Gość: DudeCS IP: *.pg.com 19.02.08, 21:21 Cóż, ja za wielką wodą zarabiam prawie równe 100tys. $ + bonusy (profit share, ubezpieczenia zdrowotne itp.). Też da się jakoś żyć. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wlk Ile zarabiają Polacy w Europie? IP: 212.42.10.* 20.02.08, 18:02 Rozumiem, ze sumy sa netto i wszystko jest legalnie z ubezpieczeniem? Bo z ta sprzataczka i manikiurzystka pracujaca w domu, to nie do konca jasne, podejrzanie duze te zarobki. Odpowiedz Link Zgłoś
pkulkov Re: Ile zarabiają Polacy w Europie? 20.02.08, 20:40 No wlasnie, jakos nigdy w tego typu opracowaniach nie jest podawane czy zarobki sa brutto, czy netto.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XM Re: Ile zarabiają Polacy w Europie? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.02.08, 09:31 Bedac w DE zarabialem 20 euro na godzine + premia..., 5 x 8 godzin tygodniowo + nadgodziny jesli chcialem 35 euro/h (srednio 4-6 tygodniowo) Wiec te kwoty podane w artykule uwazam za tendencyjne - ktos chce polakow w kraju zatrzymac ? Odpowiedz Link Zgłoś
sokolasty Re: Ile zarabiają Polacy w Europie? 21.02.08, 10:21 "Spawacz Zajmuje się spawaniem konstrukcji stalowych metodą MIG/MAG. Ma 45 lat, 23 lata doświadczenia, niemiecki zna w stopniu podstawowym. Pracuje 40 godzin w tygodniu za 400 euro (1,4 tys. zł) tygodniowo." Coś mało. Odpowiedz Link Zgłoś
flash3r Nie ma to jak rzetelność dziennnikarska... 22.02.08, 00:07 ... kolejny "profesjonalny" artykuł GWna Nie dosyć że - tak jak już ktoś wspominał- nie ma podanego czy jest to brutto czy netto to raz podawane są zarobki tygodniowe, raz miesięczne, a raz tylko liczba i trzeba się domyślać czy to na tydzień na miesiąc a może na jedną pełną fazę księżyca ? gratuluję dziennikarzom.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karruma Ile zarabiają Polacy w Europie? IP: 89.124.240.* 21.02.08, 01:37 Pracuje w Irlandii jako programista Javy. Mieszkam z ludzmi, ktorzy pracuja w roznych dzialkach. Ale te zarobki w artykule sa jakies niskie nawet jak na stawki netto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała Gdzie podstawowe zawody: ku.., dziad i zlodziej ? IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 21.02.08, 16:43 Ku.. : Praca 60 godzin na plecach, firma płaci za przybory do pracy (gumki) i materac. Zarobki : 6000 euro / tydzien... Dziad : Praca na okraglo. Mieszkanie na dworcu za darmo, jedzenie w kuble za McDonaldem takze. etc. etc. Odpowiedz Link Zgłoś
starybaca Ile Polacy twierdzą, że zarabiają? 21.02.08, 17:04 Gość portalu: karruma napisał(a): > te zarobki w artykule sa jakies niskie nawet jak na stawki netto. No pewnie, że niskie. A wiesz dlaczego? Bo prawdziwe, he he. Mam długi staż na emigracji, i zauważyłem, że rodaków charakteryzują dwie cechy: 1) Non-stop paplają o swoich zarobkach 2) Przeważnie je zawyżają Tak naprawdę, powyżej pewnego poziomu (powiedzmy powyżej minimum zapewniającego zaspokojenie podstawowych potrzeb) dyskusja o zarobkach staje się bezprzedmiotowa. Dlatego że: A) Nie jest ważne ile zarabiasz, ważne ile wydajesz! B) Jakość życia w niewielkim stopniu zależy od zarobków! Ale żeby to zrozumieć, trzeba trochę pożyć... A już tak dogłębnie można to zrozumieć, kiedy się zarabia naprawdę dużo :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc z Kaliforni Ile zarabiają Polacy w Europie? IP: *.socal.res.rr.com 21.02.08, 03:43 sa to w wiekszosci podstawowe zarobki klasy pracujacej tzw blue collars, czesc z tych zawodow nie wymaga wielkich kwalifikacji.Sa to tez dane mlodych ludzi.Niewatpliwie wyksztalcenie i staz pracy bedzie odgrywalo ogromna role dla niektorych w dynamice zarobkow,idzie to z wiekiem niestety.Wszystkie historie o 20 plus czy 30 plus latkach zarabiajacych krocie to miedzy bajki mozna wlozyc. Wiem cos o tym bo pracuje prawie 15 lat w korporacjach w USA, po studiach jestsrednio $40 tys na rok(oczywiscie brutto,podatek okolo 18 %) wwieku 5o lat moze byc okolo 150 tys-180 tys ( jezeli jest kierownikiem i ma staz 25 lat), oczywiscie powyzej kierownikow,czyli sredniego szczebla na tych stanowiskach nie ma limitu i jedyny Bog wie ile poszczegolni ludzie zarabiaja, zarobki w USA sa tematem tabu, nikt nic nie wie ile kolega obok zarabia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zUSA Re: Ile zarabiają Polacy w Europie? IP: 162.119.232.* 21.02.08, 06:14 zobac sobie vault.com za oplata miesiaczna mozesz sobie zobaczyc zarobki BRUTTO (netto zwykle -30%). w USA BARDZO SLABO sie zarabia zwlaszcza teraz. Wiele naiwniakow patrzy na TEORETYCZNE zarobki BRUTTO a nie widzi ze z kazdej wyplaty zabieraja Ci 20-30% NATYCHMIAST! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasl Re: Ile zarabiają Polacy w Europie? IP: *.hsd1.ca.comcast.net 21.02.08, 07:07 Do Goscia zUSA. Mowisz, ze malo w USA zarabiaja zwlaszcza teraz. Mnie nie obchodzi ile wart jest dollar za granica, zyje w USA i dobrze zarabiam, tutaj wydaje pieniadze, a zycie tu jest duzo tansze niz w Polsce czy w Europie. Nie wspomne juz ceny benzyny, czy samochodow, czy elektroniki. Z kazdej wyplaty zabieraja 20-30%? Zobacz ile placisz podatkow w Europie. Nawet jak zabiora ci 20-30% to rozliczasz sie rocznie i nadplate dostajesz bez pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Ile zarabiają Polacy w Europie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.08, 13:40 Mnie nie > obchodzi ile wart jest dollar za granica, zyje w USA i dobrze zarabiam, tutaj > wydaje pieniadze, a zycie tu jest duzo tansze niz w Polsce czy w Europie Narazie jeszcze takie jest, bo ceny w USA utrzymywane są na zaniżonym względem wartości dolara poziomie, co nakręca spiralę zadłużenia- siedzicie w kieszeni u Chińczyków i Arabów bardziej, niż jakikolwiek inny kraj. USA nie jest samowystarczalną wyspą szczęśliwości, odizolowaną od światowego rynku i jeśli jestes kimś więcej niż "blue collar", to doskonale o tym wiesz! Odpowiedz Link Zgłoś
indiced.spaces.live.com Re: Ile zarabiają Polacy w Europie? 09.03.08, 00:20 @sasl: My mieszkamy w Europie, i ostatnio bardzo korzystamy na waszych niskich cenach, rozumiemy, że wasza elektronika czy samochody są tanie u Was, i ostatnio bardzo dużo sprowadzamy tego - skoro są tanie dla Was to tym bardziej dla nas. Kurs euro-dolar (€/$) premiuje nas. Obecnie nie jest źle, My możemy w /z USA kupić więcej, a amerykanie przyjeżdżając do €uropy płacą nam więcej. Ważne, żeby nie musieć odmawiać sobie drobnych przyjemności, jak np. podróże, kino, teatr, pub czy inne małe co nieco i jednocześnie nie zamieniać swojego życia w samą pracę i sen, bo nie o to chodzi. Wszyscy narzekają na podatki, a właśnie tu chodzi o wydatki, jak się je zbilansuje, to jest dobrze. Europa jest bardziej atrakcyjnym rynkiem niż USA, z powodów czysto pragmatycznych. Jest u nas, w Polsce szczególnie, potencjał rozwoju i nienasycony młody rynek. Rozwój jest nam pisany, polskie firmy rozpoczynają udaną ekspansję, do Ukrainy czy Krajów Grupy Wyszehradzkiej, a nawet na zachód! Na dzień dzisiejszy są na świecie 3 potęgi gospodarcze: Unia Europejska, Chiny i USA, przy czym w USA są obecnie pewne trudności na rynkach finansowych, a w Chinach, system polityczny jest niesprzyjający człowiekowi...jakby nie patrzeć UE jest wspaniałym rozwijającym się rynkiem. Płace wzrastają i standard życia też. Odpowiedz Link Zgłoś
progics 150 - 180.000$, hmm... 21.02.08, 11:45 jaki procent sposrod zatrudnionych tyle zarabia. Moze wiesz to, bo przeciez mieszkasz w tej (pseudo)demokracji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: O'le dodajmnietakze IP: 125.92.28.* 21.02.08, 04:05 Wlasciciel sredniej wielkosci przedsiebiostwa produkcyjnego Wyksztalcenie: Wyzsze techniczne Angielski: chyba dobry zarobki: 0 - firma pokrywa wszelkie koszta, bez zadnych luksusow, i tak juz 7 lat dlugi: 400 000 Euros Aktywa: budynki, materialy warte kilka milionow $$ jak splaci sie dlug, albo wczesniej bank polozy lape przyszlosc: 2-3 lata nadal jak powyzej, pozniej juz LB na codzien: glowa juz siwa, wlosy juz nie daja sie wyrywac Satysfakcja: DUZA. Dam rade, Zodiak: Tygrys, nie poddaje sie. Zycie moze byc piekne, forsa to tylko srodek, nie cel O'le PS. ten ochlap w US tj 100tys$, to wegetacja na troche lepszym poziomie, ale zawsze wegetacja, skonczylem z tym dawno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: achu Re: dodajmnietakze IP: 78.19.39.* 21.02.08, 15:03 Skoro 100 koła dolków w USA to "wegetacja" to 400 tysi jurków / 7 latek, to ile to rocznie? Igdzie mieszkasz ,do k.rwy nedzy??? Achu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titt Re: dodajmnietakze IP: *.botany.gu.se 21.02.08, 17:01 To byly dlugi nie zarobki :) Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats Ile zarabiają Polacy w Europie? 21.02.08, 04:58 Tlumaczenie powyzszego na polski: zazdroszcze wam, chlopaki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: canadol Ile zarabiają Polacy w Europie? IP: *.cg.shawcable.net 21.02.08, 05:41 Za wielka woda,, dobry zarobek. Ktos tam napisal ze stagnacja,, pewnie ze tak.... jak sie zyje a nie zarabia, jak ktos ma 10mln dlugu to tez sie moze pochwalic ze zyje. Kierownik zarabia iles tam,,,, wkoncu ilu to kierownikow jest a ilu robili, tak jak w filmie, 10 najlepszych aktorow zarabia krocie a tysiece to chrupiace buleczki. Zapewne kazdy podciagnie troszeczke swoje zarobki, ale dobty spawacz w polnocenej Kanadzie,, Alberta, to wyciaga 50+ na godzine i nadgodziny ile zdrowie da. Nie mowmy tutaj o jednostkach, szefowie, gwiazdy, a o zwyklych ludziach, wyksztalconych ale nie gwiazdach, bo tych jest niewiele. Srednia kanadzka jest chyba ok 42 tys. rocznie, USA, pare dolarow wiecej, (nie wiliczajac kilku ktorzy nie wiedza co z $ robic) Wiele osob bylo by w 7mym niebie za 100k na rok, a jeszcze wiecej, specjalnie teraz w USA zeby nie mialo 400k dlugu pewnie w osmym. Przepraszam za gramayke, ale uplynelo duzo wody po za krajem. Pozdrawiam i zycze duzo $ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kredens Ile zarabiają Polacy w Europie? IP: *.w86-212.abo.wanadoo.fr 21.02.08, 05:48 Wszystko zależy od zawodu, doświadczenia, kraju, no i... szczęścia A od woli kazdego i od pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zUSA Re: Ile zarabiają Polacy w Europie? IP: 162.119.232.* 21.02.08, 06:12 Powiedz jeszcze ze w USA podaje sie zarobki BRUTTO i to Twoje 100K jest WLASNIE brutto bo malo KTO pamieta kto po opodatkowaniu zarabia. Podziel to 100tys brutto na 12 miesiecy to Ci da ok 8333 w tym federalny i stanowe podatki i dostajesz na reke ok 5K co daje Ci ok 3800 euro. Stolarz wiecej zarabia w UK. USA zrobilo sie teraz ZUEPLNIE nieopalcalnym miejscem do zarabiania. Dodaj jeszcze ze tylko 5% spolecznstwa zarabia to Twoje cudowne 100tys dolarow+ brutto. Twoje chwalenie sie tym to jeste zalosne. Ja zarabiam brutto ok 200K i zastanawiam sie na sensem ekonomicznym pobytu w USA. Ale to co mnie trzyma tutaj to moj amerykanski patriotyzm bo to moja druga ojczyzna. Gdyby to byly tylo wzgledy ekonomiczne...W ZYCIU bym nie siedzla w USA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc z USA Re: Ile zarabiają Polacy w Europie? IP: *.pg.com 21.02.08, 13:59 Gość portalu: zUSA napisał(a): > Powiedz jeszcze ze w USA podaje sie zarobki BRUTTO i to Twoje 100K jest > WLASNIE brutto bo malo KTO pamieta kto po opodatkowaniu zarabia. > > Podziel to 100tys brutto na 12 miesiecy to Ci da ok 8333 w tym federalny i > stanowe podatki i dostajesz na reke ok 5K co daje Ci ok 3800 euro. Stolarz > wiecej zarabia w UK. USA zrobilo sie teraz ZUEPLNIE nieopalcalnym miejscem do > zarabiania. Dodaj jeszcze ze tylko 5% spolecznstwa zarabia to Twoje cudowne > 100tys dolarow+ brutto. > > Twoje chwalenie sie tym to jeste zalosne. Ja zarabiam brutto ok 200K > i zastanawiam sie na sensem ekonomicznym pobytu w USA. Ale > to co mnie trzyma tutaj to moj amerykanski patriotyzm bo to moja druga ojczyzna > . > Gdyby to byly tylo wzgledy ekonomiczne...W ZYCIU bym nie siedzla w USA. 200tys. to chyba mozna tylko zarobic cialem (jezeli sie ma). Choc czasami ludzie zarabiaja duze pieniadze na takich bzdetach, ze az trudno uwierzyc. To gadanie o braku ekonomicznych przeslanek pobytu w USA to totalna ignorancja. Co z tego, ze dochody po przeliczeniu na Euro czy Funta nie imponuja, skoro mozna nieporownywalnie lepiej zyc za mniejsze pieniadze. W USA zabieraja ok 30% pensji brutto - w Europie zabrali by Ci polowe dochodu od tych 200tys $. Koszty zycia - nieporownywalne. Spedz tydzien w UK i zobaczysz, ze wydasz kilka razy wiecej, niz gdybys spedzila ten sam okres czasu na wakacjach (czy tez sluzbowo) gdzies w USA. Ceny domow, samochodow, elektroniki - nieporownywalne. Znam kilku swietnie zarabiajacych managerow z UK pracujacych w USA i jakos nikt nie chce wracac - wszyscy twierdza, ze ich stopa zyciowa znaczaco sie poprawila po przeprowadzce do USA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Ile zarabiają Polacy w Europie? IP: 63.71.181.* 21.02.08, 19:09 Zarabiam $400 K rocznie. Brutto. Znam paru Polakow ktorzy zarabiaja podobnie, niektorzy wiecej. Wyglada wiec na to ze mozna :-) Wszyscy pracujemy w roznych instytucjach finansowych. Wiekszosc Polakow oczywiscie zarabia duzo mniej. Ale zdecydowana wiekszosc Polakow nie ma wiedzy/doswiadczenia zeby tyle zarabiac. Poziom mojego zycia jest w miare dobry (nie ma rodziny, zony, alimentow :-)). Ja np. mam mieszkanie na Manhattanie (pewnie warte ok $1 milliona) - splacam pozyczke ok $400 K. Oplaty mieszkania (pozyczki, maintenance, kabel, telefon, itd. to jakies $4,500-$5,000 miesiecznie). Dochodzi do tego jedzenie, ubranie, drobne wydatki - razem pewnie nastepne $2,000-$2,500. Powiedzmy ze minimalnie musze wydac miesiecznie ok. $8,000. Nie wiem ile kosztuje podobny standard zycia w UK ale pewnie podobnie, moze troche drozej. Nie ma sensu przeliczac z jednej na druga walute - istotne jest to ile sie zarabia na rynku na ktorych sie pracuje. $100K plus bonus w zaleznosci od tego gdzie sie w Stanach mieszka moze byc mala/duza kwota. W NY za taka sume generalnie nie byloby latwo (duzo latwiej poza Manhattanem). W srodkowych Stanach jest to duza suma pieniedzy. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T Ile zarabiają Polacy w Europie? IP: *.de.ibm.com 21.02.08, 07:31 no nie moge czytac tego .... Team leader (kierownik zmiany) - kto to tlumaczyl ? a o shift leaderze to ktos slyszal ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MOJE MIASTECZKO [...] IP: 82.177.161.* 21.02.08, 08:16 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
damianbsc Re: <a href="<a href="http://new-kwidzyn.myminicity.co" target 21.02.08, 08:55 a gdzie nazwy miast? to jak pisac, ze magazynier w PL zarabia 4000 (ale nie pisac, ze w warszawie) a nastepnie, ze kierownik 100osobowego zespolu zarabia 1300zl (ale nie pisac, ze w Dupownikach Dolnych) oj gazeta.pl cos nie bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 12.000 zł w Polsce Tylko pozazdrościć! IP: *.hcz.com.pl 21.02.08, 08:56 "Robotnik budowlany - wykształcenie wyższe humanistyczne";pięknie brzmi; a tak generalnie; płace na poziomie 800 - 1500 Euro; jak za to można przeżyć? mieszkanie dwupokojowe 58 m w Dublinie, to ok. 1000Euro na miesiąc, a gdzie żarcie, samochód i inne przyjemności? w końcu po to się wyjechało, żeby "korzystać" z życia; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bob Re: Tylko pozazdrościć! IP: *.chello.pl 21.02.08, 10:28 Daj szbyko namiar na 58m za taka cene w Dublinie! :) Zarty. Byle klitka 30m to ok.1300-1400 eruo na miesiac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Re: Tylko pozazdrościć! IP: 83.141.66.* 21.02.08, 10:34 Tez sie wlasnie mialam pytac, gdzie takie mieszkania tanie sa, to moze bym sie przeprowadzila. :p Niestety ale w miare nowe mieszkania ok. 50m2 w lepszych dzielnicach to 1200-1600euro (chociaz te 1600euro to juz moim zdaniem przesada) Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Ile zarabiają Polacy w Europie? 21.02.08, 09:43 Ta sklepowa w polskim sklepie... 54 godziny, 216 funtów... To wychodzi 4 funty na godzinę, czyli ponad półtora funta poniżej stawki minimalnej... I ciekawe czy podpisała zgodę na przekroczenie maksymalnego czasu pracy (48 godz na tydzien). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucjan Re: Ile zarabiają Polacy w Europie? IP: *.cable.ubr02.edin.blueyonder.co.uk 24.02.08, 06:05 To polski sklep jest - co się dziwisz?:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: downunder Ile zarabiają Polacy w Europie? IP: *.tpgi.com.au 21.02.08, 09:58 cos sie nam ta europa sypie..moze za wyjatkiem norwegii i islandii tu nie wymienionej, takie kwoty jak 1200euro na miesiac nie powalaja na kolana, przeciez gdzies trzeba mieszkac i cos jesc...w australii gdzie jestem od pol roku spokojnie wyciagam z malowania 600AUD/tydzien co daje ok 5 tysiaca zlotych miesiecznie, a pracuje za stawke poczatkujaca, koledzy z poltora czy dwuletnim stazem wyciagaja spokojnie tysiac. Dodam ze mam 19 lat i godze pracowanie z uczeniem sie w college'u, aha jeszcze nie pracuje wiecej niz 40 godzin tygodniowo. Jak widac konkurencyjnie wypada tu australia. Szkoda ze tak daleko do czegokolwiek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcinggg Sprzątaczka więcej niz asystentka dyrektora IP: *.offset.hu 21.02.08, 10:03 To jest ciekawe,że jak widzę wykształcenie nie jest w cenie.Najlepiej zarabia malarz, hydraulik, sprzątaczka, i pielęgniarka. Asystentka dyrektora słabo. Zarobek rzędu 1200 E/miesiąc to nie jest żaden wypas. Czy za granica nie pracują ludzie na poziomie swojego wykształcenia? Czy nie ma to średniego szczebla kierowników? Jestem ciekaw, dajcie swoje wpisy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: Sprzątaczka więcej niz asystentka dyrektora IP: *.kalisz.mm.pl 21.02.08, 10:43 Anglia inżynier projektant rurociągów w programie PDMS 45-60 funtów na godzinę na kontrakcie, iżynier mechanik od obliczeń wytrzymałosciowych zbiorników ciśnieniowych tez 0k. 40-55 funtów na godzinę, Inżynier mechanik w firmach projektujacych dla branzy petrochemicznej ok. 35000-50000 funtów brutto rocznie, Holandia Inzynier mechanik projektujący w programie Inventor- 26 Euro brutto na godzinę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzen Re: Sprzątaczka więcej niz asystentka dyrektora IP: 170.194.32.* 21.02.08, 20:50 Gość portalu: Marcinggg napisał(a): > To jest ciekawe,że jak widzę wykształcenie nie jest w cenie.Najlepiej zarabia > malarz, hydraulik, sprzątaczka, i pielęgniarka. > Asystentka dyrektora słabo. I tak, i nie. Przyklad : u mnie w firmie ochroniarz zarabia £30k, a poczatkujacy konsultant po studiach nieco ponad £20k - tylko ze pensja ochroniarza juz nie wzrosnie, a konsultant z kazdym rokiem wzbogaca sie o kolejne £5k-10k. Czyli wyksztalcenie jednak jest w cenie - trzeba tylko pokonac poczatkowe szczebelki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LONDYN Re: Sprzątaczka więcej niz asystentka dyrektora IP: 86.158.59.* 22.02.08, 07:37 Dokladnie. Ja sam zaczynalem 7 lat temu na stanowisku assystenta CFO z pensja 25k po roku podwyzka potem co rok kolejna az wreszcie zarabiam rocznie 50k. Ukonczylem studia z wyroznieniem na uniwersytecie w Gdansku i postdraduate w Cambrige. Wyksztalcenie sie oplaca!!! Odpowiedz Link Zgłoś
giulietta84 Re: Sprzątaczka więcej niz asystentka dyrektora 01.09.09, 12:19 niestety to prawda :(... ja jako project manager we Wloszech(ok, przyznaje --> od razu po studiach, bez doswiadczenia) zarabiam 1200euro miesiecznie.. ZENADA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc a teraz w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.08, 10:43 W przeciętnym małym/średnim mieście: - pracownik marketu 215zł netto/tydzień - sprzątaczka ok. 250-300zł netto/tydzień - kierowca busa/autobusu 1600zł netto/miesiąc - pracownik produkcji 400zł netto/tydzień +nadgodziny - magazynier 400zł netto/tydzień +nadgodziny - operator wózka widłowego 350zł netto/tydzień +nadgodziny - pracownik ogólnobudowlany 500zł netto/tydzień - wykwalifikowany robotnik budowlany 800zł netto/tydzień - kierowca tira ok. 4000-9000zł netto/miesiąc - kierownik w zakładzie produkcyjnym 950zł netto/tydzień - dyrektor gazowni 3000zł netto/tydzień - poseł/senator ok. 5000zł netto/tydzień +dodatki od firm - kręgi religijne ok. ????zł netto/tydzień +dodatki - polskie państwo ok. 80% z każdej złotówki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościulek hm, to ja tak bliżej kręgów kościelnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.08, 09:16 tysz nieźle Odpowiedz Link Zgłoś
old.european Re: Ile zarabiają Polacy w Europie? 21.02.08, 10:58 Gość portalu: DudeCS napisał(a): > Cóż, ja za wielką wodą zarabiam prawie równe 100tys. $ + bonusy > (profit share, ubezpieczenia zdrowotne itp.). Też da się jakoś żyć. 100 tys. tygodniowo czy miesiecznie ? :-) Brutto czy netto? Bo jesli rocznie i brutto, to nie ma sie czym chwalic. W tych warunkach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aleksy1978 -nocne- Rozmowy Polakow o...pracy... IP: *.pl.man-mn.com 21.02.08, 11:12 Czy na forum,czy w rodzinie (wsrod znajomych)rozmowa o pracy zaczyna sie i szybko konczy pytaniami/narzekaniami/zazdroscia o zarobki.Jakby Polacy chodzili do pracy po nic wiecej,tylko po pieniadze. No juz tak SMUTNYM jestesmy narodem,ze chce mi sie na zmiane plakac i wpadac w depresje... Mieszkaniec najSMUTNIEJszego miasta na planecie - Poznania... Odpowiedz Link Zgłoś
gibki Re: -nocne- Rozmowy Polakow o...pracy... 21.02.08, 11:28 bo pracuje się dla kasy a nie dla idei Odpowiedz Link Zgłoś
starybaca Re: -nocne- Rozmowy Polakow o...pracy... 21.02.08, 17:35 gibki napisał: > bo pracuje się dla kasy a nie dla idei Właśnie w tym sęk, że praca TYLKO dla kasy = stracone życie... Idealna sytuacja to praca da przyjemności, za którą dostaje się dużą kasę :-) Niestety, tylko nielicznym to się udaje. Odpowiedz Link Zgłoś
indiced.spaces.live.com Mozna być szczęśliwym w pracy w Polsce 09.03.08, 00:54 Moja siostra konserwuje zbiory w jednej z Bibliotek Uniwersyteckich w LBN'ie i to uwielbia, sądzę, że to dobry układ: za przyjemność i radość związaną z obcowaniem ze starodrukami itp. i ich renowacje - otrzymywać konkretne pieniądze. I to w Polsce:) Ja jej zazdroszczę, że znalazła satysfakcjonującą pracę i nie musiała wyjeżdżać gdzieś hen...na obczyznę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Bo Polak to nie Japończyk! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.08, 13:48 Jakby Polacy chodzili do pracy po nic wiecej,tylko po > pieniadze. A ty po co chodzisz do pracy? Chyba, że nie chodzisz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: achu Re: -nocne- Rozmowy Polakow o...pracy... IP: 78.19.22.* 21.02.08, 15:13 No alex, nie rób mi tego!!! :) Wyjechałem z mojego Poznania do Irlandii nie dla kasy ale m-dzy innymi równiez aby zyło mi sie łatwiej. I tu tak mam:) Poza tym, to chyba dobrze, że otworzyły sie takie możliwości,prawda? Pozdrawiam z wiosennej (10 mies/rok) Eire. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: art czyli nikt nie pobije sprzataczki 500 funtow/tydz IP: *.net.sokolowp.pl 21.02.08, 11:34 Pani z 1 strony tego tekstu, slabo zna angielski i zarabia 500 funtow tygodniowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucjan Re: czyli nikt nie pobije sprzataczki 500 funtow/ IP: *.cable.ubr02.edin.blueyonder.co.uk 24.02.08, 06:15 Może jakieś biuro sprząta i przy okazji wynosi trochę sprzętu? Pensja+eBay i masz 500 funtów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Informatyk??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.08, 11:38 "Informatyk Na stanowisku od roku, w Anglii od 15 miesięcy. Ma 20 lat." to tak jakbyście napisali lekarz o kim kto przeczyta kilka książek o medycynie, Informatykiem może być inżynier po studiach, nie jakiś samouk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucjan Re: Informatyk??? IP: *.cable.ubr02.edin.blueyonder.co.uk 24.02.08, 06:09 Bzdurzysz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr Miód Re: Informatyk??? IP: *.domainunused.net 27.02.08, 23:24 najlepsi hakerzy to nastolatkowie. po prostu inna generacja pokoleń. sprawdź sobie średnią wieku pracowników Microsoftu to się zdziwisz :) Odpowiedz Link Zgłoś
indiced.spaces.live.com Re: Informatyk??? 09.03.08, 01:06 Tak się już od wielu lat mówi, że Informatycy są potrzebni i dobrze zarabiają etc. ale bez ściemy, raptem niewielki odsetek pracuje w liczących się korporacjach, reszta idzie za granicę na zmywak, albo w Polsce do kawiarenki czy na nauczyciela... zarobki nie są takie powalające... Co do młodej generacji, to jest to szokująca prawda. Dzieciaczki są coraz skuteczniejsze, (w porównaniu z ich starszymi kolegami którzy pracują zawodowo, młodzi są lepiej obeznani, niż tamci byli w ich wieku) wygrywają konkursy międzynarodowe Microsoftu, zdobywają certyfikaty, nudzą się w szkole, a także potrafią w rekordowym tempie ogołocić komputery z pracowni informatycznych w szkołach z np. kości ramu... umiejętności młodym ludziom nie brakuje, ot, 16-o letni dzieciak postawił u siebie kawiarenkę komputerową na złożonych przez siebie składakach i Linuksie, w Polsce i trzepał kasę...bo nie płacił podatków;P:P:P życie jest piękne jak się umie pokombinować;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WITAM :) Re: Ile zarabiają Polacy w Europie? IP: *.adsl.inetia.pl 21.02.08, 11:43 NIE POTRZEBUJESZ MOŻE POMOCY ;) ??? Odpowiedz Link Zgłoś
weganin11 Ile zarabiają Polacy w Europie? 21.02.08, 11:51 Już nie ma moralizowania a zaczęło się zastraszanie by więcej POLAKÓW nie wyjeżdżało.Ale to się nie uda bo każdy wie co ma wiedzieć i nie będzie u TUSKOMATOŁKÓW siedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
woziex Ile zarabiają Polacy w Europie? 21.02.08, 12:03 Po krotce odkad tu przyjechalem jakies 3 lata temu: 1- praca w hotelu na start, general assistant, minimum na godzine, jakies 30-35 godzin w tygodniu, jak byly nadgodziny to za normalna stawke. Po jakichs 4 miesiacach wrocilem do polski dokonczyc studia. 2 - 4 miesiace pozniej z tytulem inzynieta mechanika wracam do uk do hotelu i szukam pracy w zawodzie w wolnych chwilach, po 2 miesiacach zaczynam jako graduate site engineer ze stawka £18k na rok pluz duzo benefitow (komorka, laptop, pensja, auto firmowe, duuzo wakacji itp) 3 - 6 miesiecy pozniej dostaje dodatek za prace z dala od domu, dodatkowe £9k na rok wolne od podatku, co daje w sumie juz £27k rocznie 4 - 8 miesiecy pozniej dostaje podwyzke i zarabiam w sumie z dodatkiem £30,5k rocznie juz jako site engineer 5 - 6-8 misiecy po tym, czyli w chwili obecnej dostalem oferte pracy za okolo £57k rocznie, co drugi weekend pracujacy, w wolne weekendy oplacone loty do domu itp. Na chwile obecna skonczylem 26lat miesiac temu i mam niecale 2 lata doswiadczenia w zawodzie, po przeliczeniu na zlotowke wychodzi ponad 250k zlotych rocznie...... Ikto mowi ze yakie zarobki to magia?! Trza miec tylko troche szczescia i byc dobrym pracownikiem! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Zarobki Informatykow - moje 5p. IP: *.framestore-cfc.com 21.02.08, 12:29 Chcialbym swoje 5 pensow wrzucic apropo zarobkow informatykow! Tak sie sklada ze pracuje w tym zawodzie od 10 lat w tym 3 lata w UK wiec cos na ten temat wiem. Na wstepie podkreslam ze do moich przemyslen nie wliczam nastepujacych kategorii: 1) Programisci (to zupelnie osobny rynek pracy, tutaj w UK, jak szukaja Administartora to szukaja Administratora a nie Administratora-Programisty-iCoTamjeszczeSzefWymyslilZebyZaoszczedzicPareZL). Tak wiec programista to tutaj programista :) 2) Desktop Support - to tacy informatycy jakich w Polsce duzo, czyli spece od skladania PCtow i instalowania na nich systemow operacyjnych i oprogramowania i nic wiecej... Potrafia postawic WinXP albo Linuxa jakiegos (pod warunkiem ze instalator o nic nie pyta, lub zadaje malo pytan). Najczesciej mlodzi ludzi ludzie ktorzy dopiero zdobywaja wiedze w tym zakresie, wiec zarobki w tej dziedzinie informatyki nei sa najwyzsze, ale i tak lepsze niz na zmywaku ;) Przejdzmy do sedna, czyli do prawdziwej informatyki. Pracujac jako Administrator badz Inzynier Systemowy z dobrym doswiadczeniem (moze tez z paroma certyfikatami), zwlaszcza jesli bylo sie wystawionym na nowe technologie zarowno w kwestiach sprzetu jak i oprogramowania mozna liczyc na znacznie wiecej niz napisal autor tego tekstu. Bez problemu mozna dostawac tygodniowo ("na reke") okolo 800GBP i do tego ofert pracy z takim zakresem placowym jest naprawde sporo. Oczywiscie wymagania sa tez odpowiednio wysokie tak wiec ktos kto powiedzmy byl Administratorem malej sieci i mial jeden serwer badz nawet kilka, bedzie mial raczej male albo zerowe szanse, bo w takich ofertach liczy sie glownie doswiadczenie zdobyte w duzych firmach z duza i roznorodna infrastruktura. Tutejsze firmy cenia sobie bardzo kilka waznych rzeczy rozpatrujac podania o prace, oto kilka z nich: A) doswiadczenie na podobnym stanowisku zdobyte w UK - dlatego informatykom z PL moze byc na poczatku trudno sie przebic, ale jak sie ma wiedze i umiejetnosci to mozna (trzeba tyljko chciec i probowac do skutku). B) Kolejnym waznym punktem branym pod uwage przez tutejszych pracodawcow jest wyksztalcenie wyzsze informatyczne lub z kierunkow scislych (ukonczenie takich studiow zdaniem pracodawcow swiadczy ze kandydat potrafi myslec logicznie i rozwiazywac problemy). C) Kolejnym waznym opunktem sa wszelkie profesjonalne certyfikaty (CCNP, RHCE/RHCA, MCSE itp - zaleznie od roli do jakiej szukaja specjalisty),ale i tak weryfikuja je za pomoca odpowiednich pytan/testow na rozmowach kwalifikacyjnych (umiejetnosci sa wazniejsze dla niech od papierka (chociaz i od tej regioly sa wyjatki) Takze akapit o informatyku to raczej oderwany od rzeczywistosci fragment... Osoba ktora pisala ten tekst (albo ten fragment) nie ma pojecia o tym rynku pracy w UK. Ktos kto ma wyksztalcenie srednie, i 20 lat (sugeruje to ze raczej studiow nie ukonczyl wcale, lub jest w trakcie), moze liczyc na posade z zakresu Jr Sys Admin (a wtedy to nawet nie dostanie tyle ile tam napisali ). Dodatkowo jesli ktos ma doswiadczenie zawodowe zdobyte w instytucji finansowej i wystarczajacy zakres wiedzy i umiejetnosci na stanowisko z wyzszej polki (tzw. Senior System administrator/Engieer) to wtedy otwieraja sie drzwi do posad z rocznymi dochodami siegajacymi 70 - 80k BGP rocznie (co daje na reke miesiecznie okolo 4400GBP). pozdrawiam serdecznie informatyk Odpowiedz Link Zgłoś
saprafik Re: Zarobki Informatykow - moje 5p. 21.02.08, 13:05 I moje 5 groszy. Dla mnie tez te informacje o zarobkach informatykow sa mocno niedoszcowane. Polecam strone: www.itjobswatch.co.uk/ Po wpisaniu danej dzialki IT, otrzymuje sie piekny raporcik ze srednimi zarobkami. Zarowno pernament jak i contract Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Zarobki Informatykow - moje 5p. IP: *.adslgp.cegetel.net 21.02.08, 19:01 Francja, branza IT, stanowisko typu 'inzynier oprogramowania'. U mnie w firmie zarobki brutto sa w przedziale 75-130tys euro rocznie. Zalezne od doswiadczenia, umiejetnosci, i przydatnosci dla firmy. Przedzial wiekowy to 35-45 lat. Firma placi lepiej niz przecietne firmy z tej samej branzy wiec rzadko sie zdaza, ze ktos zmienia prace. Odpowiedz Link Zgłoś