Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

poważny problem/poważne pytanie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 09:45
    Witam,

Jak widzicie zaczął się kryzys, jest coraz poważniejszy... Dotknął on również
    mnie... Dowiedziałem się, że biuro w którym pracuję i które sam otworzyłem
    musi zostać zamknięte z powodu kłopotów finansowych spółki matki. Chciałbym
    zapytać specjalistów od prawa pracy, czy przysługuje mi odprawa. Wedle prawa
    tak, ale jak w praktyce?
    To dla mnie bardzo ważne. Ten rok jest okresem większych wydatków finansowych
    i dużej odpowiedzialności (założenie rodziny).
    Pomóżcie
    Obserwuj wątek
      • snajper55 Re: poważny problem/poważne pytanie 06.01.09, 12:14
        Masz umowę o pracę czy nie masz ? Z kim ? Kto ją rozwiązuje ?

S.
        • Gość: Peacemaker Re: poważny problem/poważne pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 12:43
          witaj,

mam umowę o pracę do końca czerwca 2009, umowę rozwiązuje mój bezposredni
          przełożony (czł. zarz.), zwalniając tym samym innych pracowników w oddziale
          (likwidacja biura)

• snajper55 Re: poważny problem/poważne pytanie 06.01.09, 14:35
            Gość portalu: Peacemaker napisał(a):

> mam umowę o pracę do końca czerwca 2009, umowę rozwiązuje mój bezposredni
            > przełożony (czł. zarz.), zwalniając tym samym innych pracowników w oddziale
            > (likwidacja biura)

No to jeśli tylko firma zatrudnia ponad 20 osób, to odprawa się należy. Na
            wypowiedzeniu powinna być podana przyczyna wypowiedzenia.

S.
            • Gość: Peacemaker Re: poważny problem/poważne pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 14:41

dzieki!

firma zatrudnia ponad 30 osób ale część z nich jest na samozatrudnieniu, nie
              wiem ile. Nie wiem też jak to się ma do odpraw...

• Gość: dei Re: poważny problem/poważne pytanie IP: *.de.ibm.com 06.01.09, 15:41
                ma sie to tak, ze tych osob na samozatrudnieniu nie liczysz do osob
                zatrudnionych w firmie...

obawiam sie ze pracownikow bedzie ponizej 20, skoro wiesz ze niektorzy sa
                niezatrudnieni na umowe o prace - a to moim zdaniem znaczy, ze firma tak
                kombinowala zeby nie przekroczyc magicznej liczby 20 pracownikow

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka