Gość: ryta Czarne chmury nad Wielką Brytanią IP: *.range86-154.btcentralplus.com 02.11.08, 12:15 O jezu!!!! Skąd wy macie te bzdurne informacje. Prawda jest, że angielska gospodarka spowalnia, ale większośc to subiektywne bzdury!!! Sprostuje: nie ma żadnych zwolnien, ludzi stac na wyjscia do pubow i restauracji, bo to nie jest polska, żeby place były tak marne, żeby trzeba było pasa zaciskac. Owszem ceny żywności rosną, ale dlaczego nikt nie napisze, że corocznie płaca minimalna dla wszystkich pracowników uk tez rośnie. Jesli macie te informacje z "Daily Mail", to chyba nie wiecie, ze jest to najbardziej pesymistyczna i antypolska gazeta. Jak mozna powielac takie bzdury. Media tez to opętało. Zdaje mi się, że Polski rząd wprowadził po prostu wielka propagandę, mając na celu to, aby polacy przestali wjeżdzac za granice, bo brakuje im rąk do pracy. Siedzicie w tej polsce i zamiast wyjzec samemu, rozejzec sie, to piszecie takie propagandowe bzdury!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czesio Halelum halem mimba ... buba buba ... IP: 91.141.212.* 02.11.08, 18:35 Czesio nie widzi recesyji ... na zachodzie bez zmian ... ajak sie pojawi to da jej z dynki ... z kopyta w jaja ... ajak nie ma lekcji to idem do domoo ... Odpowiedz Link Zgłoś
ual123 Emigranckie zera zaczną tracić pracę 02.11.08, 19:23 I tak skończy się sen o pieniądzach z dala od kraju. Kwalifikacje okażą się znów niewspółmierne do oczekiwań płacowych, bo za stanie na zmywaku w Polsce nie płacą takich kokosów jak w Wlk Bryt. Tu ceni się doświadczenie i umiejętności, a dopiero w dalszej części posiadaną wiedzę. Zresztą ta wiedza to też już mocno wyżarta Domestosem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olauk Re: Emigranckie zera zaczną tracić pracę IP: *.range86-152.btcentralplus.com 02.11.08, 21:08 Może i jestem niedokształcona bo musiałam wybrać albo 5 lat na garnuszku u bezrobotnych rodziców albo praca, więc wybrałam pracę i to w uk. Pomogam rodzicom moim i teściom, nie martwię się o jutro i wiem że pieniądze które dostanę na dziecko nie mają porównania z 40 zł w Polsce ( co starczy na paczkę pieluch) a tutaj na pieluchy na cały miesiąć, na jedzenie, ubrania i na kosmetyki dla maluszka. Możesz mnie nazwać emigranckim zerem ale pewnie nie wiesz jak to jest gdy twoje dziecko jest chore a ty nie masz na leki ( a tu do 16 roku życia nie płacisz za leki). Możesz mnie nazywać emigranckim zerem ale przemawia przez ciebie żałość że nie tobie się nie udało za granicami kraju i zazdrościsz tym co się powodzi. A tak wogóle to ja nie odczułam żednego kryzysu i jak wszyscy moi znajomi tutaj nie mamy zamiaru wrócić. Pozatym nie wiem dlaczego zmarnowałam tyle czasu pisząc na twą głupią i żałosną odpowiedz?! Idę odpoczywać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Emigranckie zera zaczną tracić pracę IP: 85.234.65.* 02.11.08, 21:31 Nie ma czym sie chwalic. No chyba, ze zaradnoscia w wyciaganiu zasilkow. Pomysl, ze ktos placi podatki i musi zapracowac na Ciebie. Ale... nie przemeczaj sie, idz odpoczywac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Emigranckie zera zaczną tracić pracę IP: 92.20.58.* 02.11.08, 23:47 Co znaczy "wyciaganie zasilkow"? Obowiazuja jasne zasady korzystania z nich i jesli ktos spelnia te kryteria - to po prostu korzysta ze swoich praw. Na "wiedzy o spoleczenstwie" chyba przysypiales, inaczej wiedzialbys, jakie sa cele przyznawania zasilkow na dzieci itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Emigranckie zera zaczną tracić pracę IP: *.escom.net.pl 03.11.08, 10:08 Ogólnie dobrze Ci życzę, masz rodzinę- pomagasz rodzicom i tesciom, wszystko fajnie. Tylko pomyśl sobie co będzie w sytuacji gdy pracy nie będzie w UK? Nawet takiej za 5 funtów? Gdy system, który pozwala Ci korzystać z zasiłków i bezpłatnych leków upadnie? (a perspektywa upadku wydaje się barzo realna) Co wtedy zrobisz? Niech mi ktoś odpowie- bo samo zaklinanie rzeczywistości może nie wystarczyć. Wszystkie te komentarze tutaj mówią jedno: " jak idę ulicą to w szybach u fryzjera czy w Pubie/restauracji widzę kartki help wanted lub staff needed". Nie wiem czy same głąby wyjechały z kraju ale mam wrażenie, że tak. Są bowiem wazniejsze wskaźniki makroekonomiczne i instrumeny badanie np inflacji i bezrobocia niz tabliczka na jakiejś zapyziałej dzielnicy albo nawet i w okolicach Bank'u! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeremy Re: Emigranckie zera zaczną tracić pracę IP: 79.97.91.* 04.11.08, 13:35 jak pracy w uk nie bedzie, system zasilkow, ubezpieczen, i darmowych lekow upadnie, polki z zywnoscia opustoszeja, a polowe uk zaleja topniejace gory lodowe dzieki efektowi cieplarnianemu, wowczas autorka postu kupi za ostatnie pieniadze (jesli je wczesniej trzymala w skarpetce, bo przeciez banki w uk straca plynnosc, i przestana wyplacac kase) bilet na lot do polski, na odprawie przepcha sie przez tabuny anglikow, i innych inostrancow zebrzacych o pozwolenie wjazdu do kraju nad wisla, i w koncu rozpocznie nowy etap zycia w starej, ale dobrobytem i miodem plynacej ojczyznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tu-quoque Re: Emigranckie zera zaczną tracić pracę IP: *.116-80-r.retail.telecomitalia.it 17.11.08, 23:06 prawie sie poplakalam se smiechu czytajac te odpowiedz-wlasnie o to chodzi,cudowny humor i troche ironicznego spojrzenia na zycie-i wiecej realizmu,ten artykul to propaganda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ILKA Re: Emigranckie zera zaczną tracić pracę IP: *.colc.cable.ntl.com 25.11.08, 00:26 I TEN POST MI SIĘ PODOBA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vitto Re: Emigranckie zera zaczną tracić pracę IP: *.mia.three.co.uk 02.11.08, 21:57 Pobozne zyczenie kolegi, ktorego az zzera zazdrosc, ze dobrze platna praca w UK to nie sen to rzeczywistosc, a doswiadczenie i umiejetnosci, ktore zdobyl zapewne sam na zmywaku, zaowocuja we wspanialych zarobkach i swietlanej przyszlosci w Polsce.Kto do fuck'a zamierza wracac do Polski w poszukiwaniu pracy???no ja nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tańcząca chmura Re: Emigranckie zera zaczną tracić pracę IP: *.range86-157.btcentralplus.com 23.11.08, 10:50 Taa,gadaj zdrów...Dla ciebie ograniczony człowieczku,U.K to jeden wielki zmywak,hehe,...więc siedż dalej w swym ciepłym domku przy mamusinej spódniczce..tylko pamiętaj że rodzice wiecznie żyć nie będą.....Dziecko NEO,.przygłupawe zresztą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Emigranckie zera zaczną tracić pracę IP: *.colc.cable.ntl.com 25.11.08, 00:21 współczuje naprawdę szkoda mi ciebie skąd w was tyle nienawiści do osób pracujących za granica to zazdrość?Nikt wam nie karze siedzieć na dupie w Polsce a skoro już to robicie to nie wypowiadajcie się na temat imigrantów bo zupełnie nie wiecie o czym mowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nieemigrant Re: Emigranckie zera zaczną tracić pracę IP: *.bethere.co.uk 21.02.09, 21:40 O czym ty p... Nie Emigrancka Eieskończonosci...??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arti Re: Czarne chmury nad Wielką Brytanią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.08, 22:24 ale o co chodzi wszystkim emigrantom bluzgajacym na gazete? jak na warunki uk napewno bedzie gorzej. tyle ze w uk trzeba bedzie troche " ograniczyc konsumpcje" i mozna jakos zyc. w pl moze byc troszke gorzej-przede wszystkim dla mlodych ludzi ktorzy kupili mieszkania na 120%, a po oplaceniu raty zostaje im 300-400zl na osobe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Czarne chmury nad Wielką Brytanią IP: *.chello.pl 03.11.08, 07:58 W Polsce zwalnia się tysiące ludzi z pracy.O tym piszcie,a nie mydlenie oczu -tam żle u nas niby cacy Odpowiedz Link Zgłoś
sany666 Pozbawieni nadgodzin 03.11.08, 09:00 Znaczy się, nadgodziny to przywilej. Mam nadzieję, że szubrawiec, który to napisał, zdechnie z przepracowania. Ale, znając takich szubrawców, raczej mu to nie grozi. Odpowiedz Link Zgłoś
maniek_koniuszko Uderz w stół a nożyce sie odezwą xD 03.11.08, 10:20 Widać po komentarzach zza wody, że strach do dpuy już zagląda, martwi mnie to co bedzie się dzaiło jak się tu zjadą desperaci będą się zarzynać za robote biada nam pracującym w kraju przyjezdni niebawem zaatakują. Nawet nie chce myśleć co bedzie z tymi, ktorzy mjątki/mieszkania posperezdawali w amoku i mrzonkach o zyciu na wyspach. Do czego oni tu wrócą? Zaczną się procesować z rodzinami, dzielić majątki/spadki? mieszkać na kupie? mordować za kawałek buły? ...zgroza Panie zdroza. Strach się bać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aNIA Re: Uderz w stół a nożyce sie odezwą xD IP: *.colc.cable.ntl.com 25.11.08, 00:31 WIADOMO ZE SIĘ BOIMY A JAK BĘDZIE TRZEBA TO WRÓCIMY I NIKT NAM TEGO NIE ZABRONI.A WRÓCIMY DO TEGO CO TY TAM MASZ CZYLI NICZEGO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigrant Czarne chmury nad Wielką Brytanią IP: 82.198.250.* 03.11.08, 10:57 Dziwie sie skad sie bierze az taka nienawisc w strone emigracji. Sam jestem emigrantem i wcale nie zaczynalem na zmywaku, poniewaz pojechalem, poszedlem do szkoly i zostalem nauczycielem, wiec prosze nie generalizowac i nie mieszac ludzi z blotem, poniewaz kazdy wybiera wlasna droge, jedni w Polsce a drudzy w Wielkiej Brytanii. A poza tym ludzie, ktorzy pracuja na zmywaku nie zamierzaja robic tego do konca zycia. Pozdrawiam. (przepraszam za brak polskich liter). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Czarne chmury nad Wielką Brytanią IP: 92.0.196.* 03.11.08, 11:34 Zwykla zawisc. Ludzi wq... to, ze np. on pracuje jako inzynier i dostaje 2500zl netto, a tutaj dostawca pizzy ok. 5000zl netto, przy czym ceny niewiele sie roznia. Kilka lat pracowalem w systemie pol roku UK/pol roku bezrobocia w PL. Sporo ludzi w PL zyje od pierwszego do pierwszego, o oszczednosciach nie ma co marzyc, a tu sobie gosc popracuje pol roku, pol roku sie byczy i zwiezie ponad 20tys. zl. I jak sie tu nie denerwowac na emigracje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolny ptak Eeeeeeeeeee tam IP: *.rc.kyushu-u.ac.jp 04.11.08, 11:44 Mam znajomych w Anglii i naprawdę nie narzekają. No ale może ktoś łyknie propagandę i zawaha się, czy wyjechać z Polski czy jednak zostać. Bo tych, którzy już wyjechali, takie teksty nie ruszają. W Japonii też od lat trąbi się o kryzysie. I co? I nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeremy Re: Eeeeeeeeeee tam IP: 79.97.91.* 04.11.08, 13:39 wow, japonia. jak sie zyje, napisz co robisz, jacy ludzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszka chyba jednak wyjadę :-) IP: *.chello.pl 05.11.08, 22:18 O rany! Jak przeczytałam ten artykuł to się przeraziłam bo chcę wyjechać do UK. Już pomyślałam, że może nie warto rzucać pracy tutaj i jechać w nieznane. Dzięki za Wasze wypowiedzi. Mam nadzieję, że są szczere bo podniosły mnie na duchu! Może jednak pojadę? Wy, Wyspiarze wiecie najlepiej jak jest :-) Odpowiedz Link Zgłoś
epa111 Re: chyba jednak wyjadę :-) 23.11.08, 04:24 Odradzam wyjazdy. Moze ten artykul to propaganda, ale w chwili obecnej jest duzo trudniej dostac prace. U mnie w banku zwalniaja ludzi caly czas. Co poniedzialek szmery, ze znow zwolnienia, przestano wogole zatrudniac. Gdy zawdzonilam do swojej agencji pracy, powiedziano, mi ze maja bardzo dluga liste oczekujacych i sytuacja nie wyglada wesolo. Obawiam sie, ze w tym momencie nowo przyjezdni beda w najtrudniejszej sytacji, a pracodawcy bede jednak w pierwszej kolejnosci zatrudniac swoich i ludzi z doswiadczeniem w anglii (doswiadczenie z polski nie wiele sie liczy). Generalnie rzecz ujmujac, jesli masz prace w polsce, nie rezygnuj teraz, tylko przeczekaj moze z rok. Pozdrawiam wszystkich serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nieemigrant Re: chyba jednak wyjadę :-) IP: *.bethere.co.uk 21.02.09, 21:47 Jestem tu z przerwą od 1,5 roku i jedyne co ci moge powiedzieć to to, że możesz się rozczarować. Przeżyć i sobie poradzić jest ciężko. Chyba że masz super zawód i perfekcyjny język angielski. Ale i tak może byc trudno. Co nie znaczy że masz nie wyjeżdżać. jak najbardziej w poszukiwaniu pracy masz prawo wyjechać i zrób to jeśli czujesz że w Polsce się nie da. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barney Re: Czarne chmury nad Wielką Brytanią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.08, 10:33 > Pozdrowiania z Manchesteru.Dzis idac do pracy widzialem z 4 > ogloszenia typu Staff Wanted...recesja hehe... a może to takie same fikcyjne ogłoszenia jak w Polsce? tzn jest masa ogłoszeń ale jak przychodzi co do czego to pracy nie ma :( Odpowiedz Link Zgłoś