Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wolne zawody a kryzys

10.02.09, 14:27
    A co myślicie o pracy w wolnych zawodach w czasach kryzysu? Czy dziennikarze,
    artyści, psycholodzy i architekci powinni się bać zwolnień? Musimy zacząć
    myśleć o przekwalifikowaniu się? Czy wręcz przeciwnie – kryzys w nas nie
    uderzy? Bo szczerze mówiąc, patrząc na to, co się dzieje, zaczynam się bać...
    Obserwuj wątek
      • Gość: friday Re: Wolne zawody a kryzys IP: 193.109.123.* 10.02.09, 17:44
        Daj spokój, widzisz co się dzieje, choćby w AGorze.
        Zwalniają: TVP Info, Puls Biznesu, Gazeta, Polsat News. Manager
        Magazine zamknęli - nie jest dobrze.
        Ja się nie przekwalifikuję, 16 lat robię co robię i sobie nic innego
        nie wyoberażam, ale dobrze nie jest.
        • mala_mimimi Re: Wolne zawody a kryzys 11.02.09, 16:06
          Faktycznie, dobrze nie jest i jestem ciekawa jak długo to potrwa... Zawsze byłam
          dumna z tego, że jestem wolnym zawodowcem i sama o wszystkim decyduje. Ale nie
          będziemy przecież tylko siedzieć z założonymi rękami i czekać, na pewno możemy
          sporo zrobić, żeby nie stracić posady.
          • Gość: ania Re: Wolne zawody a kryzys IP: *.chello.pl 11.02.09, 18:37
            Są jeszcze inne wolne zawody - choćby tłumacze czy graficy. Jestem tłumaczką i mam więcej zleceń niż przed kryzysem, mój mąż grafik - 3x więcej. I martwi się, że doba ma tylko 24h. Stawki też lepsze niż wcześniej. Ale nie jesteśmy związani z jednym konkretnym pracodawcą czy firmą.
            • mala_mimimi Re: Wolne zawody a kryzys 12.02.09, 14:20
              ania, masz w takim razie dużo szczęścia. Wszystko zależy oczywiście od
              konkretnego zawodu. Z tego, co widzę, dziennikarze mają ciężej niż tłumacze
              obecnie. A grafikiem jestem sama i póki co wszystko jest w porządku, tyle że
              znajomy grafik stracił pracę. Chłopak, co prawda, się nie poddał i dość szybko
              znalazł zlecenie jako wolny strzelec, ale mimo wszystko – stres jest w takich
              sytuacjach.
          • Gość: abc Re: Wolne zawody a kryzys IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.09, 20:22
            > Faktycznie, dobrze nie jest i jestem ciekawa jak długo to potrwa... Zawsze była
            > m
            > dumna z tego, że jestem wolnym zawodowcem i sama o wszystkim decyduje.
            A jakiż to wolny zawód wykonywałaś z taką dumą? i kto ci tę dumę odebrał?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka