Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

urząd skarbowy-rekrutacja-test wiedzy o podatkach

IP: *.e-wro.net.pl 09.01.09, 14:29
    witam, pierwszy etap to test wiedzy o podatkach i z obsługi komutera, czego
    się spodziewać?pomóżcie?
    Obserwuj wątek
      • Gość: abc Re: urząd skarbowy-rekrutacja-test wiedzy o podat IP: *.adsl.inetia.pl 09.01.09, 15:19
        Szukaj właściwych znajomych ;)
        • Gość: lolip Re: urząd skarbowy-rekrutacja-test wiedzy o podat IP: *.adsl.inetia.pl 09.01.09, 16:57
          Tam akurat raczej po znajomości się osoby nie dostają....Wybierani
          są najlepsi bądź z nadłuższą praktykączy stażem...
          • Gość: polak mały hahahaah śmieszny jesteś!!! IP: *.3s.pl 09.01.09, 17:03
            • Gość: lolip Re: hahahaah śmieszny jesteś!!! IP: *.adsl.inetia.pl 09.01.09, 17:18
              jak nie masz pojęcia o tym to się nie wypowiadaj :)
              • Gość: abc Re: hahahaah śmieszny jesteś!!! IP: *.adsl.inetia.pl 09.01.09, 17:27
                > jak nie masz pojęcia o tym to się nie wypowiadaj :)
                Więc dlaczego się wypowiadasz???
              • nie_pitol Re: hahahaah śmieszny jesteś!!! 09.01.09, 17:30
                Gość portalu: lolip napisał(a):

> jak nie masz pojęcia o tym to się nie wypowiadaj :)

A ten głupi uśmieszek na końcu zdania to jest podtekst w stylu: Ja
                pracuję w Skarbowym bo mi mama załatwiła tu pracę. A mamie babcia i
                dziadek. Czekamy tylko aż siostra zda maturę za dwa lata bo dla niej
                już stanowisko się tworzy koło mamy.
                • Gość: lolip Re: hahahaah śmieszny jesteś!!! IP: *.adsl.inetia.pl 09.01.09, 17:34
                  Tak się składa, że nie pracuję...
                  Wierzcie dalej w swoją spiskową teorię...
          • Gość: ona Re: urząd skarbowy-rekrutacja-test wiedzy o podat IP: *.autocom.pl 09.01.09, 17:27
            haha, dobry dowcip. Znam akurat temat i to, o czym piszesz, to chyba pobożne
            życzenia. Niestety life is brutal i w praktyce tak dobrze nie jest.
            • Gość: lolip Re: urząd skarbowy-rekrutacja-test wiedzy o podat IP: *.adsl.inetia.pl 09.01.09, 17:42
              To dlaczego oferty pracy pojawiają sięna portalach z pracą ?
              Obowiązek publikacje obejmuje jedynie BIP :)

W moim regionie jest około 30 urzędów i stale widuje się ogłoszenia -
              czasami nawe powtarzane, gdy pewnie całość nie zda testu....
              • snajper55 Re: urząd skarbowy-rekrutacja-test wiedzy o podat 09.01.09, 17:56
                Gość portalu: lolip napisał(a):

> To dlaczego oferty pracy pojawiają sięna portalach z pracą ?
                > Obowiązek publikacje obejmuje jedynie BIP :)
                >
                > W moim regionie jest około 30 urzędów i stale widuje się ogłoszenia -
                > czasami nawe powtarzane, gdy pewnie całość nie zda testu....

To za trudne pytania dla zwolenników spiskowych teorii. Ich świat jest prosty. :)

S.
              • Gość: ona Re: urząd skarbowy-rekrutacja-test wiedzy o podat IP: *.autocom.pl 09.01.09, 18:19
                Teraz widzę, że to jest prowokacja z twojej strony, pewnie nudzi ci się w domu?
                Nie drażnij innych, którzy wiedza jak to wygląda w praktyce.
                • Gość: lolip Re: urząd skarbowy-rekrutacja-test wiedzy o podat IP: *.adsl.inetia.pl 09.01.09, 18:23
                  dlaczego uważasz, że to prowokacja? Nie spotykasz takich ofert? Czy
                  może nie wystarcza wiedzy podatkowej żeby zdać test?
                  • Gość: ona Re: urząd skarbowy-rekrutacja-test wiedzy o podat IP: *.autocom.pl 09.01.09, 18:35
                    Uważam, że to prowokacja, gdyż siedzę w temacie, a ty snujesz tylko domysły.
                    Jeśli chodzi o prawo podatkowe, to nie trafiłaś:( Wykorzystuje je na co dzień w
                    mojej pracy.
                    Mam radę, jeśli nie masz nic mądrego do napisania, poczytaj lepiej książkę,
                    marna z Ciebie prowokatorka.
                    • Gość: lolip Re: urząd skarbowy-rekrutacja-test wiedzy o podat IP: *.adsl.inetia.pl 09.01.09, 18:37
                      To wierz dalej, że to prowokacja :)
              • Gość: ona Re: urząd skarbowy-rekrutacja-test wiedzy o podat IP: *.autocom.pl 09.01.09, 18:26
                Na jakich innych portalach pojawiają się ogłoszenia do US? Zdecydowana
                większość-jeśli nie wszystkie- pojawia się właśnie na BIP. Z mojego regionu nie
                spotkałam nigdy ogłoszeń o pracę w Skarbówce na innym portalu. A tak poza tym,
                to najpierw dostań się do tej pracy, a potem będziesz dyskutować, czy można, czy
                też nie, bez znajomości zdobyć etat.
                • snajper55 Re: urząd skarbowy-rekrutacja-test wiedzy o podat 09.01.09, 18:28
                  Gość portalu: ona napisał(a):

> A tak poza tym, to najpierw dostań się do tej pracy, a potem będziesz dyskutować,
                  > czy można, czy też nie, bez znajomości zdobyć etat.

No co Ty ! Nie da się bez znajomości zdobyć nie tylko etatu, ale nawet kawałka
                  etatu. Mój znajomy to po maturze został chirurgiem. Ale miał znajomego ordynatora.

S.
                • Gość: lolip Re: urząd skarbowy-rekrutacja-test wiedzy o podat IP: *.adsl.inetia.pl 09.01.09, 18:34
                  to zajrzyj na Śląskie na tym portalu ;-)

Nie muszę się sam dostawać, wiem jak było ze znajomymi...znajomości
                  nie mieli, odbyli staż i przeszli rekrutację...
                  • Gość: ona Re: urząd skarbowy-rekrutacja-test wiedzy o podat IP: *.autocom.pl 09.01.09, 19:00
                    Z tego wynika, iż czerpiesz swoja wiedzę o sprawiedliwym państwie, tylko na
                    podstawie jakiegoś jednego śląskiego urzędu, a nie masz wiedzy, jak to wygląda w
                    innych regionach. Może twoi znajomi faktycznie trafili do cudownego miejsca, w
                    którym doceniono ich wiedzę i praktyczne umiejętności zdobyte podczas stażu.
                    Niestety, chyba rzadko tak bywa.
                    • Gość: lolip Re: urząd skarbowy-rekrutacja-test wiedzy o podat IP: *.adsl.inetia.pl 09.01.09, 19:29
                      Na G. Śląsku jest ok. 20-30 urzędow, widuję oferty z większości z
                      nich :) - każde miasto powiatowe ma. Ta jedna oferta, która
                      widziałaś to tylko 1 przykład.
                      • Gość: ona Re: urząd skarbowy-rekrutacja-test wiedzy o podat IP: *.autocom.pl 09.01.09, 20:57
                        Nie, to ty znasz tylko jeden urząd, w którym zatrudnieni są twoi znajomi. Co z
                        tego, że jest 20-30 urzędów w twoim regionie. Byłaś w każdym z nich, znasz
                        wszystkie osoby zatrudnione w tych urzędach i wiesz, w jaki sposób zdobyli
                        pracę?- nie rozśmieszaj mnie. Co z tego, że widujesz wiele ofert? To jeszcze o
                        niczym nie świadczy. Ja mam wiedzę na ten temat na podstawie doświadczeń wielu
                        osób - z kilku urzędów, a ty jedynie z tego, że "widujesz ogłoszenia" lub że
                        ktoś tam z twoich znajomych się dostał. Zauważyłaś, że tylko ty na forum masz
                        taka pozytywną opinię na temat rekrutacji do urzędów? Może wszyscy jesteśmy w
                        zmowie i uwzięliśmy się na te biedne US, zaś tylko twoja teoria sprawiedliwego
                        państwa ma rację bytu. Chciałabym, żeby tak było, ale niestety, to ty opierasz
                        swoje optymistyczne wizje na podstawie jakiegoś jednego przykładu bądź tego,że
                        widziałaś ogłoszenia na necie.

• Gość: lolip Re: urząd skarbowy-rekrutacja-test wiedzy o podat IP: *.adsl.inetia.pl 09.01.09, 21:26
                          20-30 nie :) Jednak G. Śląsk ma to do siebie, że mieszkając w jednym
                          z miast można spokojnie dojechać do innego w 10-15 min, a więc z
                          pracą w wielu miastach przyległych nie a problemów - nigdzie nie
                          napisałem, że znajomi dotyczą tylko 1-go :)

Następna kwestia po co ogłoszenia w portalu z pracą ? Często
                          powtarzające się...Skoro Twoje teoria ma być prawdziwa, to po o ktoś
                          zapodaje ogłoszenia?
                          Mają złe zdanie, bo pewnie wielu odpadło na testach :) Ustawy nie są
                          znów tak łatwe a wiedza powszechna, ponadto to forum z pracą i wiele
                          zdesperowanych osób dopisuje swoje historie dlaczego nie może znleźć
                          pracy...

• Gość: ona Re: urząd skarbowy-rekrutacja-test wiedzy o podat IP: *.autocom.pl 09.01.09, 21:53
                            Nie przesadzaj, testy na ogół są łatwe, poza tym nawet bardzo dobre zdanie testu nie gwarantuje zdobycia pracy- to tylko jeden z etapów. Czasem w ogóle nie ma testu, tylko zapraszają kilka osób na rozmowę i z góry wiadomo, kto się dostaje. Czasem ktoś zda bezbłędnie test, a dostaje się ktoś z końca listy. Nie raz widziałam taką sytuację. Nie rozumiem jak możesz w ogóle dyskutować na ten temat, skoro nie byłaś na rekrutacji wiedzę czerpiesz tylko z domysłów. Skąd wiesz, dlaczego ludzie mają złe zdanie o rekrutacji do urzędów? Nie zawsze piszą tutaj ludzie zdesperowani, to forum służy wymianie informacji o pracy bądź pracodawcach. Każdy może wyrazić swoje zdanie, jeśli jest ok., to ludzie o tym piszą.

Ale najpierw poszukaj pracy, potem pogadamy.

PS.Jeśli opanowanie ustaw wydaje ci się takie trudne, to raczej się nie przekonasz...
                            • Gość: lolip Re: urząd skarbowy-rekrutacja-test wiedzy o podat IP: *.adsl.inetia.pl 09.01.09, 22:08
                              Okej każdy ma swoją teorię, moja bynajmniej nie pochodzi z
                              domysłów :) - widocznie w Twoim regionie jest inaczej - nie
                              zapominaj, że pensja taka to nie kokosy, a ciężko się utrzymać za
                              niską pensję, więc nie każdy taką pracę weźmie.
                              Tak się składa, że podatki to moje wykształcenie - co za tym idzie
                              wielu znajomych ze studiów, którzy mieli do czynienia z rekrutacją -
                              po stażu bardzo dużo osób zostaje. Nie uważam, że podatki są proste,
                              a uwierz mi w wielu kwestiach podatkowych jestem biegły.

Oczywiście każdy ma prawo do swojeo zdania i swojej opinii - moja
                              jest takowa :)
          • Gość: ja Re: urząd skarbowy-rekrutacja-test wiedzy o podat IP: *.escp-eap.net 09.01.09, 19:14
            witam,

nie twierdze ze nie da sie tam dostac bez znajomosci. Mysle ze to
            mozliwe.
            Niemniej jednak wiele osob dostaje sie po znajomosci-jeszcze przed
            testem juz mniej wiecej wiadomo kogo zatrudnia.
            Nie wierze w zadne teorie spiskowe, ale to akurat prawda. Nie chce
            mowic skad to wiem, ale nikt mnie nie przekona ze jest inaczej.
      • Gość: kiki Re: urząd skarbowy-rekrutacja-test wiedzy o podat IP: *.e-wro.net.pl 09.01.09, 16:14
        nie mam niestety znajomości, chce coś o tych podatkach poczytać, bo z obsługi
        Worda to raczej się nie obawiam, może ktoś powie w jakim kierunku czytać te
        ustawy o podatkach?
        • Gość: abc Re: urząd skarbowy-rekrutacja-test wiedzy o podat IP: *.adsl.inetia.pl 09.01.09, 16:31
          w jakim kierunku czytać te
          > ustawy o podatkach?
          Od lewej do prawej. Odwrotnie czytają np. w Izraelu.
          • nie_pitol Re: urząd skarbowy-rekrutacja-test wiedzy o podat 09.01.09, 16:53
            Weź na luz laska i się nie irytuj. Chcesz to poczytaj sama dla
            siebie może coś ci to da. Choć wątpię bo przeczytać to jedno a
            rozumieć co się czyta to drugie. Ty jak widać jesteś osobą, która
            złożyła papiery do Skarbówki sama nie wiedząc po co. A swoją drogą
            to stanowisko już dawno jest obsadzone!!!
            • nie_pitol Odpowiedź oczywiście do kiki!!! 09.01.09, 16:54
      • Gość: Jaakis Re: urząd skarbowy-rekrutacja-test wiedzy o podat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.09, 11:22
        Ja starałem się o przyjęcie do jednego US i siedem razy zaliczałem
        testy i dostawałem się do drugiego etapu.
        Zatrudniano oczywiście zawsze kogoś innego.
        Niestety bez pleców dostanie się do US w moim regionie jest prawie
        niemożliwe.
      • Gość: ja Re: IP: *.magma-net.pl 11.01.09, 11:39
        Ja pracuję w administracji publicznej i nie dostałem tej pracy po
        znajomości. Przeszedłem rekrutację na normalnych zasadach i uznali
        że byłem najlepszy ze wszystkich kandydatów. Szczerze mówiąc to nie
        ma o co walczyć, bo praca w administracji to nic ciekawego, ani
        człowiek się nie rozwinie, ani nie awansuje, ani dobrze nie zarobi,
        chyba że szczytem marzeń dla kogoś jest 1150zł netto :/
        • Gość: gość Urząd Skarbowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.09, 12:52
          Zgadzam się z przedmówcą. Czasy kiedy większość stanowisk było załatwianych przez rodzinę już minęły.

--
          Urząd Skarbowy
          • Gość: Menel Re: Urząd Skarbowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.09, 13:50
            Mowia to Ci co juz pracuja-szczytem marzen nie jest 1150 zl, ale jak
            ma sie kuzynke glabice, co ledwo mature zdala jako technik zywienia,
            to z pocalowaniem reki wezmie od cioci taka robote i potem bedzie
            sie na wsi chwalic gdzie to ona nie pracuje. Potem sie ludzie dziwia
            ze chamstwo w urzedach, ze nic sie dowiedziec nie mozna, ze
            zaniedbania.... no z czego sie to bierze?

Nie mowie o tych ktorzy zostali przyjeci w latach 80 -tych, bo oni
            to moga miec nawet zawodowki pokonczone. Ale jak teraz zdarzaja sie
            przypadki ( nie tylko w US, ale i w sadach) ze przyjmuja osoby
            dobrze po 30-stce, po technikum, ze niby one maja doswiadczenie w
            prokuraturze i teraz przechodza do Sądu, a stazysta ma im wszystko
            tlumaczyc... no rece opadaja. 5 lat studiow, a teraz ucz "kolezanke"
            wszystkiego i modl sie zeby przyszly nowe etaty z Warszawy.

Ameryki nie odkryje, jak stwierdze ze w administracji publicznej
            powinny byc osoby wyksztalcone ( z wyzszym kierunkowym). I
            tlumaczenie ze mala kasa tutaj nie wchodzi w gre- bo chetni sa, po
            to koncza takie studia, zeby tworzyc korpus sluzby cywilnej.
      • Gość: ruit Re: urząd skarbowy-rekrutacja-test wiedzy o podat IP: 195.117.124.* 23.01.09, 21:49
        Byłam pracownikiem US (od niedawna nie jestem), nie dostałam się po
        znajomości, ale wiem, że miałam wyjątkowe szczęście, bo to dość
        rzadkie przypadki właśnie w ten sposób dostać pracę w US. Brałam
        udział w konkursie na stanowisko, na które faktycznie potrzebowali
        człowieka ze sporą wiedzą (i nie mieli swojego kandydata-tak to
        ujmę).

Doskonale wiem, że ustawione konkursy to standard, niestety.
        Wcześniej starałam się o pracę kilkakrotnie w innych urzęach
        skarbowych i mimo tego, iż testy zaliczałam bezbłędnie (są śmiesznie
        łatwe), dostawałam się do ostatniego etapu, gdy zostają juz tylko
        dwie osoby i... wybierali tego kto ma znajomości.
        Obserwowałam przez pewien czas od środka przebieg tych "konkursów",
        krew mnie zalewała, gdy widziałam ludzi przyjeżdzających na kolejne
        etapy czasami z odległych miejscowości, mieli nadzieję, że coś z
        tego będzie, a prawda jest taka, że najpierw znajduje się człowieka,
        którego chce się zatrudnić, a później ogłasz się ten cały "konkurs".

Dodam, że ludzie wykształceni bardzo szybko dziękują za taka pracę,
        za możliwości rozwoju i satysfakcjonującą pensję, ja tak zrobiłam po
        1,5 roku (marne możliwości awansu, rozwoju, podwyżek)
        Zostają tylko ci, którzy dostali się po znajomości właśnie, bo gdzie
        indziej pracę znajdą?!!!!
        I taką mamy drodzy Państwo służbę cywilną!!!
      • Gość: Alicja Re: urząd skarbowy-rekrutacja-test wiedzy o podat IP: *.05.gwa.telkab.pl 28.03.14, 13:46
        Witaj Kiki. W odróżnieniu od przedmówców, którzy tylko jadą jadem i nie rozmawiają na dany temat mam dla Ciebie odpowiedź. Na teście jest ok 10 pytań odnośnie ordynacji podatkowej, typu -ile dni na odwołanie się od decyzji,
        - czy do źle wypełnionej deklaracji podatkowej trzeba składać wyjaśnienie, czy inna deklarację.
        - które kraje należą do Unii Europejskiej
        - jeśli ktoś ulegnie wypadkowi i w danym okresie nie mógł złożyć wyjaśnienia zostanie nałożona na niego kara odsetkowa
        -i inne tego typu pytania
        Dodatkowo jest wniosek np od kogoś o umorzenie podatku z powodu trudnej sytuacji majątkowej. Należy wychwycić w nim błędy i wystosować pismo o sprostowanie niedociągnięć np wyraźny podpis, brak załączników dokumentów. To zadanie było super. Były podane paragrafy z ordynacji i na ich podstawie trzeba wystosować pismo.
        Nie przejmuj sie przedmówcami. Ja też próbowałam. Jeszcze nie mam wyników ale PRÓBOWAŁM a nie psioczyłam jak to POLAK POTRAFI, podciąć skrzydła sam niczego nie osiągnąwszy.
        POzdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka