Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Głos w sprawie: Nie wyjeżdzam

IP: *.cable.ubr05.pres.blueyonder.co.uk 30.04.07, 17:50
    No i fajnie, taki niech siedzi w Polsce i buduje dobrobyt narodu, a ja
    popatrze na to w internecie, a i tak zostane w UK bo jako przeciętny szary
    studencik po marnej prywatnej uczelni to w Polsce bym głodem przymarł.
    Pozdrawiam z UK gdzie żyje się jak człowiek.
    Obserwuj wątek
      • the_good_son Głos w sprawie: Nie wyjeżdzam 01.05.07, 00:08
        Bardzo ciekawy, osobisty tekst. Sam pracowałem przez jakiś czas za granicą, ale
        też wróciłem. I mam podobne przemyślenia. Oby więcej takich ludzi z powrotem, a
        Polska będzie wyglądała inaczej
        • Gość: albicelestes Re: Głos w sprawie: Nie wyjeżdzam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.07, 10:15
          w każdym kraju nawet takim jak Polska, Senegal, Rosja czy Rumunia są jednostki
          które odniosły sukces i nie jest to głos w sprawie bo to grupa
          niereprezentatywna, liczą się miliony
          nie czas żałować róż gdy płoną lasy
          • Gość: patriota Re: Głos w sprawie: Nie wyjeżdzam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.07, 00:09
            Zgoda, że to jednostki, ale bez nich byłoby jeszcze gorzej.
            • Gość: zenon Żałosni są Ci którzy wyjeżdżają i plują na miejsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.07, 13:16
              ...skąd pochodzą.poprostu ponieśli porażkę w kraju albo za słabo się starali.
        • Gość: ania Re: Głos w sprawie: Nie wyjeżdzam IP: *.net.autocom.pl 02.05.07, 14:35
          > Bardzo ciekawy, osobisty tekst. Sam pracowałem przez jakiś czas za granicą, ale
          >
          > też wróciłem. I mam podobne przemyślenia. Oby więcej takich ludzi z powrotem, a
          >
          > Polska będzie wyglądała inaczej

ale ci ludzie juz byli w naszym kraju, co mogli zrobic dobrego juz zrobili
      • Gość: Anna Głos w sprawie: Nie wyjeżdzam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.07, 22:31
        Ja też wróciłam. Pozdrawiam Radom!
      • Gość: krunky Chcę wyjechać! IP: *.who.vectranet.pl 24.05.07, 00:22
        Ostatnimi czasy lansowane są metody mające zatrzymać skalę emigracji, ba nawet
        nakłonić do powrotów. Po części, to co widać w mediach się zgadza, tylko jak
        zawsze pozostają niedomówienia. I tak jak w artykule, są młode osoby które
        odnoszą sukces. Tylko jakby się sprawdzić jaki to odsetek w danej populacji, nie
        byłby on za wysoki. Zawsze musi być ogon, głowa i tułów psa. Zazwyczaj tułów -
        środek, stanowi największą część i gdy jemu się powodzi dobrze, można mówić, że
        jest lepiej.
        Czytając takie artykuły, próbuję uzmysłowić sobie jakimi intencjami kierują się
        autorzy. Nie chcąc szukać spisków "bardzo złych przedsiębiorców krwiopijców",
        tłumaczę tak to sobie, że emigracja na zachód to tykająca bomba społeczna.
        Wiadomo, że na przyszłe emerytury będzie pracować jeszcze mniej osób, a samych
        emerytów będzie więcej. Będzie problem z asymilacją ekonomiczną powracających,
        bo będą musieli obniżyć stopę życia. Dużo by tego wymieniać.
        • pewnakobieta Re: Chcę wyjechać! 24.05.07, 14:48
          Zgadzam się z Tobą. Artykuł jak dla mnie sponsorowany przez biznesmenów,
          ostatnie ich podrygi i próbę zatrzymania lawiny podwyżek w każdej branży. Tak
          rozumiem, że właściciele firm obawiają się spadku poziomu ich standardu życia
          jak będą musieli podzielić się zyskami z pracownikami swoich firm. Zaczynam
          wierzyć, że dzięki wzrostowi gospodarczemu i emigracji moich Rodaków zacznie
          być normalnie w tym kraju. Że nikt nie będzie mnie zastraszał, że na moje
          miejsce jest tłumy chętnych, że jestem balastem dla firmy, mało wydajnym
          pracownikiem (ale jakoś nadal nim jestem). Co widzę dookoła? Każde większe
          miasto z braku rąk do najgorszej pracy najmniej płatnej zaczyna się reklamować
          w TV "przyjedź zostań, nie wyjeżdżaj". Są to widoczne oznaki, że na rynku pracy
          sytuacja się poprawia i zaczyna być ciężko o pracownika. Mnie to cieszy.... i
          zapewne nie tylko mnie :)
          • Gość: rebel Re: Chcę wyjechać! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.07, 15:00
            sytuacja na rynku pracy sie poprawia?

zapewne sie poprawi po reaktywacji kilku obozów koncentracyjnych i spopieleniu
            nadliczbowych magistrów różnych dziedzin..;/
            • pewnakobieta Re: Chcę wyjechać! 24.05.07, 15:08
              W swoim mieście widzę to jak na dłoni, a zapewniam Cię, że nie mieszkam w
              wielkiej aglomeracji :)
              • Gość: rebel Re: Chcę wyjechać! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.07, 16:07
                więc zapewne muszę odstawićte leki psychotropowe, które stwarzają taki
                negatywny obraz rzeczywistosci i rynku pracy...;)

ale faktycznie, trzeba sie zabrać do pracy po studiach i iść na kasjera do
                żabki z podniesionym czołem..;)

;/
                • Gość: krunky Re: Chcę wyjechać! IP: *.who.vectranet.pl 24.05.07, 17:11
                  Faktycznie poprawia się, ale w głównie w wymiarze prac o najniższych stawkach.
                  Nawet w takiej małej dziurze, gdzie ja mieszkam. Tylko nadal z punktu widzenia
                  pracownika, jest to mało opłacalne. Po kalkulacjach ci co mogą wyjeżdżają,
                  głównie młodzi. Tu ujawnia się obłuda redaktorów. Przez 15 lat z kawałkiem w
                  mediach pokazywano wsie popegeerowskie, blokowiska i stojących pod klatkami
                  blokersów i mówiono, że ci ludzie są nie przystosowani do życia, i nie biorą
                  "losu w swoje ręce". A ten słabo opłacany pracownik (czy to lekarz, murarz,
                  grafik, wieczny bezrobotny, nie ważne)właśnie bierze los w swoje ręce i jedzie
                  na zachód, bo z punktu widzenia mikroekonomii, jest on jednoosobowym
                  przedsiębiorstwem, które jak każde inne dąży do maksymalizacji zysków (co nagle
                  okazuje się dziwne dla nie których). Od jakiegoś czasu w mediach pojawią się
                  artykuły, które obwieszczają diametralną zmianę rynku pracy. Tu leży "pies
                  pogrzebany" ponieważ nadal jesteśmy ogonem Unii. Nadal jest wysokie bezrobocie
                  wśród młodych do 25 roku życia. Ja uwierzę w zmianę rynku pracy wtedy gdy przy
                  ogłoszeniach zobaczę oferowaną płacę.
                • pewnakobieta Re: Chcę wyjechać! 24.05.07, 17:31
                  Nie pracuję w Żabce, nie jestem kasjerką w Tesco, bo taka praca była jest i
                  będzie na wyciągnięcie ręki, ale według moich obserwacji i ogłoszeń w moim
                  mieście widzę, że do niedawna nikt nie dawał ogłoszenia na stanowiska biurowe,
                  a w chwili obecnej coraz więcej można ich spotkać. Nie wiem jakiej Ty szukasz
                  pracy i jakie masz wymagania i potrzeby. Ja widzę coraz więcej lepiej płatnych
                  ofert, bo pracodawcy są zmuszeni już do walczenia o pracowników. Mam kredyt
                  mieszkaniowy, wyjechać nie zamierzam, a przebierać w ofertach już mogę i to
                  czynię. Dla przykładu w ostatnich 2 dniach 5 telefonów. Potrafisz zrozumieć, że
                  w moim mieście jest lepiej, w Twoim może jeszcze nie? Piszę o swoich
                  obserwacjach, z palca ich nie wyssałam i opisałam swoje doświadczenia, Ty masz
                  inne - trudno. Jeśli nie możesz znaleźć tutaj wyjedź, teraz masz wybór. A ja
                  będę przebierać w tej, której Ty nie chciałeś (i powtarzam pomijam oferty typu
                  tesco, żabka, przedstawiciel handlowy czy doradca klienta w banku - bo nie są
                  one szczytem moich marzeń).
                  • Gość: krunky Re: Chcę wyjechać! IP: *.who.vectranet.pl 24.05.07, 18:29
                    Chcę wyjechać bo chcę więcej zarabiać. Fakt raz dostałem pensję, która cieszyła
                    moje oko, ale nie chcę żyć wg schematu praca>>dom>>praca>>dom. Po drugie pcha
                    mnie tam ciekawość. Tyle.
                  • Gość: starycynik Re: Chcę wyjechać! IP: *.dhcp.uno.edu 24.05.07, 19:21
                    "A ja
                    > będę przebierać w tej, której Ty nie chciałeś"

I w ten prosty sposob polaczymy interesy wszystkich. Wyjada z kraju wszystkie
                    nieudaczniki, niedojdy, postpegeerowskie zule, frustraci i tak dalej. W Polsce
                    zostana sami mlodzi-piekni-zdrowi-ambitni-dynamiczni, z ktorych kazdy bedzie
                    zarabial kilka srednich krajowych bedac menadzerem w wielkiej firmie. Jedni nie
                    beda wchodzic w parade drugim. Niech sobie Anglicy i Amerykanie patrza na tych
                    gorszych Polakow. Natura tak to pieknie sama obmyslila. Amen.
                    • Gość: rebel Re: Chcę wyjechać! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.07, 20:21
                      wyjadą młodzi lekarze, geniusze finansjery i specjalisci od rynków finansowych
                      <potencjalni ministrowie >, inżynierowie ze znajomoscią jezyków, architekci
                      dzierżący dyplomy z wyróżnieniem, mistrzowie kuchni których potrawy nie tylko
                      cie nie zabiją, ale nawet by smakowały....

tak więc za 20 lat, będziesz ciesząc sie ze swego stanowiska menedżerskiego
                      spożywał lunch przy budce obsługiwany przez chińczyka, a malowniczy widok
                      uzupełnią budynki przekrzywione od pionu...lepiej by ten kebab nie był atruty,
                      bo ukrainiec w erce nie zrozumie co mu będziesz chciał tłumaczyć...;)
                  • Gość: rebel Re: Chcę wyjechać! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.07, 20:14
                    ależ ja uważam że masz racje co do tego, że ofert pracy, powiedzmy biurowej
                    jest zdecydowanie więcej niż dajmy na to 4 lata temu...problem jest jednak
                    innej natury, o ile 4 lata temu było 2 razy mniej takich ofert pracy, o tyle
                    również było do 4 razy mniej chętnych aplikujących na te
                    stanowiska...;)...Sytuacja wygląda więc jedynie z pozoru tylko na zdecydowanie
                    lepszą niż w niedalekiej przeszłości, co więcej pojawiają sie i problemy
                    podwójne...zarówno pracodawcy nie potrafią docierać z ofertami do pracowników
                    jak i na odwrót - pracownicy nie potrafią dotrzeć do pracodawcy...w ten sposób
                    nadal o przyjęciu decyduje głównie poczta pantoflowa oraz wyjątkowo dobrze
                    rozmnożona rodzina..;)..tyle że potem pojawia sie problem z pracodawcą, który
                    źle dobierajac kandydata, ma mu za złe za to że odszedł po miesiącu <bo
                    konkurencja dała 100 zł więcej - zero lojalnosci...;/> lub że doprowadził jego
                    firmę do upadku...a to chyba pracodawca sam jest sobie winien dobierajac
                    takiego nie innego człowieka...a potem pojawia sięna tym forum i skarży się że
                    płaci 2000 komuś kogo musi na siłe odciągać od wszelkiej maści komunikatorów...

To że nie dopuszcza możliwosći pracy na takich niskich stanowiskach tylko Ci
                    się to chwali...:)

a co do moich wymagań...to nie są zbyt wysokie, a będąc realistą nie licze na
                    więcej niż 1000 zł...

pzdr.
                    • pewnakobieta Re: Chcę wyjechać! 25.05.07, 11:43
                      Jesteś facetem to masz lepiej, Twoje wymagania są jak najbardziej do
                      spełnienia, może się przeniesiesz w mój rejon a zapewniam Cię, że jako
                      mężczyzna możesz przebierać o wiele bardziej niż ja i to w całkiem niezłej
                      pracy i niezłych branżach. Zapraszam :)
                      • Gość: rebel Re: Chcę wyjechać! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.07, 19:42
                        Sam zauważyłem że sytuacja kobiety i mężczyzny na polskim pracy nigdy nie jest
                        róna....ale z moich obserwacji wynika troszke inny wniosek <nie wiem oczywiście
                        czy zasadny>...a mianowicie, w przypadku starania sie o posady na początku
                        kariery wydaje mi się, że premiowane są kobiety, a mężczyźni są
                        dyskryminowani...jednak z biegiem lat...sytuacja się odwraca....przy awansie i
                        mianowaniu na wyższe stanowiska o wiele trudniej wiedzie się kobietom <wiadomo -
                        pracodawca ciągle myśli że kobieta po 30 miałaby problemy z pogodzeniem
                        zwiększonej gamy obowiazków z wychowaniem dzieci>...

a co do zaproszenia...wiem że będę musiał wyjechać gdzieś...20 miesięcy
                        bezrobocia...pozostaje mi tylko legia cudzoziemska lub wierzyć że susza nie
                        zniszczy plonów i rolnicy będą potrzebować dodatkowych rąk do pracy..;/

pzdr...:)
      • Gość: rebel Re: Głos w sprawie: Nie wyjeżdzam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.07, 14:03
        czy ja wiem, tu jest pięknie...

codzień człowiek ćwiczy bieg na 400 metrów przez płotki, by omijać ludzi którym
        sie nie udało i żebrzą na ulicy...zapewne w przyszłości ten bieg zamieni sie na
        110 metrów przez płotki, a ludzie będą rozstawieni gęściej na linii biegu...

poza tym obawiam sie już nie tylko pogody i dziury ozonowej...z coraz większą
        trwogą zaczynam patrzeć w niebo za każdym razem gdy przechodze w pobliżu
        drapacza chmur, by niepostrzeżenie nie wpadł na mnie jakiś biznesmen....

poza tym jest pięknie..;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka