Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

administrator systemu - czego się uczyć?

IP: 10.0.100.* / *.man.bialystok.pl 06.08.01, 14:42
    No właśnie jak w temacie, jako że będę wkrótce absolwentem technicznej uczelni
    ze specjalnością pokrewną informatyce, mam pewne plany związane z zawodem
    wymienionym w tytule. Do wyboru są:

I. Studia Podyplomowe Informatyki w Zarządzaniu i Biznesie

Poniżej przedmioty wraz z liczbą godzin przy tych związanych z
    informatyką/administrowaniem (w.-wykład ćw-ćwiczenia/lab.)

1 Urządzenia techniki komputerowej
    2 System MSDOS i WINDOWS (powtórzenie)
    3 Narzędzia informatyki:
    - WORD
    - EXCEL
    4 Techniki multimedialne :
    - pakiet graficzny: Corel
    - kompresja, obróbka i odtwarzania video i audio

5 Sieci lokalne :WINDOWS 2000
    - poziom użytkownika i administracja (w.10 ćw.21)
    >>>> Mówią że dają certyfikat, jaki nie wiem <<<<

6 System operacyjny UNIX
    - poziom użytkownika (w. 8 ćw.18)
    - poziom administratora (w. 8 ćw.21)

7 Usługi w sieci Internet: ftp,telnet,e-mail,WWW, HTML i JavaScript, CGI
    (w.12 ćw.28)

8 Konfigurowanie TCP/IP (w. 6 ćw.12)

9 Relacyjne bazy danych
    - SQL
    - język zapytań,projekt.
    - Power Builder
    - programowania baz danych (sem.I w. 10 ćw. 24 sem.II w.10 ćw.24)

10 Podstawy programowania: C++ -progr. w Borland Builder C++
    (sem.I w.12 ćw.27 sem.II w.18 ćw.38)

11 Elementy rachunkowości i analizy finansowej
    12 Marketing
    13 Elementy prawa gospodarczego

Po ukończeniu 2 semestrów będzie można zaliczyć trzeci "Akademia CISCO"
    zakończony certyfikatem

plan szczegółowy http://studium.pb.bialystok.pl/podyplomowe_przedmioty.html

Płatność 2tys pln za semestr

Alternatywa nr 2 nazywa się:
    Studia Podyplomowe z Informatyki dla Nieinformatyków

plan taki jak na typowych kierunkach informatycznych prowadzony przez
    politechnikę
    certyfikatów żadnych

Co wybrać?
    Dodam, że mam rok doświadczenia w branży związanej z sieciami a własciwie ich
    budową a do końca studiów będą 2 lata.

Czekam na porady, za każdą dzięki!

Obserwuj wątek
      • Gość: Przem Re: administrator systemu - czego się uczyć? IP: *.euv-frankfurt-o.de 27.08.01, 12:06
        Stary!!!

Ja studiuje ekonomie na Viadrine w Niemczech. Wlasciwie
        to ekonomike przedsiebiorstw. Ale powiem Cie, ze oprocz
        programowania baz danych i tego Power Builder (co to
        jest!!!) to mialem wszystko na studiach.
        Moja rada? Jak najszybciej zmien uczelnie!!!

Przemo
        • Gość: tomek Re: administrator systemu - czego się uczyć? IP: *.sap-ag.de 27.08.01, 15:09
          Oba rozwiazania sa na pewno ciekawe, aha, jak juz cos zaczales to skoncz, zadna
          uczelnia nie moze byc , az tak do bani, by nie dalo sie w nie wytrzymac do
          konca, a co dalej, no to juz pytanie do siebie samego, co chcesz robic w zyciu,
          co ciebie pasjonuje, nie kieruj sie Bracie podpowiedziami innych, bo to Twoje
          zycie i Twoj wybor, Ty bedziesz kiedys (chyba) specjalista IT (a od czego i
          jakiej klasy, to juz Twoja w tym glowa), troche inicjatywy, stanowczosci !!!
        • Gość: tomek Re: administrator systemu - czego się uczyć? IP: *.sap-ag.de 27.08.01, 15:09
          Oba rozwiazania sa na pewno ciekawe, aha, jak juz cos zaczales to skoncz, zadna
          uczelnia nie moze byc , az tak do bani, by nie dalo sie w nie wytrzymac do
          konca, a co dalej, no to juz pytanie do siebie samego, co chcesz robic w zyciu,
          co ciebie pasjonuje, nie kieruj sie Bracie podpowiedziami innych, bo to Twoje
          zycie i Twoj wybor, Ty bedziesz kiedys (chyba) specjalista IT (a od czego i
          jakiej klasy, to juz Twoja w tym glowa), troche inicjatywy, stanowczosci !!!
          • Gość: mps Re: administrator systemu - a może kursy? IP: *.duna.pl 27.08.01, 18:45
            hm...
            a może zrezygnować wogóle ze studiów podyplomowych na rzecz certyfikowanych
            kursów prowadzonych przez firmy informatyczne?
            np. takich jak prowadzi firma ZETO w Łodzi www.ckzeto.com.pl

• Gość: --Michal szkola IP: *.tiaa-cref.org 27.08.01, 18:59
          Przem,
          Moze tez powinies sie zastanowic czy twoja szkola uczy tego co powinna.
          Swietnie jest miec wszechstronne wyksztalcenie ale poco na biznesie ucza na
          ktorym porcie jest UDP? Pozatym to pewnie pozanales te zeczy na innym poziomie,
          jest roznica miedzy umiejetnoscia uruchomienia realPlayera a znajmoscia
          zaprogramowania "Gouraud shading", a przeciez i to i to jest multimedia.

mps,
          Nie wiem o jakiej szkole pisze , ale w bialymstoku (jest podobno niezla inf na
          polibudzie) i mozesz tam sprobowac. Z tego co podales to twoja szkola jest
          silnie zorientowane na narzedzia np. C++ Builder czy PowerBuilder, ale gdzie
          teoria? ... pozatym to nie sa bardzo zle narzedzia ale jezli chcesz zostac
          administratorem to rzeczy jak jezyki progrmaowania nie bardzo Cie interesuja,
          no moze to przesada musisz znac pare jezykow do skryptow no i przydal by sie C
          albo C++, pozatym nie widze za duzo teorii: o sieciach (warstwa fizyczna) o
          typach protokolaw itd.
          Pozdrawiam.
          • Gość: mps Re: szkola IP: *.duna.pl 27.08.01, 19:22
            jak na razie to jeszcze mam przed sobą piąty rok kierunku mechanicznego i
            specjalności cad/cam w której raczej będzie ciężko w kraju cos znaleźć z
            przyczyn oczywistych - brak przemysłu

a temat który poruszyłem planuję zacząć od października i gdybym miał zaczynać
            informatykę od początku to w najlepszym przypadku skończyłbym ją za 3 lata
            (zaoczna zawodowa - licencjat na polibudzie)

podyplomowe studia informatyczne dla nieinformatyków prowadzone na tej samej
            polibudzie trwaja 3 semestry i dają dużo teorii a praktyki w zakresie
            administrowania niewiele

studia podyplomowe które tak szczegółowo opisałem wydaje mi sie, podchodzą do
            tematu (może nie samego administrowania, choć o certyfikaty zadbali) od strony
            bardziej praktycznej niż to jest na kierunkach czysto informatycznych;
            poza tym istnieje możliwość ich rozpoczęcia na 4 roku i ukończenia równocześnie
            ze studiami dziennymi których 5 rok zacznę w październiku

no i na koniec, chyba nikt dokładnie do końca mego postu nie doczytał, po
            studiach podyplomowych planuję jeszcze Cisco Networking Academy; 0,5 roku gdzie
            na temat teorii sieci i protokołów komunikacji jest sporo
            http://www.cisco.com/warp/public/3/pl/cnap/

ale dylematów :) a może ktoś kto jest po takiej akademii to przeczytał i zechce
            sie podzielić wrażeniami?

pozdro
        • Gość: Misieck Re: administrator systemu - czego się uczyć? IP: 172.16.0.* / 195.116.115.* 30.08.01, 10:32
          Gość portalu: Przem napisał(a):

> Stary!!!
          >
          > Ja studiuje ekonomie na Viadrine w Niemczech. Wlasciwie
          > to ekonomike przedsiebiorstw. Ale powiem Cie, ze oprocz
          > programowania baz danych i tego Power Builder (co to
          > jest!!!) to mialem wszystko na studiach.
          > Moja rada? Jak najszybciej zmien uczelnie!!!
          >
          > Przemo

Tak się składa, że skończyłem informę na polibudzie (spec. sieci), a żona
          ekonomię przedsiębiorstw na Viadrinie. Może tematy zajęć pokrywają się, ale
          zawartość merytoryczna napeno nie - to co miałeś na Viadrinie stanowi zaledwie
          wstęp do tego co musisz opanować na polibudzie (jeżeli się nie mylę mieliście 2
          semestry informatyki). Umiejętność korzystania z Excela, pisania w Wordzie lub
          zrobienia prezentacji w Power Point nie wystarczą do administrowania. Zresztą
          kierunek ekonomiczny na uniwersytecie nie jest kuzią informatyków. Wracając do
          tematu wątku - największe doświadczenie zdobyłem już w czasie pracy (od 5 lat
          projektuję i administruję systemami sieciowymi), na szkoleniach i seminariach
          organizowanych przez producentów sprzętu sieciowego (CISCO, 3Com, Fore Systems,
          Lucent i inii). Z Twojego posta wynika, że już pracujesz. Sam zorientujesz się w
          pracy jakie informacje będą Ci potrzebne (przynajmniej tak było w moim przypadku -
          ja też zacząłem pracę jeszcze w czasie studiów) Ale wszystkie szkolenia nic by
          mi nie dały bez solidnych podstaw wyniesionych z uczelni. Powodzenia na studiach
          i w szukaniu dobrej pracy
          • Gość: Przem Re: administrator systemu - czego się uczyć? IP: *.euv-frankfurt-o.de 30.08.01, 11:20
            Stary!!!

Sam sie uczylem wszytkiego od samego poczatku!!!
            Kupisz kilka ksiazek i jesli masz szybki internet to
            uwiez mi sam mozesz sie wiele nauczyc.
            Piszac o tym czego sie nauczylem nie mowie o dwuch
            semestrach informy na drugim roku!!! Teraz jestem
            doktorantem na katedrze metod ilosciowych, ale
            STUDIOWALEM TYLKO EKONOMIE!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka