Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Nauczyciele zarabiają tyle co informatycy?

• Gość: zarobki Zarobki Nauczycieli IP: *.subscribers.sferia.net 19.07.08, 03:05
        Dlaczego zarobki nauczycieli nie są zależne od wyników pracy?
        Dlaczego środowisko nauczycielskie nie zgłaszało takiego postulatu,
        przynajmniej oficjalnie.
        Nie mam nic przeciwko aby dobrzy nauczyciele zarabiali 2 razy więcej niż teraz.

Na przykład nauczyciele uczący mego brata zarabiają tyle samo co Ci którzy
        mnie uczyli (mała miejscowość, więc takie informacje nie są tajemnicą). Tylko,
        że gdy 3 miesiące przed maturą sprawdziłem jego stan wiedzy z przedmiotów
        ścisłych byłem przerażony.
        Do tych którym przyjdzie do głowy, że to przez lenistwo - nieuctwo mego brata
        to powiem, że w ciągu tych 3 miesięcy zdołał opanować wszystkie braki, przy
        niewielkiej mojej pomocy (wyniki w jego klasie - 90% uczniów napisało maturę
        na poziomie 30-40 pkt). Pamiętam jak ja podchodziłem do matury (jeszcze stara
        matura) to cała klasa była bardzo dobrze przygotowana, co także miało
        odzwierciedlenie w wynikach egzaminów na studia.

• Gość: warszawski belfer Re: Zarobki Nauczycieli IP: *.chello.pl 19.07.08, 07:28
          zarobki nauczycieli w liceach, tych które znam, zależą już od jakiegoś czasu
          także od wyników. Dyrektorzy by zatrzymać dobrych nauczycieli muszą i płacą
          więcej. W moim liceum, z pierwszej dziesiątki, dobry informatyk, matematyk i
          dwóch anglistów, wszyscy mianowani, mają dodatki motywacyjne wysokości swojej
          podstawy wynagrodzenia. Są też w mojej szkole nauczyciele, którzy nie mają
          dodatku motywacyjnego, pracują i nie odzywają się bo rynek pracy z ich
          umiejętnościami wyceni ich na tyle samo jeśli nie na mniej.
          • Gość: tomcat Ile w Warszawie kosztują korepetycje? IP: *.aster.pl 19.07.08, 09:35
            • nowak11 Re: Ile w Warszawie kosztują korepetycje? 19.07.08, 09:56
              Dobre pytanie. A drugie - ile wynosi dodatek motywacyjny (ja mam 50 złotych
              miesięcznie i 30 złotych za wychowawstwo, oczywiście brutto)
      • Gość: matematyk Nauczyciele zarabiają tyle co informatycy? IP: 92.12.99.* 19.07.08, 03:24
        co to za nauczyciel pisal to 'cos' na tablicy?

c*c = pierwiastek lub - pierwiastek
      • Gość: nml Nauczyciele zarabiają tyle co informatycy? IP: *.adsl.inetia.pl 19.07.08, 04:30
        A profesor na uczelni ma tygodniowo tylko 5 godzin przy tablicy
        (dydaktycznych). 5 godzin! A aktor w teatrze - 2 godziny przedstawienie + 1
        charakteryzacja, ale przecież nie codziennie te przedstawienia i co? Po 8 godzin
        prób? Tu mi kaktus...
        O policjantach, co idą na emeryturę w wieku 36 lat(!) też wszyscy milczą.
        • Gość: thelima Re: Nauczyciele zarabiają tyle co informatycy? IP: 85.222.86.* 19.07.08, 06:39
          Ja jestem informatykiem, moja żona nauczycielem (oboje skończyliśmy ten sam
          kierunek). Zarabiam *dokładnie* 10 razy więcej. *10* razy. Wiem ile pracuje moja
          żona, i nie są to jakieś bajki, teoretyków z tego forum, co pracę nauczyciela
          oceniają w perspektywie własnych frustracji. Ona często mając etat wychodzi
          przede mną a przychodzi po mnie z pracy.

Mało mnie obchodzi kto, co sobie myśli o nauczycielach. Jego sprawa. Niech tylko
          pamięta, za 5-10 lat. Ci "wspaniale" wynagradzani, wypoczęci nauczyciele będą
          uczyli wasze dzieci. Będę uczyli tak, jak się zapłaci. Czyli mniej więcej jak
          kasjerka w Tesco. Pamiętajcie o tym, myśląc jakimi to krezusami są obecnie
          nauczyciele...
      • Gość: KENIO Nauczyciele zarabiają tyle co informatycy? IP: *.eranet.pl 19.07.08, 04:45
        zgadzam się z ministerstwem, nauczyciel super zawód dla kobiet. Nikt w
        budżetówce nie ma tyle wolnego co oni, a w publicznych szkołach każdy belfer
        robi minimum tego co musi. Jaka praca taka płaca, nikt nikomu nie wybiera
        zawodu, zawsze można się przekształcić tylko kto będzie chciał magistra beż
        inżynieryjnego przygotowania. Zawsze po liceum jest politechnika tylko kto
        lubi matematykę i rysunek techniczny? Zresztą nawet po polibudzie ludzie
        potrafią zarabiać mniej w gorszej atmosferze pracy niż nauczyciele - tyle że
        oni mają silne związki zawodowe to i się burzą. Ja osobiście dałbym im po 1000
        PLZ podwyżki i wysłał do prywatnych korporacji typu Sp. z o.o. lub s.a. i
        ciekawe jak by śpiewali gdy szefa nie interesuje co i jak ale ma być zrobione.
        Dla mnie praca "luz" a praca "na już" ma znaczenie, no i wyścig szczurów też
        trawa. pozdr.
      • pelulola Nauczyciele zarabiają tyle co informatycy? 19.07.08, 06:31
        To czysta bezczelność, twierdzić, ze zarabiamy tyle co np.
        informatycy! Ja zapieprzam na 2 etatach, skończyłam studia
        magisterskie z przygotowaniem pedagogicznym, 2 studia podyplomowe
        (finansowane z własnej kieszeni), kursy i szkolenia i
        zarabiam.....uwaga .....1200zł w jednej pracy!
        • adamo64 Re: Nauczyciele zarabiają tyle co informatycy? 19.07.08, 08:45
          pelulola napisała:

> To czysta bezczelność, twierdzić, ze zarabiamy tyle co np.
          > informatycy! Ja zapieprzam na 2 etatach, skończyłam studia
          > magisterskie z przygotowaniem pedagogicznym, 2 studia podyplomowe
          > (finansowane z własnej kieszeni), kursy i szkolenia i
          > zarabiam.....uwaga .....1200zł w jednej pracy!

To jestes wyjatkowo nieudolna, ciekawe jakie to studia skonczylas?
          Nie od dzis wiadomo, ze ludzie po studiach pedagogicznych sa slabo
          wyszkoleni, a poziom studiow przygotowujacy do zawodu nauczyciela
          jst zenujaco niski w porownaniu np. z inzynierskimi studiami.
          Moja zona na 1,5 etatu zarabia w szkole 3 tys. a jest dopiero
          nauczycielem mianowanym
          • Gość: gość nauczyciel Re: Nauczyciele zarabiają tyle co informatycy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.08, 09:31
            Większej bzdury to dawno nie słyszałam. Jak może tyle zarabiać skoro
            stawki wynikają z tabeli bez względu na ukończoną uczelnię????!!!!
            Albo nie wiesz co piszesz, albo zwróć uwagę na relacje swojej żony z
            p. dyrektorem (może jakieś wyjątkowe dodatki?!). To tylko sugestia
            oczywiście, ale sądząc po Twojej wypowiedzi, to coś z Wami jest nie
            tak. A może dodałeś do tego tzw.13-kę, wtedy mogłoby się zgadzać.

PS. Pozdrawiam i gratuluję b.wysokiej samooceny, no i genialnego
            wykształcenia oczywiście (ja ukończyłam tylko :)rachunkowość na UŁ i
            administrację także na UŁ; dodatkowo studia podyplomowe dające mi
            uprawnienia do nauczania-głupio wyszło, bo wybrałam to co lubię,a
            nie to co przynosi pieniądze).
            aaa ... zapomniałam dodać, że zarabiam 1100 ZŁ I PRACUJĘ GRUBO PONAD
            40 GODZ. W TYG.
            • Gość: 69spam69@gmail.com Re: Nauczyciele zarabiają tyle co informatycy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.08, 15:07
              Zawsze sie zastanawilem jak mozliwa jest egzystencja za takie marne
              grosze. Przecież to niemozliwe, nieprawdopodobne. Nie wiem jak to
              starcza na jedzenie, a co dopiero na mieszkanie czy jakies wyzsze
              potrzeby. Choc w pewnym sensie sami sa sobie winni ludzie o takich
              zarobkach. Brak myslenia, kompletny.
        • Gość: Ewa Re: Nauczyciele zarabiają tyle co informatycy? IP: *.chello.pl 19.07.08, 10:09
          Słownictwo iście pedagogiczne! Ja "zapierd...m" od świtu do nocy użerając się z
          gnojami za marne grosze! To jest poziom polskiej szkoły po 19 latach od
          "zwycięstwa" nad "kumuną"?
        • Gość: Tomek Re: Nauczyciele zarabiają tyle co informatycy? IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 19.07.08, 11:00
          > To czysta bezczelność, twierdzić, ze zarabiamy tyle co np.
          > informatycy!

Przecież to komplement.

> Ja zapieprzam na 2 etatach, skończyłam studia
          > magisterskie z przygotowaniem pedagogicznym, 2 studia podyplomowe
          > (finansowane z własnej kieszeni), kursy i szkolenia i
          > zarabiam.....uwaga .....1200zł w jednej pracy!

Kiepsko, kiepsko. Jakby ktoś o tym opowiadał, to dopiero byłaby bezczelność, bo
          o cudzych porażkach nieładnie mówić.
        • Gość: zz Re: Nauczyciele zarabiają tyle co informatycy? IP: *.adsl.inetia.pl 19.07.08, 11:34
          nie wciskaj ludziom kitów, założę się że z różnymi dodatkami, które zawsze dostaniesz niezależnie od efektów twojej pracy, masz min. 3.500zł (brutto) z jednego etatu, więc jeśli ci źle to poszukaj innej pracy, ale nigdzie nie dostaniesz takiej pensji za 18 godzin tygodniowo + wolne wakacje, ferie, przerwę świąteczną itd.
        • Gość: streser Re: Nauczyciele zarabiają tyle co informatycy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.08, 12:41
          Ale Ty w przeciwieństwie do informatyków masz czas żeby pracować na dwa etaty,
          więc nie mów jak Ci źle tylko, pomnóż swoją pensję razy , do tego dodaj wszystko
          co zarabiasz za korepetycje, za które pewnie płacą około 50zł/h i na pewno
          wyjdzie Ci tyle co informatykowi jeśli nie więcej.
        • Gość: obserwator płace nauczycieli IP: *.e-cho.eu 19.07.08, 14:50
          jak na nauczyciela to słownictwo bardzo ubogie, nawet te ukończone szkoły Ci nie pomogły - lepiej aby taki nauczyciel nie uczył naszych dzieci - proponuję wyjawić ile tygodniowo pracujesz w tej jednej pracy jeśli dobrze się orientuję to nie wiecej niż 18 godzin, rachunek jest prosty pracujcie po 40 godzin tygodniowo jak wszyscy to wyjdzie wam ok 2600 zł i wówczas porównujcie swoje zarobki z innymi zawodami, od kilku lat nic nie robicie a jedynie użalacie się nad sobą , proponuje zająć się nauką dzieci a jak nie pasuje to proszę zmienić zawód
        • Gość: szycha Re: Nauczyciele zarabiają tyle co informatycy? IP: *.chello.pl 19.07.08, 16:49
          nie piernicz głupot bo te 1200 masz za 18 godz tygodniowo pracy czyli niczym
          wczasy a 90% nauczycieli nie ma umiejętności pedagogicznych i nie dał bym im
          nawet 600 zł za 18 godz. Poza tym widać po pensyjce ze nie masz zbyt dużych
          umiejętności gdyż nie jesteś nauczycielem mianowanym..... bo byś miała więcej o
          kilka stówek. więc nie narzekaj, a jak ci się nie podoba to idź do biedronki za
          1500 zł
        • Gość: lalalia Re: Nauczyciele zarabiają tyle co informatycy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.08, 17:17
          pelulolu, kobieto pracująca
          szczerze - składam wyrazy szacunku
          i podziwiam, że masz zapał angażować się w pracę w tym
          niewdzięczbym zawodzie.
          podziwiam także resztę nauczycielstwa.

moim zdaniem sam artykuł napisany jest tendencyjnie. niby
          obiektywnie ukazuje wszystkie "bóle" nauczycieli i wspomina o
          nieaangażujących się jednostkach. wszystko to z jakąś lekką ironią.
          zaczyna się od pytania w tytule, poczym stawia sprawę "po środku" we
          wprowadzeniu, a anstępnie odpowiada na to pytanie w pierwszym
          akapicie, zacynając od sygestywnie prezentowanej racji urzędników
          MinPr.

edukuję się dopiero od 15 lat, zahaczając o trzy rodzaje
          szkolnictwa. na swojej drodze oczywiście spotkałam nauczycieli-
          bumelantów. było też pare jednostek nieszablonowych. i zaryzykuję tu
          stwierdzenie, że ta wcale nie mała garść jednostek, w jakiś sposób
          wpłynęła na moje życie, wybór studiów, na samodzielne kształtowanie
          światopoglądu.

w zmianie systemu płac chodzi o to, by zmotywować ludzi z
          powołaniem - nadających się do tego zawodu, aby mogli się tej
          profesji poświecić wiedząc, że zostaną godnie wynagrodzeni.
          dobrzy pedagodzy, to często ludzie o szerokich horyzontach, mogący
          spełnić się równierz w innych zawodach. niskie zarobki odstraszają.

nie wiedzieć skąd, ale sądziłam, że nurt "gazety" (o ile w ogóle
          można mówić o jakimś nurcie) popiera ten sposób myslenia i taki
          będzie promował.

artykulik na niskim poziomie,
          moim zdaniem.
        • lonson Re: Nauczyciele zarabiają tyle co informatycy? 21.08.08, 12:57
          Zmień pracę? NIKT absolutnie NIKT nie wybrał Ci takiego losu, nie musisz uczyć,
          możesz robić coś zupełnie innego i zarabiać więcej. To przecież proste.
          • Gość: Barry Re: Nauczyciele zarabiają tyle co informatycy? IP: 77.252.18.* 21.08.08, 14:31
            Prostackie rozumowanie, prostackie rady.
            • Gość: 69spam69@gmail.com Re: Nauczyciele zarabiają tyle co informatycy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.08, 15:10
              Prostacki umysł, socjalistyczne wychowanie, zero przedsiebiorczego
              myslenia. No i kończą z 1100 zł/m. Przykre.
        • Gość: fforumka Re: Nauczyciele zarabiają tyle co informatycy? IP: *.chello.pl 06.09.08, 11:18
          " zarabiam.....uwaga .....1200zł w jednej pracy!"
          w pełnym wymiarze godzin???
      • hubcio_j Stawka godzinowa? 19.07.08, 06:38
        Stawka godzinowa nie wygląda źle. Jest tylko jeden problem. Nauczyciel ma płacone za 18, a nie za 40 godzin tygodniowo...
        • Gość: tomcat a ile dostaje za korepetycje? IP: *.aster.pl 19.07.08, 09:32
          • nowak11 Re: a ile dostaje za korepetycje? 19.07.08, 09:41
            Ja np. nie mam czasu na udzielanie korepetycji.
        • Gość: tyle w temacie bo tyle pracuje IP: 62.61.58.* 19.07.08, 10:06
          powinno się zwiększyć pensum nauczycielskie
          • hubcio_j Re: bo tyle pracuje 19.07.08, 13:00
            Czyli nauczyciel powinien spędzać 40h/tydzień w szkole (zajęcia z uczniami oraz
            przygotowanie do tych zajęć, przygotowanie i ocena sprawdzianów) + rozliczenie
            godzin nadliczbowych na wycieczkach (to także praca) oraz radach pedagogicznych
            i wywiadówkach oraz innych zajęciach typu przygotowanie dzieci do olimpiad
            przedmiotowych czy występów na uroczystych apelach (dzień patrona, święta itp.).
            Oczywiście dodatkowo kasa na najprostsze pomoce takie jak papier do drukarki...
            Nierealne. No chyba, że zostaną zmniejszone stawki godzinowe o połowę, czyli
            średni zarobek miesięczny będzie taki jak teraz.
      • aron2004 Nauczyciele zarabiają tyle co informatycy? 19.07.08, 06:40
        a lekarze w woj. lubelskim zarabiają 10 000 zł miesięcznie przy
        najniższej wydajności pracy w UE
      • Gość: też nauczyciel Nauczyciele zarabiają tyle co informatycy? IP: *.adsl.inetia.pl 19.07.08, 06:51
        Po siedmiu latach pracy na rękę otrzymuję 1600 złotych, szwagier informatyk-
        6000. Mamy dziwny przelicznik- etat nauczyciela- 18 godzin i stąd takie wyniki.
        Wszystkie konferencje, szkolenia, zebrania z rodzicami, konsultacje
        indywidualne, część wycieczek, dyskoteki( potrzebni opiekunowie) - to część
        naszej pracy, nie wliczana do etatu. Do tego dochodzą: przygotowanie do zajęć, u
        młodszych nauczycieli- pisanie konspektów z każdej lekcji( 1i 1/2 godz.),
        poprawa zeszytów, ćwiczeń, sprawdzianów, dyktand, testów- to dodatkowy czas, (
        zapłacony? niezapłacony? wliczony? niewliczony?)który muszę poświęcić. Część
        kursów i szkoleń muszę pokryć sama ( potem okazuje sie, że niektórym
        nauczycielom z innych miast pokrywa szkoła:().
      • Gość: gosc Nauczyciele zarabiają tyle co informatycy? IP: *.dsl.chcgil.sbcglobal.net 19.07.08, 06:52

moze imalo zarabiaja
        ale wporownaniu jak inni w polsce maja zarobki
        to sa na 1 miejscu
        a szczeze to od ilu lat mozna mowic o prawdziwych nauczycielach
        przedtem chec szczera i matura zrobi z ciebie nauczyciela
        nie oszukujmy sie minimum 75% tych pseldo nauczycieli nic wielkiego
        nie reprezontowalo i nie reprezentuje po za walka o dobry pieniadz w
        porownaniu do innych zarobkow w polsce
        oni nawet swoich dzieci nie sw w stanie nauczyc tego co dzisiejszy
        czas wymaga
        ale to sa wspaniali odznaczeni
        nie jednokrotnie
        takich przywilejow nie maja zadni nauczyciele poza polska
        a nie mowiac o pseldo

no nie kursy wieczorowe pokonczyl
        jak juz taki kurs zaliczyli no to wspaniali
        poziom odrazu do gory
        proponuje
        tylko 8 godzin na tydzien
        reszta pracownikow(inne zawody)to sa automaty
        a nasi wspaniali nauczyciele(w duzym procencie mniej wiedzacy od
        ucznia )to elita --tylko niewiem czego
        wedlug mnie
        do roku 2000
        wszyscy nauczyciele bez studiow zadne kursy
        na emeryture
        to i takbardzo duzo za nie wiedze

• Gość: też nauczyciel Re: Nauczyciele zarabiają tyle co informatycy? IP: *.adsl.inetia.pl 19.07.08, 09:01
          Mówiąc kursy mam na myśli kursy podwyższające kwalifikacje, a także związane z
          awansem zawodowym. Jeśli wejdziesz na stronę ośrodków metodycznych znajdziesz
          całą masę kursów doskonalących i kwalifikacyjnych, pozwalających prowadzić
          zajęcia z dziećmi niedowidzącymi, niedosłyszącymi, z problemami wymowy. Udział w
          takich zajęciach w większości nauczyciele sami sobie opłacają. Także kursy
          metodyczne do nauczania języków obcych. Nie wystarczy ukończone studium języków
          jeżeli nie ma się przygotowania pedagogicznego.
          Bez wyższego wykształcenia nie ma mowy o pracy w szkole. Inna sprawa, że poziom
          studiow jest rożny na rożnych uczelniach.
        • Gość: GOŚĆ Re: Nauczyciele zarabiają tyle co informatycy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.08, 09:37
          ROBISZ TYLE BŁĘDÓW, ŻE AŻ ŻAL PATRZEĆ. PEWNIE W SZKOLE SIĘ NIE
          UWAŻAŁO, A TERAZ NA NAUCZYCIELACH SIĘ ODGRYWASZ, BO CIĘ CZEGOŚ
          NAUCZYĆ PRÓBOWALI.
          • Gość: emerytka Re: Nauczyciele zarabiają tyle co informatycy? IP: *.cust.tele2.pl 19.07.08, 09:47
            BRAWO!!! przyłączam sie do pow.opinii, biedny mały człowiek- dlatego
            robi błędy bo nienawidził szkoły od dziecka,a pewnie i swim dzieciom
            (o ile je posiada) obrzydza nauczycieli i szkołę. Taka postawa jest
            godna pożałowania.....
        • Gość: antyk Re: Nauczyciele zarabiają tyle co informatycy? IP: *.chello.pl 27.07.08, 20:06
          Aby oceniać innych ,samemu trzeba coś reprezentować.Proszę popatrzeć na ten list -on wszystko mówi o autorze. ANALFABETA.
        • Gość: 69spam69@gmail.com Re: Nauczyciele zarabiają tyle co informatycy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.08, 15:13
          Gratuluje. Tak właśnie jest z polska edukacją. Płaćcie wiecej
          nauczycielom, bo bedzie wiecej takich ludzi.
      • Gość: gosc Nauczyciele zarabiają tyle co informatycy? IP: *.dsl.chcgil.sbcglobal.net 19.07.08, 07:08

jeszcze raz
        nie ublizajmy i nie miejmyzadnych pretensji od prawdziwych
        naucycieli ktorym sie nalezy
        SZACUNEK i naprawde pieniadze
        jest to bardzo niski procent
        a reszta tych pseldo nauczycieli
        to wreszci mogla by sie sama czegos nauczyc zeby innego uczyc
        najwiecej krzycza co nic nie umieja
        ktorych uczen przerasta w kazdym punkcie
        ale krzykiem utrzymuja swoja powage i mit

• Gość: Kran Re: Nauczyciele zarabiają tyle co informatycy? IP: *.chello.pl 19.07.08, 07:29
          Gość portalu: gosc napisał(a):

> jeszcze raz

gosciu, zanim zaczniesz oceniać nauczycieli, oceń się najpierw sam.
          Nie umiesz nawet pisać po polsku, więc na jakiej podstawie ośmielasz
          się wystawiać oceny tym, którzy próbują głupców przerabiać na
          mądrych ludzi?

Masz tu listę swoich błędów z ostatnich dwu postów (nie chodzi o
          brak polskich liter, tylko o katastrofalną ortografię):

szczeze - powinno być szczerze

pseldo ---> pseudo (3 razy)

po za ---> poza

nie jednokrotnie ---> niejednokrotnie

odrazu ---> od razu

niewiem ---> nie wiem

nie wiedze ---> niewiedzę

pretensji od prawdziwych naucycieli ---> pretensji DO prawdziwych
          nauczycieli

+ analfabecki styl.

"najwiecej krzycza co nic nie umieja" - sam jesteś tego przykładem
          • Gość: antyk Re: Nauczyciele zarabiają tyle co informatycy? IP: *.chello.pl 27.07.08, 20:10
            Brawo i to jest cała prawda o tym krzykaczu!!!!
      • Gość: Hrabia Najmniej pracują w ministerstwie a ile zarabiają? IP: *.crowley.pl 19.07.08, 07:24
        Najmniej pracują w ministerstwie a ile zarabiają? - najwięcej !! Jak by ich
        tak ktoś podliczył (wyjścia na papierosy, do sklepów, na posiłki, odwiedziny w
        pokojach - i wszystko w czasie pracy). Nauczyciel przygotowuje się w domu do
        pracy !!!
      • Gość: zona informatyka dajcie mi q..a 20 nadgodzin i będzie ok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.08, 07:29
        stare klempy zamiast iść na emeryturę blokują etaty, post-komuna z
        ZNP walczy o chłam za 18h (faktycznie można się zanudzić na śmierć -
        pracowałam na budowie, to wiem, o czym mowie); nikt nie ma jaj, by
        rozpirzyć to towarszystwo na 3 wiatry i zacząć wymagać i płacić
        • Gość: józek Re: dajcie mi q..a 20 nadgodzin i będzie ok IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.07.08, 12:23
          A inne pracy to przepraszam nie ma? Np. w marketach jest ciężko o
          pracownika i spokojnie dostosują ci grafik do planu zajęć w szkole.
          Są także inne zajęcia o nienormowanym czasie pracy (np.
          przedstawiciel kredytowy). Grunt to chcieć. Poza tym wielu
          nauczycieli pracuje w różnych ZDZtach i innych prywatnych
          wieczorowych liceach, szkołach policealnych ect. Chcieć to móc!
          Wiele osób dostaje tyle za 40h pracy tygodniowo co wy za 18 a mimo
          to dają radę z drugą pracą... bo muszą!
      • smok_sielski Nauczyciele zarabiają tyle co informatycy? 19.07.08, 07:33
        Nauczyciele zarabiaja tyle co informatycy? Mogli w tym ministerstwie
        powiedziec, ze zarabiaja tyle nauczyciele zarabiaja tyle, co prezesi spolek
        gieldowych. Co se bedzie ministerstwo zalowac.
        smok
      • Gość: Gienek Nauczyciele zarabiają tyle co informatycy? IP: *.adsl.inetia.pl 19.07.08, 07:44
        Uważam,że sprawiedliwym byłoby zapewnić możliwość nauczycielom wykonania
        wszystkich obowiązków w szkole(sprawdzanie klasówek,przygotowanie się do
        lekcji itp)a nauczycieli powinni przebywać w szkole czyli miejscu pracy przez
        8 godzin.
      • Gość: ch Nauczyciele zarabiają tyle co informatycy? IP: *.chello.pl 19.07.08, 07:52
        A informatycy zarabiają tyle co fryzjerzy.
      • Gość: Tenare Nauczyciele to darmozjady IP: *.icpnet.pl 19.07.08, 07:52
        Kasują szmal za 12 miesięcy a pracują góra 9 miesięcy w roku.
        I nie pracują po 8 godzin dziennie jak uczciwy pracownik, tylko kilka z
        przerwami co 45 minut na ćmika, marychę i piwo.
        Do tego prezentują żenujący poziom tzw. "nauczania".
        • Gość: nuczyciel Re: Nauczyciele to darmozjady IP: *.sdl.vectranet.pl 19.07.08, 09:18
          Dlaczego nie zostałeś nauczycielem????Najlepszy zawód w Polsce a ty sie
          marnujesz i zazdrościsz.Spokojnie ,bo ci żyłaka w d..upie pęknie nieuku!!!
        • Gość: gość n-l Re: Nauczyciele to darmozjady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.08, 09:48
          Żenujący to jesteś Ty. Więcej złego niż dobrego robisz tymi swoimi
          nazistowskimi hasłami, bo młodzi ludzie to czytają. Zastanów się i
          choć raz uczciwie podejdź do tematu. Zapraszam do współpracy, a
          zobaczysz jak pracuje nauczyciel, który lubi swoją pracę i LUDZI
          (mimo żenujących zarobków - widzę to nie tylko ja, ale także moje
          dzieci)
        • Gość: Gość Re: Nauczyciele to darmozjady IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.08, 11:27
          Ty chyba masz coś z czerepem.
        • Gość: xyz Re: Nauczyciele to darmozjady IP: *.spray.pl 19.07.08, 14:02
          Potrafisz liczyć innym ciekawe czy potrafisz dobrze wyliczyć swoje.
          Może czas najwyższy nie zaglądać do cudzej kieszeni tylko zająć się
          swoją pracą i zmienić opinie o pracy społeczeństwa polskiego w swoim
          własnym kraju? Wstyd mi gdy słysze od cudzoziemców jak to Polacy
          sami siebie nawzajem nie sznują, jak większą część godzin w pracy
          nie pracują wydajnie, tylko ciagle przerwy na kawke i papieroski,
          ciągle narzekają i ogólnie mają opinie nierobów, natomiast
          wyjeżdżając poza granice potrafią być nieżłymi wołami roboczymy
          dającymi się, w większości przypadków, wykorzystywać. Polak zawsze
          zostanie po godzinach a wsoim kraju zostaje bo zamiast 8 godzin
          wydajnie pracować to najzwyczajniej urządza sobie pogawędki
          towarzyskie. Tę opinie trzeba zmienić a nie czepiać się innych,
          wypracować taki poziom, do którego inni doszli w ciągu naszych lat
          komuny. Nie kłócić się i nie licytować.
      • Gość: Szkolny len Nauczyciele zarabiają tyle co informatycy? IP: *.xdsl.centertel.pl 19.07.08, 07:55
        Nauczyciele nie pie..ie ze malo zarabiacie i macie tyle pracy....tyle wolnego
        w roku co wy niema nikt. Tryb pracy tez macie super pare godzin z
        dzieciarnia(nie mowcie ze nie da sie wytrzymac starczy ze sie ich za morde
        wezmie i sluchaja)i w domciu potem sobie siedzicie przy kawce sprawdzacie
        kartkowki i co ku.. zle wam??????Ja zapppiiieeerdalam po 10
        godzin na dobre(tez skonczylem studia wiec bez tekstow trzebabylo sie uczyc)i co
        zarabiam tyle samo. Nauczyciele to cwaniackie nieroby pieeeeee..ie sie
        zeby wam tak gowno dali jeszcze obnizyli!!!!!!!!!
        • Gość: emerytka Re: Nauczyciele zarabiają tyle co informatycy? IP: *.cust.tele2.pl 19.07.08, 09:18
          Pieknie sie zatytułowałeś- adekwatnie do poziomu jaki soba
          reprezentujesz. A Twoje, jak je nazywasz wyższe wykształcenie to
          chyba jest nieco wyzsze od podstawowego. Jestes zupełnym ignorantem
          o bardzo niskiej kulturze osobistej i bardzo ograniczonej
          wyobrażni.Gdybys miał do czynienia z nauczycielami(z nauką) z
          pewnościa używałbyś bardziej cywilizowanego jezyka, a nie posługiwał
          sie językiem brukowym(charakterystycznym dla ludzi z tzw.nizin
          spolecznych") .A jeszcze jedno : Ty chyba sam siebie nienawidzisz?
          Współczuję. Pozdrawiam mimo wszystko. Postaraj sie polubic Siebie..I
          proszę nie szydz z nauczycieli to Oni bedą uczyc Twoje dzieci i
          wnuki.Wiecej szacunku dla innych!!!
      • Gość: kil Nauczyciele zarabiają tyle co informatycy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.08, 08:08
        Rozumiem ,że Pani i Pan od wf czy muzyki też według opinii niektórych
        przygotowuje się do zajęć w domu.
        • Gość: gość Re: Nauczyciele zarabiają tyle co informatycy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.08, 09:57
          Mnie też to boli, że płaca jest taka sama, a godziny pracy nie. Ja
          przygotowuję materiały, sprawdzam, poprawiam, a oni w tym czasie
          robią na drugim etacie za dodatkowe pieniądze. Ale do kogo
          pretensje? A, już wiem - do taty, bo chciałam być nauczycielem WF,
          to kazał mi skończyć "porządne" studia. Za tą PORZĄDNOŚĆ,teraz płacę
          długimi godzinami pracy w domu:)
      • Gość: Dominik Nauczyciele zarabiają tyle co informatycy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.08, 08:10
        Wystarczy popatrzeć na parkingi przed szkołami.
        Czy biedni ludzie posiadają takie samochody.
        Z drugiej strony czy prezesi,zarządy i władze spólek to takie fenomeny i wybitnie uzdolnieni aby śmiać się z nas i brać ile tylko zdołają "unieś"?
        Kpią z nas "w żywe oczy", czas na zmiany, wyrzucić tych nierobów (tak to są ludzie wybitnie zdolni w braniu kasy - tylko).
      • Gość: Kama Nauczyciele zarabiają tyle co informatycy? IP: *.chello.pl 19.07.08, 08:15
        A dlaczego nauczyciele nic nie wspomną o dodatkach a przecież takie otrzymują.
        Moja znajoma dostaje "na rękę" do 2000 zł - czy to jest tak źle?
        • Gość: gość Re: Nauczyciele zarabiają tyle co informatycy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.08, 10:00
          Do 2000 to przedział od 0 do 1999 zł
          • Gość: sieben Re: Nauczyciele zarabiają tyle co informatycy? IP: *.devs.futuro.pl 28.08.08, 00:52
            Mylisz się :P To będzie przedział DO 2000zł włącznie :)
      • Gość: gabi Nauczyciele zarabiają tyle co informatycy? IP: *.tpgi.com.au 19.07.08, 08:19
        po 4 latach pracy w szkole sredniej po zdobyciu stopnia nauczyciela
        mianowanego majac wiecej niz etat nie udalo mi sie przekroczyc
        tej "magicznej" dla mnie granicy 1000 zlotych netto. Jesli zarabiam
        prawie tylo,co informatyk to chyba mowa o informatyku,ktore uczy w
        szkole. Poza tym nikt nie wspomnial w artykule,ze nauczyciele, to
        zdaje sie grupa, ktora musi non stop sie doksztalcac i rozwijac
        zawodowo,najczesciej na wlasny koszt. A co do opinii osob
        postronnych to spedzajac wakacje u znajomego w malej miescowosci
        uslyszalam o sobie "bogata nauczycielka z Warszawy"; a moj uczen na
        lekcji powiedzial do mnie "pani to dobrze,bierze sobie pani te 3
        tysiace co miesiac i ma wakacje". Jak go uswiadomilam ile zarabiam
        to zaczal sie dziwic co ja robie w szkole. Aha i jeszcze zdanie
        jednego znajomego o pracy nauczyciela "przychodzisz przed osma,
        robisz sobie kawke,patrzysz na zegarek i myslisz - to teraz przez
        kolejne pare godzin bede ciac w "ch..". Tak mniej wiecej to wyglada
        w oczach ludzi...
      • intrata.am Nauczyciele zarabiają tyle co informatycy? 19.07.08, 08:32
        Kobieto , wydajność Twojej pracy widocznie jest bardzo niska. Weź sie do
        intensywnej pracy a zaoszczędzisz godzin. I proszę, nie pisz bzdur.
      • emeryt21 Nauczyciele zarabiają tyle co informatycy? 19.07.08, 08:35
        Jak swiat swiatem nauczyciele zawsze zarabiali malo,ale i tez malo
        pracowali.Jesli ktos pracuje 18 czy 24 godziny na tydzien i do tego
        posiedzi 4 godziny nad klasowkami to jeszcze nie powod,ze powinien
        dostac wiecej pieniedzy za taka prace.
        Ktos musi dostawac mniej niz srednie wynagrodzenie,zeby ktos mial
        powyzej sredniej.Inaczej "srednia" bedzie rosla w nieskonczonosc i
        nauczyciele b.dobrze o tym wiedza.
        Zawod nauczyciela to sfeminizowany zawod,bo ida tam kobiety,ktore
        zajmuja sie przede wszystkim domem i dziecmi,swoimi...
        Dlaczego brak nauczycieli mezczyzn w gimnazjach,gdzie
        szczegolnie "buzuja hormony" i trzeba od czasu do czasu
        komus "przylac",zeby "zrozumial".To jest wiecej warta praca a
        nauczycielki nie radza sobie z tym.
        Jestem stary i pracowalem w amerykanskiej szkole.Widzialem jak sie
        tam to zalatwia.Tam sa security guard,ktorzy szbko sprawnie i
        cichutko zalatwiaja te sprawy,w bialych rekawiczkach....
        Tam tez nauczyciele tak duzo nie zarabiaja,ale ich rola nie konczy
        sie z dzwonkiem.To oni odwiedzaja uczniow i ich rodzicow w domach.To
        nie jest judymowska dzialalnosc.To jest ich obowiazek i jesli sobie
        nie radza z tym to odchodza z tego zawodu.
        To oni sa lacznikiem miedzy spoleczenstwem a zarzadem miasta,to za
        ich posrednictwem miasto pomaga biednym i wie komu trzeba tej pomocy
        udzielic i jakiej.
        Dodam,ze druga grupa zawodowa dzialajaca na tym polu sa pastorzy
        dzialajacy wsrod doroslych.Wyjatek tu stanowia ksieza
        katoliccy,ktorzy nie wchodza skutecznie w te role spoleczne.Oni sa
        stworzeni do "wyzszych" celow i dlatago kosciol rzymsko-katolicki
        traci zwolennikow.Dzieje sie tak dlatego,ze niema nad nimi kontroli
        spolecznej a tylko jakis enigmatyczny nadzor ich kolesiow z kurii
        biskupiej.
        Nad pastorami panuja rady parafialne,ich pracodawcy.Nad
        nauczycielami principals szkol i czlonkowie zarzadu miast.
        U nas hierarchia jest rozbudowana do kosmicznych rozmiarow i kazdego
        nauczyciela uwaza za idiote niezdolnego do samodzielnego dzialania.
        Kosciol niewiele robi a jesli juz to stanowi to nielada
        wydazenie,godne odnotowania w prasie....
      • Gość: adam Nauczyciele zarabiają tyle co informatycy? IP: *.nwrknj.fios.verizon.net 19.07.08, 08:38
        gdyby nie nauczyciele a wlasciwie to edukacja ktora oni krzewia to bys ty
        gorniku dalej bieda szyby kopal.edukacja (sorry ze musze ci to uswiadomic)
        wplywa na rozwoj calego spoleczenstwa.przyklady prosze sobie wyobrazic.
      • Gość: gość4 Nauczyciele zarabiają tyle co informatycy? IP: *.informel.pl 19.07.08, 08:39
        Jestem od kilkunastu lat pracownikiem administracji szkolnej, a
        środowisko moich znajomych, to przede wszystkim nauczyciele. I mam
        kilka uwag. Nauczyciele pracują mało! i zarabiają DUŻO! Jeśli
        nauczyciel rok po studiach może zarabiać na rękę ponad 1700 złotych
        (chceę zauważyc, że jest dopiero nauczycielem kontraktowym i nie ma
        jeszcze dodatku za staż pracy bo pracuje drugi rok), to bardzo
        przepraszam, czy to jest mało? Owszem ma kilka nadgodzin ale nie
        pracuje więcej niż 24 godziny tygodniowo. I weźmy pod uwagę, że jest
        to nauczyciel muzyki, techniki, czy wf. To mam pytanie co on robi
        jeeszcze w domu, żeby jego tygodniowy wymiar pracy wyniósł 40
        godzin. Weźmy teraz nauczyciela dyplomowanego z dajmy na to z 12 -
        letnim stażem. Na rękę 2700-3000 tys. złotych. I załóżmy, że uczy
        tych samych przedmiotów. Pytam ponownie: czy to jest mało? Ci
        biedni, którzy uczą innych przedmiotów, niewątpliwie mają pewną
        cząść pracy do wykonania w domu. Ale czy każdy z nas nie ma? Ja
        przebywam 8 godzin dziennie w pracy , są często sprawy, których w
        pracy nie zdążę zrobić i zabieram plik dokumentów do domu, za tą
        pracę nie otrzymuję dodatkowego wynagrodzenia w postaci nadgodzin.
        Też mam w domu miejsce, w którym stoi komputer i leżą dokumenty,i
        zajmuje to sporo miejsca bo nie stać mnie na laptopa jak większość
        moich znajomych nauczycieli.Ale któż z nas dzisiaj nie w domu kąta,
        w którym stoi komputer, który służy nam nie tylko , jak się zapewne
        nauczycielom wydaje do zabawy, ale przede wszystkim jest źródłem
        obszernej wiedzy, także zawodowej, bo my zwykli, żeby nie rzec
        normalni, ludzie też musimy poszerzać swoją wiedzę zawodową i to też
        kosztem własnego wolnego czasu. My też musimy się dokształcać i nie
        ma dla nas specjalnych funduszy, z których możemy dostać
        dofinansowanie do kursów czy studiów. A nauczyciele (przynajmniej w
        mojej szkole) mają finansowane WSZYSTKIE ! formy dokształcania. Na
        koniec jeszce jedna uwaga. Nie kwestionuję, że praca nauczyciela
        jest ciężka, ale chcę zauważyć, że niewątpliwie każdy z nas uważa,
        że jego praca jest pod jakimś względem specyficzna i ciężka. Są dni,
        że wracam z pracy bez sił i ochoty na cokolwiek, bo zmęczenie jest
        tak wielkie. Ja też pracując w szkole, mam do czynienia z hałasem,
        mam do czynienia w pewnym sensie z dziećmi (zgoda to nie jest to, co
        prowadzenie lekcji - Boże broń), mam do czynienia z nauczycielami
        przede wszystkim, którzy są bardzo specyficzną grupą ( wiecznie
        postawa tylko roszczeniowa, wszystkich dookoła traktują z góry,
        jakby mieli do czynienia ze swoimi uczniami, są nizdyscyplinowani,
        trudno się od nich cokolwiek egzekwuje, ich dbałość o procedury
        administracyjne i dokumentację równa się zeru). Po takim dniu czy
        tygodniu pracy (zaznaczam 40 godzin, nie licząc dodatkowych od czasu
        do czasu prac zawodowych w domu) nie zostaje mi zbyt wiele czasu i
        ochoty na pójście do swoich znajomych (podkreślam - nauczycieli),
        czy spędzenie miłego wieczoru w lokalu. A oni mają na to czas. Mało
        tego znajdują go, pomimo, że, jak pisała jedna z nauczycielek,
        pracują, cytuję: "51 godzin tygodniowo", udzielają lekcji
        przywatnych ( od min. 30 zł/godzinę bez podatków), biorą dodatkowe
        zajęcia na uczelniach, kursach. Ciekawi mnie, skąd przy tak ciężkiej
        pracy mają na to czas i siłę. Już słyszę argumenty nauczycieli:
        muszę brać lekcje i dodatkowe prace, bo nie stać mnie na godne
        życie. Jasne, ale mam pytanie Jak można robić te wszystkie rzeczy
        dobrze, skoro to taka ciężka praca. I jeszcze jedno. Mam wyższe
        wykształcenie, 20 - letni staż pracy pracuję też ciężko (bo to się
        zarza innym ludziom, nie tylko nauczycielom, choć pewnie nikt z nich
        w to nie uwierzy)i zarabiam 1500 złotych na rękę. Jeśli nauczyciel
        nie zarabia godnie, to ja ze swoją pensją nie mam prawa do życia w
        ogóle. Chyba się ofalguję i zastrajkuję, a potem otrzymam
        wypowiedzenie, bo kodeks pracy mnie nie chroni tak jak nauczyciela
        karta . Na koniec jeszcze jedno. Od kiedy sięgnę pamięcią
        nauczyciele zawsze płakali i narzekali, na małe zarobki. Proszę
        państwa, żyjemy w wolnym kraju nikt nie kazał wam pchać się do tego
        zawodu. Nie pasuje proszę zmienić zawód na lżejszy i lepiej płatny.
        Wystarczy się tylko porozglądać a wszędzie widać ludzi, którzy nic
        nie robią , piją kawę, nie dokształcają się, a zarabiają kokosy,
        czyż nie? Droga wolna. Chyba czas sobie to uświadomić, zamiast kryć
        się pod parasolem ochronnym karty nauczyciela.
        • Gość: gość Re: Nauczyciele zarabiają tyle co informatycy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.08, 10:23
          może się mylę, ale administracja w szkole pracyje od 8.00, a post
          był pisany ok. 8.30. Wnioski nasuwają się same. Ja w trakcie lekcji
          uczę, a nie szerzę propagandę i piszę posty.

Ps. A stawki to pani wzięła z kosmosu. Gratuluję kontaktów i
          bystrości.
          • Gość: a Re: Nauczyciele zarabiają tyle co informatycy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.08, 13:51
            akurat Pani ma rację ze stawkami, moja znajoma robi listy płac
            nauczycieli i wiem ile zarabiaja :) Moi Drodzy, bo tak można do Was
            mówić zupełnie szczerze, okopaliście się szańcem i głośno
            krzyczycie, ale jesteśmy coraz bardziej głusi na Wasze jęki, skargi
            i lamenty. I miejmy nadzieje, że rząd też nie da się Wam
            zmanipulować. Dobrzy jesteście w te gierki od PRLu.
          • Gość: gość4 Re: Nauczyciele zarabiają tyle co informatycy? IP: *.informel.pl 19.07.08, 14:08
            Człowieku na wakacjach! Po pierwsze dziś jest sobota, a po drugie
            normalni ludzie mają prawo do 26 dni urlopu w ciągu roku, więc gdyby
            to nie była sobota istnieje jeszcze druga możliwość. A Wa m
            wszystkim wydaje się, że jesteście tacy mądrzy, a tu masz - brak
            inteligencji aż oślepia!
          • Gość: gość4 Re: Nauczyciele zarabiają tyle co informatycy? IP: *.informel.pl 19.07.08, 14:10
            A co do stawek , to pracuję w administracji, robię wypłaty, angaże i
            znam to wszystko od kuchni.
          • Gość: gość4 Re: Nauczyciele zarabiają tyle co informatycy? IP: *.informel.pl 19.07.08, 14:11
            To wszystko tak a' propos bystrości!
        • Gość: niuncia Re: Nauczyciele zarabiają tyle co informatycy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.08, 11:11
          Powiedz, gdzie pracujesz, to samam się tam przeniosę - ja jestem kontraktowa i po wszystkixch dodatkach wyciągam ok. 1300 na rękę. Powiedz nauczycielom w swojej szkole, że są chyba szczęściarzami!
        • Gość: gosc Re: Nauczyciele zarabiają tyle co informatycy? IP: 213.92.177.* 19.07.08, 12:18
          nie wiem w jakiej Ty szkole pracujesz ale jak mozna majac 2 letni staz w szkole
          zarabiaac 1700 zl na reke? no chyba ze ma sie duzo nadgodzin.w szkole w ktorej
          pracowalam cos takiego nie mialo miejsca. ja mam tylko roczne doswiadczenie w
          pracy w szkole(obecnie nie pracuje juz )wiec poznalam smak tej pracy. i musze
          powiedziec ze nie jest lekko. jako stazysta dostaalam 800 zl na reke. uczylam
          jezyka obcego wiec w domu mialam zawsze mnostwo pracy przygotowanie flashcardow,
          pomocy naukowych, testow sprawdzianow, dodatkowych cwiczen. drukarka to
          "chodzila" u mnie na okrągło. na szczescie nie robilam awansu zawodowego na
          nauczyciela kontrakotwego bo nie wiem gdzie bym wcisnela te cala robote
          papierkowa z tym zwiazana(wiem jak to wyglada bo moja siostra robila) i nie
          mialam wychowawstwa.dzieci i ich rodzice podejscie do nauki i nauczyciela to
          osobna historia
        • Gość: Krystian Re: Nauczyciele zarabiają tyle co informatycy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.08, 13:43
          Brawo! W końcu odważna i rzeczowa wypowiedź!
        • Gość: sieben Re: Nauczyciele zarabiają tyle co informatycy? IP: *.devs.futuro.pl 28.08.08, 01:03
          BRAWO! Wreszcie ktoś napisał prawdę! Każdy ma jakieś pojęcie jak wygląda szkoła od wewnątrz, bo wszyscy spedziliśmy po kilka lub kilkanaście lat w różnych szkołach. A oni piszą tak, jakby pracowali na Marsie :/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka