Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Auditor ISO i inne

IP: 212.244.64.* 30.01.08, 10:19
    Witam

Mam zajac siew firmie wprowadzeniem ISO i zostac auditorem
    wewnetrznym. moje pytanie czy pakować sie w to i jakie perspektywy
    na przyszlość to niesie? Czy jest to perspektywiczny zawód czy tylko
    cos co trzeba robic a nikt sie tego nie podejmuje?
    dziekuje za wszelkie opinie

Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: smutny Re: Auditor ISO i inne IP: 212.244.64.* 30.01.08, 14:45
        ?????
        • kol.3 Re: Auditor ISO i inne 30.01.08, 19:46
          Pakować się, zawód perspektywiczny. Każda firma, instytucja chce
          mieć dziś ISO.
          • Gość: smutny Re: Auditor ISO i inne IP: 212.244.64.* 31.01.08, 07:41
            Ok dzieki za info. Ktoś coś wie moze o zarobkach w tej branży??

Dziekuje
        • Gość: igor Re: Auditor ISO i inne IP: 212.244.64.* 31.01.08, 13:34
          kto pomoze?
          • Gość: igor Re: Auditor ISO i inne IP: 212.244.64.* 01.02.08, 14:38
            ???
      • Gość: Wiedźmin Re: Auditor ISO i inne IP: *.adsl.inetia.pl 02.02.08, 15:40
        Jeżeli masz się w to pakować, to rób to z głową. Auditor wewnętrzny przeprowadza
        tylko audity w firmie, może jeszcze to robić u dostawców. Często łączy sie to
        stanowisko z innymi, to znaczy, że jest to kolejny obowiązek. Bywa, że firma
        płaci coś za przeprowadzenie auditu, ale może równie dobrze nie płacić, tak jak
        moja była. Auditor wewnętrzny nie jest zawodem, prędzej specjalnością. Jeżeli
        chcesz czegoś więcej, to pomyśl o kursie na auditora wiodącego ( będziesz mógł
        przeprowadzać audity w innych firmach, ale to wymaga na ogół współpracy z
        jednostką certyfikującą ) lub na pełnomocnika systemu jakości. Nie wiem, jak to
        teraz wygląda, ale zorientuj się, czy oprócz kursów na auditora wg ISO 9000 są
        podobne kursy na auditorów środowiskowych i BHP ( czyli wg ISO 14000 i 18000 ).
        Wydaje mi się, że ISO 9000 już się trochę opatrzyło, wiele firm ma stosowny
        certyfikat, a więc i auditorów tylu nie potrzeba. Co do zarobków jako auditor
        wiodący: chyba nie najgorsze, ale na etat w jednostce certyfikującej chyba
        trudno liczyć, prędzej byłoby to coś w rodzaju umowy zlecenia. dobrze byłoby,
        gdybyś mógł porozmawiać z kimś, kto w takiej jednostce ( BVQI, Kema, Dekra,
        Polski Rejestr Statków, TUV, PCBC )pracuje lub z nią współpracuje, miałbyś
        lepszy i aktualny obraz sytuacji.
      • zuzia.fruzia Re: Auditor ISO i inne 02.02.08, 23:55
        Audyt, k.u.r.w.a audyt a nie jakiś audit!!!
        • Gość: Auditor Re: Auditor ISO i inne IP: 83.168.106.* 03.02.08, 12:06
          I tu się mylisz! Pisze się AUDIT, i taka pisownia jest poprawna. Niestety w
          wordzie jest nawet ten błąd. Zobacz jakiś certyfikat to się przekonasz!
          • zuzia.fruzia Re: Auditor ISO i inne 03.02.08, 17:57
            Ja zaś radzę zajrzeć do słownika języka polskiego i wielkiego słownika
            ortograficznego na początek, a nie do word'a, certyfikatów (powielających ten
            błąd, o ile są certyfikatami polskimi) i słowników obcojęzycznych. Zawsze można
            też posiłkować się innymi synonimami: kontrola, rewizja i nie ulegać modzie na
            zapożyczenia językowe.
            Polska język piękna język.
            • Gość: Auditor Re: Auditor ISO i inne IP: 83.168.106.* 03.02.08, 19:20
              Sam jestem auditorem. Mam certyfikat na którym też jest auditor. Na samym
              szkoleniu krótko przedstawiono nam filogenezę słowa auditor. I czemu właśnie nie
              audytor. Jednak widzę że ty wiesz swoje i tyle.

Ale sprawdź może też w instytucjach które się tym zajmują np.
              www.akademia.tuv.pl/portal/szkolenie_jakosc.php?ident=26 .
              • zuzia.fruzia Re: Auditor ISO i inne 03.02.08, 21:18
                TÜVRheiland może sie posługiwać takim nazewnictwem my, mieszkamy w Polsce!!!
                Zacznijcie szanować swój kraj i język!
                • Gość: antyignorant Re: Auditor ISO i inne IP: 212.160.172.* 04.02.08, 09:30
                  Nawet na studiach uczą, że audit i audyt jest poprawnie.
                  • zuzia.fruzia Re: Auditor ISO i inne 04.02.08, 17:59
                    To źle uczą! Niedowiarków odsyłam:

pl.wikipedia.org/wiki/Audit
                    (niestety też z błędem)

Temat do przeczytania i zapamiętania: Audyt czy Audit.
        • Gość: Wiedźmin Re: Auditor ISO i inne IP: *.adsl.inetia.pl 03.02.08, 19:59
          Zuzia, bez słów, jak nie wiesz. Przyjęto tak by audyt ( w finansach ) odróżnić
          od auditu w systemach zarządzania jakością. Fakt, że brzmi i wygląda
          nienaturalnie, ale mówi się trudno.
          • zuzia.fruzia Re: Auditor ISO i inne 03.02.08, 21:42
            Za "słówka" przepraszam, ale czasami mam dość wciskania się w każdą dziedzinę życia tych jak sam napisałeś nienaturalnych zwrotów. I nadal się będę upierała, że nie powinno się robić takiego rozróżnienia i w ten sposób. Audyt jest audyt, auditu ani w słowniku języka polskiego ani w ortograficznym nie uświadczysz (i oby nigdy tam nie trafił). Nie wnikam w to, że eksperci z danej dziedziny używają sobie znajomych zwrotów, a bronie jedynie naszego języka. Zawsze można powiedzieć: audyt finansowy, audyt jakościowy - i tak chodzi o rodzaj kontroli, czyż nie?
            • Gość: purysta Re: Auditor ISO i inne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.08, 05:33
              Oczywiście fruzia ma rację. Te rozróżnienia finansowo-jakościowe to
              bełkot mający usprawiedliwić wielokrotnie powielany błąd. Po prostu
              jedna z szacownych instytucji zaczęła kiedyś na swych certyfikatach
              pisać "audit" i nie chce się przyznać, że dała ciała.
              • zuzia.fruzia Re: Auditor ISO i inne 04.02.08, 08:11
                Dziękuje za słowa zrozumienia.
                Odnośnie nieprzyzwoitych słówek przepraszam ponownie za moją irytację, a samo
                słówko potraktujmy jako skrót ;)

konieczność
                ustawicznej
                redukcji
                wszechobecnej
                angielszczyzny
                • Gość: smutny Re: Auditor ISO i inne IP: 212.244.64.* 04.02.08, 10:16
                  witam
                  widze ze tylko jedna osoba odpowiedziala na moje pytanie dziekuje.
                  jak zwykle reszta skupila sie na zuzi i jej dywagacjach.
                  mam szanse na funkcje pelnomocnika i nie wiem jak to wszystko ugryzc
                  temat jest calkowicie nowy?? a normy sa ciezkie i zawile wiec
                  wysilek spory wiec czy warto??
                  jeszcze raz dzieki

smutny
                  • ardal Re: Auditor ISO i inne 04.02.08, 10:46
                    Skoro masz być pełnomocnikiem, to zmienia trochę postać rzeczy. To już dość
                    wysoko w hierarchii ( bezpośrednio podlega dyrektorowi naczelnemu, prezesowi czy
                    jak go zwać ). Ten kawałek chleba nie jest łatwy, zwłaszcza jeżeli firma dopiero
                    wchodzi w ISO.Możesz napotkać opór ludzi, dla których system zarządzania
                    jakością wg norm ISO będzie czarną magią i dodatkowym obowiązkiem. Normy ISO,
                    przynajmniej te podstawowe, nie są wcale takie ciężkie, to tylko tak się wydaje
                    na pierwszy rzut oka. Jeżeli już się oswoisz z normą 9001: 2000, to i z
                    pozostałymi dasz sobie radę. Najważniejsze, by postarać się się "przetłumaczyć"
                    poszczególne zapisy normy "z polskiego" na "nasze". Od czego zacząć: od
                    szkoleń. Nie wiem, jak duża jest firma, ale paru pomocników ( auditorów
                    wewnętrznych ), by ci się przydało, więc wybierz sobie takich i wyślij ich na
                    szkolenie do jakiejś firmy zewnętrznej, choćby do którejś ze wspomnianych w moim
                    poprzednim poście. Pozostałych pracowników możesz szkolić na miejscu - nie po
                    to,by znali normy na pamięć, ale by wiedzieli, o czym jest mowa i że nie takie
                    to straszne. A przede wszystkim zapewnij sobie wsparcie prezesa - bez tego nic
                    nie zrobisz.
                    Jeszcze dwie rzeczy - nie byłem pełnomocnikiem, ale dość mocno w tym siedziałem,
                    trochę w głowie zostało, więc jeśli masz pytania, to napisz na maila "gazetowego".
                    Znajdź na forum "Dilbertoza" wątek "Po ISO nam to ?" Ciekawy, choć bardziej
                    krytyczny. Może coś dla siebie też znajdziesz.
                    • Gość: smutny Re: Auditor ISO i inne IP: 212.244.64.* 04.02.08, 11:18
                      Dzieki za konkrety
                      • Gość: ardal Re: Auditor ISO i inne IP: *.adsl.inetia.pl 04.02.08, 15:31
                        Nie ma za co.
                        Pozdrowienia i powodzenia w pracy.
                        • naturalny80 Re: Auditor ISO i inne 24.11.15, 15:43
                          Mam pytanie, mam możliwość zrobienia szkolenia na audytora wewnętrznego ISO np. 9001:2008 organizowanego przez TUV. I teraz pytanie dla znawców tematu. Czy lepiej robić szkolenia obecnie obowiązującej normy która będzie obowiązywać przez bodajże jeszcze 3 lata czy normy która dopiero teraz będzie wprowadzana a więc ISO 9001:2015?
                          • naturalny80 Re: Auditor ISO i inne 24.11.15, 15:52
                            Podobnie dotyczy to nowej normy ISO 14001:2015
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka