Gość: Anders76 Lekarze wyjechali i już IP: *.167.216.81.static.h.siw.siwnet.net 28.03.07, 12:17 O swieta naiwnosci ! Juz 7 lat temu wreczajac dyplomy lekarskie, jeden z Rektorow AM zapewnial absolwentow, ze ich kariera zawodowa jest mozliwa tylko poza Polska. Radze decydentom przemnozyc swoje statystyki razy co najmniej 2 to sie zbliza do wlasciwych liczb. Dyrektywa 48godz/tydzien jest swietna okazja uporzadkowania bajzlu nazywanego "sluzba zdrowia", wprowadzenia rozsadnych (kilkakrotnie wyzszych) pensji za te godziny i zapewnienia warunkow do pracy wylacznie jako lekarz, bez masy czynnosci dodatkowych. Pracujac w Skandynawi spotykam pacjenta przygotowanego do mojej pracy, po wykonaniu mojej dzialki personel sredni przejmuje znowu opieke. Wydajnosc mam co najmniej 10 razy wieksza niz kiedykolwiek w Polsce i nie jestem nawet w czesci tak zmeczony jak to w kraju bywalo. Potem mam warunki do wypoczynku, bez biegania po okolicy za dodatkowym groszem, poza tym nie potrzebuje dodatkow, pensja starcza. Jezeli w najblizszym czasie Polska nie zrezygnuje z polityki kija bez marchewki w stosunku do personelu medycznego to kleska w opiece zdrowotnej bedzie nie do odrobienia. Zrozumcie ludziska, ze sie oplaci miec system, ktory skutecznie i szybko zwalcza zapotrzebowanie na niekonczace sie na dalsze i kosztowne leczenie. Jednorazowy, nawet pokazny, wydatek jest tanszy niz suma nieskutecznych interwencji spowodowanych niedoleczeniem i komplikacjami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luk Powrot IP: *.dip.t-dialin.net 28.03.07, 12:36 Koncze wlasnie germanistyke i rusycystyke w Niemczech. Zastanawialem sie nad powrotem do PL (moze mam to "szczescie" ze pochodze z WAW).jednak to chyba nie jest dobry pomysl bo nie ma do czego wracac... pozdrawiam forumowiczow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michałłłł Re: Powrot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 13:04 Stary, nie wracaj tu. Co będziesz robił? Jak myślisz o tłumaczeniach to za polskie stawki nie warto się męczyć. Już teraz połowa tłumaczy pracuje dla niepolskich agencji, bo tylko takie płacą godziwe stawki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lala Re: Powrot IP: *.7szmw.mil.pl 28.03.07, 13:23 Slyszałam taką rozmowe dziś w autobusie: - mój syn wyjechał do Anglii żeby zarobić godziwe pieniądze za swoją pracę...bo wie pani on jest fachowcem stolarzem.Jak sie starał o prace w stoczni to powiedzieli mu, że dostanie 1700 zl na rękę...ale wie pani, on chciałby zarabiać conajmniej 3000 tys...to powiedzieli mu, że może sobie do tych 3000 tys dorobić na nockach,albo po godzinach. To powiedział im ,ze chyba żartują....rozumie pani co za paranoja...żeby fachowiec stolarz zarabiał tylko 1700 zl i miał jeszcze pracować po godzinach...przecież to jest nie do pomyślenia.... A mój komentarz: jestem lekarzem, studia rzeczywiście dużo mnie kosztowały...a zarabiam 1500 zl...razem z dyżurami. pracuje po godzinach i nocami...a praca chyba jest dość odpowiedzialna... I nie znam aktualnie żadnych argumentów które przekonały by mnie do zostania w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek dyrektywa 48 godzin IP: 194.75.37.* 28.03.07, 14:59 dyrektywa 48 godzin nic nie zmieni bo szpitale dadza lekarzom wybor: albo zrzekasz sie praw albo wypad. A nie ma dokad bo kolejny socjalistyczny rzad nie pozwala na istnienie prywatnych ubezpieczen i prywatnych szpitali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 49-ciolatek Lekarze wyjechali i już IP: *.meidling.xdsl-line.inode.at 28.03.07, 12:53 Nie wiedza, ulu wyjechalo (okolo 5621 - juz samo sformulowanie jest nielogiczne), ale wiedza, za 321 brakuje. Ten raport to kolejne wyrzucone pieniadze nas wszystkich, ktore moglyby byc sensownie spozytkowane na poprawe sluzby zdrowia w Polsce. O jakich 321 chodzi? O tych, do ktorych mozesz dostac sie nastepnego dnia za pieniadze, czy o tych, na wizyte do ktorych musisz czekac miesiacami (a czeka sie praktycznie do wszystkich specjalistow i na wiekszosc badan)? Czyli jak to przed laty Smolen pytal Laskowika: A dla kogo ten wywiad? Mamy wiec komedii ciag dalszy z ta roznica, ze dzisiaj komedianci lepiej zarabiaja (ministerstwo dobrze placi)choc publice wcale nie do smiechu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyjechany lekarz gdybym zglupial i wrocil... IP: *.nc.res.rr.com 28.03.07, 13:43 a jestem akademickim chirurgiem, to jak wam sie wydaje, czy dano by mi pozycje akademicka, taka na jaka zasluguje po latech ksztalcenia, prwiadlwego na wysokim poziomie ksztalcenia! czy polski medyczny establishement dopusci mnie do akademickiego zloba: profesura, katedra, wladze uczelni, ksztalcenie podyplomowe. Odpowiedzcie sobie sami, placcie na swiatynie opatrznosci bozej bo modlitwa jest lepsza od chirurga, mniej boli, a poza tym urzdzajcie wiecej przedstawien dla tego durnia ziobry z lekarzami w roli glownej. Pa! wlasnie lece na Jamajke - pieprzcie sie z kaczkami dalej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fatso Re: gdybym zglupial i wrocil... IP: *.asfd.broadband.ntl.com 28.03.07, 13:52 panie Kolego, ja spotkalem w Wlk Brytanii takiego wlasnie akademickiego chirurga. Adjunkt w Polsce, dorabial jako Registrar tutaj. Wrocil po czym dzwoni ten czlowiek do mnie z zaskakujaca propozycja: zebym mu ja naganial klientow a on juz ich w tej Polszcze zerznie wraz z kolegami. Naiwny czy frajerow szuka? Odpowiedzialem grzecznie, ze ja nie mam glowy do byznesu, na kontaktach handlowych z Rodakami wychodze zawsze jak Zablocki na mydle. Vide moja strata kiedys przed laty 1 tys funtow gdy chcialem odkupic od Agencji Rolnej pewien majatek ziemski na Pojezierzu Krajenskim. Najlepiej stracone pieniadze w moim zyciu, do dzis blogoslawie ten dzien gdy sie dalem podoic kolezkom Leppera. Bo u mnie to nie jak w Ojczyznie ukochanej- nauki nigdy nie ida w las. Zostan pan na zachodzie a wracaj co najwyzej na starosc z polisa ubezpieczeniowa tutaj. Odpowiedz Link Zgłoś
palestina1 A po co wrócić? 28.03.07, 14:01 żeby byli ścigani przez policje polityczną jak ci w Białymstoku,pomówieni przez jakiegoś debila któremu wierzą bezgrnicznie kretyni z prokuratury? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zz Lekarze wyjechali i już IP: 64.28.22.* 28.03.07, 14:38 Opinia, ze lekarze ktorzy wyjeghali wroca i to do tego lepiej wyksztalceni jest absurdem. Ci co zainwestowali w wyjazd, kupia mieskanie zagranica, znajda nowych przyjaciol nie wroca pracowac do Polski. Jestem lekarzem i zagranica pracuje juz 15 lat znam tez innych polskich lekarzy co pracuja tutaj jescze dluzej. Nikt z nas nie mysli wracac pracowac do Polski. Gdy przypomne sobie prace na wielu etatach po 6 letnich ciezkich studiow, odpowiedzialnosc, stress i role lekarzy jako" dziecka do bicia" dla polskich mediow i politykow, przy pensji zblizonej do pensji salowej to robi mi sie niedobrze. Wg. mnie reforme w syuzbie zdrowia nalezy zaczac od selekcji nie tylko wiadomosci ale i etyki i moralnosci osob przyjmowanych na studia. Nie stawiac na ilosc ale jakosc. Natomiast ci co skoncza studia powinni dostac przyzwoita place aby zyc przyzwoicie pracujac na jednym stanowisku z mozliwoscia do zawodowego rozwoju. Ale to sa mzonki. Politycy mysla tylko o sobie i swojwe glebokiej kieszeni, moze kiedys zabraknie lekarskiej pomocy dla nich albo ich bliskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lynx Z życia wzięte IP: *.chello.pl 28.03.07, 14:44 Moja żona 6 lat studiowała, potem rok była na stażu gdzie dostawała 1000zł na rękę. Teraz od 6 miesiecy od zdania Lekarskiego Egzaminu Państwowego czeka na wyniki egzaminu na specjalizację!!!! Jest w tym momencie bezrobotna bo nie wie czy sie dostanie, czy ma rozpocznać jakąś inną pracę. Nawet jeśli sie dostanie to przez 5 lat będzie pracować za darmo bo dla tej specjalizacji (która notabene jest na liście brakujących specjalistów) nie przewidziano miejsc rezydenckich. Wiec cóż, przez 5 lat będę ją utrzymywał a potem spadamy z tego pięknego kraju i zaczniemy życ jak ludzie. Bo inaczej sie nie da. Głupota to najgorasza choroba bo nieuleczalna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: Z życia wzięte IP: 194.75.37.* 28.03.07, 15:02 lepiej niech zacznie szukac pracy za granica troche wczesniej niz za 5 lat. Za to potem to ona cie bedzie utrzymywac i to niezle. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lynx Re: Z życia wzięte IP: *.chello.pl 28.03.07, 15:13 Za 5 lat skończy specjalizację. Myślimy też, żeby wyjechać i kontynuować specjalizację za granicą. Mamy do kogo jechać, trochę starsi znajomi już tam są. Ale wracać nie będziemy, bo jak ktoś raz wyjdzie z chlewu to już do niego nie wróci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inż. Re: Lekarze wyjechali i już, a inż. wkrótce. IP: *.as.kn.pl 28.03.07, 15:03 A inż. wyjadą wkrótce. Pozdrowienia dla tych co już są tam:)), mam zamiar dokoptować do Was, chociaż inna dziedzina (inż mech.). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inzynier z USA a inż.tez juz wyjechali. IP: *.isp.broadviewnet.net 28.03.07, 15:38 Pracuje w USA juz od parunastu lat. O powrocie raczej nie mysle, bo kto mi w PL zaplaci $150/godzine? A tyle mi oferuje belgijska firma za prace zlecona w ECU. Tak ze wwarto sie uczyc jezykow - niemiecki, angielski, francuski - co kto moze. Praca jest wszedzie, dla ludzi wyksztalconych, nawet na Grenlandi. Tylko w Pl pokutuje mit "przewodniej sily ludzkosci" czyli bandy nieukow przy wladzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inż. Re: a inż.tez juz wyjechali. IP: *.as.kn.pl 28.03.07, 19:50 > Tak ze wwarto sie uczyc jezykow - niemiecki, angielski, francuski Właśnie uczę się angielskiego i za kilka m-cy już tu mnie nie ma. Myślę, że jako inż. mechanik lub inż. zarządzania produkcją (w obu kierunkach mam duże doświadczenie zawodowe)mając pracę, w normalnych warunkach będę spał spokojnie nie bojąc się o pracę lub, czy wystarczy mi do pierwszego. A emigracja teraz przy takiej rzeszy Polaków, którzy wyjechali z kraju to nie to co kiedyś - nostalgia, praca na czarno, upokorzenia itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alto Re: Lekarze wyjechali i już IP: 199.85.250.* 28.03.07, 15:16 To ja bym sie pospieszyl z tym naprawianiem, zeby jeszcze chcieli wrocic. Im dluzej za granica ochota do powrotu przemija bardzo szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AA Przyjadą lepsi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 15:47 tyle, ze obcokrajowcy. Bardziej kompetenti, mniej sfrustrowani. Wystarczy zmienić przepisy dot. zatrudnienia; No problem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lynx Re: Przyjadą lepsi IP: *.chello.pl 28.03.07, 16:00 Chyba z marsa. Człowieku weź ty sie rozglądnij w około! Kto jest w stanie utrzymać sie za 1500zł w obcym kraju. Każdy szunujący sie lekarz (czy to arab, czy murzyn, czy ukrainiec) ma trochę oleju w głowie i wyjedzie tam gdzie polscy lekarze juz są - na zachód. A polaków będą leczyć znachorzy i bioenergoterapełci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek a z jakiego kraju? IP: *.carl-a-1.access.uk.tiscali.com 28.03.07, 17:35 a z jakiego kraju jesli mozna wiedziec? Czy beda musieli zdac polski Lekarski Egzamin Praktyczny zeby dostac prawo wykonywania zawodu czy raczej przyjmiemy wszystkich chetnych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr Judym Re: Przyjadą lepsi IP: *.as.kn.pl 29.03.07, 17:02 Re: Przyjadą lepsi > tyle, ze obcokrajowcy. Bardziej kompetenti, mniej > sfrustrowani. Wystarczy zmienić przepisy dot. zatrudnienia; > No problem Tak, tak z powieści St.Żeromskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
mcozio polska to bogaty kraj 28.03.07, 15:50 stac ja na płacenie za studia medyków a ci potem leca zagranice,,,debilne ale to Polska, 5 tys dla lekatrza i 7,5 dla ze specjalizacja to dopiero poczatek tego co lekarze by chcieli i zamiast użera sie po prostu pojada,,bo zarobia, ich dzieci beda miały lepiej a polska utonie i tyle.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lek med Lekarze wyjechali i już IP: *.chello.pl 28.03.07, 16:27 A po co mieliby wracać? Po 1600 zł brutto? Ja sama nie weim co tu jeszcze robię... Ale obawiam się, że jak tak dalej będzie, to Polacy będą się leczyć u bioenergoterapeutów i innych szaleńców!!! Tego samego życzę Panu Ministrowi Zdrowia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: Lekarze wyjechali i już IP: *.carl-a-1.access.uk.tiscali.com 28.03.07, 17:37 Pan minister zdrowia robi to co mu powiedza politycy z PiS, bo dla niego stolek jest juz wazniejszy niz reputacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mek ostatni gasi swiatlo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.07, 16:29 ciemnogrod kaczynskich , giertycha i leppera nie potrzebuje ludzi tylko ciemne masy aby na nich glosowaly Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg ja tez wyjechalam, mieszkam w colorado... IP: *.UCHSC.EDU 28.03.07, 16:34 ... nie zarabiam milionow, mam przecietna pensje ale nie musze harowac 20h dziennie zeby przezyc, stac mnie na wakacje, stac mnie na mieszkanie i normalny samochod, tu jest na prawde pieknie, zyje sie wolniej bez tego zagonienia... i tak jak jedna osoba stwierdzila jak jade do polski to widze kraj biednych, smutnych ludzi, nie wspominajac o tym cyrku politycznym i calym panstwie obecnie juz wyznaniowym... to nawet ten moj sliczny ogrod pod poznaniem mnie nie przekonuje do powrotu, bo i po co? zeby mnie panstwo uwiazywalo, babcie i inne dokola krzywo patrzyly jak do kosciola nie pojde, praca zalezala od znajomosci a nie tego co potrafie i w dodatku harowac za grosze??? nie dziekuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lekarz specjalista Lekarze wyjechali i już IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.07, 16:38 Do wymienionych przyczyn emigracji białego personelu należy dodać jeszcze trwającą od wielu lat nagonkę na środowisko medyczne, bez względu na "kolor" sprawujących władzę i coraz bardziej agresywną. Podważany jest autorytet lekarza i pielęgniarki (lekarz-łapówkarz)a to osłabia zaufanie jakie powinien mieć pacjent do prowadzącego go lekarza. Od lat nie ma spójnych rozwiązań systemowych w Ochronie Zdrowia, nie tylko płacowych ale także organizacyjnych. Tutaj trzeba odważnych decyzji a do takich potrzebni są politycy dużego formatu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytacz Re: Lekarze wyjechali i już IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 17:11 Lekarze, a po co maja wracac? Przyjada inni szanujacy Polakow- chlebodawcow!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lekarz unijny A kto im da prawo wykonywania zawodu? IP: *.acn.waw.pl 28.03.07, 18:08 Prawo wykonywania zawodu ważne w Unii Europejskiej, bo aby w Polsce się zatrudnić, takowe posiadać należy od 1 maja 2004 roku:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
robertkowal1 Lekarze wyjechali i już 28.03.07, 17:25 problem wyjazdu personelu medycznego z Polski najbardziej zwiazany jest z systemem podzialu podatkow i uposledzonym sposobem myslenia tz."elit politycznych". Pieniadze zbierane w podatkach powinny byc wydawane w wiekszosci (bez dodatkowych grubo oplacanych posrednikow )na sfere budzetowa czyli sluzbe zdrowia , edukacje ,policje ,wojsko,straz pozarna a nie przekazywane rolnikom , gornikom i innym grupa zawodowym nie majacym praw do pieniedzy podatnikow.Przy takim podziale dochodow panstwa nie tylko sluzba zdrowia i nauczyciele zarabialiby lepiej ale skozystaloby na tym cale spoleczenstwo . A nasi politycy za prace ktora wykonuja w sejmie i rzadzie nie powinni pobierac zadnego wynagrodzenia poniewaz to co wykonuja to nie ma nic wspolnego z poprawa sytuacji ludzi mieszkajacych w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hillary Lekarze wyjechali i już IP: 213.186.88.* 28.03.07, 17:40 oczywiście każdy powinien płacić, tak jest zdrowo: lekarze i wszyscy inni płacą za studia, a pacjenci płacą za leczenie. Wykształcę moje dzieci i jeszcze mi sporo zostanie; ale układ płacę za studia i specjalizację, a leczę za darmo to czysta komuna! służba zdrowia to ostatni bastion komuny, ale PISiorom ani w głowie ją dekomunizować bo oni są mentalnymi KOMUNISTAMI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazbez Re: Lekarze wyjechali i już IP: 213.83.80.* 28.03.07, 18:05 ..i juz najprawdopodobniej nie wroca. Nikt przy zdrowych zmyslach nie zrezygnuje z kontynuowania kariery i nie oszukujmy sie godziwego wynagrodzenia za granica. Poza tym problem nie dotyczy tylko lekarzy ale wszelkiego rodzaju specjalistow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inż. Re: Lekarze wyjechali i już - wielka szkoda IP: *.as.kn.pl 28.03.07, 19:57 > ..i juz najprawdopodobniej nie wroca. Smutne, duża rzesza rodaków dojedzie do nich czyli lekarzy i może stworzymy sobie Polskę taką przyjazną dla Polaków, normalną, tam na Obczyźnie? bo Polska to Obywatele, a nie jakiś tam Obszar. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mchtr PW Re: Lekarze wyjechali i już - wielka szkoda IP: *.nat.student.pw.edu.pl 29.03.07, 00:28 Bzdura totalna. Jak się studiuje na dobrej politechnice, to ofert pracy jest w Polsce w brud i możliwości szybkiego awansu, a na zachodzie dadzą mi resztki, których nie wzięli tamci inżynierowie. Nie mówiąc już o pracy naukowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inż. Re: Lekarze wyjechali i już - wielka szkoda IP: *.as.kn.pl 29.03.07, 16:48 > Bzdura totalna. Jak się studiuje na dobrej politechnice, to ofert pracy jest w > Polsce w brud i możliwości szybkiego awansu, a na zachodzie dadzą mi resztki Tak, tak, i to ty jesteś tym wybitnym inżynierem:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anatol Lekarze wyjechali i już IP: 193.120.148.* 28.03.07, 23:36 Nie jestem lekarzem, ale w pelni popieram tych co wyjechali i tych co planuja to zrobic. W naszej, juz niedlugo ultrakatolickiej Polsce zostana tylko wierni sluchacze, jedynego slusznego Radyja, a im wystarczy tylko modlitwa. Sam wyjechalem i niedlugo reszta mojej rodziny do mnie dolacza i mimo ze mam juz dorosle dzieci rozpoczynam nowe zycie i jestem calkiem o nie spokojny, w przeciwienstwie jakbym zostal w kraju mimo stabilnej i dosc dobrze platnej pracy. Dla mnie nie tylko kasa sie liczy, ale spokoj w zyciu codziennym i nie wtracanie sie do mojego ani innych zycia przez Panstwo, a tak teraz jest w Polsce kaczynskich chca decydowac za nas o wszystkim i uzurpuja do tego sobie calkowite prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: medmac Lekarze wyjechali i już IP: 194.176.105.* 29.03.07, 00:21 "- Lekarze dostali 30-procentowe pożyczki - mówi Paweł Trzciński, rzecznik prasowy ministra zdrowia ." Piekne. I do tego najprawdopodobniej nie przejezyczenie!!! P(L)iS! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yah_42 Re: Lekarze wyjechali i pacjenci tez wyjezdzaja . IP: *.agoff.umn.edu 29.03.07, 00:23 .. hej hej - bedzie nowy zawod - wyjazdowy poborca podatkowy - bo jakas sprawiedliwosc i prawo byc musza w kraju Prawa i Sprawiedliwosci milego dna i pozdorwienia z UeSA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tvrg jak to sa wolne etaty a IP: *.agoff.umn.edu 29.03.07, 00:26 lekarze robia spejalizacje jako wolontariusze - wcale nie wyjatkowe przypadki !!!! - kontrola dostepu do rynku pracy ???? Odpowiedz Link Zgłoś
mw1969 Ale wynagrodzeń im żaden rząd nie podniesie, co? 29.03.07, 00:53 Posypią się kolejne obelgi na niewdzięcznych konowałów, co się "darmow Polsce kształcili", a tera wyjeżdżają za większą kasą. Ziobro znowu "wykryje afery" w środowiskach lekraskich, cyrk bedzie trwał nadal.. Ale NIKT z debioli-polityków nie pomysli o zapewnieniu godnych wynagrodzeń lekarzom i innym pracownikom służby zdrowia! Bo pieniądze z naszych podatków muszą iść na świątynię "Opaczności" i szpitalne kaplice - taaaa, to są właśnie strategciczne inwestycje w naszym kartoflisku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kokuś Lekarze wyjechali i już IP: 89.101.31.* 29.03.07, 01:08 NIGDY JUZ NIE WROCA DO POLSKI. I DOBRZE ZROBIA. TO CO SIE DZIEJE W POLSCE TO PARANOJA. Odpowiedz Link Zgłoś
alterpars placcie godziwie to moze wrocimy 29.03.07, 01:23 chociaz to co sie dzieje w Waszym kraju pewnie i tak niewielu zacheci do powrotu. Odpowiedz Link Zgłoś
wujek_extrema Re: kadry UBekistanu 29.03.07, 01:34 Jak moga wrocic lekarze skoro w niektorych krajach moga zarabiac nawet 100krotnie wiecej. Nie zartuje ale takie sa realia. Odpowiedz Link Zgłoś
inzynier2 Może wrócą na emeryturę, a może nie 29.03.07, 03:51 Wyjechałem z Polski 21 lat temu. Niedługo przejdę na emeryturę i zastanawiam się czy wtedy nie wrócić do Polski albo nie być w Polsce przez pół roku i pół roku w Stanach. Ale czytając o lustracji i polowaniu na czarownice zorganizowanym przez obecne władze myślę, że przykro byłoby mi żyć w kraju gdzie jest coraz większe bezprawie wprowadzanie przez partię o demagogicznej nazwie Prawo i Sprawiedliwość. Znajomy lekarz, który przjechał w tym samym czasie co ja do Stanów nie zamierza wracać na stałe do Polski. Odwiedza tylko tam regularnie swoich rodziców. Wydaje mi się, że zarówno dla lekarza jak i dla inżyniera za dużo czasu i wysiłku zajmuje adaptacja do pracy i życia poza Polską aby potem wracać do Polski. Poza tym nie oszukujmy się - zarówno w Stanach jak i w Europie Zachodniej życie jest lepiej zorganizowane i łatwiejsze niż w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś