Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Lekarze wyjechali i już

• Gość: Anders76 Lekarze wyjechali i już IP: *.167.216.81.static.h.siw.siwnet.net 28.03.07, 12:17
        O swieta naiwnosci ! Juz 7 lat temu wreczajac dyplomy lekarskie, jeden z
        Rektorow AM zapewnial absolwentow, ze ich kariera zawodowa jest mozliwa tylko
        poza Polska. Radze decydentom przemnozyc swoje statystyki razy co najmniej 2 to
        sie zbliza do wlasciwych liczb.
        Dyrektywa 48godz/tydzien jest swietna okazja uporzadkowania bajzlu nazywanego
        "sluzba zdrowia", wprowadzenia rozsadnych (kilkakrotnie wyzszych) pensji za te
        godziny i zapewnienia warunkow do pracy wylacznie jako lekarz, bez masy
        czynnosci dodatkowych. Pracujac w Skandynawi spotykam pacjenta przygotowanego do
        mojej pracy, po wykonaniu mojej dzialki personel sredni przejmuje znowu opieke.
        Wydajnosc mam co najmniej 10 razy wieksza niz kiedykolwiek w Polsce i nie jestem
        nawet w czesci tak zmeczony jak to w kraju bywalo. Potem mam warunki do
        wypoczynku, bez biegania po okolicy za dodatkowym groszem, poza tym nie
        potrzebuje dodatkow, pensja starcza.
        Jezeli w najblizszym czasie Polska nie zrezygnuje z polityki kija bez marchewki
        w stosunku do personelu medycznego to kleska w opiece zdrowotnej bedzie nie do
        odrobienia.
        Zrozumcie ludziska, ze sie oplaci miec system, ktory skutecznie i szybko zwalcza
        zapotrzebowanie na niekonczace sie na dalsze i kosztowne leczenie. Jednorazowy,
        nawet pokazny, wydatek jest tanszy niz suma nieskutecznych interwencji
        spowodowanych niedoleczeniem i komplikacjami.
        • Gość: Luk Powrot IP: *.dip.t-dialin.net 28.03.07, 12:36
          Koncze wlasnie germanistyke i rusycystyke w Niemczech. Zastanawialem sie nad
          powrotem do PL (moze mam to "szczescie" ze pochodze z WAW).jednak to chyba nie
          jest dobry pomysl bo nie ma do czego wracac... pozdrawiam forumowiczow
          • Gość: michałłłł Re: Powrot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 13:04
            Stary, nie wracaj tu. Co będziesz robił? Jak myślisz o tłumaczeniach to za
            polskie stawki nie warto się męczyć. Już teraz połowa tłumaczy pracuje dla
            niepolskich agencji, bo tylko takie płacą godziwe stawki.
          • Gość: lala Re: Powrot IP: *.7szmw.mil.pl 28.03.07, 13:23
            Slyszałam taką rozmowe dziś w autobusie: - mój syn wyjechał do Anglii żeby
            zarobić godziwe pieniądze za swoją pracę...bo wie pani on jest fachowcem
            stolarzem.Jak sie starał o prace w stoczni to powiedzieli mu, że dostanie 1700
            zl na rękę...ale wie pani, on chciałby zarabiać conajmniej 3000 tys...to
            powiedzieli mu, że może sobie do tych 3000 tys dorobić na nockach,albo po
            godzinach. To powiedział im ,ze chyba żartują....rozumie pani co za
            paranoja...żeby fachowiec stolarz zarabiał tylko 1700 zl i miał jeszcze
            pracować po godzinach...przecież to jest nie do pomyślenia....

A mój komentarz: jestem lekarzem, studia rzeczywiście dużo mnie kosztowały...a
            zarabiam 1500 zl...razem z dyżurami. pracuje po godzinach i nocami...a praca
            chyba jest dość odpowiedzialna... I nie znam aktualnie żadnych argumentów które
            przekonały by mnie do zostania w Polsce.
        • Gość: Grzesiek dyrektywa 48 godzin IP: 194.75.37.* 28.03.07, 14:59
          dyrektywa 48 godzin nic nie zmieni bo szpitale dadza lekarzom wybor: albo
          zrzekasz sie praw albo wypad. A nie ma dokad bo kolejny socjalistyczny rzad nie
          pozwala na istnienie prywatnych ubezpieczen i prywatnych szpitali.
      • Gość: 49-ciolatek Lekarze wyjechali i już IP: *.meidling.xdsl-line.inode.at 28.03.07, 12:53
        Nie wiedza, ulu wyjechalo (okolo 5621 - juz samo sformulowanie jest
        nielogiczne), ale wiedza, za 321 brakuje. Ten raport to kolejne wyrzucone
        pieniadze nas wszystkich, ktore moglyby byc sensownie spozytkowane na poprawe
        sluzby zdrowia w Polsce. O jakich 321 chodzi? O tych, do ktorych mozesz dostac
        sie nastepnego dnia za pieniadze, czy o tych, na wizyte do ktorych musisz
        czekac miesiacami (a czeka sie praktycznie do wszystkich specjalistow i na
        wiekszosc badan)? Czyli jak to przed laty Smolen pytal Laskowika: A dla kogo
        ten wywiad? Mamy wiec komedii ciag dalszy z ta roznica, ze dzisiaj komedianci
        lepiej zarabiaja (ministerstwo dobrze placi)choc publice wcale nie do smiechu.
      • Gość: wyjechany lekarz gdybym zglupial i wrocil... IP: *.nc.res.rr.com 28.03.07, 13:43
        a jestem akademickim chirurgiem, to jak wam sie wydaje, czy dano by mi pozycje
        akademicka, taka na jaka zasluguje po latech ksztalcenia, prwiadlwego na
        wysokim poziomie ksztalcenia! czy polski medyczny establishement dopusci mnie
        do akademickiego zloba: profesura, katedra, wladze uczelni, ksztalcenie
        podyplomowe. Odpowiedzcie sobie sami, placcie na swiatynie opatrznosci bozej
        bo modlitwa jest lepsza od chirurga, mniej boli, a poza tym urzdzajcie wiecej
        przedstawien dla tego durnia ziobry z lekarzami w roli glownej. Pa! wlasnie
        lece na Jamajke - pieprzcie sie z kaczkami dalej
        • Gość: fatso Re: gdybym zglupial i wrocil... IP: *.asfd.broadband.ntl.com 28.03.07, 13:52
          panie Kolego, ja spotkalem w Wlk Brytanii takiego
          wlasnie akademickiego chirurga. Adjunkt w Polsce, dorabial
          jako Registrar tutaj. Wrocil po czym dzwoni ten czlowiek
          do mnie z zaskakujaca propozycja: zebym mu ja naganial klientow
          a on juz ich w tej Polszcze zerznie wraz z kolegami. Naiwny czy
          frajerow szuka? Odpowiedzialem grzecznie, ze ja nie mam glowy
          do byznesu, na kontaktach handlowych z Rodakami wychodze zawsze
          jak Zablocki na mydle. Vide moja strata kiedys przed laty 1 tys funtow
          gdy chcialem odkupic od Agencji Rolnej pewien majatek ziemski
          na Pojezierzu Krajenskim. Najlepiej stracone pieniadze w moim zyciu,
          do dzis blogoslawie ten dzien gdy sie dalem podoic kolezkom Leppera.
          Bo u mnie to nie jak w Ojczyznie ukochanej- nauki nigdy nie ida w las.
          Zostan pan na zachodzie a wracaj co najwyzej na starosc z polisa
          ubezpieczeniowa tutaj.
      • palestina1 A po co wrócić? 28.03.07, 14:01
        żeby byli ścigani przez policje polityczną jak ci w Białymstoku,pomówieni przez
        jakiegoś debila któremu wierzą bezgrnicznie kretyni z prokuratury?
      • Gość: zz Lekarze wyjechali i już IP: 64.28.22.* 28.03.07, 14:38
        Opinia, ze lekarze ktorzy wyjeghali wroca i to do tego lepiej wyksztalceni jest
        absurdem. Ci co zainwestowali w wyjazd, kupia mieskanie zagranica, znajda
        nowych przyjaciol nie wroca pracowac do Polski.
        Jestem lekarzem i zagranica pracuje juz 15 lat znam tez innych polskich lekarzy
        co pracuja tutaj jescze dluzej. Nikt z nas nie mysli wracac pracowac do Polski.
        Gdy przypomne sobie prace na wielu etatach po 6 letnich ciezkich studiow,
        odpowiedzialnosc, stress i role lekarzy jako" dziecka do bicia" dla polskich
        mediow i politykow, przy pensji zblizonej do pensji salowej to robi mi sie
        niedobrze.
        Wg. mnie reforme w syuzbie zdrowia nalezy zaczac od selekcji nie tylko
        wiadomosci ale i etyki i moralnosci osob przyjmowanych na studia. Nie stawiac
        na ilosc ale jakosc. Natomiast ci co skoncza studia powinni dostac przyzwoita
        place aby zyc przyzwoicie pracujac na jednym stanowisku z mozliwoscia do
        zawodowego rozwoju. Ale to sa mzonki. Politycy mysla tylko o sobie i swojwe
        glebokiej kieszeni, moze kiedys zabraknie lekarskiej pomocy dla nich albo ich
        bliskich.
      • Gość: Lynx Z życia wzięte IP: *.chello.pl 28.03.07, 14:44
        Moja żona 6 lat studiowała, potem rok była na stażu gdzie dostawała 1000zł na
        rękę. Teraz od 6 miesiecy od zdania Lekarskiego Egzaminu Państwowego czeka na
        wyniki egzaminu na specjalizację!!!! Jest w tym momencie bezrobotna bo nie wie
        czy sie dostanie, czy ma rozpocznać jakąś inną pracę. Nawet jeśli sie dostanie
        to przez 5 lat będzie pracować za darmo bo dla tej specjalizacji (która
        notabene jest na liście brakujących specjalistów) nie przewidziano miejsc
        rezydenckich. Wiec cóż, przez 5 lat będę ją utrzymywał a potem spadamy z tego
        pięknego kraju i zaczniemy życ jak ludzie. Bo inaczej sie nie da. Głupota to
        najgorasza choroba bo nieuleczalna.
        • Gość: Grzesiek Re: Z życia wzięte IP: 194.75.37.* 28.03.07, 15:02
          lepiej niech zacznie szukac pracy za granica troche wczesniej niz za 5 lat. Za
          to potem to ona cie bedzie utrzymywac i to niezle.
          pzdr.
          • Gość: Lynx Re: Z życia wzięte IP: *.chello.pl 28.03.07, 15:13
            Za 5 lat skończy specjalizację. Myślimy też, żeby wyjechać i kontynuować
            specjalizację za granicą. Mamy do kogo jechać, trochę starsi znajomi już tam
            są. Ale wracać nie będziemy, bo jak ktoś raz wyjdzie z chlewu to już do niego
            nie wróci.
      • Gość: inż. Re: Lekarze wyjechali i już, a inż. wkrótce. IP: *.as.kn.pl 28.03.07, 15:03

A inż. wyjadą wkrótce.

Pozdrowienia dla tych co już są tam:)), mam zamiar dokoptować do Was, chociaż
        inna dziedzina (inż mech.).
        • Gość: inzynier z USA a inż.tez juz wyjechali. IP: *.isp.broadviewnet.net 28.03.07, 15:38
          Pracuje w USA juz od parunastu lat. O powrocie raczej nie mysle, bo kto mi w PL
          zaplaci $150/godzine? A tyle mi oferuje belgijska firma za prace zlecona w ECU.
          Tak ze wwarto sie uczyc jezykow - niemiecki, angielski, francuski - co kto
          moze. Praca jest wszedzie, dla ludzi wyksztalconych, nawet na Grenlandi. Tylko
          w Pl pokutuje mit "przewodniej sily ludzkosci" czyli bandy nieukow przy wladzy.

• Gość: inż. Re: a inż.tez juz wyjechali. IP: *.as.kn.pl 28.03.07, 19:50
            > Tak ze wwarto sie uczyc jezykow - niemiecki, angielski, francuski

Właśnie uczę się angielskiego i za kilka m-cy już tu mnie nie ma.
            Myślę, że jako inż. mechanik lub inż. zarządzania produkcją (w obu kierunkach
            mam duże doświadczenie zawodowe)mając pracę, w normalnych warunkach będę spał
            spokojnie nie bojąc się o pracę lub, czy wystarczy mi do pierwszego.
            A emigracja teraz przy takiej rzeszy Polaków, którzy wyjechali z kraju to nie to
            co kiedyś - nostalgia, praca na czarno, upokorzenia itd.
      • Gość: Alto Re: Lekarze wyjechali i już IP: 199.85.250.* 28.03.07, 15:16
        To ja bym sie pospieszyl z tym naprawianiem, zeby jeszcze chcieli wrocic. Im
        dluzej za granica ochota do powrotu przemija bardzo szybko.
      • Gość: AA Przyjadą lepsi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 15:47
        tyle, ze obcokrajowcy. Bardziej kompetenti, mniej
        sfrustrowani. Wystarczy zmienić przepisy dot. zatrudnienia;
        No problem
        • Gość: Lynx Re: Przyjadą lepsi IP: *.chello.pl 28.03.07, 16:00
          Chyba z marsa. Człowieku weź ty sie rozglądnij w około! Kto jest w stanie
          utrzymać sie za 1500zł w obcym kraju. Każdy szunujący sie lekarz (czy to arab,
          czy murzyn, czy ukrainiec) ma trochę oleju w głowie i wyjedzie tam gdzie polscy
          lekarze juz są - na zachód. A polaków będą leczyć znachorzy i
          bioenergoterapełci.
        • Gość: Grzesiek a z jakiego kraju? IP: *.carl-a-1.access.uk.tiscali.com 28.03.07, 17:35
          a z jakiego kraju jesli mozna wiedziec? Czy beda musieli zdac polski Lekarski
          Egzamin Praktyczny zeby dostac prawo wykonywania zawodu czy raczej przyjmiemy
          wszystkich chetnych?
        • Gość: dr Judym Re: Przyjadą lepsi IP: *.as.kn.pl 29.03.07, 17:02
          Re: Przyjadą lepsi
          > tyle, ze obcokrajowcy. Bardziej kompetenti, mniej
          > sfrustrowani. Wystarczy zmienić przepisy dot. zatrudnienia;
          > No problem

Tak, tak z powieści St.Żeromskiego.
      • mcozio polska to bogaty kraj 28.03.07, 15:50
        stac ja na płacenie za studia medyków a ci potem leca zagranice,,,debilne ale
        to Polska, 5 tys dla lekatrza i 7,5 dla ze specjalizacja to dopiero poczatek
        tego co lekarze by chcieli i zamiast użera sie po prostu pojada,,bo zarobia,
        ich dzieci beda miały lepiej a polska utonie i tyle..
      • Gość: lek med Lekarze wyjechali i już IP: *.chello.pl 28.03.07, 16:27
        A po co mieliby wracać? Po 1600 zł brutto? Ja sama nie weim co tu jeszcze
        robię... Ale obawiam się, że jak tak dalej będzie, to Polacy będą się leczyć u
        bioenergoterapeutów i innych szaleńców!!! Tego samego życzę Panu Ministrowi
        Zdrowia!!!
        • Gość: Grzesiek Re: Lekarze wyjechali i już IP: *.carl-a-1.access.uk.tiscali.com 28.03.07, 17:37
          Pan minister zdrowia robi to co mu powiedza politycy z PiS, bo dla niego stolek
          jest juz wazniejszy niz reputacja.
      • Gość: mek ostatni gasi swiatlo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.07, 16:29
        ciemnogrod kaczynskich , giertycha i leppera nie potrzebuje ludzi tylko ciemne
        masy aby na nich glosowaly
      • Gość: meg ja tez wyjechalam, mieszkam w colorado... IP: *.UCHSC.EDU 28.03.07, 16:34
        ... nie zarabiam milionow, mam przecietna pensje ale nie musze harowac 20h
        dziennie zeby przezyc, stac mnie na wakacje, stac mnie na mieszkanie i normalny
        samochod, tu jest na prawde pieknie, zyje sie wolniej bez tego zagonienia... i
        tak jak jedna osoba stwierdzila jak jade do polski to widze kraj biednych,
        smutnych ludzi, nie wspominajac o tym cyrku politycznym i calym panstwie
        obecnie juz wyznaniowym... to nawet ten moj sliczny ogrod pod poznaniem mnie
        nie przekonuje do powrotu, bo i po co? zeby mnie panstwo uwiazywalo, babcie i
        inne dokola krzywo patrzyly jak do kosciola nie pojde, praca zalezala od
        znajomosci a nie tego co potrafie i w dodatku harowac za grosze??? nie
        dziekuje :)
      • Gość: lekarz specjalista Lekarze wyjechali i już IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.07, 16:38
        Do wymienionych przyczyn emigracji białego personelu należy dodać jeszcze
        trwającą od wielu lat nagonkę na środowisko medyczne, bez względu na "kolor"
        sprawujących władzę i coraz bardziej agresywną. Podważany jest autorytet
        lekarza i pielęgniarki (lekarz-łapówkarz)a to osłabia zaufanie jakie powinien
        mieć pacjent do prowadzącego go lekarza. Od lat nie ma spójnych rozwiązań
        systemowych w Ochronie Zdrowia, nie tylko płacowych ale także organizacyjnych.
        Tutaj trzeba odważnych decyzji a do takich potrzebni są politycy dużego
        formatu.
      • Gość: pytacz Re: Lekarze wyjechali i już IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 17:11
        Lekarze, a po co maja wracac? Przyjada inni szanujacy Polakow-
        chlebodawcow!!!!!!!!!!!!
        • Gość: Lekarz unijny A kto im da prawo wykonywania zawodu? IP: *.acn.waw.pl 28.03.07, 18:08
          Prawo wykonywania zawodu ważne w Unii Europejskiej, bo aby w Polsce się
          zatrudnić, takowe posiadać należy od 1 maja 2004 roku:))))
      • robertkowal1 Lekarze wyjechali i już 28.03.07, 17:25
        problem wyjazdu personelu medycznego z Polski najbardziej zwiazany jest z
        systemem podzialu podatkow i uposledzonym sposobem myslenia tz."elit
        politycznych". Pieniadze zbierane w podatkach powinny byc wydawane w wiekszosci
        (bez dodatkowych grubo oplacanych posrednikow )na sfere budzetowa czyli sluzbe
        zdrowia , edukacje ,policje ,wojsko,straz pozarna a nie przekazywane rolnikom ,
        gornikom i innym grupa zawodowym nie majacym praw do pieniedzy podatnikow.Przy
        takim podziale dochodow panstwa nie tylko sluzba zdrowia i nauczyciele
        zarabialiby lepiej ale skozystaloby na tym cale spoleczenstwo . A nasi politycy
        za prace ktora wykonuja w sejmie i rzadzie nie powinni pobierac zadnego
        wynagrodzenia poniewaz to co wykonuja to nie ma nic wspolnego z poprawa
        sytuacji ludzi mieszkajacych w Polsce.
      • Gość: hillary Lekarze wyjechali i już IP: 213.186.88.* 28.03.07, 17:40
        oczywiście każdy powinien płacić, tak jest zdrowo: lekarze i wszyscy inni płacą za studia, a pacjenci płacą za leczenie. Wykształcę moje dzieci i jeszcze mi sporo zostanie; ale układ płacę za studia i specjalizację, a leczę za darmo to czysta komuna! służba zdrowia to ostatni bastion komuny, ale PISiorom ani w głowie ją dekomunizować bo oni są mentalnymi KOMUNISTAMI
      • Gość: kazbez Re: Lekarze wyjechali i już IP: 213.83.80.* 28.03.07, 18:05
        ..i juz najprawdopodobniej nie wroca. Nikt przy zdrowych zmyslach nie
        zrezygnuje z kontynuowania kariery i nie oszukujmy sie godziwego wynagrodzenia
        za granica. Poza tym problem nie dotyczy tylko lekarzy ale wszelkiego rodzaju
        specjalistow.
        • Gość: inż. Re: Lekarze wyjechali i już - wielka szkoda IP: *.as.kn.pl 28.03.07, 19:57
          > ..i juz najprawdopodobniej nie wroca.

Smutne,
          duża rzesza rodaków dojedzie do nich czyli lekarzy i może stworzymy sobie Polskę
          taką przyjazną dla Polaków, normalną, tam na Obczyźnie? bo Polska to Obywatele,
          a nie jakiś tam Obszar.
          • Gość: mchtr PW Re: Lekarze wyjechali i już - wielka szkoda IP: *.nat.student.pw.edu.pl 29.03.07, 00:28
            Bzdura totalna. Jak się studiuje na dobrej politechnice, to ofert pracy jest w
            Polsce w brud i możliwości szybkiego awansu, a na zachodzie dadzą mi resztki,
            których nie wzięli tamci inżynierowie. Nie mówiąc już o pracy naukowej.
            • Gość: inż. Re: Lekarze wyjechali i już - wielka szkoda IP: *.as.kn.pl 29.03.07, 16:48
              > Bzdura totalna. Jak się studiuje na dobrej politechnice, to ofert pracy jest w
              > Polsce w brud i możliwości szybkiego awansu, a na zachodzie dadzą mi resztki

Tak, tak, i to ty jesteś tym wybitnym inżynierem:)
      • Gość: anatol Lekarze wyjechali i już IP: 193.120.148.* 28.03.07, 23:36
        Nie jestem lekarzem, ale w pelni popieram tych co wyjechali i tych co planuja
        to zrobic. W naszej, juz niedlugo ultrakatolickiej Polsce zostana tylko wierni
        sluchacze, jedynego slusznego Radyja, a im wystarczy tylko modlitwa. Sam
        wyjechalem i niedlugo reszta mojej rodziny do mnie dolacza i mimo ze mam juz
        dorosle dzieci rozpoczynam nowe zycie i jestem calkiem o nie spokojny, w
        przeciwienstwie jakbym zostal w kraju mimo stabilnej i dosc dobrze platnej
        pracy. Dla mnie nie tylko kasa sie liczy, ale spokoj w zyciu codziennym i nie
        wtracanie sie do mojego ani innych zycia przez Panstwo, a tak teraz jest w
        Polsce kaczynskich chca decydowac za nas o wszystkim i uzurpuja do tego sobie
        calkowite prawo.
      • Gość: medmac Lekarze wyjechali i już IP: 194.176.105.* 29.03.07, 00:21
        "- Lekarze dostali 30-procentowe pożyczki - mówi Paweł Trzciński, rzecznik
        prasowy ministra zdrowia ." Piekne. I do tego najprawdopodobniej nie
        przejezyczenie!!! P(L)iS!
      • Gość: yah_42 Re: Lekarze wyjechali i pacjenci tez wyjezdzaja . IP: *.agoff.umn.edu 29.03.07, 00:23
        .. hej hej - bedzie nowy zawod - wyjazdowy poborca podatkowy - bo jakas
        sprawiedliwosc i prawo byc musza w kraju Prawa i Sprawiedliwosci

milego dna i pozdorwienia z UeSA
      • Gość: Tvrg jak to sa wolne etaty a IP: *.agoff.umn.edu 29.03.07, 00:26
        lekarze robia spejalizacje jako wolontariusze - wcale nie wyjatkowe przypadki
        !!!! - kontrola dostepu do rynku pracy ????
      • mw1969 Ale wynagrodzeń im żaden rząd nie podniesie, co? 29.03.07, 00:53
        Posypią się kolejne obelgi na niewdzięcznych konowałów, co się "darmow Polsce
        kształcili", a tera wyjeżdżają za większą kasą. Ziobro znowu "wykryje afery" w
        środowiskach lekraskich, cyrk bedzie trwał nadal..
        Ale NIKT z debioli-polityków nie pomysli o zapewnieniu godnych wynagrodzeń
        lekarzom i innym pracownikom służby zdrowia! Bo pieniądze z naszych podatków
        muszą iść na świątynię "Opaczności" i szpitalne kaplice - taaaa, to są właśnie
        strategciczne inwestycje w naszym kartoflisku...
      • Gość: Kokuś Lekarze wyjechali i już IP: 89.101.31.* 29.03.07, 01:08
        NIGDY JUZ NIE WROCA DO POLSKI. I DOBRZE ZROBIA.
        TO CO SIE DZIEJE W POLSCE TO PARANOJA.
        • alterpars placcie godziwie to moze wrocimy 29.03.07, 01:23
          chociaz to co sie dzieje w Waszym kraju pewnie i tak niewielu zacheci do powrotu.
      • wujek_extrema Re: kadry UBekistanu 29.03.07, 01:34
        Jak moga wrocic lekarze skoro w niektorych krajach moga zarabiac nawet
        100krotnie wiecej. Nie zartuje ale takie sa realia.
        • inzynier2 Może wrócą na emeryturę, a może nie 29.03.07, 03:51
          Wyjechałem z Polski 21 lat temu. Niedługo przejdę na emeryturę i zastanawiam
          się czy wtedy nie wrócić do Polski albo nie być w Polsce przez pół roku i pół
          roku w Stanach. Ale czytając o lustracji i polowaniu na czarownice
          zorganizowanym przez obecne władze myślę, że przykro byłoby mi żyć w kraju
          gdzie jest coraz większe bezprawie wprowadzanie przez partię o demagogicznej
          nazwie Prawo i Sprawiedliwość.

Znajomy lekarz, który przjechał w tym samym czasie co ja do Stanów nie zamierza
          wracać na stałe do Polski. Odwiedza tylko tam regularnie swoich rodziców.
          Wydaje mi się, że zarówno dla lekarza jak i dla inżyniera za dużo czasu i
          wysiłku zajmuje adaptacja do pracy i życia poza Polską aby potem wracać do
          Polski. Poza tym nie oszukujmy się - zarówno w Stanach jak i w Europie
          Zachodniej życie jest lepiej zorganizowane i łatwiejsze niż w Polsce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka