Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Bogate CV to przeklenstwo ?

IP: 192.88.212.* 08.08.03, 16:04
    Witam wszystkich,
    mieszkam w Lodzi i po zakonczeniu studiow pracowalem tu przez 4 lata a od 2
    lat pracuje w Warszawie. Od kilku miesiecy staram sie ponownie znalezc prace
    w Lodzi, niestety bez powodzenia. Im bardziej okazale jest moje CV (szkolenia
    i staze w Europie i USA) tym mniejsza ochota pracodawcow do odpisywania na
    moje oferty. O zapraszaniu na rozmowy kwalifikacyjne nie wspomne. Czy ktos
    wie dlaczego tak sie dzieje?

Pozdrawiam.
    Obserwuj wątek
      • 3telnick Re: Bogate CV to przeklenstwo ? 08.08.03, 16:36
        overqualified syndrome :)
        często trzeba przemilczeć to i owo w CV, z wyczuciem :)
      • losiu4 Re: Bogate CV to przeklenstwo ? 08.08.03, 17:49
        Gość portalu: Martin napisał(a):

> Im bardziej okazale jest moje CV (szkolenia
        > i staze w Europie i USA) tym mniejsza ochota pracodawcow do odpisywania na
        > moje oferty.

jedno pytania: jaką działkę reprezentujesz?

> O zapraszaniu na rozmowy kwalifikacyjne nie wspomne. Czy ktos
        > wie dlaczego tak sie dzieje?

powodów moze być wiele, o jednym wspomniał przedpiszca. Innym: może jest
        nadmiar fachowców w Twojej branży

Pozdrawiam

Losiu
        • Gość: Martin Re: Bogate CV to przeklenstwo ? IP: *.tvsat364.lodz.pl 08.08.03, 21:15
          Skończyłem mechaniczny na PŁ, systemy maszyny i urządzenia energetyczne
          (turbiny, sprężarki, pompy wirnikowe, silniki lotnicze)
          • losiu4 Re: Bogate CV to przeklenstwo ? 08.08.03, 21:23
            Gość portalu: Martin napisał(a):

> Skończyłem mechaniczny na PŁ, systemy maszyny i urządzenia energetyczne
            > (turbiny, sprężarki, pompy wirnikowe, silniki lotnicze)

no właśnie. A w Polsce przemysł cieżki leży na obu łopatkach. Smutne. Ale
            czekaj, jakiś czas temu na forum ktoś szukał specjalisty mniej wiecej w Twoim
            kierunku (chodziło o przemysł lotniczy, ale co tam, do stolicy zewsząd
            blisko). Swoja drogą szkoda, ze fachowcy u nas są nie zawsze potrzebni

Pozdrawiam

Losiu
            • wadziu Re: Bogate CV to przeklenstwo ? 11.08.03, 15:52
              losiu4 napisał:

> Gość portalu: Martin napisał(a):
              >
              > > Skończyłem mechaniczny na PŁ, systemy maszyny i urządzenia energetyczne
              > > (turbiny, sprężarki, pompy wirnikowe, silniki lotnicze)
              >
              > no właśnie. A w Polsce przemysł cieżki leży na obu łopatkach. Smutne. Ale

tu sie nie zgadzam , przemysł cięzki to głownie hutnictwi i górnictwo to
              leży , ale prace jako inż. mechanik znalesc nie trudno powiem wręcz ze
              ostatnimy laty jedno z czestszych stanowisko w ogłoszeniach o prace,
              doświadczenia z Górnego Śląska.
              pzdr
              wadziu
      • Gość: Mateusz. Re: Bogate CV to przeklenstwo ? IP: 213.17.147.* 08.08.03, 21:39
        Tak ,przypuszczam że wiem co się dzieje.Właściciele firm rekrutację zlecaja
        podległym sobie pracownikom(kadrowej).A Ty ze swoim doświadczeniem być może
        stanowisz poprostu zagrożenie,i dziły kadr w firmach poprostu elminuja Cię.Bo
        niewierzę że zrobiłby to sam własciciel firmy w którego interesie jest
        zatrudnić najlepszych pracowników.Ale interes właściciela firmy,a interes jego
        urzedników zatrudnionych w tej firmie,to są dwie odległe sprawy.....
        • Gość: as Re: Bogate CV to przeklenstwo ? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 08.08.03, 23:49
          No jasne że zagrożenie. wiedząc jakie buraki pracuja na kierowniczych stołkach
          boja się konkurencji i pomysłowości. Takie zachowanie polskich pracodawców
          doprowadzi do jeszcze głębszej recesji.
      • gabiko Re: Bogate CV to przeklenstwo ? 09.08.03, 10:49
        Witam w klubie ;))))

Ja co prawda nie moge pochwalic się zadna prestiżową uczelnią, alejestem w
        pełni wykwalifikowana sekretarką/asystentką. Skończyłam odpowiednią szkołę,
        pracowałam na kontraktach zagraniczych i w instytucjach państwowych, moja
        płaca nie schodziła poniżej 800 eurosów, mam w domu plik referencji od różnych
        osób i instytucji, mam kilka swoich własnych publikacji i co z tego???
        Ano nic. Pół roku siedze w domku szukając pracy...... Ponoć CV powinno mieć
        nie więcej niż 2 strony, moje ma 3 i pół. może w tym tkwi błąd????

Pozdrawiam
        Gabi
        • Gość: moan Re: IP: *.matrixx / 192.168.0.* 10.08.03, 12:12
          skróć to cv, pewnie nikt go nie czyta, bo za długie
          • gabiko Re: 10.08.03, 13:36
            i tak zrobie...
      • Gość: Lechu Pierdoły wypisujecie IP: *.acn.waw.pl 10.08.03, 01:04
        Nie macie pracy, bo kogoś musieli odrzucić. Jeżeli na jedno miejsce przychodzi
        400-2000 cv, a miejsc jest 1-2 (niech nawet będzie 10), to resztę muszą
        odrzucić. Może to marna pociecha dla tych wszystkich 1990 odrzuconych, ale po
        co zaraz dorabiać ideologię i szukać błędów tam, gdzie ich nie ma. Większości
        cv pewnie i tak nikt nie przeczytał znajdując dobrego kandydata w pierwszych
        kilkunastu życiorysach. Po prostu jest bezrobocie.
        • beata_ Re: Pierdoły wypisujecie 10.08.03, 01:13
          Ale człek, to takie źwierzę, że musi sobie wszystko zracjonalizować.
          Doszukiwanie się błędu w dokumentach (np) pozwala mu starać się coś zrobić,
          mieć wpływ, nie pozostawać biernym...inaczej chyba całkiem by się załamał.
        • losiu4 Re: Pierdoły wypisujecie 10.08.03, 17:31
          Gość portalu: Lechu napisał(a):

> Nie macie pracy, bo kogoś musieli odrzucić. Jeżeli na jedno miejsce
          przychodzi
          > 400-2000 cv, a miejsc jest 1-2 (niech nawet będzie 10), to resztę muszą
          > odrzucić. Może to marna pociecha dla tych wszystkich 1990 odrzuconych, ale
          po
          > co zaraz dorabiać ideologię i szukać błędów tam, gdzie ich nie ma.
          Większości
          > cv pewnie i tak nikt nie przeczytał znajdując dobrego kandydata w pierwszych
          > kilkunastu życiorysach. Po prostu jest bezrobocie.

w zasadzie masz rację, zważ tylko na jedno: 200 chętnych na stanowiska
          stosunkowo rzadko spotykane w Polsce to co innego niż 200 podań na stanowisko
          np. akwizytora.

Pozdrawiam

Losiu
      • mantis1 Re: Bogate CV to przeklenstwo ? 10.08.03, 22:07
        mialem to samo. po studiach mialem cv na dwie strony.pelno roznych rzeczy.

zapisz sie na kurs asertywnosci, popracuj nad forma graficzna )pamietaj ze
        twoje cv jest czyatne przez ok. 15 sekund.

piszesz profil zawodowy?

ja po 2 mce znalazlem prace, bylo 700 osob na to miejsc:) ale teraz pracuje po
        15 h:)))))

pzdr.
      • Gość: bovis Re: Bogate CV to przeklenstwo ? IP: *.localhost / 192.168.1.* 11.08.03, 12:05
        W jednej znajomej mi firmie informatycznej, gdzie niepodzielnie panował guru-
        programista, wlasciciel postanowil rozbudować dział i zatrudnić jeszcze dwóch
        programistów. Dał ogłoszenie do prasy, napłyneło mnóstwo zgłoszeń, które
        weryfikować miał kto? Oczywiście milościwie panujacy guru. A że 3/4 nadesłanych
        CV było świetnych, więc rezultat rekrutacji łatwy do przewidzenia - żaden ze
        starających się nie nadawał sie na stanowisko! guru już każdemu potrafił
        przypiąć jakąś łatkę. W rezultacie niekończące się rozmowy kwalifikacyjne
        trwały rok, a ponieważ brak dodatkowego programisty dawał sie we znaki,
        właściciel przyjął jakiegos studenta z rodziny.
        • smokwawelskijr Re: Bogate CV to przeklenstwo ? 11.08.03, 13:18
          Ja też jestem absolwentem jednej z najlepszych uczelni w kraju? Do tego
          zapieprzałem za darmo na stażach i praktykach w kraju i za granicą. CV już
          dawno skróciłem do 2 stron. I co? Nic. Firmy nie odpisują, a instytucje rządowe
          mają moje cv w d... Gdybm skończył zawodówkę i zapisał się do SLD miałbym
          lepiej...
          • Gość: ecik Re: Bogate CV to przeklenstwo ? IP: *.innsoft.com.pl 11.08.03, 13:43
            częściowo masz rację. ja skończyłam studia Inżynierskie, na studiach
            pracowałam. I wiesz co ?? Albo byłam złą kandydatką, bo kobieta - dzieci itd,
            albo mialam ZA WYSOKIE KWALIFIKACJE. Tłumaczyliu, że nie stać ich na mnie
            (nawet dla jednek pani 1200 na rękę 3 lata temu to było za dużo), że pewnie
            będę szukała innej pracy (a pewnie - co ja pszczółka - z kwiatka na
            kwiatek ???) no i że na pewno chcę z takim wykształceniem stanowisko
            kierownicze. Pracę znalazłam po 6 miesiącach szukania - w firmie gdzie cenią
            sobie wykształcenie. Ale fakt - CV nie powinno mieć więcej niż 2 strony, bo
            potem już sie nudno czyta. Powinno bbyć czytelne i bez zróżnicowania rozmiarów
            i typów czcionek, bo to od razu dyskwalifikuje. Acha - i miło by byo gdyby
            koperta i podpis na CV i liście motyw. były ODRĘCZNE. A najlepiej - piórem. To
            działa.
            • gabiko Re: Bogate CV to przeklenstwo ? 11.08.03, 14:49
              Gość portalu: ecik napisał(a):

> częściowo masz rację. ja skończyłam studia Inżynierskie, na studiach
              > pracowałam. I wiesz co ?? Albo byłam złą kandydatką, bo kobieta - dzieci
              itd,
              > albo mialam ZA WYSOKIE KWALIFIKACJE. Tłumaczyliu, że nie stać ich na mnie
              > (nawet dla jednek pani 1200 na rękę 3 lata temu to było za dużo), że pewnie
              > będę szukała innej pracy (a pewnie - co ja pszczółka - z kwiatka na
              > kwiatek ???) no i że na pewno chcę z takim wykształceniem stanowisko
              > kierownicze. Pracę znalazłam po 6 miesiącach szukania - w firmie gdzie
              cenią
              > sobie wykształcenie. Ale fakt - CV nie powinno mieć więcej niż 2 strony, bo
              > potem już sie nudno czyta. Powinno bbyć czytelne i bez zróżnicowania
              rozmiarów
              > i typów czcionek, bo to od razu dyskwalifikuje. Acha - i miło by byo gdyby
              > koperta i podpis na CV i liście motyw. były ODRĘCZNE. A najlepiej - piórem.
              To
              > działa.

dzieki za radę ;))))
              pozdrawiam
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka