Gość: Egon IP: 213.17.249.* 15.11.03, 19:17 No tak, sprecyzować się mogę, ale to naprawdę nie tak łatwo zabrać się za takie szukanie. Optymizm to choroba na którą lekarstwem jest życie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
trener.ptp Re: 1. Sprecyzuj cel 29.12.03, 13:35 "Znajdujesz to czego szukasz. Umyka Ci to co zaniedbujesz"SOKRATES...a ja się z nim zgadzam. Jak się rozejrzysz po swoim życiu to zapewne zobaczysz, że to prawda...a z drugiej strony kazdy widzi to, co chce widzieć..:-) Joanna Smolak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oni cio Re: 1. Sprecyzuj cel IP: 83.238.116.* 29.09.05, 23:13 no tak znalesc cel to nie takie latwe ja szukalam po calej gdyni i w redzie i nie chca nikogo do sklepu zoologicznego, a moja druga pasja jest rysowanie tak zwanej mangi (komiksu czarno bialego) ale kto i gdzie jest jakim kolwiek wydawca komiksow to nieiwem czy takie cos jest w polsce wogle O_O'' bo szukam juz dwa lata i niemoge znalesc (wiek 17) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bezterminator Re: 1. Sprecyzuj cel IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.04, 13:00 Łatwo powiedzieć- sprecyzuj cel. Próbuję to zrobić już ponad 10 lat i jakoś nie bardzo mi wychodzi. Po prostu nie wiem co chciałbym robić. Wiem że nie lubię siedzieć w jednym miejscu, męczy mnie wręcz fizycznie siedzenie w biurze lub sklepie. Z drugiej strony cenię sobie kontakt z ludźmi ale nie lubię im włazić w tyłki. Lubię widzieć niemal natychmiast efekty swej pracy i dlatego czasami pracowałem na budowach- i sprawiało mi to przyjemność. Ale jestem fizycznie niezbyt dostosowany do tej pracy- słaba budowa ciała i niezbyt mocny kościec. Poza tym sprawy techniczne są mi kompletnie niezrozumiałe. Lubię bawić się w tworzenie- zdarza mi się porzeźbić, coś napisać, narysować lub wyśpiewać. Problem w tym że w żadnym z tych kierunków nie mam zdolności- tak przynajmniej uważam. I jak widać- moim największym problemem chyba jest kompletny brak wiary w siebie. Więc to precyzowanie celu w moim wypadku raczej nie dałoby zbyt wiele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: 1. Sprecyzuj cel IP: *.chr13.1000lecie.pl 19.05.04, 10:54 latwo powiedziec - sprecyzuj cel - w dzisiejszych czasach znaczna czesc poszukujacych pracy, wziela by cokolwiek ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lublyn Re: 1. Sprecyzuj cel IP: 80.50.193.* 07.06.04, 23:50 Czasami takie sprecyzowanie celu moze zajac lata, a czasem nie zdazysz tego dokonac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KK Re: 1. Sprecyzuj cel IP: 193.109.115.* 08.06.04, 12:02 A jesli celem jest odnalezienie sie na rynku pracy , czasami niektórych rzeczy się nie przeskoczy , Prawda jest straszna niestety ale z badań wynika że tylko 1 osobie na 100 udaje sie osiągnąć sukces , i nawet nie wiem co byśmy robili to czasem niektórych rzeczy nie przeskoczymy , można mysleć pozytywnie można byc optymistą prawda jest taka że faktycznie zyje sie łatwiej i przyjemniej , ale czy daje mi to jakieś większe szanse w życiu wątpie . Optymizm jest dobry ,ale wydaje mi sie ze pomaga sie rozwijac , natomiast czy pomaga wystartować wątpie. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: 1. Sprecyzuj cel 20.11.04, 16:32 Gość portalu: lublyn napisał(a): > Czasami takie sprecyzowanie celu moze zajac lata, a czasem nie zdazysz tego > dokonac... A po co precyzować przez lata? Trzeba sprecyzować cel główny na AKTUALNY moment, do tego cele cząstkowe na AKTUALNY moment, a jeśli po drodze cel się zmieni, to do tego dostosujemy też nasze działania. Tak czy inaczej jednak pozwoli nam to nie dryfować i miec poczucie kontroli nad własnym życiem. Odpowiedz Link Zgłoś
aqwert Efektywne Szukanie 08.06.04, 12:34 Jeżeli szukacie czegokolwiek to możecie nic nie znaleźć. Ja szukając pracy wybrałem sobie satysfakcjonujący mnie finansowo i zawodowo pułap, może nie był on super wygórowany oraz czas w jakim oczejkuje znalezienia takiej pracy. Propozycje nie spełniające tego kryterium odrzucałem i pod koniec zaplanowanego okresu znalazłem taką pracę. Jeśli bym nie znalazł obniżył bym wymagania. Dobrze szukajac mie c jasno sprecyzowane kryterium wyszukiwania ta zasada stosuje sie także na googlach ;). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Balbinka Re: 1. Sprecyzuj cel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.04, 14:31 Da mi to tylko tyle, że będę wiedziała czego chcę. Piszę tylko, bo codzienne doświadczenia uczą mnie, że to czego ja chcę a czego chce ode mnie świat to dwie różne rzeczy. Niestety sprawdza się to także w przypadku rynku pracy- Balbinka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Re: 1. Sprecyzuj cel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.04, 09:04 Tak to napewno klucz do wyjscia .Trzeba tez byc realista Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poszukiwacz Re: 1. Sprecyzuj cel IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.04, 23:38 Łatwo sprecyzować cel można tylko wtedy gdy się ma już pracę(w dzisiejszych czasach) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezrobotny Re: 1. Sprecyzuj cel IP: *.TKK.net.pl / *.tkk.net.pl 19.11.04, 17:49 Jak wymyślę sobie stanowisko to nigdy nie znajde pracy. Trzeba brać co jest i to polubić. Odpowiedz Link Zgłoś
caryad Re: 1. Sprecyzuj cel 19.11.04, 21:11 To żeby pracować tam gdzie się chce jest ważne dla naszego zdrowia psychicznego. W końcu w pracy spędzamy ogromną częśc naszego życia. Jeśli się nie lubi tego co się robi to nawet pieniądze niewiele pomogą. Po kilku miesiącach człowiek staje się nieszczęśliwym frustratem. Nic już nie cieszy, wydaje się, że zaprzepaściło się wszystkie szanse, talent i zmarnowało się życie. "A żyje się tylko raz - i to właśnie już leci" jak ostatnio stwierdził mój znajomy. A z czasem coraz ciężej zdecydować się na jakieś zmiany, no bo człowiek się zasiedzi, jest bezpieczna posadka, stały dopływ gotówki, no i człowiek do wszystkiego się przyzwyczai... Ada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolek Re: 1. Sprecyzuj cel IP: 81.219.* / *.grs-3.g1.pl 30.09.05, 00:27 święta prawda Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: 1. Sprecyzuj cel 20.11.04, 18:14 echm jak ja lubie takie rady, jak w artykule :) Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: 1. Sprecyzuj cel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.04, 14:24 A czy kobieta 33-letnia, która kompletnie nie wie dlaczego została ekonomistą ma jakieś szanse na precyzowanie celów? W tym wieku? Żadnego pracodawcy to nie obchodzi (czas na naukę dostają tylko młodzi) i właściwie jest zdana na szukanie pracy tylko w swoim zawodzie - którego nie lubię - błędne koło. Te rady są tylko dla startujących w życie zawodowe - a może by tak coś dla ludzi w średnim wieku? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poszukiwaczka Re: 1. Sprecyzuj cel IP: *.chello.pl 07.12.04, 11:57 no tak - mam sprecyzowany cel i szukam tak sobie już od 6-u miesięcy... zaczynam sie denerwowac czego objawem jest zaniżanie moich oczekiwań. I do czego to prowadzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: freelancer Re: 1. Sprecyzuj cel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.05, 00:06 Czy te metody sprawdzają się też w przypadku wolnych zawodów? NIE SĄDZĘ!!!!!!! Niech ktoś poda mi konkretne firmy do których mogę skierować oferty pracy jako WIZAŻYSTKA, CHARAKTERYZATOR? To jest ciekawe czy komuś z was uda się podac takie firmy, w których ludzie nie pracują z polecenia. "No bo pani Krysia już z nami pracowała i jest sprawdzona, a pani X to tylko pani X." I możesz być najzdolniejsza na świecie a bez "znajomości" pracy nie znajdziesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AdasioSz Re: 1. Sprecyzuj cel IP: *.bfig.pl / 195.205.106.* 03.02.05, 11:59 NO CAŁKIEM NIE ŹLE ALE TAK NAPRAWDE TO ŁATWO SIĘ TYLKO MÓWI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ostr Re: 1. Sprecyzuj cel IP: *.lodz.dialog.net.pl 03.02.05, 18:11 Miejsce Polska System samowolka CEL TO FORSA w tym tkwi sekret biore co los da Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wierka Re: 1. Sprecyzuj cel IP: 83.238.170.* 06.06.05, 08:21 Jest bardzo trudno sprecyzować sobie cel, ja szukam jakiejkolwiek pracy od trzech miesięcy i nie protafię żadnej znaleść. Jest jedna wielka beznadzieja!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Jak sie chwalić to sie chwalić IP: *.crowley.pl 06.06.05, 09:53 Ja przyjąłem pewne kryteria przy wyszukiwaniu roboty(jej cechy) do tego dodałem określony czas na jej znalezienie i się udało. Grunt to plan i cierpliwe trzymanie się tego co sobei wcześniej człowiek wyznaczył. OO i jeszcze optymizm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wera Do Ja IP: *.Zabrze.Net.pl 29.06.05, 16:20 Oczywiscie optymizm ale jeśli mimo takich założeń jakie Ty zrobiłeś a mam na mysli: okreslony czas na znalezienie pracy stanowisko/ka na jakich chę pracować poprzednie doświadczenie zawodowe wiąże się z tym co obecnie chcę wykonywać (a więc już pracowałam) Uderzam do firm poprzez wysyłanie, zanoszenie osobiscie listu motyw. i cv oraz chodzę na rozmowy które jestem zapraszana i co powiedzieć gdy mija czas który sobie wyznaczyłam a pracy nie mam? Oczywiście parę rekrutacji za sobą niektóre właśnie na przedostanim etapie? A najgorsaze jest to że po pewnym czasie spada samoocena.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pesymizm Re: Do Ja IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 29.06.05, 20:46 Psychological Laboratory CBI ASTROMAN Sp. z o.o. - miejsce pracy autorki artykulu,podoba sie wam ta nazwa?taka "full professional",od razu widac,ze to powazna firma,co zna sie na rzeczy - mnie niestety kojarzy sie z teoretykami,ktorzy naczytali sie mnostwa ksiazek w stylu "jak odniesc sukces" i tp.,a im udalo sie odniesc sukces zakladajac tak firme i teraz doradzaja firmom,ktore lubia takie rzeczy,albo prowadza rekrutacje czy przerozne szkolenia,a inne firmy łykaja to z zachwytem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mika Re: Do Wery IP: 212.182.117.* 30.09.05, 11:59 Wero, ale dlaczego z góry zakładasz, że Ci sie nie uda? Nie rób tego, bo rzeczywiście nic nie wyjdzie i nic się nie uda. Ad stawiania sobie celów i ich realizacji można zacząć od drobiazgów np. planowanie dnia na pismie tj. stawianie celów które wykonasz w ciągu jednego dnia (max. 6 rzeczy do zrobienia) i konsekwentna ich realizacja. Zawsze zaczyna się od drobiazgów przechodząc do celów tygodniowych, miesiecznych, rocznych... Wprowadziłam w moje życie tę metodę i przyznam się, ze nie jest łatwo, ale kilka celów już zrealizowałam. I jestem przekonana, że to dzięki tej metodzie, która mnie dyscyplinuje. Do innych: Moze zanim coś wyśmiejemy czy wydrwimy to najpier empirycznie przekonajmy się, czy to działa? Poza tym optymizm moze pomóc ale nie musi, natomiast pesymizm nigdy nie pomaga. Podcina skrzydła na samym starcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mika Re: 1. Sprecyzuj cel IP: 212.182.117.* 30.09.05, 10:39 Hej, pozdrawiam wszystkich w ten deszczowy poeanek. Zjrzyjcie sobie na tę stronę. Może to trochę tak po amerykańsku, ale odrobinę optymizmu i porad nie zaszkodzi. www.akademiasukcesu.com Odpowiedz Link Zgłoś