Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Czarne chmury nad Wielką Brytanią

• Gość: ryta Czarne chmury nad Wielką Brytanią IP: *.range86-154.btcentralplus.com 02.11.08, 12:15
        O jezu!!!! Skąd wy macie te bzdurne informacje. Prawda jest, że angielska gospodarka spowalnia, ale większośc to subiektywne bzdury!!! Sprostuje: nie ma żadnych zwolnien, ludzi stac na wyjscia do pubow i restauracji, bo to nie jest polska, żeby place były tak marne, żeby trzeba było pasa zaciskac. Owszem ceny żywności rosną, ale dlaczego nikt nie napisze, że corocznie płaca minimalna dla wszystkich pracowników uk tez rośnie. Jesli macie te informacje z "Daily Mail", to chyba nie wiecie, ze jest to najbardziej pesymistyczna i antypolska gazeta. Jak mozna powielac takie bzdury. Media tez to opętało. Zdaje mi się, że Polski rząd wprowadził po prostu wielka propagandę, mając na celu to, aby polacy przestali wjeżdzac za granice, bo brakuje im rąk do pracy. Siedzicie w tej polsce i zamiast wyjzec samemu, rozejzec sie, to piszecie takie propagandowe bzdury!!!!
        • Gość: Czesio Halelum halem mimba ... buba buba ... IP: 91.141.212.* 02.11.08, 18:35
          Czesio nie widzi recesyji ... na zachodzie bez zmian ...
          ajak sie pojawi to da jej z dynki ... z kopyta w jaja ...
          ajak nie ma lekcji to idem do domoo ...
      • ual123 Emigranckie zera zaczną tracić pracę 02.11.08, 19:23
        I tak skończy się sen o pieniądzach z dala od kraju. Kwalifikacje okażą się
        znów niewspółmierne do oczekiwań płacowych, bo za stanie na zmywaku w Polsce
        nie płacą takich kokosów jak w Wlk Bryt. Tu ceni się doświadczenie i
        umiejętności, a dopiero w dalszej części posiadaną wiedzę. Zresztą ta wiedza
        to też już mocno wyżarta Domestosem...
        • Gość: olauk Re: Emigranckie zera zaczną tracić pracę IP: *.range86-152.btcentralplus.com 02.11.08, 21:08
          Może i jestem niedokształcona bo musiałam wybrać albo 5 lat na
          garnuszku u bezrobotnych rodziców albo praca, więc wybrałam pracę i
          to w uk. Pomogam rodzicom moim i teściom, nie martwię się o jutro i
          wiem że pieniądze które dostanę na dziecko nie mają porównania z 40
          zł w Polsce ( co starczy na paczkę pieluch) a tutaj na pieluchy na
          cały miesiąć, na jedzenie, ubrania i na kosmetyki dla maluszka.
          Możesz mnie nazwać emigranckim zerem ale pewnie nie wiesz jak to
          jest gdy twoje dziecko jest chore a ty nie masz na leki ( a tu do 16
          roku życia nie płacisz za leki). Możesz mnie nazywać emigranckim
          zerem ale przemawia przez ciebie żałość że nie tobie się nie udało
          za granicami kraju i zazdrościsz tym co się powodzi. A tak wogóle to
          ja nie odczułam żednego kryzysu i jak wszyscy moi znajomi tutaj nie
          mamy zamiaru wrócić. Pozatym nie wiem dlaczego zmarnowałam tyle
          czasu pisząc na twą głupią i żałosną odpowiedz?! Idę odpoczywać.
          • Gość: michal Re: Emigranckie zera zaczną tracić pracę IP: 85.234.65.* 02.11.08, 21:31
            Nie ma czym sie chwalic. No chyba, ze zaradnoscia w wyciaganiu
            zasilkow. Pomysl, ze ktos placi podatki i musi zapracowac na Ciebie.
            Ale... nie przemeczaj sie, idz odpoczywac.
            • Gość: as Re: Emigranckie zera zaczną tracić pracę IP: 92.20.58.* 02.11.08, 23:47
              Co znaczy "wyciaganie zasilkow"? Obowiazuja jasne zasady korzystania z nich i jesli ktos spelnia te kryteria - to po prostu korzysta ze swoich praw. Na "wiedzy o spoleczenstwie" chyba przysypiales, inaczej wiedzialbys, jakie sa cele przyznawania zasilkow na dzieci itp.
          • Gość: Andrzej Re: Emigranckie zera zaczną tracić pracę IP: *.escom.net.pl 03.11.08, 10:08
            Ogólnie dobrze Ci życzę, masz rodzinę- pomagasz rodzicom i tesciom,
            wszystko fajnie. Tylko pomyśl sobie co będzie w sytuacji gdy pracy
            nie będzie w UK? Nawet takiej za 5 funtów? Gdy system, który pozwala
            Ci korzystać z zasiłków i bezpłatnych leków upadnie? (a perspektywa
            upadku wydaje się barzo realna) Co wtedy zrobisz? Niech mi ktoś
            odpowie- bo samo zaklinanie rzeczywistości może nie wystarczyć.
            Wszystkie te komentarze tutaj mówią jedno: " jak idę ulicą to w
            szybach u fryzjera czy w Pubie/restauracji widzę kartki help wanted
            lub staff needed". Nie wiem czy same głąby wyjechały z kraju ale
            mam wrażenie, że tak. Są bowiem wazniejsze wskaźniki
            makroekonomiczne i instrumeny badanie np inflacji i bezrobocia niz
            tabliczka na jakiejś zapyziałej dzielnicy albo nawet i w okolicach
            Bank'u!
            • Gość: jeremy Re: Emigranckie zera zaczną tracić pracę IP: 79.97.91.* 04.11.08, 13:35
              jak pracy w uk nie bedzie, system zasilkow, ubezpieczen, i darmowych lekow
              upadnie, polki z zywnoscia opustoszeja, a polowe uk zaleja topniejace gory
              lodowe dzieki efektowi cieplarnianemu, wowczas autorka postu kupi za ostatnie
              pieniadze (jesli je wczesniej trzymala w skarpetce, bo przeciez banki w uk
              straca plynnosc, i przestana wyplacac kase) bilet na lot do polski, na odprawie
              przepcha sie przez tabuny anglikow, i innych inostrancow zebrzacych o pozwolenie
              wjazdu do kraju nad wisla, i w koncu rozpocznie nowy etap zycia w starej, ale
              dobrobytem i miodem plynacej ojczyznie.
              • Gość: tu-quoque Re: Emigranckie zera zaczną tracić pracę IP: *.116-80-r.retail.telecomitalia.it 17.11.08, 23:06
                prawie sie poplakalam se smiechu czytajac te odpowiedz-wlasnie o to
                chodzi,cudowny humor i troche ironicznego spojrzenia na zycie-i
                wiecej realizmu,ten artykul to propaganda
              • Gość: ILKA Re: Emigranckie zera zaczną tracić pracę IP: *.colc.cable.ntl.com 25.11.08, 00:26
                I TEN POST MI SIĘ PODOBA
        • Gość: vitto Re: Emigranckie zera zaczną tracić pracę IP: *.mia.three.co.uk 02.11.08, 21:57
          Pobozne zyczenie kolegi, ktorego az zzera zazdrosc, ze dobrze platna
          praca w UK to nie sen to rzeczywistosc, a doswiadczenie i
          umiejetnosci, ktore zdobyl zapewne sam na zmywaku, zaowocuja we
          wspanialych zarobkach i swietlanej przyszlosci w Polsce.Kto do
          fuck'a zamierza wracac do Polski w poszukiwaniu pracy???no ja nie
        • Gość: Tańcząca chmura Re: Emigranckie zera zaczną tracić pracę IP: *.range86-157.btcentralplus.com 23.11.08, 10:50
          Taa,gadaj zdrów...Dla ciebie ograniczony człowieczku,U.K to jeden wielki zmywak,hehe,...więc siedż dalej w swym ciepłym domku przy mamusinej spódniczce..tylko pamiętaj że rodzice wiecznie żyć nie będą.....Dziecko NEO,.przygłupawe zresztą...
        • Gość: Kasia Re: Emigranckie zera zaczną tracić pracę IP: *.colc.cable.ntl.com 25.11.08, 00:21
          współczuje naprawdę szkoda mi ciebie skąd w was tyle nienawiści do osób
          pracujących za granica to zazdrość?Nikt wam nie karze siedzieć na dupie w Polsce
          a skoro już to robicie to nie wypowiadajcie się na temat imigrantów bo zupełnie
          nie wiecie o czym mowa
        • Gość: Nieemigrant Re: Emigranckie zera zaczną tracić pracę IP: *.bethere.co.uk 21.02.09, 21:40
          O czym ty p... Nie Emigrancka Eieskończonosci...???
      • Gość: arti Re: Czarne chmury nad Wielką Brytanią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.08, 22:24
        ale o co chodzi wszystkim emigrantom bluzgajacym na gazete? jak na warunki uk
        napewno bedzie gorzej. tyle ze w uk trzeba bedzie troche " ograniczyc
        konsumpcje" i mozna jakos zyc. w pl moze byc troszke gorzej-przede wszystkim dla
        mlodych ludzi ktorzy kupili mieszkania na 120%, a po oplaceniu raty zostaje im
        300-400zl na osobe.
      • Gość: ktoś Czarne chmury nad Wielką Brytanią IP: *.chello.pl 03.11.08, 07:58
        W Polsce zwalnia się tysiące ludzi z pracy.O tym piszcie,a nie mydlenie oczu
        -tam żle u nas niby cacy
      • sany666 Pozbawieni nadgodzin 03.11.08, 09:00
        Znaczy się, nadgodziny to przywilej. Mam nadzieję, że szubrawiec, który to
        napisał, zdechnie z przepracowania. Ale, znając takich szubrawców, raczej mu
        to nie grozi.
      • maniek_koniuszko Uderz w stół a nożyce sie odezwą xD 03.11.08, 10:20
        Widać po komentarzach zza wody, że strach do dpuy już zagląda,
        martwi mnie to co bedzie się dzaiło jak się tu zjadą
        desperaci będą się zarzynać za robote
        biada nam pracującym w kraju przyjezdni niebawem zaatakują.
        Nawet nie chce myśleć co bedzie z tymi, ktorzy mjątki/mieszkania
        posperezdawali w amoku i mrzonkach o zyciu na wyspach.
        Do czego oni tu wrócą? Zaczną się procesować z rodzinami, dzielić
        majątki/spadki? mieszkać na kupie? mordować za kawałek buły?
        ...zgroza Panie zdroza.
        Strach się bać.
        • Gość: aNIA Re: Uderz w stół a nożyce sie odezwą xD IP: *.colc.cable.ntl.com 25.11.08, 00:31
          WIADOMO ZE SIĘ BOIMY A JAK BĘDZIE TRZEBA TO WRÓCIMY I NIKT NAM TEGO NIE
          ZABRONI.A WRÓCIMY DO TEGO CO TY TAM MASZ CZYLI NICZEGO
      • Gość: emigrant Czarne chmury nad Wielką Brytanią IP: 82.198.250.* 03.11.08, 10:57
        Dziwie sie skad sie bierze az taka nienawisc w strone emigracji. Sam
        jestem emigrantem i wcale nie zaczynalem na zmywaku, poniewaz
        pojechalem, poszedlem do szkoly i zostalem nauczycielem, wiec prosze
        nie generalizowac i nie mieszac ludzi z blotem, poniewaz kazdy
        wybiera wlasna droge, jedni w Polsce a drudzy w Wielkiej Brytanii. A
        poza tym ludzie, ktorzy pracuja na zmywaku nie zamierzaja robic tego
        do konca zycia. Pozdrawiam. (przepraszam za brak polskich liter).
        • Gość: as Re: Czarne chmury nad Wielką Brytanią IP: 92.0.196.* 03.11.08, 11:34
          Zwykla zawisc. Ludzi wq... to, ze np. on pracuje jako inzynier i dostaje 2500zl netto, a tutaj dostawca pizzy ok. 5000zl netto, przy czym ceny niewiele sie roznia. Kilka lat pracowalem w systemie pol roku UK/pol roku bezrobocia w PL. Sporo ludzi w PL zyje od pierwszego do pierwszego, o oszczednosciach nie ma co marzyc, a tu sobie gosc popracuje pol roku, pol roku sie byczy i zwiezie ponad 20tys. zl. I jak sie tu nie denerwowac na emigracje?
      • Gość: wolny ptak Eeeeeeeeeee tam IP: *.rc.kyushu-u.ac.jp 04.11.08, 11:44
        Mam znajomych w Anglii i naprawdę nie narzekają. No ale może ktoś
        łyknie propagandę i zawaha się, czy wyjechać z Polski czy jednak
        zostać. Bo tych, którzy już wyjechali, takie teksty nie ruszają.

W Japonii też od lat trąbi się o kryzysie. I co? I nic.
        • Gość: jeremy Re: Eeeeeeeeeee tam IP: 79.97.91.* 04.11.08, 13:39
          wow, japonia. jak sie zyje, napisz co robisz, jacy ludzie?
      • Gość: Myszka chyba jednak wyjadę :-) IP: *.chello.pl 05.11.08, 22:18
        O rany! Jak przeczytałam ten artykuł to się przeraziłam bo chcę wyjechać do UK. Już pomyślałam, że może nie warto rzucać pracy tutaj i jechać w nieznane. Dzięki za Wasze wypowiedzi. Mam nadzieję, że są szczere bo podniosły mnie na duchu! Może jednak pojadę? Wy, Wyspiarze wiecie najlepiej jak jest :-)
        • epa111 Re: chyba jednak wyjadę :-) 23.11.08, 04:24
          Odradzam wyjazdy. Moze ten artykul to propaganda, ale w chwili
          obecnej jest duzo trudniej dostac prace. U mnie w banku zwalniaja
          ludzi caly czas. Co poniedzialek szmery, ze znow zwolnienia,
          przestano wogole zatrudniac. Gdy zawdzonilam do swojej agencji
          pracy, powiedziano, mi ze maja bardzo dluga liste oczekujacych i
          sytuacja nie wyglada wesolo. Obawiam sie, ze w tym momencie nowo
          przyjezdni beda w najtrudniejszej sytacji, a pracodawcy bede jednak
          w pierwszej kolejnosci zatrudniac swoich i ludzi z doswiadczeniem w
          anglii (doswiadczenie z polski nie wiele sie liczy). Generalnie
          rzecz ujmujac, jesli masz prace w polsce, nie rezygnuj teraz, tylko
          przeczekaj moze z rok. Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
        • Gość: Nieemigrant Re: chyba jednak wyjadę :-) IP: *.bethere.co.uk 21.02.09, 21:47
          Jestem tu z przerwą od 1,5 roku i jedyne co ci moge powiedzieć to to, że możesz
          się rozczarować.
          Przeżyć i sobie poradzić jest ciężko. Chyba że masz super zawód i perfekcyjny
          język angielski. Ale i tak może byc trudno.
          Co nie znaczy że masz nie wyjeżdżać. jak najbardziej w poszukiwaniu pracy masz
          prawo wyjechać i zrób to jeśli czujesz że w Polsce się nie da.
          Powodzenia.
      • Gość: barney Re: Czarne chmury nad Wielką Brytanią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.08, 10:33
        > Pozdrowiania z Manchesteru.Dzis idac do pracy widzialem z 4
        > ogloszenia typu Staff Wanted...recesja hehe...

a może to takie same fikcyjne ogłoszenia jak w Polsce? tzn jest masa ogłoszeń ale jak przychodzi co do czego to pracy nie ma :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka