawne bariery wchodzenia naszych pracowników na te rynki. Konsekwencja była oczywista i do przewidzenia. Lekarze nie są byle robolami od kopania rowów, chociaż są w Polsce gorzej opłacani, tylko drogimi specjalistami. Państwo polskie traktowało lekarzy przez długie dekady jak przymusowych więźniów sybirskiego obozu pracy, z którego nie ma gdzie uciec. Albo praca w publicznej służbie zdrowia albo nigdzie. To się skończyło i nie wróci pomimo gadania o kamaszach. Ignorowanie rynku nic nie da i tylko przedłuży zapaść służby zdrowia. Trzeba będzie konkurować o pracownika zgodnie z cenami światowymi i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
mario-radyja Walcownik 8.ooo zł, a lekarz ?! 28.03.07, 19:49 Dodam że kierowca walca drogowego z papierami dostaje 8.000 zł miesięcznie i samochód służbowy żeby mógł sobie dojechać na budowę. Rozumiem że państwo polskie uważa autostrady za ważniejsze niż ratowanie życia ludzkiego. Przynajmniej tak płaci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pingu e tam. lustracja najwazniejsza... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 29.03.07, 00:25 Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Nadal mamy socjalizm. 29.03.07, 08:45 "Mało, że nędznie zarabiają, to nie ma dla nich żadnych ścieżek kariery. To dziś nieatrakcyjny zawód, czego efekt jest taki, że w dużych miastach już teraz ich bardzo brakuje." Gdyby był wolny rynek, to zdanie zacytowane nie miałoby sensu. Co to znaczy, że brakuje? Jeśli brakuje to dlatego, że oferta jest za mało atrakcyjna. Równie dobrze można powiedzieć, że brakuje w salonach nowych samochodów za 1000 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
mario-radyja faktycznie absurd powiedział :))) 29.03.07, 20:53 Powiedział absurd co gorsza zgodny z prawdą. Normalnie jak brakuje towaru, to cena rośnie. A u nas nie rośnie bo jest sztucznie zaniżana przez drabinkę budżetową. Czyli podaż też spada, bo jest nieatrakcyjnym zajęciem. U nas jest rynek oferujących usługi pielęgniarskie, ale jakoś nie ma rynku kupujących. Nie ma konkurencji, jest jeden odbiorca. Ale teraz ten odbiorca musi konkurować z odbiorcami z innych krajów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inyznier Niżynkowski czy jak sie wabisz TY D_E_B_I_L_U ! !! IP: 83.238.13.* 28.03.07, 09:13 Boze chron nas przed takimi idiotami!!! Wyjedz sam i zabierz ze soba tych wszystkich pseudopolitykow - to bedzie z wielka korzyscia dla tego kraju... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anglik Re: Niżynkowski czy jak sie wabisz TY D_E_B_I_L_U IP: *.range86-132.btcentralplus.com 09.11.08, 23:55 Zgadzam sie. W Polsce rządzą dyletanci. Problem jest nie tyle z wykształceniem, bo wszyscy mniej więcej otrzymaliśmy podobne, ale ze zdolnością do samodzielnego, analitycznego myślenia. Jak widzimy dobór do tzw. sfer rządowych nie odbywa się wg. kryterium kompetencji, tylko czegoś ineego!(bardzo dziwne?!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Afacz Re: Lekarze wyjechali i już IP: *.aster.pl 28.03.07, 14:39 Nie powiedziałbym, że " ... miniterstwo marmuje ... marnuja: premier, rząd, rządząca partia i wszyscy, którzy na nią głosowali. Głosujcie kak dalej, a niebawem doczekacie się "naturalnej śmierci", czyli pomrzecie bez pomocy lekarskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: Lekarze wyjechali i już 28.03.07, 15:35 Warto w tym miejscu ludowi uświadomić, że obecny rząd po tygodniu od złozęnia obietnicy zwiększenia liczby miejsc na specjalizacjach... zmniejszył ich liczbę. PiS dziękijemy serdecznie za poprawę sytuacji w służbie zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wld Re: Lekarze wyjechali i już IP: *.cbc.ca 28.03.07, 14:43 Nie wiem na co liczy ten miejscowy "geniusz" mowiac ze lekarze wroca lepiej wyksztalceni. Lekarze to sa przewaznie ludzie z wyzszym wyksztalceniem a nie banda cwieerc-glowkow. Mysle ze nalezy tym ludziom przedstawic BARDZO konkretna zchete najpierw do pozostania w tym wasym Kaczystanie, bo nikt przy zdrowych zmyslach po osiagnieciu jakiejs pozycji na zachodzie nie bedzie wstanie wyzwolic w sobie wystarczajacej dozy masochizmu i idiotyzmu aby wracac. A zreszta ja ze swojej strony juz 20 lat temu stwierdzilem ze lepiej byc "Polonia" niz Polakiem czego kazsdemu zycze. Zycie jest naprawde piekne bez Rydzykow , drobiu sadzawkowego i tym podobnego scierwa aby je bezsensownie je tracic na "kopanie sie z koniem" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: umghhh Re: Lekarze wyjechali i już IP: 212.117.81.* 28.03.07, 15:49 Jak inteligentny czlowiek widzi jak sie traktuje ludzi w jego zawodzie to ma prawo miec watpliwosci czy zostac czy jechac za chlebem. Globalizacja nie moze dotyczyc tylko kapitalu i zakladow produkcyjnych. jedynym sposobem zeby na niej nie tylko tracic ale i zarabiac jest mobilnosc. Jak w kraju sie nie da to moze gdzies indziej sie da. Oczywiscie istnieje tez niebezpieczenstwo ze w kraju zostana tylko moherwocy a wiec grupa relatywnie dobrze zorganizowana i radykalna choc nie majaca za duzo rozumu i doprowadzi do rozpadu panstwa. Taki scenariusz grozi nie tylko Polsce. Podobne procesy w sluzbie zdrowie ale i w przemysle i przedsiebiorczosci sa obecne i w Niemczech i paru innyh krajach. Oczywiste jest tez ze czarny scenariusz nie musi sie sprawdzic. Sa regiony we wschodnich Niemczech gdzie sluzba zdrowia jest na granicy rozkladu. Do tego jeszcze chyba Polsce nieco brakuje. Jak widac jednak szybko nadrabiamy 'niedociagniecia'. // Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vinogradoff Prawie kazdy by wyjechal jak bedzie mial szanse. IP: *.dip.t-dialin.net 28.03.07, 16:49 Sprawa emigracji zarobkowej lekarzy i pielegiarek nie jest spowodowana glownie jakimis wyjatkowymi cechami tych osob a doskonala w porownaniu z innym zawodami sytuacja na europejskim rynku pracy dla lekarzy i pielegniarek. Gdyby krawcowe, szewcy, tapicerzy, szklarze i tokarze beczek mieli takie same szanse na prace jak lekarze z pielegnarkami to tez by wyjezdzali. Nawet wyrownanie pensji do poziomu zachodniego ( niemozliwe do konca swiata) nie zatrzyma wyjazdow albowiem Zachod oferuje poza placami dodatkowo szereg innych cennych i nie spotykanych w Polsce wartosci jak np. doskonale rozwinieta siec sciezek rowerowych, rozdzial Kosciolow od Panstwa itp. Odpowiedz Link Zgłoś
dzimbim Lekarze wyjechali i już 28.03.07, 09:00 To było do przewidzenia. Za te marne pensje,wiele godzin pracy nikt tu w kraju nie chce pracować. Etos 'siłaczek' i 'judymów' mamy za sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miecio Re: Lekarze wyjechali i już IP: 213.25.153.* 28.03.07, 09:29 Wrócą jak zobaczą nową odnowioną 4RP. Wszyscy będą wracać i dziękować naszym przywódcom. :D Odpowiedz Link Zgłoś
dipl Re: Lekarze wyjechali i już 28.03.07, 10:06 Gość portalu: miecio napisał(a): > Wrócą jak zobaczą nową odnowioną 4RP. Wszyscy będą wracać i dziękować naszym pr > zywódcom. :D nie 4RP, tylko 444RP, czyli wrócą jak już będą na emeryturze :) przetwórstwo świat łazienek hurtownie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktoś Re: Lekarze wyjechali i już IP: *.devs.futuro.pl 28.03.07, 12:00 Widze już bez złudzeń ze nasz piękny rząd co raz bardziej przypomina politke biednej zakompleksionej firemki która na wszystko ma 1 receptę - zakaz - nikt jednak nie zdaje sobie sprawy ze podziały albo wciąż nowe znajdowanie wrogów publicznych nie doprowadzą do lepszego tylko odwrotnie. Szczerze mówiąć abstrachując trochę od lekarzy - jeszcze w życiu nie doświadczyłem tyle polityki w życiu społecznym co teraz. Na domiar wszystkiego prowadzi sią ją w niedziele - katolicy ???? Podobnie widać dzieje się z lekarzami - kolejny zakaz bez sensu planuje się wydać zakaz a praecież mamy żyć w wolnym państwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek rzad zmniejszyl liczbe specjalizacji o 70% IP: *.carl-b-1.access.uk.tiscali.com 28.03.07, 12:59 i zrobil to wiedzac ze brakuje w Polsce specjalistow. Moze mi ktos wytlumaczyc dlaczego to jest dobre dla polskiego pacjenta? Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: rzad zmniejszyl liczbe specjalizacji o 70% 28.03.07, 15:37 Galba, palestrina, amanasunta, junkier, jakieś pomniejsze figury. No na pewno zaraz Ci odpowiedzą, wytłumaczą że to dla dobra narodu wybranego do życia w IVRP. Odpowiedz Link Zgłoś
dipl Re: Lekarze wyjechali i już 28.03.07, 15:04 > Widze już bez złudzeń ze nasz piękny rząd co raz bardziej przypomina politke > biednej zakompleksionej firemki która na wszystko ma 1 receptę - zakaz - nikt > jednak nie zdaje sobie sprawy ze podziały albo wciąż nowe znajdowanie wrogów ale ale szukanie wrogów jest właśnie ok (choćby wrogów urojonych), bo jest na kogo zwalić winę, wszystkie potknięcia i niepowodzenia. przetwórstwo świat łazienek hurtownie Odpowiedz Link Zgłoś
maria-anna Re: Lekarze wyjechali i już 28.03.07, 16:26 nie boli ciebie dzisiaj głowa? Odpowiedz Link Zgłoś
maria-anna Re: Lekarze wyjechali i już 28.03.07, 16:28 to pytanie kieruję do "miecia" Odpowiedz Link Zgłoś
genyo Lekarze wyjechali i już 28.03.07, 09:00 bardzo dobrze, oby wyjechali wszyscy, ten kraj na lekarzy nie zasluguje w zadnym wypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fatso Re: Lekarze wyjechali i już IP: *.asfd.broadband.ntl.com 28.03.07, 09:13 Ja byc moze wroce, z powodow rodzinnych. O ile zona zaliczy wreszcie ta habilitacje a ja bede mogl osiasc na laurach emeryckich jako "profesorowicz". Bo wcale nie zyje mi sie tutaj lekko. Haruje w Wlk Brytanii dzien i noc mimo moich 60 latek i co z tego mam? Wlasnie musialem dokupic wczoraj akcji w tajlandzkiej fabryce ktorej jestem wspolwlascicielem. Akcje sie zachwialy na rynku-wydatek rzedu £2,700. Wczesniej jeszcze bo 3 tygodnie temu obchodzilem urodziny. Nowy wydatek £1500:00 bo sobie kupilem ksiazecy zestaw sreber stolowych do herbaty i kawy. Takie muzeum sreber jak moje nie utrzyma sie w Polsce nawet miesiaca bo je lokalni bandyci zawlaszcza. Pracowac bede musial za darmo bo przeciez nikt mi nie da tych 60-70 funciakow za godzine pracy, jak tutaj. Moge zyc z renty oraz pensji zony. Moge jezdzic rowerem, mam ich 4 oraz 3 samochody takze. Ale gdzie zakopac srebra? same zgryzoty z ta Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keczup Jest wyjście ;) IP: *.artnet.pl 28.03.07, 09:30 Srebra oddać na jedyne prawdomówne media. Samochody sprzedać i kupić za to cegiełki na ratowanie stoczni. I można już tu żyć ;) Patriotyzm kosztuje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fatso Oddac 82.5 kg sreber Rydzykowi? IP: *.asfd.broadband.ntl.com 28.03.07, 09:32 Panie Kolego, on by chyba wtedy sutanne zrzucil i uciekl z nimi gdzies do Macao! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aldente Re: A propos sreber.... IP: *.23-87-b.business.telecomitalia.it 28.03.07, 16:03 Pewna hrabina miala trzy nocniki: zloty , srebrny i miedziny ....a zesrala sie na schodach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fatso Re: A propos sreber.... IP: *.dynamic.dial.as9105.com 28.03.07, 16:53 wszelako ty bys sie chyba zesral gdybys zobaczyl moja lekarska srebrna antyczna zastawe stolowa tutaj. To ryzyko jednak ci nie grozi bo ja do domu Swinskich Ryjow nie wpuszczam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dżambo Re: A propos sreber.... IP: *.chello.pl 28.03.07, 20:13 ano, ano... prosiaki nie znosza konkurencji najwiekszych chamstwem i ciasnota umyslowa moim zdaniem jest publiczne chwalenie sie swoimi zarobkami, wystawym trybem zycia itp. majace na celu wzbudzenie zazdrosci swoja droga szczerze watpie zeby czlowiek o tak ciasnym umysle mogl zostac lekarzem (no chyba ze kiedys tata zaplacil te 30 tysiakow za "zdanie" egzaminu) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fatso Re: A propos sreber.... IP: *.asfd.broadband.ntl.com 29.03.07, 09:16 No i widzisz, Swinski Ryju: udalo mi sie ciebie sprowokowac. Pozwol ze dorzuce co-nieco: palazzo nad M.Srodziemnym, udzial w fabryczce w Thailandii cytowanej na Londynskiej Gieldzie. Dwie ciezarowki mebli artystycznych prosto z Henrykowa. Nie, ja nie okradlem szefa ani nie odzidziczylem spadku ruskich swinek po zydowskich przodkach. Ja na to wszystko zapracowalem praca wlasnych rak tutaj. Oczywiscie biore nie 3 zl za godzine ale >400 PLN. A ty zdychaj scierwo, mecz sie. Od mojego zlobu ci wara. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Lekarze wyjechali i już IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.07, 09:04 Pracować za takie pieniądze w takim zawodzie? też bym wyjechała nie uroniwszy łzy za tzw."Ojczyzną" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marzena Re: Lekarze wyjechali i już IP: *.vc-graz.ac.at 28.03.07, 09:08 Wyjechalam,najpierw tesknilam strasznie,mowilam,ze to tylko na pare lat. Teraz jak przyjezdzam do Polski na swieta widze kraj smutnych,nieszczesliwych ludzi. Nie ma juz do czego wracac,nie ma zludzen,nie ma tesknoty. Ciesze sie,ze wyjechalam,dopiero tutaj mam szanse byc naprawde doceniona i zadowolona z tego,co robie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lekarz na walizach Wymyślajcie kolejne głupoty rodem z PRL... IP: *.acn.waw.pl 28.03.07, 09:04 ...to wyjedzie nas jeszcze więcej. Czas zacząć o nas zabiegać, a nie straszyć potencjalnych kandydatów na studia medyczne, że przez kilkanaście lat będą niewolnikami. To jakaś żałosna szamotanina umysłowa facetów nie mających żadnych pomysłów na zmianę sytuacji. A poza tym w UE nie ma możliwości ograniczenia komukolwiek wyjazdu. Im prędzej dotrze to do polityków, tym lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wt82 Re: Wymyślajcie kolejne głupoty rodem z PRL... IP: *.tykocin.sdi.tpnet.pl 28.03.07, 09:14 Sprawa jest prosta ,wykształcenie lekarza to delikatnie licząc minimum 100 tysięcy złotych, oddajesz te pieniądze państwu(czyli nam wszystkim)-bo to państwo z moich między innymi podatków cie kształciło i możesz wyjeżdzać jak tak bardzo ci we wąłsnym kraju źle, inaczej jesli wyjezdzasz bez zwrotu za wykształcenie/odpracowania jestes zwykłym złodziejem. Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Bo co, bo nie dasz mu paszportu? 28.03.07, 09:19 > Sprawa jest prosta ,wykształcenie lekarza to delikatnie licząc minimum 100 > tysięcy złotych, oddajesz te pieniądze państwu(czyli nam wszystkim)-bo to > państwo z moich między innymi podatków cie kształciło i możesz wyjeżdzać jak > tak bardzo ci we wąłsnym kraju źle, inaczej jesli wyjezdzasz bez zwrotu za > wykształcenie/odpracowania jestes zwykłym złodziejem. Straszne głupoty piszesz. Nie wyzywaj ludzi od złodziei, bo oni po prostu korzystają z należnych i niezbywalnych praw. O unijnym prawie do swobodnego poruszania się, osiedlania się, podejmowania pracy w dowolnym kraju UE nie słyszałaś? Trzeba było do Unii nie przystępować ;))) A skoro już jesteśmy w UE działa mechanizm naczyń połączonych. Dotarł do Ciebie ten prosty fakt? Londyn czy Dublin to juz nie jest zagranica:)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszdd Re: Bo co, bo nie dasz mu paszportu? 28.03.07, 09:32 > Straszne głupoty piszesz. > Nie wyzywaj ludzi od złodziei, bo oni po prostu korzystają z należnych i > niezbywalnych praw. > > Studiują ,męczą się ,...aby potem narzekać :) Wcieknie kitu ,jasne ,że są wyższe profity z bycia lekarzem niż np .inżynierem budownictwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr Re: Bo co, bo nie dasz mu paszportu? IP: 194.75.37.* 28.03.07, 10:03 wszedzie tylko nie w Polsce. W Polsce zarabialem 950 zl na reke za pelny etat czyli osiem 24 godzinnych dyzurow na izbie przyjec z pijakami, narkomanami ale tez naprawde ciezko chorymi ludzmi, czesto bezdomnymi. Bez sprzetu - "nie uzywaj tyle rekawiczek bo sie koncza!", bez docenienia "ja panu nie napisze referencji bo pan pracowal dopiero 2 lata" i bez szans na wynajecie mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Komandor Gruzeł Re: Bo co, bo nie dasz mu paszportu? IP: 193.120.255.* 28.03.07, 11:17 Ja Cię rozumiem znakomicie. Sam doświadczyłem podobnego traktowania, tylko w innej branży. Wrócą budowlańcy, robotnicy, ochroniarze i służby sprzątające, bo dla nich nie ma nic ponad to, co mają już teraz. Wysoko wykwalifikowaną kadrę natomiast tutaj (w Irlandii) docenia się i nie daje powodów do odejścia czy powrotu do kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wt82 Re: Bo co, bo nie dasz mu paszportu? IP: *.tykocin.sdi.tpnet.pl 28.03.07, 10:09 A co ma wolność porusznia do spłaty takiego zadłużenia i np uzyskaniem prawa do wykonywania zawodu?Przeciez ten cały mechanizm funkcjonował tak-kształcimy lekarzy i inzynierów za darmo,czyli wszyscy zrzucamy się po trochu,by potem oni NAS LECZYLI a nie np niemców czy holendrów.Zakapowałes to,bo to proste jak konstrukcja cepa...A jeśli ktos tego założenia nie przestrzega (bezpłatne studia za leczenie w polsce) to powinien odpowiadac za zlamanie umowy cywilno- prawnej-tak jak chce PiS.Nie wiem jak ty,ale ja nie mam zamiaru popierac okradania się po to by ktos za nasze pieniądze tj krociowe sumy z budżetu się kształcił i już na studiach odpowiadał w ankietach ,że pierwzze co zrobi to wyjedzie. TaKI SYSTEM JEST chory.Albo leczysz przez iles tam lat w Polsce albo zwracaj za wykształcenie,jest to proste,logiczne i sprawiedliwe-inaczej jest to zwykłe złodziejstwo i cwaniactwo kosztem reszty rodaków. Odpowiedz Link Zgłoś
genyo Re: Bo co, bo nie dasz mu paszportu? 28.03.07, 10:29 Gość portalu: wt82 napisał(a): > TaKI SYSTEM JEST chory.Albo leczysz przez iles tam lat w Polsce albo zwracaj za > > wykształcenie,jest to proste,logiczne i sprawiedliwe-inaczej jest to zwykłe > złodziejstwo i cwaniactwo kosztem reszty rodaków. to juz bylo, moze nie pamietasz, ale komuna wyciagala brudne lapska do rodzin tych, co wyjechali, zeby zwracac za studia, potrzebowala nie wolnikow. Jestes pewnie sluchaczem haniebnego radyja i stad twoje poglady. Ja tez place podatki i nie jestem lekarzem, ale poniewaz nie zgadzam sie na wprowadzenie niewolnictwa w imie nie wiadomo czego, chyba tego, ze jeden z drugim niedouczony polityk nie umie zrobic dorzecznej reformy w sluzbie zdrowia, a za pieniadze ze skladek ZUSu chce budowac bzdurna swiatynie opatrznosci, jestem za tym, zeby wszyscy lekarze wyjechali, ten narod, ktory nawet nie umie chodzic na wybory, a jedyne co umie, to zlorzeczyc na lekarzy, zasluguje na to, zeby zdychac w lapskach znachorow. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak taaa, komunisto :D 28.03.07, 10:58 > TaKI SYSTEM JEST chory.Albo leczysz przez iles tam lat w Polsce albo zwracaj za > > wykształcenie,jest to proste,logiczne i sprawiedliwe-inaczej jest to zwykłe > złodziejstwo i cwaniactwo kosztem reszty rodaków. nie pasuje? To wprowadz platne studia na WSZYSTKICH kierunkach, dlaczego lekarze maja byc wyjatkami? Bedzie uczciwie, prosto, jasno :] Albo zacznij placic lekarzom tak jak innym wysoko-wyksztalconym specjalistom. Inzynier informatyk zaraz po studiach dostaje w KRK robote za 4000-5000 brutto. Lekarz - za ok 1000. Lekarz pracuje tak przez circa 7 lat, podczas gdy np. inzynier budowlaniec 3 lata po studiach tez obraca sie juz w okolicach 5-6000. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozsądny informatyk zarabia 4000-5000 ? IP: *.telprojekt.pl 28.03.07, 19:22 a w jakiej firmie on pracuje? bo chyba prywatnej lekarze tez moga robic prywatnie i wtedy beda dobrze zarabiac nigdy na panstwowym stanowisku nie zarabialo sie duzo Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: informatyk zarabia 4000-5000 ? 29.03.07, 01:26 no wiec nie licz na to, ze jakikolwiek absolwent medycyny bedzie chcial byc lekarzem w panstwowej sluzbie zdrowia. Odwolywania do 'moralnosci' na nic sie nie zdadza - bo to NIE JEST moralne, zeby wyksztalcony czlowiek zyl za jalmuzne. To panstwo polskie powinno placic tym ludziom za utracone szanse. Kto w tej branzy ma rozum, WYJEZDZA. Odpowiedz Link Zgłoś
zbone Re: Studia niestety kosztują !!!!!!!!!! 28.03.07, 11:28 Zgadzam się z tym, że lekarze powinni zapłacić za swoje studia, tak jak jest to w innych krajach. Ja płaciłem sam za swoje wykształcenie, więc wiem najlepiej ile kosztują studia. Pracowałem i wieczorami studiowałem na Politechnice (koszmar!!! - na sen brakowało czasu). Studia inż. 5 lat, potem studia mgr 2 lata i podyplomowe 1 rok - łącznie 8 lat. Ciężko pracowałem i pomimo ze zarabiałem prawie średnia krajową (lata 90) to koszty studiów pochłaniały 70 % mojego wynagrodzenia. Nie czuję się pod żadnym względem gorszy od lekarza, poziom wiedzy pracujących studentów był większy od często leniwych studentów dziennych (porównanie robili nasi profesorowie, ponieważ mieliśmy bardzo często te same pytania a nawet łącznie ze studentami dziennymi mieliśmy egzaminy i nasze oceny były lepsze (mieliśmy dodatkowo wiedzę praktyczną, czego brakowało często nawet wykładowcom). W chwili obecnej po 18 latach pracy zarabiam 120% średniej krajowej, więc podobnie jak przeciętny lekarz z 1 etatu i nie domagam się zarobków w wysokości 3 krotnej średniej krajowej, bo pracodawca mnie wyśmieje, ponieważ wie jak kształtują się zarobki na polskim rynku dla inżynierów. Dodatkowo od 5 lat co rok w firmie są cięcia kosztów i zwolnienia, a rynek pracy ? nawet wielkie zagraniczne koncerny oferuje 1000 zł netto (tyle akurat wynosi mój czynsz i opłaty mieszkaniowe) Wyjazd zagranicę odpada, bo mam rodzinę i dzieci, a w moim zawodzie nie otworzę prywatnego gabinetu zarabiając takie pieniądze o których nawet nie śnili lekarze wyjeżdżający z Polski, więc niech lekarze nie narzekają !!!. Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: Studia niestety kosztują !!!!!!!!!! 28.03.07, 15:48 To cienki bolek jesteś chyba, albo mieszkasz w Polsce C. Mam paru kumpli inżynierów, rok-dwa po studiach standardem jest ok. 2000 netto, co bardziej obrotni mają spokojnie 3 tysiące. Po 5 latach kwoty rosną o 100%. Nie ma podstaw by lekarze, inżynierowie i inni filozofowie płacili za swoje studia decydując się na wyjazd. Niech zmieni się system, niech wszystkie studia będą płatne i wtedy sprawa jest jasna. A tak to niech sobie pańśtwo i społeczeńśtwo pluje w bordę, że funduje wykształcenie późniejszym obywatelom Wlk. Brytanii, Niemiec i innych Szwecji nie będąc w stanie zapewnić wystarczających zachęt do pozostania. Odpowiedz Link Zgłoś
zbone Re: Studia niestety kosztują !!!!!!!!!! 29.03.07, 13:31 Panie "cienki bolku" zastanów się co piszesz, chyba że jesteś z Warszawy, gdzie jest inny rynek pracy. Skończyłem elektronikę, a jest to najtrudniejszy kierunek studiów technicznych i w innych zachodnich krajach, osoby po elektronice zarabiają od 20 do 30% więcej od informatyków (studia na informatyce są znacznie łatwiejsze). Najpierw spróbuj znaleźć pracę poza Warszawą w innej branży niż informatyk, a potem wypowiadaj się. Ja po 18 latach pracy zarabiam niewiele ponad 2000 netto i nikt na dzień dobry nie da mi więcej, nawet tej samej płacy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka AM Re: Studia niestety kosztują !!!!!!!!!! IP: *.centertel.pl 28.03.07, 20:39 Medycynę również można studiować płatnie- istnieje jednak jedna podstwowa różnica między PW itp a AM- u nas studenci płatni sa podołączani do grup dzinnych, siatka godzin obejmuje 7.30-19.15, poza tym jest na prawdę dużo nauki. Pytanie- jak w tym momencie mam sobie sfinansować studia? A myślę, że nie chcesz leczyć się w przyszłości u lekarzy którzy zawalają naukę, żeby zarobić na studia. A jeśli Ty studiowałeś płatnie to może nie byłeś wystarczająco dobry na dzienne i dlatego teraz zarabiasz mniej niż inni mgr.inż. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poppy Nocni studenci lepsi od dziennych? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 23:03 To chyba ze na polibudzie. U nas na sgh slyszelismy zupelnie odwrotne opinie. Wiadomo za kase mozna kupic wszystko nie tylko wyksztalcenie. A wystarczy tylko dobrze zdac egzaminy i nie trzeba bulic kasy za studia! Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Studia niestety kosztują !!!!!!!!!! 29.03.07, 01:24 bzdura. 1000 zl to placi "restauracja" fastfood albo hipermarket; i to tez na poczatek. Sprzataczka dostaje podobnie. Zaden inzynier za tyle palcem nie kiwnie za taka cene. 2500 zl to jest niewiele, dobry specjalista zarabia od 4500-6000 zl. Przynajmniej w Warszawie. Jesli ktos pracuje za 1000 zl jako inzynier to jeleeeeeen z niego:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student Re: Studia niestety kosztują !!!!!!!!!! IP: 148.81.129.* 30.03.07, 11:14 Popieram Jestem studentem medycyny, w weekendy pracuje na 1/4 etatu w pewnej sieci fast-food`ów mam z tego 500 zł, a wszystkie kolokwia zaliczam w I terminie, więc da się pogodzić pracę z nauką na dziennych. Co do przyszłości to już przesądziłem - bilet do UK na wakacje już kupiony Pozdrawiam wszystkich studentów medycyny Odpowiedz Link Zgłoś
skyddad napewno nie wroca 11.04.07, 20:02 Lekarz w Szwecji po 20 letniej praktyce otrzymuje wynagrodzenie roczne w okolicach 800tys sek- 1mln sek koron oczywiscie przed podatkiem i pracujac bardzo duzo. To poco mu wracac do pensji 5 czy 8 tys zlotych na miesiac. Czy aby takie dochody beda za pare lat,narazie widac ze sie nie kwapi wladza zatrzymac medykow przy pomocy godziwych zarobkow. Odnosi sie wrazenie ze ciagnieto za sznurek i ludzi wykorzystywanio do momentu, ale zdaje sie sznurek urwal i sie stracilo kontrole,wedlug mnie to co wyjechalo mozna skreslic smialo z listy powracajacych.Trzeba ksztalcic nowe kadry ktore moze uda sie zatrzymac. Ci co przyjechali do nas sa bardzo chwaleni i napewno nie opuszcza nas. pzdr.sky. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nike Re: Studia niestety kosztują !!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 07:13 Płaciłeś za swoje studia bo się nie dostałeś na dzienne i nadal chyba jesteś cienki bo inżynierowie teraz zarabiają więcej... Wystaw się na wolny rynek UE tak jak lekarze i zobaczysz na ile cię wycenią..... jeszcze jest czas zanim wprowadzą twoje prawo. BTW medycynę też można płacić studiując "wieczorowo" i są to studenci, którym właśnie zabrakło punktów na dzienne. Wracając do sprawy płacenia za wykształcenie to albo wszyscy albo nikt bo na razie to jest tak, że i ja, i moi rodzice i ich rodzice płacili podatki w tym kraju i to z tych pieniędzy studiowałem. Osobicie zresztą uważam, że paradoksalnie opłacanie studiów medycznych rozwiązałoby problem zarobków lekarskich w 1 rok. Po prostu NIKT przy zdrowych zmysłach nie pójdzie na studia medyczne zaciągająć kredyt, którego nie będzie mógł potem spłacić z pensji, co więcej- NIKT mu takiego kredytu nie da. Jeszcze rok, dwa takich rządów i też się spakuję bo nie pozwolę żeby moje dziecko żyło w państwie gdzie 30% pracujących utrzymuje pozostałe 70% łącznie z tą rydzykową pseudoelitą. howgh Odpowiedz Link Zgłoś
zbone Re: Studia niestety kosztują !!!!!!!!!! 29.03.07, 09:05 Niestety jesteś w dużym błędzie.!!!!!!!!!! Zdałem na studia dzienne, bo pierwotnie chciałem właśnie studiować na dziennych. Po przeanalizowaniu sytuacji finansowej rodziców stwierdziłem, że będzie to duże obciążenie dla nich (niestety nie wszyscy w tym kraju mają kasiastych rodziców), a jedynakiem też nie jestem. Więc nie wypisuj tu takich głupot !!!!!!!!!!!!, bo znam wiele inteligentnych osób, które kończą studia z wyróżnieniem i pracują, uczą sie po nocach. Wystarczy rzucić jakie okiem, jakie projekty i prace dyplomowe dostają pracujący studenci, a jak śmiesznie łatwe dostają projekty i prace dyplomowe studenci dzienni. Studenci ze studiów dziennych, mają bardzo często w nosie naukę, bo i tak rodzice przy kasie ustawią ich w życiu (załatwia dobra pracę itd.... więc po co się przemęczać). Potem mamy np takich lekarzy medycyny przemysłowej (lekarzy zakładowych), którzy nie mają zielonego pojęcia o medycynie i leczeniu, więc kto dał im dyplom i specjalizację !!!!!!!!!!!!! Nie jestem z Warszawy, ale pracuje w dużej renomowanej firmie, która ma swoje oddziały na terenie całej Polski. Jeżeli chodzi o cienkich ……..to mogę Ci powiedzieć, że w ostatnich 5 latach zostało zwolnionych 65 % pracowników i zostali naprawdę tylko bardzo dobrzy pracownicy z wysokimi kwalifikacjami. Nie jestem ze stolicy, gdzie rynek pracy zdecydowanie lepszy. Co do zarobków w innych firmach to proszę dowiedzieć się , ile płacą na dzień dobry wielkie koncerny pod Wrocławiem np. LG i inne (są to zarobki niewiele większe od minimalnej płacy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lekarz z Banacha Re: Bo co, bo nie dasz mu paszportu? IP: *.amwaw.edu.pl 28.03.07, 11:32 > by potem oni > NAS LECZYLI a nie np niemców czy holendrów. Widzisz...od 1 maja 2004 roku Polacy, Niemcy, Holendrzy są takimi samymi obywatelami UE. Żaden wewnętrzny akt prawny, żadna umowa nie może stać w sprzeczności z prawem do zatrunienia się w dowolnym kraju należącym do UE. Jakakolwiek forma dyskryminacji, a żądanie spłaty czgokolwiek z tytułu podjęcia pracy w tym a nie innym kraju UE byłaby restrykcją sprzeczną z unijnym prawem. Polska wtedy przegrywa sprawę w ETS, jak Rospudę (a tacy pewni siebie byli). Głosowałeś za akcesją do UE? Większośc Polaków powoedziała w referendum TAK. Koniec jałowej dyskusji. Nikt nikogo na siłę ani sposobem w kraju nie zatrzyma. (Po odejściu od kasy reklamacji nie uwzględnia się...) Zakapowałes to,bo to proste jak > konstrukcja cepa...A jeśli ktos tego założenia nie przestrzega (bezpłatne > studia za leczenie w polsce) to powinien odpowiadac za zlamanie umowy cywilno- > prawnej-tak jak chce PiS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keczup prawdziwy komunista... IP: *.artnet.pl 28.03.07, 12:18 Wykształcenie sami zdobywają. Zrozum, że Twoje komunistyczno-socjalistyczne poglądy nie mają się nijak do aktualnych warunków. Pewnie masz ciepłą posadkę, albo jesteś nierobem. Jeśli studia będą płatne mało kogo bedzie na to stać, a tych co bedzie to tymbardziej w Polsce nie będą pracować. No bo zpałacili i mają zostać? Bez sensu. Teraz może jeszcze ktoś zostanie. Ja za rok bede inzynierem, moja dziewczyna za dwa lata lekarzem i nie mamy najmniejszej ochoty zostawać w tym kraju, nie osiągając nawet drugiego progu podatkowego. Mam gdzieś takich ignorantów, którzy chcą rozkazywać zostawać w tym kraju. Sami się za nic nie wezmą, pojecia nie mają o studiach i o tym jak cięzko utrzymać się na medycynie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ranger Nie mam zamiaru placic podatkow na Wasze st. med IP: 65.197.200.* 28.03.07, 21:59 Gość portalu: keczup napisał(a) m.in.: > Wykształcenie sami zdobywają. Zrozum, że Twoje komunistyczno-socjalistyczne pog > lądy nie mają się nijak do aktualnych warunków. Pewnie masz ciepłą posadkę, alb > o jesteś nierobem. Jeśli studia będą płatne mało kogo bedzie na to stać, a tych > co bedzie to tymbardziej w Polsce nie będą pracować To Ty masz komunistyczne poglady. Gdybym mieszkal w Polsce to nie mialbym najmniekszego zamiaru placic podatkow, abyscie mogli sobie studiowac za darmo. W USA studia medyczne sa platne i b. drogie. czas, zeby bylo tak w Kraju. Nie interesuje mni, kogo bedzie na to stac, mysle, ze bedzie. Czesc osob i tak zostanie w Kraju. Mieszkam w Los Angeles w Californii, czytam, ze piszecie o emigracji, w samych superlatywach..OK, zobaczymy, jak nie dadza urlopu i bedziecie spedzac swieta poza Polska, wtedy, co niektorzy pojma, ze sa tez i minusy ...I zobaczycie jak "fajnie" na codzien zyje sie w obcej kulturze, no coz raczej o "czterech pancernych i psie" oraz o kawalow o Stirlitzu nie opowiesz. Plusy sa, bo ja tez wyjechalem, ale wroce...i twierdze: studia (kazde) powinny byc platne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tvrg tez z USA - zwroc uwage na roznice w podatklach - IP: *.agoff.umn.edu 29.03.07, 00:49 - platne studia sa ale podatki NIE zabieraja resztek zarobkow rodzicom i ci moga finasowac dzieci na studiach + studiujacy moga ubiegac sie o pozyczki u loanaow na konto przyszlych zarobkow =+= a polski rzad chce: i kosic podatki i wprowadzic platne studia . A jesli chodzi o robieniee specjalizacji - juz teraz sporo osob robi ja jako wolontariusz !!!! - to nie sa wyjatki !! pomysl - 6 lat ciezkich studiow ( 8 h nauki dziennie ) potem 1 rok stazu potem egzamin z calosci dopuszczajcy do zawodu potem ze 4 lata wolontariatu by zrobic specjalizacje potem zarobki .... jakie proponujesz pensje by lekarzem byc sie oplacalo , policz lata 19 lat + 6 lat studia + 1 rok stazu + specjalizacja lat 4 = 30-31 lat, a wiec jaka pensje proponujesz 31 letnim wyksztalconym ludziom ktorzy sa w wieku ze juz wypada miec dzieci, dom psa, i moze i wspomoc czasem rodzicow :) ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ranger Re: tez z USA - zwroc uwage na roznice w podatkla IP: *.lsanca.dsl-w.verizon.net 29.03.07, 04:52 Gość portalu: Tvrg napisał(a): > - platne studia sa ale podatki NIE zabieraja resztek zarobkow rodzicom i ci > moga finasowac dzieci na studiach + studiujacy moga ubiegac sie o pozyczki u > loanaow na konto przyszlych zarobkow =+= a polski rzad chce: i kosic podatki i > wprowadzic platne studia . A jesli chodzi o robieniee specjalizacji - juz teraz > sporo osob robi ja jako wolontariusz !!!! - to nie sa wyjatki !! pomysl - 6 lat > ciezkich studiow ( 8 h nauki dziennie ) potem 1 rok stazu potem egzamin z > calosci dopuszczajcy do zawodu potem ze 4 lata wolontariatu by zrobic > specjalizacje potem zarobki .... jakie proponujesz pensje by lekarzem byc sie > oplacalo , policz lata 19 lat + 6 lat studia + 1 rok stazu + specjalizacja lat > 4 > = 30-31 lat, a wiec jaka pensje proponujesz 31 letnim wyksztalconym ludziom > ktorzy sa w wieku ze juz wypada miec dzieci, dom psa, i moze i wspomoc czasem > rodzicow :) ???? Nie mam dieci, nie interesuje mnie finansoawmie czyichs dzieci. Mnie podatki wlasnie dobijaja, bo dzisiaj je rozliczam. No niech wlasnie robia tak studiujacy:"studiujacy moga ubiegac sie o pozyczki u > loanaow na konto przyszlych zarobkow". nie intersuje mnue ile lat spedza na uczelni - to ich wybor, a co do USA, to doskonale wiesz, ile zarabia tu lekarz, brak chyba tylko 80 fontanny z rzedu. Ale jak sie chce miec fontanny, to nalezy placic za studia - byle nie z mojej kieszeni. W Polsce mimi unezpieczenia, zawsze placilem za dentyste, lepsze traktowqanie , itd. Kazdy to wie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nietopaj Re: Bo co, bo nie dasz mu paszportu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 12:56 te mądrala rodem z Uniwersytetu Łomonosowa, czas żebyś też oddał państwu polskiemu pieniądz za twoją - zmarnowaną - edukację. Czasu nie da się cofnąć, i tytułów uzyskanych w PRL też nie. Powiedz to głośno i uzyskaj sukces wyborczy - ogłoś koniec bezpłatnego (uważam, że tylko pozornie bezpłatnego) nauczania. Nie tylko lekarzy, wielbicielu totalitarnych reżimów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anglik Re: Bo co, bo nie dasz mu paszportu? IP: *.range86-132.btcentralplus.com 09.11.08, 23:57 Kolejny idiota! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bla bla Re: Bo co, bo nie dasz mu paszportu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 21:55 widzę, że Ci skutecznie mózg wyprali populistycznymi hasełkami jakże teraz modnymi... lekarz na stażu przez 5 lat pracuje za "twoje" pieniądze, za całe szalone 1100 zł netto, ty za niego bulisz-to ci mówili prawda? ale on haruje przez te pięć lat, to jest ciężko zapracowane 1100 zł, pracuje tak jak jego koledzy ze specjalizacją, odpowiedzialność ponosi taką samą. praca za 1100 zł to odpracowanie studiów z nawiązką. idąc tym tropem każdy kto po studiach wyjeżdża z kraju powinien zwrócić kasę, a nawet ten co zostaje ale pracuje nie w swoim zawodzie (bo nie ma pracy) też powinien ją zwracać. też bym wyjechała i może się cierpliwość moja skończy bo rzygać mi się chce czasem jak patrzę na to co się dzieje, populizm bicie piany zamordyzm demokracja w dupie prawo takie jak akurat pasuje a realne problemy zamiatane pod dywan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tvrg Re: Bo co, bo nie dasz mu paszportu? IP: *.agoff.umn.edu 29.03.07, 00:37 politycy tez sie ksztalcili - np. w kierunku nauczyciel fizyki czy prawa - a potem zamiast to "oddac" spoleczenstwu pracujac w danehj dziedznie to sie porobili politykami - powinni zwrocic koszty ksztalcenia tak samo jak lekarze - jak rownosc to rownosc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Bo co, bo nie dasz mu paszportu? IP: *.bumc.bu.edu 29.03.07, 01:04 ale kazdy moze w Polsce za darmo studiowac i to nie tylko medycyne. Zreszta jak sie normalnie zarabia to te 100 000 mozna zwrocic. Tylko wtedy niech studiowanie wszystkiego bedzie platne. Odpowiedz Link Zgłoś
yoka1 Re: Bo co, bo nie dasz mu paszportu? 28.03.07, 13:21 owszem przemieszczają się, ale za studia płaca, a nie jak w Polsce za darmo a potem tylko patrzeć na kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: Bo co, bo nie dasz mu paszportu? IP: 194.75.37.* 28.03.07, 14:12 a w Czechach tez placa za studia? Skoro zarabiaja 2 razy wiecej od polskich lekarzy to moze powinni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keczup Ty też oddaj! IP: *.artnet.pl 28.03.07, 09:45 Za podstawówkę i zawodówkę bo widać, że nic nie dały i nie przydają się społeczeństwu. Żyjemy w wolnym kraju, gdzie kontytucja gwarantuje "darmowe" wykształcenie dla najzdolniejszych obywatelii. A co zrobią z wykształceniem to już ich sprawa. Pomysły jak za Stalina... Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Re: Ty też oddaj! 28.03.07, 09:48 > Żyjemy w wolnym kraju, gdzie kontytucja gwarantuje "darmowe" wykształce > nie dla najzdolniejszych obywatelii. A co zrobią z wykształceniem to już ich > sprawa. A prawo do wyjazdu gwarantuje UE i traktat akcesyjny:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AO Dla prostaka nie ma spraw skomplikowanych... IP: 212.2.100.* 28.03.07, 09:52 To tylko kwestia odbioru.Życzę dalszych sukcesów w życiu prywatnym i osobistym.P.S.Oddaj kasę za naukę czytania i pisania bo państwo poniosło na tym polu ogromne straty w Twoim przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zxc Re: Wymyślajcie kolejne głupoty rodem z PRL... IP: 212.182.117.* 28.03.07, 09:53 Na moje wykształcenie podatki płacili moi rodzice.Całe życie ciężko pracowali za marne grosze,teraz czeka ich głodowa emerytura.ięc nie wypisuj bzdur. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wt Re: Wymyślajcie kolejne głupoty rodem z PRL... IP: *.tykocin.sdi.tpnet.pl 28.03.07, 10:16 Może przeliczymy kto ile płacił z podatków?Może wreszcie niech każdy płaci za sieie,lub stosujmy uczciwe zasady:) A może po prostu przyjmijcie dow iadomości ,że założenia obecnego systemu były takie-kształcisz się za darmo po to by pracowac w Polsce-jesli studenci i absolwenci to olewaja to znaczy,że system jest chory i trzeba go jak najszybciej zmienić bo rodzi sie patologia w kształceniu.Sa dwa wyjscia,albo płatne studia albo podpisywanie umowy prawno- cywilnej o pracy w Polsce,kto tego nie rozumie(to są banały) musi byc ograniczony.Dziękuje za uwagi,inwektywy co niektórych świadcza o nich samych. Odpowiedz Link Zgłoś
genyo Re: Wymyślajcie kolejne głupoty rodem z PRL... 28.03.07, 10:33 guzik prawda, w Austrii, czy w Anglii tez studia sa za darmo, Polska nie robi nikomu laski i nie ma prawa wyciagac brudnych lapsk po nie swoje pieniadze. Gość portalu: wt napisał(a): > Może przeliczymy kto ile płacił z podatków?Może wreszcie niech każdy płaci za > sieie,lub stosujmy uczciwe zasady:) A może po prostu przyjmijcie dow > iadomości ,że założenia obecnego systemu były takie-kształcisz się za darmo po > to by pracowac w Polsce-jesli studenci i absolwenci to olewaja to znaczy,że > system jest chory i trzeba go jak najszybciej zmienić bo rodzi sie patologia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mędrzec w Austrii juz sa platne IP: *.telprojekt.pl 28.03.07, 19:28 od niedawna studia w Austrii sa platne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fatso Re: Wymyślajcie kolejne głupoty rodem z PRL... IP: *.asfd.broadband.ntl.com 28.03.07, 10:33 Uprzejmie informuje, ze zamozna Wlk Brytania ma obecnie rozbudowany system zwrotnych zapomog/ kredytow dla studentow. Kredyt taki splaca sie przez jakies 10 lat po studiach, dogodne raty itp ale nic za darmo. Moj synalek, lekarz nota bene, moze sobie pojechac pracowac w Australii, jako ze ma tamtejsze papiery po mamusce swojej ale przed bankiem, swoim kredytodawca, na pewno nie ucieknie. Chyba ze do Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
samoistny Prawo nie działa wstecz 28.03.07, 11:57 > Może przeliczymy kto ile płacił z podatków?Może wreszcie niech każdy płaci za > sieie,lub stosujmy uczciwe zasady:) Jedną z uczciwych zasad jest nie działanie prawa wstecz. Wszystko co piszesz może mieć sens - ale w przyszłości. Płatne studia lub odpracowanie? Proszę bardzo - uchwalenie ustawy, vacatio legis i jedziemy. Kto się do tej pory nie załapał na "darmowe" studia, ten płaci. Nie podpisywałem zobowiązania do odpracowania studiów w kraju, nie było aktu prawnego który by mnie do tego zobowiązywał, sprawa zamknięta od strony prawnej. Od strony etycznej też uważam że wszystko jest w porządku - ci, którzy marudzą że mi sfinansowali studia też mogli zdawać. Byłem lepszy, dostałem się, oni nie. Takie były reguły - spisane w postaci aktów prawnych, w przeciwieńswie do wziętych z sufitu "zobowiązań wobec społeczeństwa". Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo sprawa jest nawet prostsza 28.03.07, 09:56 Lekarz w Czechach zarabia 2 razy wiecej niz w Polsce a place calej reszty spoleczenstwa sa podobne jak w POlsce. Oddajesz polskim lekarzom roznice miedzy placami za caly czas kiedy tutaj pracowali i wtedy przestajesz byc wyzyskiwaczem i zlodziejem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antymarcin4 oddawac kase??? IP: 194.176.105.* 28.03.07, 11:51 Niewiem jak to policzyles, ale nawet jezeli bym na to poszedl to i tak daje to ok.£15.000, czyli mniej niz 1/2 roku zarobkow.Duzej straty nie bedzie.Daje Ci to pojecie o skali roznic? Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy_w11 Re: Wymyślajcie kolejne głupoty rodem z PRL... 28.03.07, 12:32 > Sprawa jest prosta ,wykształcenie lekarza to delikatnie licząc minimum 100 > tysięcy złotych, oddajesz te pieniądze państwu(czyli nam wszystkim)-bo to > państwo z moich między innymi podatków cie kształciło i możesz wyjeżdzać jak > tak bardzo ci we wąłsnym kraju źle, inaczej jesli wyjezdzasz bez zwrotu za > wykształcenie/odpracowania jestes zwykłym złodziejem. W ramach rekompensaty za lekarzy dostajesz dopłaty z Unii. A lecz się u proboszcza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lekarz Re: Wymyślajcie kolejne głupoty rodem z PRL... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.07, 12:41 Szkołę jakąś skończyłeś (aś?). W szkole nauczyłeś się jakiegoś zawodu. Gdy więc zapragniesz wyjechać na zachód i zarabiać przyzwoicie- także zapłać za swoją naukę. dlaczego żądania zapłaty za studia dotyczą tylko lekarzy? Proponuję listę rozszerzyć na elektryków, mechaników, informatyków, dekarzy, murarzy, inżynierów, fryzjerów... Jedynie polityków zwolniołbym z tej opłaty. Nawet sam bym dopłacił, żeby stąd spieprzali Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wt72 Re: Wymyślajcie kolejne głupoty rodem z PRL... IP: 149.254.200.* 28.03.07, 12:46 Ciebie chyba jeszcze nie wyksztalci.lo albo juz jestes za stary na ksztalcenie skoro zazdroscisz innym. Sladem LPR i im podobnym nie masz pojecia na jakich zasadach funkcjonuje UNIA Europejska-mozliwosc nieograniczonej pracy w kazdym kraju UE.Twoje myslenie przypomina to rodem z ChRL-moze jest to kraj dla ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: divak2 nie nazywaj mnie zodziejem IP: *.generacja.pl 28.03.07, 13:05 > jestes zwykłym złodziejem. 1.Nie jestem lekarzem. 2.Sam się kształciłem za forse moją i moich starych. 3.Za 1100 złotych do ~33 roku życia nikt nie będzie chciał pracować, bo mu życie minie koło nosa - zanim zacznie zarabiać wystarczająco dużo żeby np. mieć dzieci, kupić dom, to już będzie za stary. 4.Ukraińcy, Rumuni i inni za taką forsę też nie będą procoewać, bo wszystko przejedzą i nie będą mogli nic odlożyć. Wybiorą zapewne także Wyspy. 5.Jeżeli pomysł Edgara Krótkorękiego wejdzie w życie, to zabraknie lekarzy, bo nikt nie będzie chciał być niewolnikiem kilka lat po studiach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cieniarz Re: Wymyślajcie kolejne głupoty rodem z PRL... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 13:16 Mam 55 lat i też skończyłem studia artystyczne, ostatnio "zalegam" w kraju i nikt tu mnie nie potrzebuje i nie szanuje. PRL - LPR? Jedna literka przestawiona. A może LePeR? Odpowiedz Link Zgłoś
pionier630 Powaliło Cię totalnie 28.03.07, 14:26 Najpierw Ty oddaj swoje długi za podstawówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anetezjolog2 Re: Wymyślajcie kolejne głupoty rodem z PRL... IP: *.chello.pl 28.03.07, 14:34 Pracując za 3 złote za godzinę ( bo tyle mniej więcej wynosi stawka lekarza w Polsce) już po kilku latach pracy oddałam nie 100.000 a znacznie, znacznie więcej. "Społeczeństwu", które mnie wykształciło..... Dla porównania - sprzątaczka z Ukrainy bierze 10 złotych za godzinę. Odpowiedz Link Zgłoś
wbartus Re: Wymyślajcie kolejne głupoty rodem z PRL... 28.03.07, 14:58 ahhhhaa to znaczy, że My płacimy na ich studia, a Oni nie tak? No to wszyscy czy nie? Zdecyduj się komuszku mały. Jak już tak rachujesz to policz jeszcze, ile ich rodzice zapłacili podatków, ile wydali na książki i na wszelkiego rodzaju opłaty sraty pobierane na 'darmowych studiach'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sratata Re: Wymyślajcie kolejne głupoty rodem z PRL... IP: *.chello.pl 28.03.07, 23:52 Takiś "mundry"? To idź na medycyne, wtedy to TY ukradniesz 100tys. Brak zdolności? Za trudne studia? Ale pianę bić łatwo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yah_42 Re: Wymyślajcie kolejne głupoty rodem z PRL... IP: *.agoff.umn.edu 29.03.07, 00:33 nie panstwo tylko podatnik - bo panstwo moze pieniadze drukowac ale wartosc tworza ludzie - a ja placilem podatki na ksztalcenie mojego dziecka nie wiedze teraz powodu zeby ono oddawalo je np. tobie a nie mnie - jak chcesz zwrotu forsy za wyksztalcenie to prosze by trafila do mnie Odpowiedz Link Zgłoś
fanfaroni Re: Wymyślajcie kolejne głupoty rodem z PRL... 29.03.07, 08:29 uczciwiej będzie zlkwidować bezpłetne studia medyczne i zrobic je płatne po 17 tys. zł / rok, nie bedfzie potem problemu ze ściganiem lewatyw które wyjechały po studiach bez uiszczenia opłaty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apat Lekarze wyjechali i już IP: 82.139.21.* 28.03.07, 09:08 niestety, smutna to prawda- nie wrócą bo i do czego? tylko kto nas będzie leczył zwł,że przy zdrowych zmysłach to my nie pozostaniemy jak tak dalej pójdzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DODO A po co nam lekarze?. IP: *.stat.gov.pl 28.03.07, 09:08 A po co lekarze w Polsce? Przecież w niektórych religiach uważa się,że choroba pochodzi od Boga i należy leczyć ją modlitwą. Jeszcze trochę i doczekamy się państwa wyznaniowego. Później zlikwiduje się resort zdrowia, szpitale przychodnie i po krzyku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lekarz na walizkac Zawsze zostaną ziółka i pijawki. IP: *.acn.waw.pl 28.03.07, 09:11 I znachorzy... Oberony, świecowania, kręgarze...nie macue ludziska pojęcia ile forsy w tym niby biedym społeczeństwie idzie na paramedyczne praktyki o wątpliwej skuteczności. Zabobonne ciemne społeczeństwo woli znachorów od lekarzy i takoż ich pracę wycenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: divak2 wikipedia nas wyleczy :))) IP: *.generacja.pl 28.03.07, 13:17 tam są opisane wszystkie horoby :) lekażuf nam nietrza :p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Re: Zawsze zostaną ziółka i pijawki. IP: *.nat.student.pw.edu.pl 29.03.07, 00:25 Nie chcę Cię martwić, ale dobry znachor może się okazać o wiele lepszy od lekarza korumpowanego przez firmy farmaceutyczne Odpowiedz Link Zgłoś
genyo Re: A po co nam lekarze?. 28.03.07, 10:35 Gość portalu: DODO napisał(a): > A po co lekarze w Polsce? Przecież w niektórych religiach uważa się,że choroba > > pochodzi od Boga i należy leczyć ją modlitwą. Jeszcze trochę i doczekamy się > państwa wyznaniowego. Później zlikwiduje się resort zdrowia, szpitale > przychodnie i po krzyku. slusznie i bedzie mozna pieniadze resortu zdrowia i zbednych szpitali przekazac w calosci na swiatynie opatrznosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anestezjolog2 Re: Lekarze wyjechali i już IP: *.chello.pl 28.03.07, 09:10 Po ponad dwudziestu latach pracy , z dwójką z anestezjologii, doktoratem zarabiałam - 1600 PLN netto. Mąż- chirurg - po ćwierćwieczu pracy - niecałe 2000. Do tego dyżury - światek, piątek, wigilia, urodziny. Praca w warunkach szkodliwych dla zdrowia ( możliwość złapania HCV, HIV, wyziewy sali operacyjnej). Co roku buliliśmy na ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej ok.1500 PLN ( na dwie osoby, czyli mieliśmy nie 24 a 23 pensje), co miesiąc 60 PLN na Izby Lekarskie, które nic nam nie dawały ( czyli jeszcze 1?3 pensji mniej). Syn skończył medycynę i o pracy z możliwościa robienia specjalizacji zabiegowej nie było mowy. Ktoś cos bredził o wolontariacie, o specjalizacji z medycyny rodzinnej. Wyjechalismy. Żyjemy jak ludzie. Ja jestem w pOLSCE CO 2-3 TYGODNIE! Likwiduję mieszkanie, resztę spraw, namawiam do wyjazdu rodziców. Swoje studia odpracowalismy. Synowi zafundowaliśmy płacąc za nie więcej niz gdyby studiował gdziekolwiek na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wt82 Re: Lekarze wyjechali i już IP: *.tykocin.sdi.tpnet.pl 28.03.07, 09:16 Niestety anestezjolodzy czy radiolodzy albo np pielegniarki mają dużo gorzej niz reszta personelu medycznego(nie moga w zasadzie otworzyć prywatnych gabinetów itp),przykre ale tak jest i rzeczywiście wam się nie dziwię.Może za pare lat coś się zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Nic się nie zmieni, bo z jednej strony ciemny... 28.03.07, 09:23 ...narodek nie daje przyzwolenia na przyjete w Europie relacje honorariów lekarskich do sredniej krajowej (przecietnie 3 : 1, oczywiście mówimy o pracy max 48 godzin tygodniowo!). Z drugiej zaś przeprowadzających się W OBRĘBIE UE lekarzy (mają do tego niezbywalne prawo) wyzywa sie od złodziei. Popatrz na Czechy, Litwę, Łotwę, Estonię.... Tam rozwiązano ten problem bardzo prosto. Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszdd Re: Nic się nie zmieni, bo z jednej strony ciemny 28.03.07, 09:38 travel_wawa napisał: > ...narodek nie daje przyzwolenia na przyjete w Europie relacje honorariów > lekarskich do sredniej krajowej (przecietnie 3 : 1, oczywiście mówimy o pracy > max 48 godzin tygodniowo!). > > Nastąpiłaby szybka prywatyzacja szpitali itp. palcówek . W Polsce najemnicy mało zarabiają ,a uzyskanie pracy najemnej jest w ogóle kłopotliwe . Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa oraz prywatyzacja... 28.03.07, 09:47 ...rynku ubezpieczeń zdrowotnych. Mniej urzędników, więcej mechanizmów samoregulujących się. Pacjent zadowolony, lekarz zadowlowolony, ubezpieczyciel zadowolony...tylko wtedy pseudopolitycy nie mogliby wciskać ciemnemu ludowi, że to Oni łaskawie zapewniąja darmową służbę zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
slmako Sam wyjechalem i kazali zaplacic 10 tys dolarow 28.03.07, 09:42 za zwrot kosztow studiow, pomimo ze w PRL pracowalem 6 lat. Pieniadze placilem konsulowi Kiszce gdy dawal mi na pismie zgode na zmiane obywatelstwa, A wiec panie wloszcz -Gosiecki stare metody z oplatami modo PRL. Kto mi zwroci te pieniadze teraz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lekarz emigrant Re: Lekarze wyjechali i już IP: *.bredband.comhem.se 28.03.07, 09:44 Wrocic do Kaczystanu? Dziekuje, to juz nie dla mnie i nie mojej rodziny. Decyzja o wyjezdzie z Polski i sprobowaniu swoich sil gdzie indziej byla najlepsza w moim zyciu. Do dzis boli mnie brzuch na wspomnienie feudalnej pracy w Polsce. Wyjechalem jeszcze przed 2004 rokiem, podejrzewam, ze dane Ministerstwa sa zanizone, nie wszyscy brali zaswadczenia, nie wszyscy zawesili swoje prawa wykonywania zawodu, niektorzy np mieszkaja w Polsce a pracuja w Niemczech (np Szczecin, Gorzow). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E.D. Lekarze wyjechali i już IP: 86.42.70.* 28.03.07, 09:51 I calkiem mi tu dobrze kupiłam dom w Irlandii i nie musze liczyć pieniedzy do pirwszego. W Polsce nie miałam pracy no bo co położna po studiach moze zrobic w Toruniu. Iść na zasiłek dla bezrobotnych. Taka panna co przyjechała z Poznania z dyplomem nie dostanie pracy bo niema znajomiści to usłyszałam miedzy słowami.Tak było w 2001 roku.Wrócę jak bedę w wieku emerytalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.B. Re: Lekarze wyjechali i już IP: *.0-24.40.84.195.host.songnetworks.se 28.03.07, 10:08 Nie wracaj, emeryture tez spedzaj w swoim wymarzonym kraju. Nie potrzebujemy wiecej emerytow Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Lekarze wyjechali i już 29.03.07, 01:33 > Nie wracaj, emeryture tez spedzaj w swoim wymarzonym kraju. Nie potrzebujemy > wiecej emerytow i kto to pisze?? gosc/gosciowa z adresem: >P: *.0-24.40.84.195.host.songnetworks.se .se - Szwecja; moze w Szwecji emerytow z Irlandii nie potrzebujecie... Ale w Polsce by sie przydali, bo pare zl zawsze skapnie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dinozaur Re: Lekarze wyjechali i już IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.03.07, 12:01 Mnie się coś zdaje , że na emerytorę to Pani pojedzie albo na Florydę , albo do Colorado ( pogoda !). Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Lekarze wyjechali i już 29.03.07, 01:35 noo dokladnie. Albo na Bahamy; a jak troche odlozy to i na Hawaje - co za problem?? A cale stada prymitywnych zawistnikow beda patrzec z baranimi minami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibi Re: Lekarze wyjechali i już IP: *.mpls.qwest.net 29.03.07, 06:33 Konski leb z panem rydzykiem, nie muszam sie martwic. Lekarze,wyjechali i NIEMA KTO SKROBAC!!!!! Niema aborcji??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja lekarz Lekarze wyjechali i już IP: *.magma-net.pl 28.03.07, 10:07 I dobrze im tak, tym wszystkim ministrom i profesorkom. Sama jestem lekarzem i od dawna mam dosc. A ucierpią na tym tylko zwykli chorzy ludzie. Kto raz wyjechal i został doceniony na zachodzie, dobrze zarabia, ten nigdy juz tu nie wróci harowac za marne grosze i w okropnej ordyntorsko-profesorskiej i "prezesowskiej "atmosferze. Zycze wszystkim zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lekarz emigrant Re: Lekarze wyjechali i już IP: *.bredband.comhem.se 28.03.07, 10:17 Przyznaje racje. Nieznosny system profesorsko-docentowsko-ordynatorski jest czyms juz dla mnie nie do zaakceptowania. Wrzeszczacy i ponizajacy swoich podwladnych szef dostalby wymowienie z pracy tego samego dnia tu gdzie pracuje. I to bez wzgledu na kwalifikacje. W Polsce tacy trzesa systemem-im nigdy nie zalezalo na jakichkolwiek zmianach. Odpowiedz Link Zgłoś
tw52 Re: Lekarze wyjechali i już 29.03.07, 04:01 nie sadze, ze wiele osob wroci do pracy w Polsce, najwyzej przyjada lekarze z biedniejszych krajow. ja wyjechalem na stale 20 lat temu, jestem anestezjologiem, mialem niezwykle interesujaca prace w Polsce, ale byly 2 powody: brak nadziei na upadek PRLu i pieniadze. nigdy nie myslalem o powrocie. kilka lat temu ozenilem sie ponownie z Polka i to zmienilo moje plany - myslimy o osiedleniu sie w Polsce, gdy przejde na emeryture w wieku 60 lat. i tak sobie myslalem: poniewaz lubie moj zawod moglbym jeszcze przez kilka lat popracowac w Polsce czesc etatu (nawet za darmo, bo z emerytury brytyjskiej sie jakos wyzywie). ale jest inny aspekt: gdybym poszedl do szpitala w rodzinnej miejscowosci mojej zony - zapewne spotkalbym tam ordynatora chirurgii, ktory kilka lat temu zrobil mojej zonie otwarta cholecystektomie zamiast laparoskopowej tylko dlatego, ze nie stac jej bylo by mu zaplacic, gdy jej to zaproponowal. byl to wylaczny powod - nie medyczny. zona tego palanta jest w tym samym szpitalu anestezjologiem. jak moglbym pracowac z takimi ludzmi? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa646 Re:Ministrze Religa! Rozczarował Pan lekarzy! 28.03.07, 10:12 To dopiero początek upadku służby zdrowia w Polsce. Młodzi lekarze będą wyjeżdżać, a starzy odchodzą na emerytury. Nikt nie jest w stanie zatrzymać tu ludzi, bo ten kraj na głowie stoi. To jawna dyskryminacja zawodu - w takim razie muszą też płacić za wykształcenie architekci, kierowcy, hydraulicy i wszyscy inni legalne pracujący w UE. Pan Religa wczorajszą wypowiedzią totalnie i ostatecznie rozczarował medyczne środowisko. Moja siostra pracując jako piediatra w małym miasteczku kupuje czasem leki dla małych pacjentów za swoje pieniądze, bo jest z pokolenia lekarzy pracujących z powołania, a pieniędzy z Funduszu nie wystarcza w szpitalu na podstawowe leki. Ci lekarze odchodzą na emerytury, a młodsi patrzą na swój zawód tak jak inni - przez pryzmat pieniędzy. Nie ma w tym nic złego - takie czasy, bo nawet ksiądz ma materialne potrzeby. Nikt nie zmusi do pracy za niegodne wynagrodzenie. Smutne jest to, że najbardziej ucierpi społeczeństwo najuboższe, bo dla prominentów zawsze zostanie garstka dobrze opłacanych lekarzy. Bogaci pojadą się leczyć do naszych specjalistów praktykujących poza granicami. Jak się nic nie zmieni, to czekają nas czasy powrotu do gruźlicy (już jest coraz więcej przypadków!), kiły, wszawicy i ogólnie skracania średniej życia. Medycyna idzie do przodu, a my ze wstydem będziemy leczyć się ziółkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wt Re:Ministrze Religa! Rozczarował Pan lekarzy! IP: *.tykocin.sdi.tpnet.pl 28.03.07, 10:21 Oczywiście,że powinni zapłacic- i z czasem do tego pewnie dojdziemy.Tyle,że panstwo sponsoruje kształcenie obywateli więc może wybierać i stawiac warunki tym,których wykształcenie kosztuje najwiecej i których najbardziej brakuje.Chyba widzisz róznice w kosztach wykształcenia np lekarza i stolarza? Albo nawet lekarza i studenta polonistyki? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa646 Re:Ministrze Religa! Rozczarował Pan lekarzy! 28.03.07, 10:49 Nie mówię że stawki takie same, ale nich proporcjonalnie płacą wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lekarz z Banacha Re:Ministrze Religa! Rozczarował Pan lekarzy! IP: *.amwaw.edu.pl 28.03.07, 11:38 > Pan Religa wczorajszą wypowiedzią totalnie > i ostatecznie... SIĘ SKOMPROMITOWAŁ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek a co powiedzial wczoraj Religa? IP: *.carl-b-1.access.uk.tiscali.com 28.03.07, 12:55 bo nie slyszalem niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucasssoo niech dalej kaczory mają wladze ehhh IP: 212.160.172.* 28.03.07, 10:31 glosujcie na kaczorów to zostanie tutaj pare osob...ja tez wyjade niedlugo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość W Polsce zawsze brakowało specjalistów. IP: 193.109.212.* 28.03.07, 10:44 I wejście do Unii tego nie zmieniło. Ciekawe, że inne wykształcone grupy zawodowe w ciszy zarabiają mniej niż ich koledzy chocby w Niemczech a tylko lekarzom ciągle źle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: W Polsce zawsze brakowało specjalistów. IP: 194.75.37.* 28.03.07, 14:25 inne wyksztalcone grupy zarabiaja proporcjonalnie do sredniej krajowej tyle co ich koledzy w Niemczech a przynajmniej podobnie. lekarze zarabiaja kilka razy mniej (caly czas mowie o proporcjach). W Polsce nie brakuje specjalistow - dopiero bedzie brakowac za 5 lat, jak starzy odejda na emeryture a nowych nie bedzi bo rzad skasowal miejsca specjalizacyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mędrzec Re: W Polsce zawsze brakowało specjalistów. IP: *.telprojekt.pl 28.03.07, 19:46 inni specjalisci pracuja w prywatnych firmach niech lekarze robia prywatnie, ustala sobie odpowiednio wysokie ceny i beda zarabiac jak inni specjalisci Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo Re: W Polsce zawsze brakowało specjalistów. 29.03.07, 09:52 a jak maja sie stac specjalistami skoro specjalizowac sie mozna tylko w panstwowym szpitalu a rzad obcial te specjalizacje o 70% ? Odpowiedz Link Zgłoś
wraczek Ciągle pensje lekarzy i pensje lekarzy. 28.03.07, 10:45 Poza lekarzami jeszcze w tym społeczeństwie ktoś jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keczup Re: Ciągle pensje lekarzy i pensje lekarzy. IP: *.artnet.pl 28.03.07, 10:48 Jest jeszcze aborcja, pornografia i lustracja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: Ciągle pensje lekarzy i pensje lekarzy. IP: *.carl-b-1.access.uk.tiscali.com 28.03.07, 13:01 i zazwyczaj ten ktos wywalczyl sobie podwyzki kamieniami pod sejmem 10 lat temu. Lekarze i pielegniarki zarabiaja nieproporcjonalnie do pozostalych grup zawodowych i to sie nie zmienilo od upadku komuny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poginski Więcej dyskusji o lustracji i pornografii... IP: 212.69.77.* 28.03.07, 10:48 Proponuję, aby nasze władze jeszcze bardziej skupiły się na dyskusji o lustracji, aborcji, pornografii a nie na tym jak zatrzymać w kraju specjalistów, zwiększać inwestycje czy pomóc ludziom zakładac rodziny. Wtedy realne problemy społeczeństwa na pewno rozwiążą się same. Co za kraj, co za ludzie... Odpowiedz Link Zgłoś
kiminohikari Re: Więcej dyskusji o lustracji i pornografii... 28.03.07, 11:01 jak nie teczki, to gole baby. jak nie gole baby, to nienarodzone-prawnie niechronione. jak ni nienarodzone-prawnie niechronione, to znowu jakis gudzowaty i pewnie nowa komisja, ktora przez rok sejm bedzie zyl. i tak w kolko... ...w tym tkwi odpowiedz na wszystkie problemy. najzabawniejsze przynajmniej w obecnej wladzy jest to, ze pier**li ona non stop "polska to, polska tamto", odmienia patriotyzm na wszelkie mozliwe sposoby, a od prawie dwoch lat nie przygotowala sensownie zadnej ustawy, ktora szlaby w kierunku reformy panstwa (uwaga : pomijam tzw. reforme sluzb specjalnych etc)... ...jak rzadzace buce zamiast bawic sie teczkami zaproponuja spoleczenstwu kilka ustaw (gospodarka, sluzba zdrowia etc), ktore w pewnym momencie przyniosa pozytywne dla wszystkich efekty, to wtedy niech sobie wymagaja od obywateli splat pieniedzy za studia... a na dzien dzisiejszy... niech religa i jemu podobni traktuja to jako forme obywatelskiego nieposluszenstwa. i przyjma to z pokora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: romka Nie mam żadnego szacunku czy podziwu dla tej IP: *.chello.pl 28.03.07, 23:18 profesji,która stawia siebie ponad innymi, równie wartościowymi... Z własnego doświadczenia wiem, że ratują życie wtedy kiedy nie powinni, a jak człowiek jest naprawdę chory(bez zagrożenia życia, jeno z bardzo wysoką gorączką, w całkowitej niemocy, to pacjenta olewają). Mówię to z pełną odpowiedzialnością: nie są do niczego potrzebni z taką moralnością i podejściem do wykonywanego-prawdopodobnie z nienawiścią-zawodu. I kasa nie ma tu nic do rzeczy ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Lekarze wyjechali i już. Za to górnicy i rolnicy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.07, 10:50 zostali. Ostatnio nawet kolejarze dostali ekstra nowy przywilej emerytalny. Tak 3mać. Polska krajem robotniczo-chłopskim! Ja też wybywam z tego raju. Nie będe pracowac na młodych emerytów!!! Bawcie się dobrze! :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeee Re: Lekarze wyjechali i już IP: *.wolfson.cam.ac.uk 28.03.07, 10:54 niech wyjeżdżają; Polacy mieszkający w Anglii potrzebują dobrych specjalistów mowiacych po polsku; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala Re: Lekarze wyjechali i już IP: *.7szmw.mil.pl 28.03.07, 11:33 I ja też wyjeżdżam....za dużo pracy i wysiłku kosztowały mnie studia żeby teraz tyrać za grosze...nie miałabym szacunku do samej siebie jeżeli zgodziłabym sie na te warunki które tu panują. Po to wykreśliłam te 6 lat z mojego życiorysu żeby teraz widzieć profity.Wyjeżdżam gdzieś gdzie docenią moją cięzką prace... i to zarówno moje szefostwo jak i pacjenci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fgt Re: Lekarze wyjechali i już IP: *.jzo.com.pl 28.03.07, 12:11 > I ja też wyjeżdżam....za dużo pracy i wysiłku kosztowały mnie studia żeby teraz > > tyrać za grosze...nie miałabym szacunku do samej siebie jeżeli zgodziłabym sie > na te warunki które tu panują. Po to wykreśliłam te 6 lat z mojego życiorysu > żeby teraz widzieć profity.Wyjeżdżam gdzieś gdzie docenią moją cięzką prace... > i to zarówno moje szefostwo jak i pacjenci. Dlaczego nie studiowałaś na Zachodzie ? Skoro studiowałas z myślą ucieczki jak najbardziej powinnaś zapłacić za naukę. Będzie cię stać - na zachodzie przecież jest godziwa pensja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kerfur Szkoda gadac... IP: *.artnet.pl 28.03.07, 12:28 > Dlaczego nie studiowałaś na Zachodzie ? Skoro studiowałas z myślą ucieczki jak > najbardziej powinnaś zapłacić za naukę. Będzie cię stać - na zachodzie przecież > jest godziwa pensja Bo nie było jej stać? Żyjemy w biednym kraju. Każdy chce poprawić swój byt. A studia dla nie swoich w innych krajach są troche płatne. Każdy kraj ma obowiązek kształcić obywateli. Co oni zrobią z wykształceniem to już ich prywatna sprawa. Niektórym się chyba już pomieszało w głowach od rządzenia PiSu... Dobrze, że uciekam z tego kraju. Zostanie kraj emerytów i przygłupów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala Re: Lekarze wyjechali i już IP: *.7szmw.mil.pl 28.03.07, 12:33 Nie stać mnie było na studia na zachodzie, a co do zapłaty za naukę...powtórze te argumnety, ktore już tutaj padły: podatki płaci również moja rodzina,a państwo już dawno za pośrednictwem ZUS odebrało swoją należność. A właściwie..Ty płacisz za swoje studia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rojek Re: Lekarze wyjechali i już IP: *.cust.tele2.se 28.03.07, 15:17 Sa panstwa gdzie studia sa bezplatne, np. Szwecja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emigrant Re: Lekarze wyjechali i już IP: *.segfl.ifl.net 28.03.07, 11:40 Ja wyjehcalem zaraz po studiach, i dla informacji WT , za kazdy semestr zaplacilem z wlasnje kieszeni (wieczorowe +zaoczne) i zwrócilo sie z nawiazka - nie jestem zwiazany z medycyna. A to ze lekarze wyjezdzaja to mnie nie dziwi, a pielegniarki tym bardziej. A takie piep.... farmazonow niech placa za studnia jelsi wyjechali to mi sie rzygac chce. Zazdrosc Cie zrzera bo sam wyjechac nie mozesz WT. A za studia zaplacili rodzice podatkami, dziadkowie, ciotki itp. Znajoma nauczycielka, która cale zycie uczyla w LO ma teraz grosze na emeryture. Jak policzyla ile jej zabral ZUS to jakby sama odkladala to by miala 3x wiecej kasy niz teraz. Wiec niech mi tu nie gada o zwracaniu pieniedzy, bo ta kasa zostala dawno ukradziona przez nasze kochane panstwo, za posrednictwem ZUS. Studia tu(GB)mozna miec za darmo, postarac sie o stypedium z UE, kolezanka tak tu studiuje i nie palci ani grosza za studia - nie wiem czy mozna tak z medycyna. Wszystki lekarzom i nie lekarzom wyjezdzajacym za granice zycze szczescia i powodzenia, moze kiedys ktos z rzadzacych otworzy oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WT Re: Lekarze wyjechali i już IP: *.tykocin.sdi.tpnet.pl 28.03.07, 12:19 Studia wieczorowe i zaoczne sa odpłatne-co prawda nie po cenach stricte komercyjnych ale są,ja o takich osobach jak ty nie pisałem.Tylko o tych którzy studiuja na studiach dziennych za friko,a potem wyjezdzają choc za ich kształcenie płacimy wszyscy,a nie tylko ich babki i ciotki jak sugerujesz.ile razy mam powtarzać ,ze studia w Polsce opieraja sie na zasadzie -studiujesz darmo bo masz pracowac w Polsce?Po 2004r cały system wziął w łeb bo ludzie olewaja swoich ziomków których mieli leczyc i uciekaja.Ja im uciekac nie bronię,jeśli uważaja że tak im tu źle a we Francji czy GB to taki niby raj na ziemi :)droga wolna,ale najpierw rozlicz się z państwem które cie wykształciło.Inaczej to cwaniactwo,a ja cwaniaczków nie lubię.I jeszcze jedno- lekarze moga brac nadgodziny , w większości zakładac własne gabinety-wiekszośc lekarzy których znam potrafi tu w Polsce ułożyc sobie życie na przyzwoitym poziomie.Niektórym jednak nigdy się nie dogodzi z ich postawa roszczeniowa takim jakich wielu mnie tu atakuje na forum-chcieli by sie kształcic za darmo i miec zero obowiazków wobec reszty Polaków i panstwa, przypominam że obywatel ma nie tylko prawa ale i obowiązki, cóz chyba do wielu to nie dociera.Na szczeście nie wielu jest frajerów którzy chca łożyć ze swoich podatków na lekarzy karierowiczów,którzy nie racza nawet kilku lat odpracowac w polsce by zwrócic chociaz koszty kształcenia.Na szczęście prawdopodobnie ta chora polityka wkrótce sie skonczy, juz nawet nasi madrzy inaczej posłowie to zauważyli. Kto broni przyszłym lekarzom studiowac wieczorowo albo za granicą?po co ten wrzask?A SAM NIE WYJEZDZAM,mam zamiar układac sobie przyszłość w polsce i jestem z tego dumny, do tego brzydze się postawa roszczeniową TAKA JAKA PREZENTUJE WIĘKSZOŚC-LEDWO STUDIA SKONCZYLI A CHCIELI BY JUZ KOKOSY ZARABIAC choc w zyciu jeszcze NIC nie osiagneli i jeszcze wrzask,cwanianctwo-ochyda. Rozumiem tych anastezjologów po 20 latach parcy,ale niektóre wpisy są zenujące po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
kiminohikari Re: Lekarze wyjechali i już 28.03.07, 12:41 a dlaczego wymagasz od ludzi obowiazku wobec panstwa? wedlug mnie sytuacja "fair" bylaby wtedy, gdyby rzadzacy zamiast pitolic non stop o aborcji, pornografii i innych lustracjach, chocby 20% tego czasu poswiecili na sprawy naprawde istotne. za rzadow pis (odnosze sie tylko i wylacznie do nich, chocby ze wzgledu na propozycje religi... ale oczywiscie tyczy to wszystkich rzadow) nie przedstawiono ani jednej sensownej ustawy majacej na celu wprowadzenie jakichkolwiek zmian (gospodarka, sluzba zdrowia, edukacja [sensownych!!! a nie to co giertych wyprawia). niech rzadzacy chocby w minimalny sposob pokaza, ze warto pozostac pare lat i przeczekac, a nie strasza zakazami i splatami. to taka uwaga ogolna. a co do meritum... bez zmian, nawet jesli trzeba bedzie splacic studia (w rozsadny, a nie zamordystyczny sposob), wielu ludzi i tak sie zdecyduje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek pytanie IP: 194.75.37.* 28.03.07, 14:22 a co ma zrobic lekarz po studiach, ktoremu nasz rzad nie pozwala robic specjalizacje w Polsce ? Rzad skasowal 70% miejsc specjalizacyjnych i zaoszczedzil 40 czy 50 mln zl. czyli jakies 20 razy wiecej niz przeznaczy na emerytury gornicze i tyle samo co na swiatynie opatrznosci. A to ze wiekszosc lekarzy zarabia po godzinach to nie twoj interes bo mowimy o placach w panstwowej sluzbie zdrowia. Jesli dostaja kase od rodzicow, handluja marchewka albo robia inne chaltury to tylko ich sprawa. Jesli chodzi o obowiazki to nie wiem dlaczego maja dotyczyc tylko lekarzy. Nie slyszalem zebys ktos kazal zwracac kase za szkole hydraulikom jak wyjezdzali do UK. Odpowiedz Link Zgłoś
lolyta Re: Lekarze wyjechali i już 28.03.07, 15:52 >ile > razy mam powtarzać ,ze studia w Polsce opieraja sie na zasadzie -studiujesz > darmo bo masz pracowac w Polsce? eee.... tyle razy, az sam zrozumiesz ze bredzisz? faktycznie jest tak, ze wywala sie mase pieniedzy podatnikow na ksztalcenie lekarzy ktorzy potem jada zarabiac gdzie indziej. Moze wiec inaczej rozparcelowac ta wyrzucona na edukacje kase i przeznaczyc na podwyzki dla lekarzy? albo zrobic tak, jak robi wiele placowek w USA - oni placa za twoje wyksztalcenie, ale ty sie zobowiazujesz pracowac dla nich przez dwa lata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: medstud Re: Lekarze wyjechali i już IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.07, 17:44 chopie... a kto powiedzial, ze studiuje zeby pracowac w tym chorym kraju? mozesz mi to pokazac gdzies napisane? czy to wymysl twojej chorej wyobrazni? a moze jestes radiowym patriota, ktoremu sie kladzie do glowy, ze w tym blogoslawionym przez przenajswietsza panienke kraju wszystko co najlepsze musi zostac? trzeba bylo zdawac na medycyne, a nie rzucas sie teraz, ze wyksztalceni lekarze szukaja godnego zycia... Odpowiedz Link Zgłoś
antoni20 Re: Lekarze wyjechali i już 28.03.07, 18:24 Zgadzm się z moim przedmówcą ,sam jestem studentem i już teraz wiem że jestem coś winien Polsce że daja mi możliwośc studiowania za "darmo". Też nie lubie słucjać jak koledzu z uczlnie mówia że jak skończą studia to tylko za granicą chcą pracować bo tu dla nich nie ma pracy. Według mnie takie chore przeświadczenie się zrodziło w Polsce że jak chcesz szybko się dorobić to jedz za granice. Co według mnie jest kompletną bzdurą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wow Re: Lekarze wyjechali i już IP: *.chello.pl 29.03.07, 00:16 Sądząc po sprawności językowej to chyba łopatologię stosowaną studiujesz :( Na kształcenie takich "magistrów" to dopiero się wyrzuca kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacjent Lekarze wyjechali i już IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 28.03.07, 11:16 Czyżby Balcerowicz również im dołożył ? Na placach budów mają pojawić się chińczycy to może do szpitali sprowadzimy afrykańskich szamanów ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zen My tu w Polsce mamy wazniejsze sprawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 11:33 na głowie. Np. siusiaki, cipki, i różańce. A nie jakas tam gospodarka, podatki, rynek pracy i takie tam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Lekarze wyjechali i już IP: 212.127.66.* 28.03.07, 11:59 nie potrafia postawic trafnej diagnozy a zarabiac chcieliby 100 tys miesiecznie. Zadnemu z lekarzy, ktorego znam nie wiedzie sie zle - nowy dom, po 2 samochody, wakacje w egzotycznych krajach - a biadola nadal. Odpowiedz Link Zgłoś
absoolvent Re: Lekarze wyjechali i już 28.03.07, 12:07 Zgodze się, też nie znam biednego lekarza, ale wszyscy pracują tyle że głowa mała i dlatego mogą sobie pozwolić na taki styl życia. Niejeden inżynier czy zwykły handlowiec żyje też w takich warunkach jak lekarze - fajny dom, dobry samochód, wakacje, tyle że on pracuje po 8h bez dyżurów i nie ponosi bezpośredniej odpowiedzialności za czyjeś życie. Wiec proszę nie biadolcie że lekarze nie mają co narzekać, bo mogą i mają do tego jak największe prawo!!! Bo im też się należy normalny tryb i system pracy - a to że ponoszą o wiele większą odpowiedzialność za swą pracę powinno być sowicie wynagradzane. A co do diagnozowania, to jeśli się trafi na kiepskiego lekarza to tak jest, że nie potrafi zdjagnozować poprawnie i potem człowiek cierpi. Ale tacy ludzie są w każdej dziedzinie życia, w każdej branży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tia Re: Lekarze wyjechali i już IP: 205.223.239.* 28.03.07, 13:11 No popatrz, a ja znam cale mnostwo. Np moi rodzicie, ktorzy nie mieli prywatnych gabinetow i nie brali lapowek. Matka pracowala na kilka etatow, zeby jakos zyc. Cale zycie w mieszkaniu komunalnym. Ojciec nie mial nawet okazji skorzystac z emerytury, wiec nie odebral nigdy tego co wplacil do wspolnej kasy. Chrzestny, owszem maja dom, ale glownie z pieniedzy, ktore byly w rodzinie od dawna, po babkach i matkach, nie ma to nic wspolnego z ich dochodami. Chrzestna - mieszka w bloku, dorabia sobie na emeryturze, zeby jakos przezyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr Lekarze wyjechali i już IP: 194.176.105.* 28.03.07, 12:16 ja na pewno nie wroce,bo niby do czego?lepiej wyksztalceni-oczywiscie ale zeby moc tak leczyc jak w UK to trzeba caly sysytem sluzby zdrowia tak zreformowac zeby to wyksztalcenie moc w codziennej praktyce stosowac panie ministrze!trzeba tez tak zarabiac my moc sie dalej ksztalcic a nie zebrac z polskiej pensji. Odpowiedz Link Zgłoś