joahna 26.08.04, 11:22 Czy Błazej to popularne imię? mamy Błażejów - jak mówicie do swoich synków? pozdrawiam Joahna Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
warna Re: a Błażej? 26.08.04, 12:09 Bardzo mi sie to imię podoba !!! Niestety mąż nie zgodził się, aby synek tak się nazywał. Ale synuś ma też bardzo ładne i podobne w brzmieniu imię: JĘDRZEJ. Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: a Błażej? 26.08.04, 13:41 Fajne imię. Moim zdaniem nie jest wcale popularne Odpowiedz Link Zgłoś
agataw9 Re: a Błażej? 27.08.04, 13:36 Nie jest to popularne imię. Znam tylko jednego Błażeja - mojego bratanka. Ma teraz 13 lat, jak był młodszy to rodzina mówiła do niego Badzik. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaj1 Re: a Błażej? 27.08.04, 14:19 Z tą popularnością to nie do końca tak - imię Błażej nosi ponad 18 tys. Polaków, z czego ok. 13 tys. urodziło się w ostatnim dwudziestoleciu XX wieku. A imię rzeczywiście ładne - ja mam do niego stosunek baaardzo sentymentalny Pozdrawiam, Monika Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: a Błażej? 27.08.04, 16:51 monikaj1 napisała: > Z tą popularnością to nie do końca tak - imię Błażej nosi ponad 18 tys. > Polaków, z czego ok. 13 tys. urodziło się w ostatnim dwudziestoleciu XX wieku. 18 tys. to nadal mało, np. o ile pamiętam, tylko w ciągu 4 lat imię Ola dostało 50 tys. dziewczynek (poprawcie mnie, jeśli się mylę, bo nie mam Grzeni pod ręką. A imię jest cudne Odpowiedz Link Zgłoś
monikaj1 Re: a Błażej? 27.08.04, 17:37 gaudencja napisała: > 18 tys. to nadal mało, np. o ile pamiętam, tylko w ciągu 4 lat imię Ola dostało > > 50 tys. dziewczynek (poprawcie mnie, jeśli się mylę, bo nie mam Grzeni pod > ręką. A imię jest cudne Proszę bardzo Na podstawie Rymuta: od 1991 do 1994 - 25266. Zgadzam się - 18 tys. to niewiele, ale jeśli porównać do 319 Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: a Błażej? 27.08.04, 17:40 monikaj1 napisała: > Zgadzam się - 18 tys. to niewiele, ale jeśli porównać do 319 Dla NAS to dużo, ale obiektywnie rzecz biorąc na skalę polską to niedużo )) Zwłaszcza jak na imię, które nie jest nadawane od 30-35 lat (tak jak np. Maja), tylko dłużej. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaj1 Re: a Błażej? 27.08.04, 17:59 gaudencja napisała: > monikaj1 napisała: > > > Zgadzam się - 18 tys. to niewiele, ale jeśli porównać do 319 > > Dla NAS to dużo, ale obiektywnie rzecz biorąc na skalę polską to > niedużo )) Zwłaszcza jak na imię, które nie jest nadawane od 30-35 lat (tak > jak np. Maja), tylko dłużej. Dobrze już, dobrze))) Obiektywnie - masz rację Ale jeżeli 13 tys. spośród tych 18. nadanych zostało w ciągu 20 lat, to można chyba mówić o rosnącej popularności, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: a Błażej? 29.08.04, 01:23 monikaj1 napisała: > Dobrze już, dobrze))) Obiektywnie - masz rację Ale jeżeli 13 tys. spośród > tych 18. nadanych zostało w ciągu 20 lat, to można chyba mówić o rosnącej > popularności, prawda? O rosnącej na pewno ))) Ale zobacz, na przykład w latach 1996-2000 (pożyteczne zestawienie z "Naszych imion" Grzeni; poza tym niewiele się ta książka różni na plus a znacznie na minus w porównaniu ze Słownikiem imion tegoż) ponad 13 tysięcy razy zostały nadane imiona: Angelika, Adam i Daria, czyli pozycje 51-53 wśród imion uszeregownych co do popularności w tym okresie. A były to tylko 4 lata, nie 20 Więc co do Błażeja nadal można być spokojnym Nie jest to jednak oczywiscie imię naprawdę rzadkie, takie jak np. Nikander )) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: a Błażej? 29.08.04, 01:17 joahna napisała: > mamy Błażejów - jak mówicie do swoich synków? Nie jestem mamą Błażeja, ale słysząłam zdrobnienia Błażuś i Błażek. Odpowiedz Link Zgłoś
amj2 Re: a Błażej? 15.09.04, 17:01 Ja jestem mamą Błażeja i Marcela.Błażej ma 10 lat , wiec teraz mówię po prostu Błażej.Jak był mały -Błażejek,Błażuś. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś