Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

brak zaliczki a delegacja

IP: *.bajtnet.lca.pl 10.12.08, 16:23
    witam, mam taki problem. Pracodawca wysyła mnie na kilka godzin na szkolenie. Muszę przejechać pół Polski, żeby dojechać. Co mam zrobić jeżeli sama podróż będzie mnie kosztowała sporo, a ja zwyczajnie nie mam kasy (święta itd). Z tego co wiem u mnie w firmie nie ma czegoś takiego jak zaliczka. Druga sprawa ile tak naprawdę godzin będę miał wliczone do czasu pracy? Pracuję dzień przed szkoleniem do 18.00, wyjazd mam o 21.00 na miejscu jestem o 7.00 a szkolenie jest od 09.00 do 15.00, o 16.00 mam wyjazd do domu i jestem na miejscu o 00.10 Proszę o radę :)
    Obserwuj wątek
      • agulha Re: brak zaliczki a delegacja 10.12.08, 16:40
        Zgodnie z zakichanym polskim prawem pracy, nie należą Ci się nadgodziny.
        Będziesz miał policzone normalne 8 godzin pracy, bo podróż w godzinach pracy to
        praca, ale podróż poza godzinami pracy według naszego kodeksu to sama
        przyjemność dla pracownika.
        Zastanów się nad tym szkoleniem, czy to bardziej Tobie na nim zależy, czy
        firmie. Zapytaj, czy nie mogą zapłacić za bilet przelewem (firma może w ten
        sposób kupować bilety w biurze podróży, ale fakt, musi mieć na to z nimi umowę).
        • Gość: ebi Re: brak zaliczki a delegacja IP: *.bajtnet.lca.pl 10.12.08, 16:51
          czyli zgodnie z polskim prawem pracownik nie ma praw :( a szkolenie jest rutynowe, bez którego tak naprawdę ja się obędę
          • sutekh1 Re: brak zaliczki a delegacja 10.12.08, 17:07
            Prostaja sprawaja: zawsze w kasie są pieniądze, jak ich nie ma
            realnie, to można wypłacić z bankjomatu, jak ci nie dadzą, to nie
            jedź motywując brakiem i już.
            Delegację można wypłacić przed wyjazdem i zbilansować na podstawie
            rachunków po powrocie z niej, lub po zwracajac wszytskie właściwe
            poniesione koszta. Amen
            • Gość: ebi Re: brak zaliczki a delegacja IP: *.bajtnet.lca.pl 10.12.08, 17:18
              gdzie można wypłacić tam można przed, ja na zwrot delegacji czekam zwykle 4 mce a czytałem, że jak się nie zgodzę na szkolenie to mogą mnie poprostu zwolnić. Czy można jkaieś podania pisać czy, czy to coś daje
              • agulha Re: brak zaliczki a delegacja 10.12.08, 17:59
                A żeby nie iść na udry, nie możesz wziąć po prostu karty kredytowej jakoś na
                szybko? Wiele banków daje na zachętę na 1 rok za darmo, wciskają każdemu, jak leci.
                Moja firma za delegacje zwraca po 2 tygodniach od złożenia papierów (aczkolwiek
                fakt, pewną stałą zaliczkę mam), ale się nie denerwuję, bo płacę większość
                rzeczy kartą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka