Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Warto zarabiać, czyli jak pracują studenci

IP: *.zsmeie.torun.pl 15.06.08, 11:37
    Ja na czwartym roku dziennych studiów pracowałem w dwóch miejscach: byłem
    selekcjonerem w klubie i roznosiłem zaproszenia na pokazy firmy sprzedającej
    pościel, itp. Pracowałem tak 3 miesiące ale dało sie wyciągnąć 1500zł, ale
    pracę selekcjonera rzuciłem i zostałem przy zaproszeniach, gdzie pracuję 3
    godziny, wybieram dni pracy i zarabiam 60 zł. Miesięcznie wychodzi tak z 700
    zł, więc mam na piwo mnie stać;-)
    Obserwuj wątek
      • Gość: anka Warto zarabiać, czyli jak pracują studenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.08, 12:14
        Ja jestem na czwartym roku. W wakacje pracuję w siebie w rodzinnej
        miejscowości już czwarte wakacje. Jest ok, zawsze mam swoja kasę na
        poczętek roku akademickiego. Jak inni znajomi wyjezdżaja na wakacje
        ja o 6 rano wstaje i jade rowerkiem do pracy :) A w czasie studiów
        roznoszę ulotki. Zawsze jakiś grosz wpadnie. Teraz bedę miała raz w
        tygodniu zajęcia więc poszukam czegos innego niz ulotki... Może
        pomoc do biura? albo sprzątaczka...okaże sie juz w październiku...
        • Gość: cad Re: Warto zarabiać, czyli jak pracują studenci IP: *.chello.pl 11.09.08, 16:59
          Na czwartym roku? Jako sprzątaczka?
          Ludzie, ogarnijcie się! Po czterech latach studiów sporo ludzi idzie do
          normalnej pracy zarabiać normalne pieniądze - wystarczy tylko chcieć, szukać i
          prędzej czy później się coś znajdzie. Ale przede wszystkim trzeba wierzyć w
          swoje umiejętności.

Bo jak czytam takie komentarze, to ręce opadają...
          • Gość: a Re: Warto zarabiać, czyli jak pracują studenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.09, 23:29
            zalezy co studiujesz. jesli jestes na kierunku humanistycznym,to moze cie czekac
            zamiast pracy sprzataczki rownie kreatywna praca niewolnika biurowego.
            programista czy projektantem cad z miejsca sie nie zostanie - pewnie dlatego ci
            po polibudzie przede wszystkim juz na studiach pracuja we wlasnych zawodach.....
            • Gość: Kulka Re: Warto zarabiać, czyli jak pracują studenci IP: 212.122.223.* 20.06.09, 20:25
              Ja właśnie kończę 3 rok i jak dotąd pracowałam jako sprzedawca, teraz chciałabym zacząć jakąś konkretną pracę, bo na 4 roku będę miała mało zajęć. Problem tylko z tym jak szukać pracy? Wiadomo, że ze względu na to, iż studiuje dziennie nie mogę pracować na pełen etat, a większość sensownych ofert dotyczy właśnie pracy w pełnym wymiarze. Jak na razie przeglądam tylko portale typu praca.pl, ifnopraca, jobexpress czy oferty z gazety. Dopiero po sesji zacznę intesywne poszukiwania i wtedy okaże się, jak to z tą pracą dla studentów jest.
              • agul86 Re: Warto zarabiać, czyli jak pracują studenci 20.06.09, 20:47
                ja przez cały 4ty rok studiów (dziennych) pracowałam jako asystentka w dziale finansowym (praca zbieżna z kierunkiem studiów) - umowa zlecenie, elastyczny czas pracy, w sumie ok. 20 godzin tygodniowo w dogodnych dla mnie terminach. W zależności od przepracowanych godzin zarabiałam 700 - 800 zł na rękę. Jak na Warszawę to chyba średnio, ale dla mnie liczyła się ta elastyczność. Jednak praca zbyt nużąca i mało kreatywna dlatego się zwolniłam, a wakacje (chyba moje ostatnie w życiu tak dłuuuugie wakacje) chcę spędzić w bardziej przyjemnych okolicznościach :P
      • Gość: KoraKora Korki to jest TO IP: *.chello.pl 20.06.09, 21:12
        Jestem na studiach dwujęzykowych: angielski i niemiecki... Kierunek typowo
        nauczycielski. Został mi tylko jeden semestr, bo to studia 3,5-letnie.
        Dla mnie najlepszym dochodem są korepetycje z tych dwóch języków. Chętnych
        uczniów zawsze mam pełno. Superatmosfera, jestem na swoim i żaden szef się na
        mnie nie wyżywa. No i zarobek 30 zł na godzinę jest zachęcający :-)
        Jest jednak jeden warunek: musisz to lubić i mieć jakieś przygotowanie
        pedagogiczne (lub talent), bo inaczej na długo ucznia nie zatrzymasz ;)
        Jedyny minus to wakacje, gdzie wszyscy wyjeżdżają i jest bieda. Dlatego właśnie
        szukam czegoś innego na lato. Od września wracam oczywiście z powrotem do moich
        uczniaków :)
        • Gość: Kulka Re: Korki to jest TO IP: 212.122.223.* 21.06.09, 16:31
          KoraKora, żeby dawać korki, to rzeczywiście trzeba mieć z jakiego przedmiotu szkolnego. Tobie z językami to dość łatwo, bo każdy się ich uczy. A poza tym, to nie wiem, czy bym zniosła takie dzieciaki, co nie kumają najprostszych rzeczy.
          A co do tego, co pisała agula (chyba?), to chciałam się zapytać, jak znalazłaś taką pracę? Szukałaś przez znajomych, gazety czy właśnie przez internet? Jeśli przez portale internetowe, to jakie?
          • agul86 Re: Korki to jest TO 22.06.09, 10:21
            akurat tamtą ofertę znalazłam na jobpilot.pl, choć częściej zaglądałam na pracuj.pl. Ale to było już prawie rok temu i z tego co się teraz orientuję, to nie ma już tak wielu ofert praktyk i pracy dla studentów co wtedy... Nawet firma, w której pracowałam i zdecydowałam się odejść nie ma zamiaru przyjmować nikogo na moje miejsce - raczej szukają oszczędności...
            • Gość: Kulka Re: Korki to jest TO IP: 212.122.223.* 22.06.09, 22:36
              Tak narzekałam, a nim się jeszcze dobrze rozkręciłam z szukaniem pracy już mnie zaproszono na pierwszą rozmowę! W weekend porozsyłałam kilka cv i dziś do mnie oddzwonili, akurat w odpowiedzi na moją aplikację na jobexpress. Mega się cieszę, choć to tylko staż, ale płatny. Może się uda :))
              • lukefair Re: Korki to jest TO 23.06.09, 01:09
                no staz to niby grosze, ale fajnie, ze cos sie ruszylo. wbrew pozorom szukanie
                pracy przez internet daje spore efekty przy stosunkowo malym wkladzie energii w
                tę czynność.
                • Gość: KoraKora Re: Korki to jest TO IP: *.chello.pl 23.06.09, 21:30
                  Mnie też dzisiaj zaprosili na rozmowę, idę jutro!
                  Wczoraj też dzwonili z inną ofertą, ale nie zdecydowałam się - 1000 zł za pełen
                  etat, 8 godzin stukania w klawiaturę :(
                  Ciekawe, ile tym razem zaproponują.

Jeden jest tylko plus: w obu pracach nie miałam doświadczenia a i tak pracodawcy
                  byli zainteresowani :)
                  • Gość: mentalre Re: Korki to jest TO IP: *.aster.pl 27.06.09, 17:23
                    Jak praca nie wymaga doświadczenia to dlaczego pracodawca miałby nie być
                    zainteresowany? Szczególnie przy takim wyzysku jak piszesz-1000zł...przecież za
                    takie pieniądze nie da się utrzymać. Poszukuję pracy bez doświadczenia już od
                    kilku tygodni i też widzę pewien odezw. Jednak szukanie przez neta ma swoje
                    zalety, nie trzeba wychodzić z domu i można spokojnie sobie przejrzeć oferty z
                    ostatnich kilku dni. A gdzie jeszcze warto mieć konto oprócz jobexpress.pl i
                    pracuj.pl?
                    • Gość: mops Re: Korki to jest TO IP: *.torun.mm.pl 27.06.09, 21:48
                      byc moze jeszcze gumtree i ofkoz gazetapraca, ale ostatnio moim zdaniem
                      jobexpress wychodzi troche wyzej jesli chodzi o funkcjonalnosc i ladnie sie
                      rozwija. rozsylam w sumie cv ktore mam od nich z serwisu
                • Gość: melinda szukanie pracy IP: *.cebit.com.pl 28.06.09, 21:53
                  Właśnie, to jest bardzo ważne, zwłaszcza gdy szukanie pracy nie jest jedynym zajęciem, oprócz tego jeszcze się pracuje lub się uczy. Słyszałam o zapaleńcach, którzy jeżdzą po firmach i zostawiają swoje cv, zwykle na coś takiego - co raczej wydaję mi się nieskuteczne, nie ma czasu. Gazetę wyborczą też już przestałam kupować, teraz szukam pracy tylko przez Internet - na jobexpress.pl, pracuj.pl czy infopraca.pl To chyba jest najpewniejszy sposób szukania pracy, jak Wam się wydaję?
      • Gość: kasja Re: Warto zarabiać, czyli jak pracują studenci IP: 91.145.148.* 28.06.09, 22:11
        coroczne wakacje w UK w celach zarobkowych,
        w roku szkolnym se odpuszczałam skupiając się na nauce,
        • Gość: jendrek Re: Warto zarabiać, czyli jak pracują studenci IP: *.aster.pl 05.07.09, 12:06
          A w UK można dużo zarobić przez wakacje? Wyjeżdżasz na całe 3 miechy, czy tylko
          na część? Nigdy nie pracowałem, ale trzeba się za coś wreszcie wziąć. Na
          początek pozakładam konta na tych polecanych stronach i się zobaczy. Jak
          szukacie studenckiej pracy przez taki jobexpress?
          • Gość: melinda Re: Warto zarabiać, czyli jak pracują studenci IP: *.cebit.com.pl 05.07.09, 23:21
            Podobno jest teraz mniej ofert pracy w UK na wakacje, ale jak wchodzę na joba i
            przeglądam oferty w ogóle tego nie zauważyłam. W sumie jak się sprężyć, to
            pewnie można sobie znaleźć jakąś pracę na sierpień i na wrzesień w UK.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka