Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Firmowe zdrowie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.09, 23:28
    No cóż korzystałem z dwóch wielkich firm medycznych. Mam mieszane uczucia odnośnie fachowości zatrudnianego tam personelu i chęci wyleczenia pacjenta.

AD REM

Przez 3 lata byłem diagnozowany przez 2 neurologów (w stopniu doktora) i 3 lekarzy pierwszego kontaktu. Dopiero po owych 3 latach okazało się, że coś co nazywali przykurczem mięśni grzbietowych było podręcznikową dyskopatią. W tym czacie miałem 1 x RTG kręgosłupa !!! - żadnych innych Oczywiście na siłę stosowane środki przeciwbólowe i rozluźniające przyprawiły mnie o wrzody na żołądku co było diagnozowane przez ok 8 miesięcy.

Abonamenty są zróżnicowane akurat mój nie obejmował specjalistycznej rehabilitacji więc miałem możliwość jej wykupienia ze zniżką 20%. Jakież było moje zdziwienie, gdy okazało się, że zabiegi wykupione bezpośrednio (bez zniżki) zamiast 250zł kosztowały mnie 200 zł !!!.

A teraz inny przypadek
    Kolega zza biurka źle stanął podczas gry w piłkę. Chirurg po dotknięciu kolana stwierdził, że musi się oszczędzać. Ów kolega po 5 tygodniach wylądował na stole operacyjnym. Zdjęcie RTG a po co?

Są to przypadki znane również ogólnodostępnej służby zdrowia, ale parafrazując słowa pewnego z polityków "Dobry lekarz wyleczy i w stodole".... a ... złemu i marmury nie pomogą.

Owszem system ma zalety szybkiego dostępu do lekarzy specjalistów, ale na konsulatacje gastrologa czekałem dwa tygodnie.

Co teraz? Porzuciłem wielkie firmy, chodzę do zwykłej przychodni, też jestem umówiony na konkretną godzinę i też wchodzę spóźniony. Na rezonans magnetyczne czekałem 2 miesiące, ale to i tak szybciej niż "marmurowych leczniach". Jak trzeba zapłacę 70 zł za wizytę prywatną.

Niestety zarówno w abonamentach medycznych jak i państwowej służbie zdrowia rządzi KASA i wszyscy chcą jej jak najwięcej.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Milosz3 Firmowe zdrowie IP: 165.72.200.* 11.02.09, 11:19
        "Z krótkiej ankiety "Personelu Plus" wynika, że cCeny wywoławcze
        podstawowych pakietów medycznych zaczynają się od 30 zł, a kończą na
        70 -70zł, . żeby przy najszerszych Najszersze pakietach pakiety dla
        menedżerów sięgać kwotykosztują od 250-250 zł do 700 zł miesięcznie"

Czy ten tekst jest prosto od korekty i ktos zapomnial zatwierdzic
        zmian? "cCeny"? "żeby przy najszerszych Najszersze pakietach"????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka