Gość: niePOprawny Inżynierowie nie powinni wyjeżdżać IP: 70.238.46.* 12.12.07, 15:24 kiedys z kraju wyjezdzalo sie albo ze wzgledow politycznych, albo dla pieniedzy. inzynier, w duzej wiekszosci przypadkow, wyjezdzal za tym drugim. dzis - w nowej rzeczywistosci polskiej, czyli m.in. przewartosciowania zlotowki i ogolnego balaganu w Polsce - kumaty inzynier nie wyjezdza za tanim dolarem, czy ojro, a za 'normalnoscia codzienna', cywilizowanym stylem zycia i pracy w zawodzie, ktorych to czynnikow w Polsce nie doswiadczy sie jeszcze przez dlugie lata... nie namawiam nikogo do emigracji, ale tez nie pozwole pluc na tych, ktorzy wyjechali, radza sobie w obcym kraju i byc moze kiedys beda mieli do zaoferowania Polsce wiecej, niz Ta miala dla nich, kiedy wkraczali w dorosle zycie, pelni zapalu, marzen i checi zrobienia czegos w tym naszym - badz co badz - zapoznionym kraju... pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rex Re: Inżynierowie powinni wyjeżdżać IP: *.cust.tele2.se 12.12.07, 16:19 Wlasciwie KAZDY nowoupieczony inzynier powinnien wyjachac na rok albo dwa, aby poznac swiat, nauczyc sie czegos nowego, a potem ew. wrocic do Polski. Tyle, ze jak nabierze nawykow zachodnich to bedzie mu ciezko w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trup Inżynierowie nie powinni wyjeżdżać IP: 83.168.106.* 12.12.07, 15:52 za 10% zachodniej stawki? "tylko spokój was może uratować"zostali i zginęli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ./MaTriX'u Dobrze platnej ? IP: 62.29.169.* 12.12.07, 16:11 moze, jak na polskie warunki, jednak "tam" mozna zarobic naprawde dobrze, odlozyc na dobra emeryture, i zamiast skladac na mieszkanie w bloku - qpic sobie dom. byc moze dobra placa w Polsce to 3 kplz brutto :-) ale na co to starczy ? na 20 lat kredytu na mieszkanie ? i co potem ? emerytura z upadajacego ZUS'u ? To jakas qpina.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszek jak dadzą 2,5k zł to zostaje :) IP: *.ds.pg.gda.pl 12.12.07, 16:15 ale firmy które dają na wstępie 2000zł netto nie istnieją. W branży IT to moooże, ale tak sie składa że kończę kierunek bardziej elektroniczny niż informatyczny i ogólnie nędza. Fakt, że za 1800zł da sie przeżyć, ale luksus to nie jest. Wynajęcie mieszkania to 1000zł, samochód 300zł i 500zł na jedzenie. I nie było by to złe gdyby nie to, że okres próbny trwa średnio dwa lata... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: A zarobki inżynierów są niskie!!!!!!!!!!!!!!! IP: 83.14.217.* 31.07.08, 19:26 Ja bym nawet za 3500zł nie został. Nie po to męczę sie w najlepszej uczelni technicznej w kraju, żeby potem męczyć się jeszcze za nędzne pieniądze. obecna sytuacja wygląda następująco: firmy wykorzystują doskonale wykształconych inżynierów za 'parę groszy'. I jaka jest ta kariera dla inżyniera?? Po co w ogóle media rozdmuchują informacje typu 'jak to na inżyniera czekają pracodawcy'??Ale za jakie pieniądze??-pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romeo Zostaje w PL poniewaz moje zarobki spokojnie mi IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.12.07, 16:21 wystarczaja. Jestem programistą od 10 lat. Jeszcze 3-4 lata temu pracowałem na etacie we Wrocławiu, zarabiałem 4500 netto (+VAT - co miesiac wystawiałem faktury VAT mojemu pracodawcy) - czasem w zwiazku z wyjazdami potrafiłem zarobic drugie tyle. Tak więc nie było tak źle... Mimo to postanowiłem się zwolnić i rozpoczać własną działalność. Teraz zarabiam ok. 10-12 tys (zależy od miesiaca) a wygląda, że po podpisaniu nowego kontraktu moje zarobki jeszcze znacznie wzrosną... Tak więc spokojnie można mieszkac w PL i żyć na wysokim poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszek Re: Zostaje w PL poniewaz moje zarobki spokojnie IP: *.ds.pg.gda.pl 12.12.07, 16:29 Można nieźle zarabiać jeśli jest się programistą i nie ma się życia prywatnego. Pomyśl, że ktoś chce mieć 8-godzinny dzień pracy, wolne soboty, urlop raz w roku, życie rodzinne, dobrze zarabiać i być inżynierem. W Polsce tego nie połączysz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Znasz jezyki Re: Zostaje w PL poniewaz moje zarobki spokojnie IP: 194.149.247.* 12.12.07, 16:32 Sadze, ze twoim problemem jest brak znajomosci jezykow, gdybys mial ta znajomosc na poziomie dogadania sie, to sa lepsze miejsca pracy anizeli w Polsce za 12000 zlotych. Zastanow sie i ucz sie jezykow jak jestes mlody. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romeo Re: Zostaje w PL poniewaz moje zarobki spokojnie IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.12.07, 16:38 Tak sie składa, że znam dobrze angielski. Jeszcze rok temu ostro się zastanawiałem nad wyjazdem do UK. Nawet odbyłem 2 razy telefoniczne interview, ale angole maja strasznie długi proces rekrutacji, tak wiec odpusciłem sobie... Poza tym podpisałem w Polsce nowy kontrakt i moje zarobki wzrosły. W UK miałem dostac 30 funtow na godz., nieźle ale wybrałem jednak PL. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Odpowiadam Re: Zostaje w PL poniewaz moje zarobki spokojnie IP: 194.149.247.* 12.12.07, 16:50 Z twoimi zarobkami to oczywiscie nie masz co narzekac, ogolnie ty pracujesz w Polsce na wlasny rachunek - na takiej samej zasadzie mozesz jako freelancer - po zarejestrowaniu sie - pracowac w calej Europie, tacy jak ty sa szukani w calej Europie. Polecam www.jobserve.com, tam mozesz znalezc wiele ofert od headhunter, z ktorymi i ja wspolpracuje, tylko ze w innym kraju. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romeo Re: Zostaje w PL poniewaz moje zarobki spokojnie IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.12.07, 21:14 Tak, ale to o czym ty mowisz wymaga wyjzadu z kraju. Nie widziałem tam kontraktow "zdalnych". Jak już potrzebuja kogos to praca jest na miejscu... > Polsce na wlasny rachunek - na takiej samej zasadzie mozesz jako freelancer - > po zarejestrowaniu sie - pracowac w calej Europie, tacy jak ty sa szukani w > calej Europie. Polecam www.jobserve.com, tam mozesz znalezc wiele ofert od > headhunter, z ktorymi i ja wspolpracuje, tylko ze w innym kraju. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hallo Romeo Re: Zostaje w PL poniewaz moje zarobki spokojnie IP: 194.149.246.* 13.12.07, 07:03 To znowu ja, oczywiscie twoja praca poza granicami jest zwiazana z pobytem za granica. Istnieje mozliwosc wsrod programistow pracy na odleglosc, ale wiele razy mialo to kiepski efekt - Hindusi z Bangalore znali dobrze angielski, tylko nikt ich przez telefon nie rozumial jak trzeba bylo cos zrobic - e-maile nie wszystko sa w stanie zalatwic. Ja do niczego Ciebie nie naklaniam, kazdy jest kowalem swego losu. Stawka 30 Pounds w Anglii, ktora Tobie z 10-letnim doswiadczeniem zaproponowano jest stawka poczatkowa - ale od tego tez mozna rozpoczac, a potem sie za czyms lepszym rozejrzec. Ale pewnym jest - praca tylko na miejscu, w biurze klienta. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc z caribbean Inżynierowie nie powinni wyjeżdżać IP: *.socal.res.rr.com 12.12.07, 16:35 nawet na wakacje na Majorke, do roboty ujac mloty kuc ojczyzny gmach, ja wlasnie jade podczas swiat do swojego domu na Belize Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marian Niema bata! Kontrakty dla Unix Developerow w citi IP: 192.16.134.* 12.12.07, 16:40 Kontrakty dla Unix Developerow w citi ok 400 - 600 funtow na dzien. Kto mi tyle w polsce zaplaci. Nawet przy h..owym kursie funta liczac 4,8 zeta za funt. to ok 1920 zeta na dzien na fakturze. Pozdrawiam ludzi ktorzy takie kontrakty maja w polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inz bud Prosba do Gazety IP: 91.84.152.* 12.12.07, 16:56 Proponuje podeslac wypowiedzi z tego watku do roznych organizacji - najblizsza mojemu sercu - Izba Inzynierow Budownictwa. Poza tym eksperci z siostrzanego forum GW "Kariera inzynierow" mogliby pokusic sie o rzetelne badanie wynagrodzen inzyierow roznych branz i o roznym stazu pracy bo nic nie jest bardziej klamliwego niz srednia statystyczna! Dobrze by bylo gdyby w takim badaniu rozdzielono zarobki 'na umowie' i dawane 'pod stolem'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc z caribbean Inżynierowie nie powinni wyjeżdżać IP: *.socal.res.rr.com 12.12.07, 16:53 kolego Marianie , czyby kolega nie przesadza, mozna miec taki kontrakt okresowy ale dla Dveloper( czyzby w budownictwie?), ciekawe, prosze o szczegoly bo nie wierze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marjan Naprawe w tresci dalem link do pierwszego ogloszen IP: 192.16.134.* 12.12.07, 16:57 www.cwjobs.co.uk/JobSearch/JobDetails.aspx?JobId=34971007&Keywords=unix+developer&JobType1=20<xt=London% 2c+South+East&Radius=0&LIds2=ZV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marjan tylko zkopiuj caly link IP: 192.16.134.* 12.12.07, 16:59 bo developerzy z gazety nie slyszeli jeszcze pojecia defekt. Oni tyle niezarobia narazie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Easystep Inżynierowie nie powinni wyjeżdżać IP: 88.220.32.* 12.12.07, 17:06 "Natomiast wynagrodzenie inżyniera wynosi 1500-3000 funtów miesięcznie - dodaje Karolina Kosmala. - W kraju za pracę na tożsamym stanowisku oferowane jest wynagrodzenie rzędu od 6000-10000 złotych." Gdzie tak zarabiają? Każdy inżynier tak zarabia, czy jeden na stu? Już tam lecę. Jestem inżynierem mechanikiem, pracuję w zawodzie 28 lat, w firmie wiodącej w swojej branży i zarabiam ok. 2500 netto. Gdzie reszta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frank Moze nie mamy dobrych inzynierow IP: *.nyc.res.rr.com 12.12.07, 17:17 To nie inzynierowie wyjezdzaja tylko ludzie po studiach,ktorzy mogliby ewentualnie byc inzynierami po paru latach praktyki.Ale im pieniadze potrzebne sa zaraz wiec jada na wyspy i pokrywaja dachy zarabiajac znacznie lepiej niz polscy inzynierowie.Natomiast faktyczni inzynierowie wyjezdzaja do swojej pracy inzynierskiej i zarabiaja wiecej niz 3000 f. i oni niepredko wroca.Ci pierwsi tez moga nie wrocic bo wlasciwie po paru latach na wyspach beda bez zawodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inz bud Re: Moze nie mamy dobrych inzynierow IP: 91.84.152.* 12.12.07, 17:25 Wyjechalem 4 lata po studiach - podobnie jak ok. 30% mojej grupy ze studiow. Z tego co wiem wszyscy pracuja w zawodzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszek Re: Moze nie mamy dobrych inzynierow IP: *.ds.pg.gda.pl 12.12.07, 17:59 bo opodwiedz wyzej jest jakiegoś sflustrowanego niedoszłego inżyniera co wyjechał kłaść dachy w UK ;) Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: Moze nie mamy dobrych inzynierow 12.12.07, 23:45 sfrustrowany, dodaj do ulubionych so.pwn.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orient Re: Moze nie mamy dobrych inzynierow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.07, 00:15 Może kolega nie ma zębów i zapisuje jak mówi, a ty się czepiasz ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Inżynierowie nie powinni wyjeżdżać IP: *.static.twtelecom.net 12.12.07, 17:18 Jestem inzynierem gornicwa, 2 lata po ukonczeniu szkoly zarabiam $85,000 rocznie + samochod, telefon, itp itd, co nawet przy slabym dolaze daje 17,000PLN na miesiac. Koszty zycia sa tu o wiele nizsze ale jesli tylko ktos mi da taka sama oferte w polsce to wracam. Any takers???? Tak myslalem.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Inżynierowie nie powinni wyjeżdżać IP: *.range86-131.btcentralplus.com 12.12.07, 17:42 Ten artykuł strasznie mnie rozśmieszył:) Może i czekają w Polsce na każdego inżyniera pięć ofert pracy ale za 1500 zł netto na miesiąc tak więc pocieszenie niewielkie. Ja tam wole mieszkać w Anglii tutaj stanowisk inżynierskich jest niewiele mniej a co najważniejsze 5-cio krotnie lepiej płatne >pozdrawiam inż .J Nowak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Inżynierowie nie powinni wyjeżdżać IP: *.bb.sky.com 12.12.07, 18:43 juz sobie wyobrazam, te stanowiska. z brytyjska organizacja pracy smiech na sali. pewnie polacy robia tu za zapychaczy wakatow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukasz Inżynierowie nie powinni wyjeżdżać IP: 213.199.235.* 12.12.07, 17:51 jestem mlodym inzynierem rok po studiach bez uprawnien i zarabiam 5000 netto plus laptop komorka samochod sluzbowy i oczywiscie premie co kwartal.wiec po co wogole wyjzdzac do uk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inz bud Re: Inżynierowie nie powinni wyjeżdżać IP: *.range86-162.btcentralplus.com 12.12.07, 20:03 lukasz - powiedz na czym polega Twoja praca ?? A laptop i komorka to narzedzia pracy - chyba, ze szef Ci je podarowal ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz. Re: Inżynierowie nie powinni wyjeżdżać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.07, 21:04 Takie narzędzia dostają osoby trudniące się marketingiem. W tym wypadku można mieć ukończone studia i tytuł ale tak na prawdę, to nie jest praca inżynierska. Teraz gdy mamy budować drogi, autostrady czy stadiony na EURO, trzeba prawdziwych inżynierów, którzy potrafią rozwiązywać problemy techniczne i tu może być cienko. Ostatnie lata schładzania gospodarki namnożyły patologii na rynku pracy i wielu fachowców, nie tylko inżynierów, przestało wykonywać swój zawód. Poszli w jakieś biznesy, na stanowiska ale przy tym przestali być inżynierami. Z kolej młodzi po studiach traktowani są przez swych szefów jak trochę lepiej wykształceni robole i nikogo nie powinna dziwić ich masowa ucieczka zagranicę. Biorąc pod uwagę ogromne wyzwania przed jakimi staje państwo polskie jest więcej niż pewne, że będą duże kłopoty nie tylko z brakiem inżynierów czy lekarzy ale w ogóle z fachowcami w większości branż. Nie zabraknie nam tylko chętnych do rządzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Inżynierowie nie powinni wyjeżdżać IP: *.t3.ds.pwr.wroc.pl 12.12.07, 18:30 Ci co mają zamiar wyjechać, powinni pobierać naukę już za granicą a nie w Polsce i wtedy mogą sobie robić co chcą! Niech tam płacą za studia.A tak wogóle nie wiem po co się jeszcze na polskich portalach wypowiadają. Nie macie swoich? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZiomisławPaliblant Kto to do uja pana, jest inżynier? IP: *.e-wro.net.pl 12.12.07, 19:08 Kto to do ch..a pana, jest inżynier? Nie ma kogoś takiego! Inżynier inżynierowi nierówny. Równie dobrze można napisać, że ktoś z zawodu jest dyrektorem... Jest inżynier budownictwa, informatyki, biotechnologii, chemii, itd. Każdy z nich ma inne oferty pracy, jeden ma ich mniej drugi więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antylewus Re: .. ano Tuske, budowlaniec. Ma zbudowac druga I IP: *.fwgc.dot.ca.gov 12.12.07, 21:18 rlandie? Skad te "wyksztalciuchy" wytrzasnely tego balwana? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P Inżynierowie nie powinni wyjeżdżać IP: *.statoil.com 12.12.07, 20:38 Pieniadze to nie wszystko... liczy sie tez klimat w pracy, liczy sie ze szef jest tez czlowiekiem a nie poganiaczem niewolnikow, liczy sie wsparcie jaka daje firma i mozliwosci rozwoju, a nie tworcze uprawianie spychologii i temu pokrewnych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbyszek Inżynierowie nie powinni wyjeżdżać IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 12.12.07, 21:13 porownajcie sobie oferty pracy z Polski i UK. W UK oferta zaczyna sie od podania proponowanych zarobkow i dodatkow, a w Polsce znajdziecie wszystko co pracownik musi umiec i ZERO informacji o zarobkach. Jak widac nic sie jeszcze nie zmienilo. pa z UK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inz bud Re: Inżynierowie nie powinni wyjeżdżać IP: *.range86-162.btcentralplus.com 12.12.07, 22:03 A najlepsze, ze w niektorych ogloszeniach firma pisze: Oferujemy: - umowe o prace !!!!!!!! Niezla jazda co? Normalnie laska! Odpowiedz Link Zgłoś
vegas Re: Inżynierowie nie powinni wyjeżdżać 12.12.07, 23:34 Ogłoszenia zwykle nie podają zarobków, bo zarobki w polskich firmach są niejawne i do tego podlegają negocjacjom. To, że umowa jest o pracę jest ważne, bo może to być również umowa-zlecenie. Nie chodzi o łaskę tylko o informację. Odpowiedz Link Zgłoś
endzu.1 Inżynierowie nie powinni wyjeżdżać 13.12.07, 04:37 Polski inżynier chłop pszenno buraczany powinien siedzieć w Polsce i klepać bidę. Jego koledzy w tym czasie będą łoić kasę za granicą i pieścić Angielskie czy Szweckie dupeczki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Inżynierowie nie powinni wyjeżdżać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.07, 07:10 Pracuję w zakładzie zatrudniającym ponad 600 osób. Główny technolog może i ma około 5 tyś.zł. a może i więcej. Technolodzy (absolwenci Politechniki Wrocławskiej) ze stażem w zakładzie poniżej 5 lat zarabiają odpowiednio 1,5 do 2 tyś. netto. Ci którzy pracują dłużej i ze stażem pracy z innych zakładów zarabiają oczywiście troszkę więcej: 2 do 2,5 tyś. a kierujący zespołem zarabia niecałe 3 tyś. netto. I gdzie tutaj jest obiecywane 6-10tyś? ........ Może za 20 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czeski gość Re: Inżynierowie nie powinni wyjeżdżać IP: *.tieto.com 13.12.07, 08:11 Prawda jest taka że nic się nie zmieni jeżeli znajdą sie inżynierowie którzy pracuja za 1500. Jeżeli firma kogoś potrzebuje to niech wie że trzeba zaplacić. My jako ludzie mamy wybór - wspólna europa daje możliwości. Ale nie - wolimy płakać na forum nad marnym artykułem niż znaleźć lepszą pracę. Jeżeli pracujesz za 1500 to jesteś tępak! Tak do Ciebie pisze! tępaku! W czym jestes gorszy od europejskiego inżyniera? Nie podoba Ci się zarobek zmień pracę. Wkurzają mnie goście płaczący tutaj że mało, że gdzie 10k, piszący namiętnie po 10 postów. Pewnie na drugi dzień idą zasuwać za marne grosze i nic z tym nie robią. Takie to polskie użalać się nad sobą ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff Re: Inżynierowie nie powinni wyjeżdżać IP: *.as15444.net 13.12.07, 09:52 Masz racje ale zauwaz ze wiekszosci ludzi wypowiadajacych sie tutaj nie chodzi o uzalanie sie nad soba. Po prostu artykul jest typowa propaganda i dobrze ze ludzie pisza jak jest na prawde bo czesc moze i uwierzy i na przyklad wroci do kraju hehehe Z dobrego zrodla wiem ze specjalisci/inzynierowie moga liczyc na pensje od 2000 do 4000 zl brutto w zaleznosci od doswiadczenia. Srednia pensja kierownikow takze w branzach specjalistycznych to okolo 6000, dyrektorow w okolicach 10000 I tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Inżynierowie nie powinni wyjeżdżać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.07, 09:59 Dziennikarze GW powinni pisać artykuły "Adwokaci i notariusze nie powinni wyjeżdżać". Jeżeli chodzi o inżynierów, to nie mają racji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Markol Inżynierowie nie powinni wyjeżdżać IP: 87.66.26.* 13.12.07, 10:15 Witam. Pracuje w POLSCE jako inzynier i bez wyjezdzania zarabiam na miejscu ponad 50 tys. zl miesiecznie (tyle z samego portalu, o jego wartosci rynkowej nie wspomne). Wystarczy miec troche oleju w glowie i pracowac na swoim. Branza IT. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mlotek O D E Z W A IP: 194.149.246.* 13.12.07, 10:16 Drodzy panowie inzynierowie 1. jezeli macie dyplom w kieszeni 2. zarobki do 3000 zl netto 3. znajomosc obcego jezyka na poziomie zrozumienia co do Was mowia i dogadania sie (gramatyka u inzynierow nie ma zadnego znaczenia) 4. nie macie w Polsce zobowiazyn tam Was uziemniajacych. 5. wiek do lat 40. 6. doswiadczenie - czasami zapytaja co umiesz, a nie jaki masz papier lub certyfikat. proponuje nie sluchac odezw Gazety Wyborczej i sprobowac swoich mozliwosci za granica. Na zlewaku ladowac moga "wyksztalciuchy" o kierunku prawo, dziennikarstwo, filozofia i tym podobne smiesznosci, ale nigdy doswiadczony inzynier. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Inżynierowie nie powinni wyjeżdżać IP: *.spidercom.pl 27.12.07, 20:32 Moze i czeka az tyle ofert ale ja w to nie wierze Plywam jako mech w brytyjskim biurze dunskiego amatora NIe mowie o polskich aramatorach bo szkoda czasu na gadanie o niczym :o zarobkach warunkach i czasie pracy Pracowałem tez w stoczni pare lat temu jako budowniczy ZArobki mialem tak "wysokie" ze rzaden bank nie chcial mi dac kredytu na mieszkanie a mieszkalismy z zona i malym dzieckiem na 10 m2 katem u tesciów Byłem tez zatrudniony przez polskich posrednikow ale moje pensje byly o 1/3 nozsze niz na tym samym stanowisku bedac zatrudniony przez angielskiego posrednika Teraz szukam pracy na ladzie w swoim zawodzie I owszem znajduje w angli szwajcari emiratach arabskich Ale nie w polsce ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julia Inżynierowie nie powinni wyjeżdżać IP: 86.165.0.* 11.01.08, 00:31 Jezeli chodzi o Uk jezyk znasz...i gwarantuje, ze do Polski nie wrocisz...dobrze zarabiasz jako inzynier... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majka Inżynierowie nie powinni wyjeżdżać IP: 212.139.127.* 11.01.08, 11:39 a ile wg was w takim razie zarabiaja architekci (tez inzynierzy)z uprawnieniami? Odpowiedz Link Zgłoś