Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

praca w muzeum

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.07, 19:31
    mam pytanie do pracowników muzeum, tzw. kustoszy, bo chyba tak
    nazywa się ludzi, którzy stoją w salach i bardzo się nudzą
    <przynajmniej ja odnoszę takie wrażenie> :-P
    na czym dokładniej polega taka praca? jakie warunki trzeba spełniać,
    chodzi mi o wykształcenie, znajomość języków itp. i jak wygląda
    sprawa zarobków
    bardzo dziękuję za wszelkie informacje
    Obserwuj wątek
      • Gość: baba.muzealna Re: praca w muzeum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.07, 11:22
        naprawdę nikt nic nie wie? bardzo proszę o pomoc
      • Gość: anka Re: praca w muzeum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.07, 11:48
        Mój tato pracuje w muzeum kultury ludowej (skansen). Kustoszem typowym jest
        tylko raz do roku kiedy chałupy sa otwarte dla zwiedzających, na co dzień można
        wnętrza oglądać tylko przez kraty zamontowane w drzwiach lub oknach, chyba że
        ktoś sobie zażyczy przewodnika i wejścia to wtedy tato robi za przewodnika. Z
        wykształcenia jest etnografem i poza sezonem zajmuje się urządzeniem chałup,
        wyszukiwaniem nowych które można by zakupić. Co do zarobków to nie potrafię
        dokładnie powiedzieć, ale z tego co się orientuję to w muzealnictwie jest z tym
        cienko.
        Nie jest to pewnie dokładnie taki kustosz o jakiego Ci chodziło niemniej jednak
        w papierach ma jak byk napisane KUSTOSZ:)
        • Gość: baba.muzealna Re: praca w muzeum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.07, 16:00
          dzięki za informację :)
          mam nadzieję, ze jeszcze ktoś coś napisze...
          • Gość: panan rozyczka Re: praca w muzeum IP: *.retsat1.com.pl 24.08.07, 09:19
            Tak się skłąda, że ja chwilowo pracuje w muzealnictwie. Kustosz to nie jest ta
            osoba, którą podałaś. Kustosz zajmuje się tylko prcą merytoryczną (badawczą,
            szuka nowych wystayw, organizuje, bada kulturę, itd) Osoba stojąca na wystawie
            to pomoc muzealna (ona się rzeczywiście nudzi - pilnuje , żeby nic nie zgineło i
            utrzymuje czystość na ekspozycji). Jeśli chodzi o wykształcenie- nie musi znać
            języków, średnie spokojnie wystarczy, ale z tego co wiem, raczej ro musi być
            osoba zpolecenia (chodzi o zaufanie)
            Zarobki...hmmm...
            Dobra wiadomość to taka, ze pomoc zarabia tylko o 100 zł mniej niż kustosz (
            każdy kustosz musi mieć tytuł magistra i do tego ,zeby być starszym kustoszem
            musi mieć podyplomowe studia) zarabia 850 na rękę!!! I nie żartuje. Po 30 latach
            pracy stawka ta dochodzi aż do 1000 na rekę.
            Porażka
            • Gość: baba.muzealna Re: praca w muzeum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 09:59
              dzięki za wyjaśnienie :)
              faktycznie zarobki są "porażające"...heh
              • anula36 Re: praca w muzeum 24.08.07, 10:36
                znajoma pracuje na Wawelu, jako "pilnujaca", wysztalcenie ma srednie, zupelnie nie zwiazane z historia. Nie prowadzi zadnej dzialnosci merytorycznej,ale tez wystawy zwiedza sie z przewodnikiem, zarabia ok 1.000zl, chwali sobie atmosfere w pracy ( sympatyczna ekipa).
      • Gość: Agawa zarobki kustoszy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.03.14, 18:22
        Macie stare dane.Zarobki kustoszy to obecnie między 2500-4000zł brutto w większych miastach i muzeach,natomiast opiekun ekspozycji(którego nazwaliście nieprofesjonalnie pomocą muzealną)zarabia 1350zł netto (pracuję jako opiekunka ekspozycji od 5 lat we Wrocławiu).
        Pozdrawiam!
        • agamajorka Re: zarobki kustoszy 21.08.14, 20:56
          pracuję jako opiekun ekspozycji w muzeum miejskim we Wrocławiu,wynagrodzenie miesięczne to ok.1500zł netto ( w tym wakacje pod gruszą oraz dodatek tzw.mundurkowy),adiunkt w muzeum zarabia 1700 netto miesięcznie plus wakacje pod gruszą ,bony na święta :) nie są to kokosy,ale praca spokojna,atmosfera dobra,stabilne zatrudnienie:)
        • agamajorka Re: zarobki kustoszy 03.09.14, 16:50
          opiekun ekspozycji we Wrocławiu dostaje ok.1400zł na rękę plus dodatki:co roku lub co dwa lata-wakacje pod gruszą,dodatek za pranie mundurku,bony na święta,na tym stanowisku zarabia się niewiele,ale jaka praca taka płaca :)
      • agamajorka opiekun ekspozycji 03.09.14, 16:58
        żeby być opiekunem ekspozycji nie trzeba mieć nawet matury,natomiast żeby być asystentem w muzeum,adiunktem ,a dalej kustoszem trzeba mieć wykształcenie co najmniej wyższe,najlepiej do tego jakiś język oraz specjalizacje:) zarobki opiekuna ekspozycji we Wrocławiu to ok.1500zł netto miesięcznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka