Gość: ``bbs Przywileje dla wybrańców IP: 82.177.242.* 08.12.08, 10:45 Nauczycielskie przywileje to kpina patrzac na reszte spoleczenstwa!!! Niech zaczna pracowac 8 godzin dziennie jak kazdy, nie mowie ze te 8 godzin z dziecmi ale 8 godzin niech pozostaja w miejscu pracy i przygotowuja sie na dzien nastepny sprawdzaja prace. z Urlopu niech korzystaja w wymiarze 26 dni rocznie a nie 2 miesiace wakacji plus wszystkie ferie dni swiateczne, tez wypadalo by przyjsc do placowki i zajac sie praca a nie tylko personel obslugujacy szkole korzysta z normalnego urlopu ( mowie o paniach gospodarczych , sekretarce i sprzataczkach ) jak uroczystosci w szkole to nauczyciel siedzi i pierdzi w stolek w reszta zapierdziela ( nosi ławki, podaje jaśnie nauczycielom do stolu w czasie opłatka czy jajeczka ).Okres wakacji platny oczywiscie ( normalna pensja ) a w tym czasie jedzie sie na kolonie i za to tez sie dostaje osobna pule pieniedzy. No i oczywiscie temat korepetycji - wogole nie bede komentowala !!!! Nauczyciel to taka sama praca jak kazda inna, w innych zawodach tez trzeba sie ksztalcic cale zycie i duzo ciezej pracowac z ludzmi!!! Wstyd mi za te "wykształcone" pasożyty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojapierdziu Re: Przywileje dla wybrańców IP: *.net.autocom.pl 08.12.08, 11:21 >>i ale 8 godzin niech pozostaja w miejscu pracy i przygotowuja sie na dzien nastepny sprawdzaja prace<< Ale niby gdzie mają to robić? Gdzie w polskiej szkole przewidziano pokoje do pracy nauczycieli? W szkołach nie ma miejsca na dzieci (np na wf), a co dopiero jakiś pokój do pracy. Dlatego klasówki przeważnie sprawdza się w domu. Oczywiście można by zorganizować w wakacje i ferie szkoły letnie/zimowe lub wyjazdy jak to się robi na zachodzie. Ale na to trzeba pieniędzy. A polska szkoła zlikwidowała wszystkie kółka zainteresowań i nawet sali gimnastycznej się nie otwiera (sks-y). Brakuje miejsca, brakuje pieniędzy. Za to koszaruje się dzieci w klasach 30+ osób mimo niżu demograficznego bo tak taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: górnik Przywileje dla wybrańców IP: *.chello.pl 08.12.08, 10:46 a pracowałas babo kiedys jako górnik? wiesz z czym to się wiąże ? ciekawe jakie ty masz przywileje pisząc takie bzdury. Zgłoś się do mnie to ja załątwie Ci miesiac praktyk na dole... bedziesz miala taki stres,ze schudniesz przynajmniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek Przywileje dla wybrańców IP: *.adsl.inetia.pl 08.12.08, 10:50 Pismaczku, co stalo się z Tobą, czyżby główka szwankowala, a może ile dostałeś za ten artykuł, no miałeś temam narzucony z gory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NAUCZYCIELKA Przywileje dla wybrańców IP: *.as.kn.pl 08.12.08, 10:53 Napiszcie o nauczycielach przedszkola proszę - zapiernicz że po 5 godzinach nie można się schylić , nie masz ochoty po południu rozmawiać ze swoim dzieckiem bo wszystko cię drażni. 25 godzin tygodniowo i 35 dni urlopu na rok. Ani paczki dla dziecka, talon na święta nieosiągalny ( wszkołach nauczyciele dostają. Coraz bardziej odechciewa się pracować.Żaden miód - rodzice coraz bardziej wymagający, dzieci trudne. Trochę więcej obiektywizmu proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dowcipas To przedszkolanki a nie nauczycielki IP: 213.17.172.* 08.12.08, 11:02 Rozbawiłaś mnie. A jakie trzeba mieć kompetencje, by być przedszkolanką ? nazywasz siebie nauczycielką ? Wolne żarty. A jak się komuś nie podoba jego praca, to niech idzie do innej - tylko, że jak nie ma się żadnych kompetencji i umiejętności i wszędzie jest się niechcianym to trudno - nieprawdaż ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kabak Masz dziecko w przedszkolu? IP: *.acn.waw.pl 08.12.08, 11:33 Jak będziesz mieć, to łatwo zauważysz, czym się różni dobra nauczycielka przedszkola od złej. Czy dziecko nie chce wyjść z przedszkola, a jak wraca - mówi wierszyki, pokazuje rysunki i zaczyna czytać pierwsze książeczki. Czy jak ma pójść do przedszkola, to sika przez sen ze strachu, a na pytanie, co robiła pani, mówi "krzyczała". Ta różnica to właśnie potrzebne kwalifikacje. Niestety, w systemie państwowych przedszkoli pensja od nich nie zależy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jana11 Re: To przedszkolanki a nie nauczycielki IP: 213.25.24.* 08.12.08, 14:16 Kompromitujesz się brakiem znajomości tematu. Aby być NAUCZYCIELKĄ (a nie przedszkolanką tylko) trzeba skończyć pedagogiczne studia magisterskie!!! Ignorancie! Tydzień w przedszkolu i gwarantuje ci psychoterapię mądralo za trzy grosze. Najłatwiej wypowiadać się na tematy, o których się nie ma pojęcia. Przeraża mnie głupota tego społeczeństwa:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: veljarek Przywileje dla wybrańców IP: 193.111.166.* 08.12.08, 10:55 Nie do końca to wszystko prawda jeśli chodzi o nauczycieli. Do ich pensji dodaje się jeszcze średnią wakacyjną (nie ktorzy nazywają ją 14 - pensja), doplata do "Wczasów pod grusza", bony świąteczne i dodatki świąteczne (zwykle polowa pensji). Wiem bo 6 lat bylem nauczycielem i musze przyznac ze jest duzo przywilejow tylko pracy niewiele. To naprawdę nie jest trudny zawód jezeli potrafi sie rozmawiac z mlodymi ludzmi. Ja pracowalem na 2 etaty i majac 32 godziny tygodniowo, wracalem do domu przed 16:00 :) Dodam też nauczycielowi placi się za lekcje, które sie nie odbyly. Pozdrawiam byłych kolegów z pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buhahaha Re: Przywileje dla wybrańców IP: 213.25.24.* 08.12.08, 14:22 Ciekawa jestem czy ilość przepracowanych godzin była równa ich efektywności. Wątpię - najlepszy pedagog po sześciu DOBRZE przeprowadzonych lekcjach jest jak wyciśnięta gąbka, ale ten temat jest ci widzę obcy. Nikt cię jeszcze z błędu nie wyprowadził - nie byłeś nauczycielem, tylko rzemieślnikiem zatrudnionym w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alek Przywileje dla wybrańców IP: *.amplico.pl 08.12.08, 10:57 Wszystkim jednakowo. Jak ktoś chce coś wcześniej albo więcej to niech ta branża skłąda się na przywileje. Je "wykształciuch" nie mam deputatu węglowego, bezpłatnych przejazdów......ani wcześniejszej emerytury. I dobrze bo wstyd byłoby mi wykorzystywać to co płaca na moje przywileje ci co najmniej zarabiają. Wstydu nie macie?????? Odpowiedz Link Zgłoś
drakaina Nie zrównujcie górników i nauczycieli! 08.12.08, 11:02 Dlaczego w tym artykule nie podano, ile wynoszą te kolosalne dodatki dla nauczycieli? I ile kosztują nawet ich "przedłużone wakacje"? Przecież to tak czy siak są psie pieniądze, zwłaszcza w porównaniu z tym, co państwo wydaje na górników i rolników. I zapomnieliście o jeszcze jednym: górnikiem z wielkimi przywilejami zostaje się po zawodówce, w wieku 18 lat. Nauczycielem - najwcześniej zaraz po skończonych terminowo studiach, czyli 5 lat później (przypadki zatrudniania osób tylko z licencjatem, czyli starszych o "tylko" 3 lata, są rzadkie), ergo górnicy dużo wcześniej zaczynają odkładać na emerytury. Poza tym obrzydliwym spadkiem po PRL jest to, że wykształcenie nie jest premiowane w sektorze budżetowym. Nie opłaca się studiować, nie mówiąc o marnowaniu kolejnych lat na doktorat - a profesor belwederski ma ok. 3000 emerytury (czesem to ok. = niecałe)... Dziwi mnie, że żadnym kolejnym rządom nie jest wstyd. -- antiquitates.blox.pl ferengis.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winicjusz Sluszna uwaga IP: 213.17.172.* 08.12.08, 11:12 Jestem za pełną likwidacją przywilejów, ale i wynagradzaniem adekwatnie do poziomu wykształcenia i kompetencji. Nauczyciel po wyższych studiach uniwersyteckich powinien zarabiać miniumum 3 średnie krajowe na początek, ale pracować 40h tygodniowo. Nie muszą to być lekcje - np. obowiązkowe jedno okienbko dziennie na sprawdzenia prac domowych dla polonistów etc., ale nie dla wuefiarzy itp. Nauczyciele po studiach zaocznych czy na różnych WSP i SN powinni zarabiać mniej, ale też znacznie ponad średnią krajową. I nie powinni pelnić funkcji kierowniczych, jeśli w ich szkołach nie ma nikogo po uniwerku. I żadnych wcześniejszych emerytur dla nikogo. Zły stan zdorwia i tak daje prawo do renty. Każdemu. Odpowiedz Link Zgłoś
drakaina Re: Sluszna uwaga 08.12.08, 12:46 Emerytury powinny być "uwolnione" w tym sensie, że jak ktoś koniecznie chce wcześniej - to niech dostaje dużo mniej. A przede wszystkim, jeżeli ktoś chce pracować dłużej niż ustawowy wiek emerytalby, to powinien mieć do tego prawo. Jest mnóstwo świetnych wykładowców, lekarzy, prawników, którzy powinni mieć możliwość pozostać czynnymi w swoim zawodzie, ile będą chcieli. Jeszcze bardziej od żądań wcześniejszych emerytur irytuje mnie to, że się ustala wiek, po którym człowiek już nie ma pracować. -- antiquitates.blox.pl ferengis.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leśnik leśnicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.08, 11:05 hola hola... autor artykułu jest z grubsza niedoinformowany... leśnicy nie mogą WYKUPIĆ po korzystnych cenach leśniczówek w których mieszkają- ustawa ta została zmieniona a następnie zniesiona... aktualnie trwają prace nad poprawą tej sytuacji, ale kiedy i czy w ogóle leśnicy będą mogli wykupić leśniczowki to się dopiero okaże... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak dość przywilejów, rozgonić strajki! IP: 212.75.100.* 08.12.08, 11:05 Ja ciężko pracuję na normalnym etacie, nie dostaję żadnych 13ek i 14ek, nie mam żadnych ołówkowych, barbórkowych, wczasów itp. Nie mam zamiaru płacić na górników, niby dlaczego? Jest kapitalism, jak nie komuna z PRLu to lewica zachodu pcha nam na siłę socjalizm. A socjalizm to zło. Liczę na Tuska - niech ktos wreszcie zrobi porządek z tymi przywilejami! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normalny człowiek Przywileje dla wybrańców IP: *.astral.lodz.pl 08.12.08, 11:07 a niestety nikt nie zauwazył ze nauczyciele sprawdzaja prace waszych dzieci w domach (sprawdzenie 30 w dobrym przypadku lub okolo 90 wyracowan 2 stron a4 wcale nie zajmuje pol godziny, do kazdego ucznia trzeba podejsc oddzielnie i tak mniej wiecej dwa razy w miesiacu, nie wspominam nic o klasowkach kartkowkach i przygotowaniu do lekcji) do tego zebrania. one tez trwaja ponad godzine a nauczyciel siedzi w szkole pare bo inni rodzice z innych klas moga tez przyjsc na konsultacje (nikt nie napisał ze to jest niepłatne). nauczyciele w przedszkolach nigdy nie maja 2 miesiecy wakacji ani ferii zimowych bo jak niestety znow autor nie zauwazył przedszkolaki w feri zimowe chodza do szkoły a połowa przedszkoli otwarta jest w wakacje. kto powie ze moga udzielac korepetycji. a co powiecie o ludziach z przedszkola - udzielanie korepetycji z pisania litery "A" tym spokojnie moga sie zajac rodzice lecz oni nie maja czasu i wymagaja zeby wszystko było w szkole/przedszkolu. Nie wiem jak jest z innymi zawodami wiec ich opisywac nie bede ale jezeli nastepnym razem ktos bedzie chciał tak jechac po nauczycielach... to niech przychodzi na zebrania o 12 kiedy nauczyciel pracuje. Niech odbiera dzieci rowno z dzwonkiem i niech przyprowadza je rowno z dzwonkiem. do tego niech siedzi z dzieckiem nad lekcjami i stara pracowac tez nad jego wiedza i kaligrafia ktora jest tragiczna. bo czesto sprawdzenie jednego wypracowania zajmuje ponad 2 godziny... a teraz prosze to pomnozyc przez ilosc dzieci w klasie (lub w paru klasach) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reklama-bolek Re: Przywileje dla wybrańców IP: *.ols.vectranet.pl 08.12.08, 19:53 Pracuję w różnych godzinach, nie mam wolnych sobót, od r.1990 nie byłem na urlopie w ogóle. Około 11 lat zabrało mi stworzenie miejsca pracy. Cały czas płaciłem przy tym na państwo bez żadnych ulg. Dziś mam 62 lata, perspektywę na dziadowską emeryturę, uszkodzony kręgosłup, uczulenie na PCV, zniszczony wzrok. I co, może pójdę manifestować, że mi się też należy? Akurat... Jesteście żałośni i bardzo pazerni państwo uprzywilejowani. Tyle lat się wam udawało, chcecie dalej. A ja nie mam z czego już wam dokładać. Za ponad dwa miesiące pracy nie zapłacono mi, a od tej straty /czas pracy, materiały/ muszę zapłacić jeszcze podatki. Na was między innymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eko|logiczny ćwiartka wódki, 20 dkg kiełbasy i dwie bułki ! IP: *.unused.derbynet.waw.pl 08.12.08, 11:10 ...na tyle mogę się dla górników zgodzić. Niech mają. Ale cała reszta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieuprzywilejowany Przywileje dla wybrańców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.08, 11:12 Żaden rząd nie podejmie się ograniczenia niesprawiedliwych przywilejów, bo straci głosy wyborców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Przywileje dla wybrańców IP: *.128.83.211.static.crowley.pl 08.12.08, 11:13 To ciekawe, jak wszyscy "uprzywilejowani" nagle rzucili się do obrony własnych praw... Swoją drogą warto zwrócic uwagę, że autor artykułu po prostu wypisuje oficjalnie przyznane przywileje dla podanych grup pracowniczych (a czy ktoś z nich korzysta, czy nie to już jego prywatna sprawa) i zwraca uwagę na finansowaniu tego z budżetu państwa (czyli kieszeni podatników, z których chyba nikt nie powie, że ma łątwą i przyjemną pracę). Nie pisze o rezygnacji, tylko o finansowaniu przez wszystkich tej wybranej grupki uprzywilejowanych. Nie pisze też, jak to górnik pod ziemią ma miło i przyjemnie, nie ma się o co ciskać. A teraz pytanie: dlaczego MY mamy za te przywileje płacić a nie zakłady pracy? Dlaczego, jak rząd stara się cokolwiek zmienić, to od razu wycieczki autokarowe "przemęczonych" nauczycieli, wycie i kamienie pod sejmem? Bo pozycja świętej krowy jest dośc wygodna, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek to nie sa żadne przywileje!!!! IP: 82.146.250.* 08.12.08, 11:13 zasady pracy w poszczególnych zawodach wynikaja z ich specyfiki. Pan autor jest zwykłym nieukiem i napisal swoją "wnikliwą" analizę pod publiczkę. Jak zwykle każdy, łacznie z redaktorzyną zna się na pracy górnika, hutnika, nauczyciela itp. Piszcie tak dalej amatorzy dziennikarstwa, a będzie lepiej co nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pstrowski to są przywileje IP: 213.17.172.* 08.12.08, 11:22 I nie wynikają ze specyfiki pracy tylko z naleciałości PRLowskich. Komuniści zamiast dawać ludziom pieniądze, obiecywali gruszki na wierzbie, zaciągając zobowiązania, któe splacają następne pokolenia. Oburzasz się, ale nie podajesz żadnego konkretnego argumentu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reklama-bolek Re: to nie sa żadne przywileje!!!! IP: *.ols.vectranet.pl 08.12.08, 19:57 Dzieciaku, chyba przy biurku się obijasz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marioo za moje, twoje, nasze... IP: *.wib.org.pl 08.12.08, 11:16 Niech górnik, hutnik, kolejarz, nauczyciel i ktokolwiek tam jeszcze ma swoje przywileje – węgle nie węgle, ołówki, cokolwiek tam jeszcze. Tylko o jedno proszę – nie moim kosztem. Nie kosztem mojej rodziny i wielu polskich, które harują na to by dzieci górnika miały wyprawkę do szkoły. Uprawnienia mogą mieć ale ich kosztów nie powinno ponosić państwo. Lista grup uprzywilejowanych do pomostówek się powiększa a rząd tłumaczy to pragnieniem osiągnięcia konsensusu społecznego. Sprawa dotyczy 225 tysięcy osób – co pi razy oko daje milion rodzin – a pozostałe 37milionów osób to już nie społeczeństwo? Sekretarki, sprzątaczki (które też zasuwają gorzej niż niejeden górnik z chemią tak mocną że wyżera śluzówki), kucharze (przecież pracują z nożami, ogniem i gazem, cały czas na stojąco w gorącu i parze) piekarze (którzy wstają wcześniej niż górnicy a opary mąki są wybuchowe) pracownicy biurowi (cały dzień przed komputerem w jednej pozycji narażeni na ślepotę, zespoły porażeń układów ruchu, cieśnię nadgarstka i inny bolące sprawy) drogowcy, kierowcy i całe miliony innych pracowników i ich rodzin to już nie społeczeństwo – czy ktoś ich pyta o zgodę i zadaję pytanie – Czy zgadzasz się aby 2000 złotych rocznie oddawać na górnika? Nikt nie pyta? Bo siedzą cichą. Bo nie zwiozą się autokarami przed sejm nie zaczną drzeć ryja i palić opon. A 2000 rocznie można zrobić wiele rzeczy, wspomóc dziecko w nauce, pojechać z nim na krótkie wczasy, zabrać do kina, czy posłać na dodatkowe zajęcia. Każda z powyższych grup zawodowych gdy organizuje protest niesie w rękach sztandary SOLIDARNOŚCI. Na ustach niosą jej nazwę. Ale kompletnie nie rozumieją co to słowo oznacza. Chcą by być solidarnymi z nimi samymi – ale sami nie potrafią być solidarni z resztą obywateli. Już pora żeby zarówno związki zawodowe jaki rząd zrozumieli że skarb państwa to nie służy im samym ale całemu społeczeństwu. Pora zrozumieć, że współczesna gospodarka nie opiera się na węglu i przemyśle ciężkim, usługach i nowoczesnych technologiach. Ale każdy polski rząd jak tylko zostaje wybrany testowany jest przez co większe związki zawodowe. Wtedy właśnie ujawniają się związkowi działacze by potwierdzić sens swojego istnienia i wybadać ile są w stanie ugrać. Takie siłowe negocjacje doprowadziły do tego, że większość społeczeństwa utrzymuje mniejszość. Jednak gdy kasa zbankrutuje nie będzie miał nikt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reklama-bolek Re: za moje, twoje, nasze... IP: *.ols.vectranet.pl 08.12.08, 20:06 Święta racja. Niech sobie mają te swoje przywileje, ale nie kosztem innych, którzy często bardziej by się do nich kwalifikowali. Pracujący w ciężkich warunkach powinni być odpowiednio wynagradzani, powinni mieć możliwość leczenia i rehabilitacji, ale wszyscy, a nie tylko ci którzy zdołali załapać się do postPRLowskich organizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: logik Nikt nie wykonuje zawodu z łapanki IP: 213.17.172.* 08.12.08, 11:20 i nikt nie ma obowiązku wykonywać go do końca życia. Dla osób ze złym stanem zdrowia jest renta. Zawód portiera czy woźnego może wykonywać każdy, niezależnie od kompetencji i wieku. O przywileje walczą ci, którzy na wolnym rynku pracy nie są cenieni, bo nie posiadają ani kompetencji, ani umiejętności. Dlatego garną się do budżetówki unikając jak ognia sektora prywatnego i domagają się przywilejów rekompensujacych niską wartość ich pracy. EOT Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heh Dobra zliwkideujmy kopalnie już dziś IP: *.netcorp.pl 08.12.08, 11:29 Skoro to takie nieopłacalne, do tego "przywileje". Nieźle by wam gały wyskoczyły na wierzch na widok rachunku za prąd po takiej reformie. Jakieś 100 mln ton mniej na rynku, czeka import. Do tego nowe podatki na kilkudziesięcioletni program uniezależnienia od węgla. Niemcy robią to już 30 lat, prace w toku. ;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Scep Re: Dobra zliwkideujmy kopalnie już dziś IP: *.unused.derbynet.waw.pl 08.12.08, 11:58 No z tymi Niemcami to się coś poprzestawiało chyba. Niemcy mają rzeczywiście program odejścia... ale od energii atomowej (tzw. Atomausstieg) postanowiony chyba w 2000 roku. Z węgla nie rezygnują. W Polsce za to planuje Tusk wybudować szereg elektrowni atomowych. Może wtedy przestaniemy wreszcie finansować górników... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mą_j_kaczyńskiego Kopalnie są likwidowane już od kilkunastu lat IP: 213.17.172.* 08.12.08, 13:31 i Jakoś sobie radzimy. Trzeba stawiać na energię odnawialną. A przywileje skasować i już a nie tworzyć nowe. Odpowiedz Link Zgłoś
hugow Przywileje ...? 08.12.08, 11:24 Jestem nauczycielem z kilkunastoletnim stazem - i nigdy nie mialem urlopu dluzszego niz 35-36 dni. Bajki o 2 miesiacach - powtarzane przez autora tekstu kaza mi podejrzewac ze caly artykul jest rownie klamliwy we wszystkich innych punktach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marioo dlaczego od razu kłamca??? IP: *.wib.org.pl 08.12.08, 11:39 Praca nauczyciela to ciężki kawał chleba i raczej rzadko się zdarza by bardziej zaangażowany nauczyciel dyplomowany miał pełne 2 miesiące wakacji. Bo czerwcu w na początku lipca to podsumowanie roku a pod koniec sierpnia to przygotowanie do nowego roku. Jednak jako jeden z półmiliona nauczycieli w Polsce nie możesz mówić że autor kłamie bo TY nie miałeś tak długich wakacji. Chodzi o to że nauczyciele mają taką możliwość – a inna sprawa czy z niej korzystają czy nie. Po za tym co do kwestii urlopów rocznych to autor piszę prawdę. Więc nie możesz stwierdzić że jest kłamcą. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: dlaczego od razu kłamca??? 08.12.08, 12:43 No wlasnie nauczyciele latem nie maja wcale 2 miesiecy wakacji. Poczatek lipca i koniec sierpnia to czas pracy - oczywiscie zalezy to od szkoly, ale np. w liceum w polowie sierpnia sa poprawki z matury - a na te poprawki trzeba przygotowac dokumentacje itd. W takiej sytuacji w artykule powinno byc zaznaczone, w jakiej szkole (podstawowej, gimnazjum) nauczyciele maja tyle wakacji. Ja akurat znam sporo nauczycieli i nie maja wolnych 2 miesiecy. Latem wychodzi raczej okolo miesiaca - w zaleznosci od szkoly. Licea i gimnazja przeprowadzaja rekrutacje - to przeciez tez zajmuje sporo czasu. Zreszta widze komentarze z roznych grup zawodowych - wszyscy zgodnie pisza, ze w artykule wiele informacji jest nieprawdziwych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczyciel Re: dlaczego od razu kłamca??? IP: 88.220.106.* 08.12.08, 13:56 Nie przesadzaj z tą robotą w czasie wakacji, 3-4 razy w tym czasie trzeba się pojawić w szkole. Zresztą łatwo się z tego wykręcić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reklama-bolek Re: Przywileje ...? IP: *.ols.vectranet.pl 08.12.08, 20:20 36 dni PŁATNEGO urlopu, to baaaaaardzo dużo. Ja, jak wielu innych mogłem sobie pozwolić na kilka dni w ciągu 18 lat. Nie widzę żadnego powodu, oprócz niesprawiedliwego prawa, dla którego muszę wyrywać sobie ciężko zapracowane pieniądze na czyjeś przywileje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też z LGOM Re: Przywileje dla wybrańców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.08, 11:26 bzdury piszesz - górnik miedziowy idzie tak samo jak węglowy na emeryturę po 25 latach i tak samo jak tamten odkłada na swoją emeryturę połowę tego co potem dostanie - reszt dopłacają podatnicy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nieuprzywilejowana Koniec z panstwem socjalnym!!!!!!! IP: *.cust.tele2.pl 08.12.08, 11:34 Trzeba skonczyc z tymi reliktami socjalizmu i przywrocic elementarna sprawiedliwosc! Rozumiem dodatki za prace w szkodliwych, ciezkich warunkach ale te pozostale przywileje to marnotrawstwo naszych pieniedzy. Nie dosc, ze musz placic za swoja emeryture, to jeszcze musze fundowac dodatkowe pensje i emerytury tym wszystkim darmozjadom. STOP komunie! Rzad boi sie ich protestow?? To moze my, nieuprzywilejowani, tez wyjdzmy na ulice, zaprotestujmy przeciwko tej niesprawiedliwosci i pokazmy ilu nas jest! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sędzia Przywileje dla wybrańców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.08, 11:34 dlaczego rzetelni dziennikarze nie wskażecie, że ten niesamowity przywilej jakim jest stan spoczynku okupiony jest bezwzględnym zakazem dorabiania. taki sędzia w stanie spoczynku pozostaje ciągle sędzią i oprócz wskazanego zakazu dorabiania odpowiada też odpowiedzielnosci dyscyplinarnej jak sędzia czynny zawodowo. jaki pracodawca ma prawa wobec swoich dawnych pracowników takie przywileje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reklama-bolek Re: Przywileje dla wybrańców IP: *.ols.vectranet.pl 08.12.08, 20:34 Dobra, dobra, jest pewna granica do której wolno "dorobić" bez utraty świadczeń i konieczności wpłacania na fundusz rentowo emerytalny w ZUS. Dla większości Polaków nieziszczalne marzenie, bo nie ma pracy dla 65-latków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bluex Przywileje dla wybrańców - skandal IP: *.unilever.com 08.12.08, 11:36 Stresujące warunki pracy to mam ja, pracując w korporacji dużo więcej nić 8 h dziennie i jakoś nic mi się za to nie należy. Na dodatek część mojej pensji w podatkach oddaję na tych uprzywilejowanych. Polska rzeczywistość. Skandal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reklama-bolek Re: Przywileje dla wybrańców - skandal IP: *.ols.vectranet.pl 08.12.08, 20:38 A tych uprzywilejowanych jest taka horda...W końcu to nie tylko ci pazerni manifestanci przecież. Toż to niewolnictwo jakieś a nie demokracja. Odpowiedz Link Zgłoś
tentatore Uwzgledniono Sejm ,Senat i pijaków Z PiS ? 08.12.08, 11:37 Kaczyńskiego i jego dwór? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasio Komuna mentalna IP: *.gts.pl 08.12.08, 11:41 "Głowy pustoszy komuna mentalna." Gdyby to zakłady pracy miały wypłacić te przywileje i rozliczyć to jako swoje koszty zaraz by się okazało że te branże nie zarabiają na swoje wynagrodzenie. Nic tu nie pomoże zasłanianie się wiekiem itd. Wolny rynek jeśli wynagrodzenia będą takie że nikt nie będzie chciał pracować to pracodawca np. kopalnia podniesie wynagrodzenie ale i podniesie cenę węgla. Proste prawa rynku. Jestem za tym żeby ludzie ciężko pracujący coś z tego mieli ale nie kosztem innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dan007 Przywileje dla wybrańców IP: *.com.pl 08.12.08, 11:41 a ja zgadzam się z częścią artykułu, grupy uprzywilejowane traktują innych jakby nic nie robili tylko pier.... w stołki, a tylko oni ciężko pracowali,(przyznaje że część ludzi pracuje naprawdę ciężko, ale to ci co najmniej robią najgłośniej krzyczą), koniec z wyciąganiem pieniędzy z mojej kieszeni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Przywileje dla wybrańców IP: *.man.poznan.pl 08.12.08, 11:45 ech, znowu napuszczanie jednych na drugich. Ludzie, przystopujmy!!! Odpowiedz Link Zgłoś