Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Podanie o prace ze zdjeciem

27.03.09, 10:41
    Czy zdjecie jest wazne przy wysylaniu aplikacji o prace? Na razie szukam stazu
    i tak sobie wysylam podania, ale ani razu nie zalaczylam mojego zdjecia, ani
    nie mam najmniejszego zamiaru tego robic. Nie skladam podania o prace jako
    modelka, hostessa, prezenterka telewizyjna - wiec co pracodawce wlasciwie
    obchodzi, jak ja wygladam? Jesli jestem ekspertem w danej dziedzinie to moge
    byc garbata z jednym okiem i jedna noga i nie powinno to nikomu robic roznicy,
    o ile dobrze wykonuje swoja prace. Jesli waze 500 kilo i widac to na zdjeciu,
    przez co nie zostane zaproszona na interview to moim zdaniem jest to
    dyskryminacja.

Ja razie znalazlam tylko pojedyncze oferty, gdzie wymagano zdjecia, ktorego
    oczywiscie nie wyslalam - jak pracodawca chce zatrudniac ludzi na podstawie
    wygladu a nie kwalifikacji, to ja mam gdzies takie miejsce pracy.

W ogole wysylam podania do roznych krajow i wlasciwie o zdjecia prosza tylko w
    Polsce - czy tak powinno byc? Czy to jest standard?
    Obserwuj wątek
      • annajustyna Re: Podanie o prace ze zdjeciem 27.03.09, 10:46
        W Niemczech ze zdjeciem jest jeszcze wiekszy cyrk - nawet dwie pracy doktorskie
        na ten temat powstaly.
        • mary_an Re: Podanie o prace ze zdjeciem 27.03.09, 10:50
          A jakies szczegoly? W Niemczech nigdy nie wysylalam zdjecia i prace dostalam,
          nigdy nikt nawet mi nie zasugerowal, ze chcialby moje zdjecie. No ale moze
          mialam szczescie i to wcale nie jest standard??
          • annajustyna Re: Podanie o prace ze zdjeciem 27.03.09, 21:28
            Jest standardem, wierz mi. Fota musi byc portretowa (patrzysz na odbiorce, nie w
            bok), kazdy szczegol sie liczy.
            • musiszsiezalogowac2 zdecydowanie pomaga, cv przestaje być anonimowe, a 03.04.09, 22:19
              zaczynam kojarzyć z danym człowiekiem. Wydaje mi się, że w jakimś stopniu
              wpływają na moją decyzję o zaproszeniu na rozmowę lub nie.
      • rraaddeekk Re: Podanie o prace ze zdjeciem 27.03.09, 12:07
        Zdjęć moja firma nie wymaga, ale większość aplikacji trafia do mnie
        ze zdjęciem.
        To mi pomaga (przyspiesza proces) podczas rekrutacji.
        Chociaż prowadzę notatki podczas rozmowy, to jeden rzut oka na fotkę
        i już kojarzę człowieka (bez potrzeby wnikania w notatki), gdy ze
        stosu CV po rozmowach mam wybrać osoby do kolejnego etapu.
        Kolejna sprawa... ochrona nie wpuszcza obcych bez asysty pracownika.
        Gdy schodzę po oczekującą na mnie osobę w hallu, to łatwiej mi
        rozpoznać oczekującego kandydata spośród kilkunastu postronnych osób
        tam się kręcących.
        Ułatwiajmy sobie zycie nawzajem.
        • mary_an Re: Podanie o prace ze zdjeciem 27.03.09, 12:43
          hmmm.... ale jesli osoba ze zdjecia jest wyjatkowo nieatrakcyjna, to chyba
          jednak jakos to wplywa na ocenienie cv tej osoby? atrakcyjna blondynka z ladnym
          makijazem, vs. osoba z nadwaga, pryszczami, po prostu brzydka - czy to nie
          wplywa jednak na decyzje, czy taka osobe w ogole zaprosic na rozmowe? mi sie
          osobiscie wydaje, ze proszenie o zdjecie jest troche nie na miejscu i
          nieuczciwe, zobacze, czy moje podania bez zdjecia tam, gdzie bylo ono wymagane,
          zostana odrzucone...
          • rraaddeekk Re: Podanie o prace ze zdjeciem 27.03.09, 13:43
            Szczerze... jesli ktoś nie chce Cię zatrudnić z powodu aparycji, to
            i tak zobaczy Cię podczas spotkania i nic na to nie poradzisz.
            Jeśli odrzuci twoją aplikację z powodu foto, to tylko zaoszczędzisz
            czas i koszt dojazdu na spotkanie.
            • rraaddeekk Re: Podanie o prace ze zdjeciem 27.03.09, 13:46
              Teraz może trochę brutalnie, ale bardzo szczerze.
              Pryszcze... cóż choroba.
              Jednak nadawga wiele mówi rekruterowi o kandydacie.
              Z nadwagą jest podobnie jak z nałogami.
              Brak silnej woli, lenistwo, brak chęci do pracy nad sobą,
              niedbalstwo.
              • Gość: Raff Re: Podanie o prace ze zdjeciem IP: *.net2u.pl 03.04.09, 11:14
                Jesteś debilem. Słyszałeś kiedyś o hormonach? A o genetyce?
                • Gość: Cicha Re: Podanie o prace ze zdjeciem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.09, 13:47
                  Przykro mi to pisać, ale te czynniki również świadczą na niekorzyść kandydata.
                  Wiadomo, że pracodawca nie ma ochoty zatrudniać kogoś, kto ma poważniejsze
                  problemy ze zdrowiem. Chce płacić pracownikowi za wykonywane obowiązki,a nie
                  otrzymywać co chwilę zwolnienia lekarskie.
                  Poza tym, nie oszukujmy się, nie każdy przypadek nadwagi spowodowany jest
                  czynnikami genetycznymi czy np. schorzeniami tarczycy. O wiele częściej winien
                  jest brak ruchu i folgowanie sobie przy stole. I tu wracamy do punktu wyjścia.
                  PS. Nie piszę tego wszystkiego po to, aby się wyzłośliwiać czy leczyć własne
                  kompleksy. Niestety, jeśli chodzi o rozmowy kwalifikacyjne, obowiązuje zasada
                  "jak cię widzą tak cię piszą". Decyduje pierwsze wrażenie. Rekruter nie będzie
                  dociekał, skąd się wzięły czyjeś nadmiarowe kilogramy. Po prostu odrzuci podanie. :(
                  • annika.h i to właśnie problem tego kraju,cicha 03.04.09, 15:34
                    jeśli masz przed sobą kandydatkę (bo mam wrażenie, że te dziwne kryteria stosuje
                    się w Polsce głównie wobec kobiet, popraw mnie, jeśli się mylę)z nadwagą ale o
                    świetnych kwalifikacjach i drugą w rozmiarze S lub M ale o kwalifikacjach nieco
                    wątpliwych, to którą wybierzesz? Szczupłą, bo jej waga świadczy o silnej woli i
                    braku schorzeń wszelakich (no, przynajmniej tych o widocznych symptomach)?
                    Trochę dziwna ta twoja argumentacja.Dla pracodawcy powinny się liczyć tylko i
                    wyłącznie umiejętności (bo za nie będzie płacił)a nie czy komuś "z oczu dobrze
                    patrzy".Żadna filozofia sprawdzić, czy kandydat rzeczywiście dysponuje tym, co
                    na ogół( w Polsce częste)barwnie opisuje w CV. Mieszkam i pracuję w Danii i tu
                    nikt nigdy nie ocenia przydatności pracownika na podstawie jego wyglądu.Polacy
                    jeszcze wiele muszą się nauczyć.
                    • khysiek Gratuluje błogiej nieświadomości 03.04.09, 22:32
                      widać zresztą że nie rekrutowałaś nigdy nikogo ani nie prowadziłaś własnej
                      firmy. Ale idealny świat już masz.
                      • annika.h prowadze wraz z ojcem firmę 03.04.09, 22:46
                        dużą firmę, więc cię rozczaruję, przynajmniej w tej kwestii. Chciałabym wiedzieć
                        czego dotyczy moja błoga nieświadomość.I co obejmuje mój idealny świat, bo twoja
                        wypowiedź jest mało konkretna.
                • elpik Re: Podanie o prace ze zdjeciem 03.04.09, 21:58
                  Fizyki nie oszukasz, zasada zachowania energii się kłania. Większość grubasów zwala na "hormony"
                • andrzej28aaa Re: Podanie o prace ze zdjeciem 04.04.09, 02:29
                  Nie debilem. Pracownikiem HR. ;)
              • panna_holly Re: Podanie o prace ze zdjeciem 03.04.09, 11:30
                A o czym świadczy nadwaga rekrutera?
                Bo mnie kiedyś się przytrafiło, że ja 170/55kg stanęłam na przeciw
                pani 160cm/65kg. Spory kontrast. Dodam, że nie chodzę w butach na
                płaskim obcasie.
                • makaj86 Re: Podanie o prace ze zdjeciem 03.04.09, 12:06
                  Miałaś metrówkę w ręce i kazałaś jej stanąć na wadze?
                  • panna_holly Re: Podanie o prace ze zdjeciem 03.04.09, 12:16
                    Nie, nie miałam. Dane orientacyjne. Dużo niższa kulka. Mozliwe, że
                    155/60kg.
                • Gość: bride Re: Podanie o prace ze zdjeciem IP: *.interia.pl 03.04.09, 12:13
                  No nie!! że niby 160/65 to już jakieś monstrum i kuriozum?
                  zresztą, co to kogo obchodzi ile ktoś waży, musisz mieć straszne
                  kompleksy, skoro od razu lustrujesz osobę i zgadujesz ile waży...
                  • panna_holly Re: Podanie o prace ze zdjeciem 03.04.09, 12:25
                    Wprost przeciwnie. Pewnie nie zwróciłabym uwagi, gdyby pani
                    rekruterka przed odpowiedzią na moje powitanie dwukrotnie
                    zlustrowała mnie z góry na dół w bardzo otwarty sposób, z dużą
                    dezaprobatą. Zdarzyło mi się coś takiego tylko raz.
                    Rozmowa kwalifikacyjna to gra, dlatego jestem bardzo wyczulona na
                    czyjeś reakcje, które w życiu prywatnym nie mają znaczenia.
                • Gość: menx Re: Podanie o prace ze zdjeciem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.09, 21:57
                  Prawda (zapewne brutalna) jest taka że w 90% przypadków (odnośnie kobiet gdy
                  wybierają mężczyźni)ze stosu nadesłanych życiorysów wstępna selekcja następuje w
                  oparciu o wygląd.
                  "Przechodzą" te najładniejsze. Potem z tych ładniejszych wybiera się
                  te jeszcze atrakcyjniejsze. Na końcu z finalistek wybiera się tę o najwyższych
                  kompetencjach.
                  Odwrotnie jest w przypadku kobiet wybieranych przez kobiety. Zasada jest w sumie
                  dość prosta, kandydatka nie może być atrakcyjniejsza od tej która decyduje...
                  life is brootal and full of zasadzka's

Oczywiście idealny jest model w którym wygląd nie ma znaczenia /o ile nie chodzi
                  o to/ tylko same kompetencje i doświadczenie, ale jak pewnie większość zauważyła
                  nie żyjemy w doskonałym modelu.
              • pyzz Re: Podanie o prace ze zdjeciem 03.04.09, 11:38
                > Jednak nadawga wiele mówi rekruterowi o kandydacie.
                > Z nadwagą jest podobnie jak z nałogami.
                > Brak silnej woli, lenistwo, brak chęci do pracy nad sobą,
                > niedbalstwo.
                Chyba nadinterpretowujesz. Owszem, można mówić, że osoba z nadwagą nie ma
                PONADPRZECIĘTNIE, WYJĄTKOWO SILNEJ woli. Ale, biorąc pod uwagę jak jest dziś
                rozpowszechniona, to po prostu nie można mówić, że świadczy o szczególnie słabej
                woli, albo wyjątkowej niechęci dbania o siebie.
              • Gość: jacuch Re: Podanie o prace ze zdjeciem IP: *.sgn.sca.se 03.04.09, 12:06
                niestety przyczyną otyłości może być też choroba (podawane hormony,
                sterydy). Tak że taka postawa może być błędem rekrutacyjnym.
                pozdrawiam
                • Gość: Cicha Re: Podanie o prace ze zdjeciem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.09, 13:50
                  To smutne, ale tak jak pisałam wyżej, rekruter nie będzie dociekał przyczyn
                  otyłości kandydata. W procesie rekrutacji nie ma miejsca na takie analizy.
                  Kierowanie się schematem, stereotypem, jest znacznie prostsze, wymaga mniej
                  wysiłku. :(
                • Gość: ka. Re: Podanie o prace ze zdjeciem IP: *.aster.pl 03.04.09, 21:58
                  Cicha, a brałaś pod uwagę opcję 'kandydat z nadwaga jest pracoholikiem oddanym
                  firmie, nie ma czasu na ruch, bo siedzi po 14 godzin za biurkiem i zywi się
                  fastfoodami i wynalazkami z automatu, bo pracuje nawet w czasie przerwy na lunch'???
            • Gość: anka Re: Podanie o prace ze zdjeciem IP: *.adsl.inetia.pl 27.03.09, 15:21
              > Jeśli odrzuci twoją aplikację z powodu foto, to tylko
              zaoszczędzisz
              > czas i koszt dojazdu na spotkanie.

Masz rację.Poza tym wolę wysłać zdjęcie i oszczędzić sobie
              oglądania zawiedzionych/dziwnych min rekrutujących.

> Jednak nadawga wiele mówi rekruterowi o kandydacie.

A co niedowaga mówi o kandydacie ?
              • Gość: rraaddeekk Re: Podanie o prace ze zdjeciem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.09, 16:17
                Gość portalu: anka napisał(a):

> A co niedowaga mówi o kandydacie ?

Jeśli jest drastyczna, to może oznaczać anoreksję.
                To oznacza problemy psychiczne.
                • Gość: Raff Re: Podanie o prace ze zdjeciem IP: *.net2u.pl 03.04.09, 11:15
                  Problemy psychiczne to chyba ty masz. Znalazł się psycholog od siedmiu boleści.
                  • Gość: ja Re: Podanie o prace ze zdjeciem IP: 195.50.100.* 03.04.09, 15:45
                    No cóż, czy to sie komus podoba czy nie anoreksja jest chorobą
                    psychiczną...
              • mijo81 Re: Podanie o prace ze zdjeciem 27.03.09, 21:48
                Jak się jest mało urodziwym to lepiej zdjęcia nie wysyłać. Może
                właśnie na rozmowie swoją ułomną urodę przyćmimy naszą
                autoprezentacją :) Załączając zdjęcie od razu pozbawiamy się tej
                szansy
            • Gość: hmmm Re: Podanie o prace ze zdjeciem IP: *.acn.waw.pl 03.04.09, 16:39
              Na spotkaniu możesz zrobić dobre wrażenie niezależnie od urody.
              Natomiast zrobić zdjęcie, które pokazuje że masz charyzmę, jesteś
              optymistą/stką i jeszcze wyglądające naturalnie jest bardzo trudno.
              Dlatego jeśli uroda nie jest twoim atutem, lepiej zdjęcia nie załączać.
          • Gość: cynik? Re: Podanie o prace ze zdjeciem IP: *.chello.pl 03.04.09, 18:26
            Oczywiście że wygląd ma wpływ na ocenę osoby. Dopisujemy sobie cechy do
            nowopoznanych osób na podstawie ich wyglądu. Proces ten nazywa się projekcją i
            nie da się go wyłączyć. Wszelkie próby ręcznego sterowania i wyrównywania szans
            mogą doprowadzić tylko do absurdów, a i tak zawsze będzie ktoś poszkodowany.
            Chyba trzeba nauczyć się z tym żyć. Może to i brutalne, ale nikt nie powiedział,
            że świat jest sprawiedliwy. Gdyby był ewolucja nigdy nie doszłaby do skutku.
        • Gość: Raff Re: Podanie o prace ze zdjeciem IP: *.net2u.pl 03.04.09, 11:17
          Ciesz się ze u mnie nie pracujesz, jakbym znalazł taką wypowiedź, to już byś się
          pakował. "Jeden rzut oka"? To Ty jakiś Copperfield jesteś?
        • jazzman1979 Re: Podanie o prace ze zdjeciem 03.04.09, 11:48
          jeszcze nigdy nie wysłałem zdjęcia a ani kretyńskiego listu motywacyjnego, co
          nie zmienia sytuacji, że "współczynnik skuteczności CV/oferta pracy" = 100% ...
          ludzie szanujcie się...
      • kitek_maly Re: Podanie o prace ze zdjeciem 27.03.09, 17:01

Wysyłam CV tylko w Polsce i wymóg wysłania zdjęcia spotykam w jednym ogłoszeniu
        na 100.
        • mary_an Re: Podanie o prace ze zdjeciem 27.03.09, 17:54
          oo to moze tylko przy stazach tak na to patrza - chca miec seksownych
          praktykantow czy cos. bo wiekszosc formularzy o staz/praktyki, jakie znalazlam
          mialy specjalne pole na zdjecie legitymacyjne, ktore zostawiam za kazdym razem
          puste. nie to, zebym nie byla seksowna :)) ale bez przesady, nie to bedzie
          decydowac o tym, czy dostane prace czy nie.
          • annajustyna Re: Podanie o prace ze zdjeciem 27.03.09, 21:30
            Nie chodzi o Twoja seksownosc. Tylko o to, czy umiesz sie zaprezentowac zgodnie
            ze stanowiskiem, na ktore aplikujesz.
            • mijo81 Re: Podanie o prace ze zdjeciem 27.03.09, 21:43
              Eeeee tam, kto na to zwraca uwagę, wszyscy załączają takie zdjęcia
              żeby umiejętnie zaprezentować czyli jakiś gajer, koszula itp.
              Wszystkie wyglądają właśnie w ten sposób i jak patrzysz na
              dzięsiątki takich zdjęć, to nic szczególnego nie rzuca ci się w
              oczy. To właśnie niestandardowymi zdjęciami i "bez umiejętności
              zaprezentowania" się można na siebie zwrócić uwagę
              • Gość: R Re: Podanie o prace ze zdjeciem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.09, 22:23
                Zdziwiłbyś się jakie zdjęcia załączają kandydaci.
                Ostatni przykład jaki widziałem:
                Aplikacja na stanowisko kierownicze - kandydat w krótkich spodniach
                i sportowych butach przykucnięty obok psa.

• mijo81 Re: Podanie o prace ze zdjeciem 27.03.09, 22:28
                  No właśnie, coś takiego zwraca uwagę :) Ale większość to sztampowa
                  poza, sztampowy ubiór itp. Czy na podstawie takiego zdjęcia możemy
                  stwierdzić że się dobrze prezentuje???
                  • Gość: R Re: Podanie o prace ze zdjeciem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.09, 22:38
                    Ale ja nie chciałem zatrudnić weterynarza ;-)
                    Szukałem człowieka, który potrafi się dostosowac wyglądem do
                    standardów organizacji.
                    • mijo81 Re: Podanie o prace ze zdjeciem 27.03.09, 22:46
                      To tacy spełniający standardy organizacji na podstawie zdjęcia
                      stanowią ok. 95% aplikacji. Po odrzuceniu weterynarza i tak masz
                      szeroki wybór.
                  • lena575 Re: Podanie o prace ze zdjeciem 27.03.09, 22:40
                    Jeszcze raz powtórzę, zdjęcie jest nie po to by pokzać żonę, dziecko
                    lub psa a nawet własne zainteresowania, zdjęcie nie jest po to by
                    wybrać fotogieniczngo/czną, zdjęcie jest po to by w gąszczu dużej
                    liczby kondydatów łatwiej było przypisać rozmowy do osób. To
                    prozaiczne. Nie ma co dorabiać teorii.
                    • mijo81 Re: Podanie o prace ze zdjeciem 27.03.09, 22:49
                      Taaak....to chyba z założenia, bo rzeczywistość jest inna :) Nie raz
                      byłem świdakiem jak nazwijmy to kierownik pusszczał w obieg CV z co
                      ładnijeszymi laskami
                      • lena575 Re: Podanie o prace ze zdjeciem 27.03.09, 23:37
                        No i co? Przyjmowano te laski do pracy?
                        Przeciętnie rozgarnięty człowiek w CV cos przeczyta ...
                        • mijo81 Re: Podanie o prace ze zdjeciem 03.04.09, 21:35
                          No tak....wybierali najmądrzejszą z tych 'lasek'. Najmądrzejsze
                          wśród 'nie-lasek' nie brali pod uwagę
                  • Gość: m. Re: Podanie o prace ze zdjeciem IP: *.icpnet.pl 03.04.09, 14:10
                    Jak kiedys pracowalem w agencji reklamowej to szukali dziewczyny na stanowisko
                    sekretarza, czy jak to nazwac bo sekretarke juz mieli ale potrzebna byla osoba
                    ktora zepnie wszystko, czyli zlecenia, uwagi itp. w jedna calosc w srodku
                    agencji a nie na korytarzu. Nie wymagali zdjec ale i tak jedna kandydatka
                    przyslala swoja sesje fotograficzna w rozowym topie! :D
                • pani.misiaczkowa Re: Podanie o prace ze zdjeciem 03.04.09, 11:55
                  :)))

Zdjęcie dołączone do aplikacji na stanowisko księgowej. Panna z
                  rozwianym długim włosem przytulona do brzozy w krótkiej
                  wydekoltowanej obcisłej sukience, do tego artystycznie podniesiona
                  nóżka.
                  • Gość: Cicha Re: Podanie o prace ze zdjeciem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.09, 13:55
                    Podobno wyjątkowo często pojawiają się zdjęcia w strojach kąpielowych :)
            • mary_an Re: Podanie o prace ze zdjeciem 27.03.09, 22:38
              No tak, ale dla mnie wazniejsze sa kwalifikacje niz wyglad. Niezadbany
              zarosniety gosc w starej flanelowej koszuli, ktory jest najwiekszym ekspertem w
              swojej dziedzinie i pracuje sam przed komputerem moze sobie wygladac jak chce,
              jesli jego praca przynosi bardzo dobre efekty. Punk z irokezem i setka kolczykow
              tez moze byc najlepszym informatykiem czy ekonomista i co kogo obchodzi jak on
              wyglada, dopoki nie ma stanowiska gdzie reprezentuje firme przed klientami.

Co kogo obchodzi, jak ktos wyglada - zdjecie jak zdjecie, wiadomo, jakastam
              koszula w miare odprasowana, lekki makijaz - chyba nikt nie wysyla diametralnie
              rozniacych sie od siebie zdjec. Wiec liczy sie atrakcyjnosc. Co innego, jesli
              jest to praca modelki, hostessy, prezenterki telewizyjnej - nie wiem gdzie
              jeszcze wyglac jest na tyle wazny, ze powinno sie wysylac zdjecie z CV.
              • lena575 Re: Podanie o prace ze zdjeciem 27.03.09, 22:45
                To logiczne, jednak wiele osób sądzi,ze zostały odrzucone bo "się
                nie podobały" ze zdjęcia a nie daltego,ze inni mieli lepsze
                kwalifikacje.
                Poza zdjęciami do CV są przecież jeszcze rozmowy.
                • annajustyna Re: Podanie o prace ze zdjeciem 28.03.09, 09:04
                  Ja sie nie do konca zgodze. Sama mialam w reku podania w czarnych, smetnych
                  garniturach - od razu sie odechciewalo czytac. Z dzetami na zebach,
                  nieprzystojna bizuteria i z dyskotekowymi fryzurami tez. Jednak zdjecia to tez
                  odbicie osobowosci i wartosci wyznawanych przez dana osobe.
                  • mijo81 Re: Podanie o prace ze zdjeciem 03.04.09, 21:37
                    Można 'antypracowniczą' osobowość i załączać zdjęcie w gajerze
          • kitek_maly Re: Podanie o prace ze zdjeciem 07.04.09, 16:16

bo wiekszosc formularzy o staz/praktyki, jakie znalazlam
            > mialy specjalne pole na zdjecie legitymacyjne, ktore zostawiam za kazdym razem
            > puste. nie to, zebym nie byla seksowna :)) ale bez przesady, nie to bedzie
            > decydowac o tym, czy dostane prace czy nie.

A ja wysyłam CV ze zdjęciem tylko wtedy, jeśli jest to wyraźnie zaznaczone. Nie
            jestem brzydka, ale uważam, że niezbyt fotogeniczna. Zwłaszcza na zdjęciach
            legitymacyjnych wyglądam niekorzystnie. :))
      • Gość: gość Czyli jednym slowem nie dajecie zdjęć??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.09, 08:53
        Też sie nad tym zawsze zastanawiałam i o dziwo przy prawie kazdej ofercie o
        pracę na jaką zwróciłam uwagę było konieczne zdjęcie...
        • mary_an Re: Czyli jednym slowem nie dajecie zdjęć??? 28.03.09, 12:38
          Chyba jednak wszyscy daja oprocz mnie, poniewaz wlasnie koncze studia i jeszcze
          nie do konca szukam na powaznie pracy, to moge sie teoretycznie buntowac. Jesli
          tak sie zdarzy, ze zadnej pracy nie bede mogla znalezc, to na pewno sie zlamie i
          zaczne wysylac zdjecia udowadniajace, ze jestem wystarczjaco seksowna na dane
          stanowisko :))
      • Gość: ja Re: Podanie o prace ze zdjeciem IP: *.acn.waw.pl 29.03.09, 17:55
        Niby rzadko w ogloszeniach jest wyraźnie napisane, że CV ma być koniecznie ze
        zdjęciem. Jednak ja mam 2 wersje CV (jedną z foto, drugą bez foto) i na tą z
        foto był większy odzew. Nigdy nie ubiegalam się o pracę w mediach, o bycie
        modelką czy hostessą.
        Jestem przeciętnej urody. nie powalam swoim wyglądem na kolana. Zdjęcie mam tez
        przeciętne - robione do prawa jazdy i przy okazji wkleiłam je do CV. a jednak ta
        magia zdjęcia działa, bo odzew na CV ze zdjęciem jest zupełnie inny (a Claudią
        Schiffer to ja nie jestem).
        Może po prostu pracodawca chce wiedzieć z kim rozmawia? Może na zdjęciu widzi
        konkretną osobę i CV nie jest takie bezpłciowe i anonimowe?

• Gość: Marta Re: Podanie o prace ze zdjeciem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.09, 11:28
          Ja też mam dwie wersje jedną ze zdjęciem, a drugą bez. Przeważnie
          wysyłam tę ze zdjęciem, bo najczęściej jest ono wymagane. Nie
          przeszkadza mi to, że ktoś tej fotki wymaga i wszystko mi jedno czy
          wklejam swoje zdjęcie do cv czy nie. Przedmówczyni ma rację, chyba
          chodzi o to, żeby cv nie było takie "bezosobowe".
          Pozdrawiam :):)
      • pyzz Re: Podanie o prace ze zdjeciem 03.04.09, 11:46
        IMHO, jak praca nie wymaga wyglądu, to zdjęcia być nie powinno.
        Osobiście, jako że nie aplikuję o pracę modela, ani tancerza erotycznego, to
        nigdy nie wysyłam życiorysu ze zdjęciem. Na szczęście z racji zawodu mam ten
        komfort, że mogę takie drobne wymagania pracodawcom stawiać.
        Modelka raczej powinna przysyłać zdjęcie i to niejedno.
        Ze zdjęciami jest różnie w różnych krajach. Do Francji wysyłałem bez zdjęcia i
        nie było komentarzy. Wszyscy znajomi Niemcy mają życiorysy ze zdjęciami. Z kolei
        jeden znajomy Anglik, jak dostał życiorys od jednej polki z Wrocławia ze
        zdjęciem, do był to powód do komentowania, że chciała sobie w ten sposób w...
        dziwny sposób pracę znaleźć.
        Co kraj to obyczaj.
        • Gość: ss Re: Podanie o prace ze zdjeciem IP: 195.116.31.* 03.04.09, 12:16
          Raz miałem "przyjemność" uczestniczyć w procesie rekrutacji od strony
          pracodawcy. Muszę przyznać że zdjęcie jest b. ważne. Ułatwia identyfikacje
          kandydatów. Jak masz 20 rozmów w tygodniu - to ludzi kojarzy się za pomocą
          zdjęć. A jakie zdjęcie - dobrane do charakteru pracy, optymistyczne,
          uśmiechnięte, pogodne.
          P.S. Panna, która z doktoratem pokazywał nadmiernie swoje walory, została
          skreślona od razu. Rozmowa tylko utwierdziła w tym przekonaniu.
          P.S. Uwaga na adresy e-mail. Te typu zosia33@buziaczek.pl nie świadczą dobrze o
          pracowniku.
          • Gość: Andrzej Dobre rady. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.09, 12:56
            To są praktyczne i dobre rady.
      • Gość: hehehe Pamiętaj! BrzydUla radzi sobie świetnie! buahahaha IP: 199.67.203.* 03.04.09, 12:31
        Może i TY znajdziesz swojego Marka :D :D :D
      • Gość: prac Re: Podanie o prace ze zdjeciem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.09, 12:55
        Po co, po co.... - wiadomo, jak ma zatrudnic gostka, to chce zeby byl
        reprezentatywny. Zamieszczenie zdjecia w CV pomaga w selekcji,bo jak mi CV
        przysyla facio o gebie kibola albo neandertalczyka, to juz moge od razu go skreslic.
      • dolegapit Re: Podanie o prace ze zdjeciem 03.04.09, 13:16
        nie wiem czy zdjęcie jest ważne przy wysyłaniu aplikacji, ale
        zgodnie z zasadami dobrego zachowania, o czym powinina wiedzieć
        każda osoba rekrutująca, zdjęć się nie wstawia ani w CV ani na
        liście motywacyjnym,
        jeśli z racji wykonywanej pracy do której aplikujemy, pracodawca
        prosi o przesłanie zdjęć, jedynie dołączamy je do naszego cv,
        wstawianie zdjęcia moim zdaniem po pierwsze świadczy o braku
        znajomości zasad savoire vivre, a po drugie bardzo często jest
        wstawiane do cv osób posiadających albo niewielkie kwalifikacje albo
        niewielkie doświadczenie w celu "wypełnienia" cv,
        myślę, że cv ze zdjęciem nie może dyskwalifikować podania, ale jeśli
        oceniane jest przez profesjonalistę w zakresie rekrutacji, to nie
        wypadnie najlepiej, bo jeśli ktoś stara się o pracę gdzie wymagana
        jest znajomość zasad savoire vivre, to jednak wstawiając zdjęcie do
        cv wystawia sobie świadectwo braku znajomości tych zasad,
        ja osobiście proponuję, nie wstawiać zdjęcia, z dwóch powodów - po
        pierwsze cv bez zdjęcia jest bardziej profesjonalne, po drugie -
        świadczy o znajomości savoire vivre, po trzecie - jeśli większość
        osób wyśle cv ze zdjęciem to twoje cv jeszcze bardziej utkwi w
        pamięci, jeśli oczywiście znajdzie się albo w kwalifikacjach albo
        doświadczeniu taki element, który "zaskoczy" osobę rekrutującą,
        staniesz się dla niej osobą jeszcze bardziej intrygującą, będzie
        chciała cię poznać, jeśli jeszcze na spotkaniu bedziesz w stanie
        jeszcze bardziej "zaintrygować" swoją osobowością, zachowaniem i
        wyglądem (a także humorem) pracodawcę to pracę masz w kieszeni,
        tymczasem zamieszczając zdjęcie w cv narażasz się na to, że
        profesjonalny pracodawca żle cię oceni, a ten chałturzący dla
        którego zapamiętanie 20 osób stanowi problem, może stwierdzić,
        że "na zdjęciu wyglądałaś/eś znacznie lepiej niż w rzeczywistości",
        ponieważ patrząc na zdjęcie od razu wyrabiamy sobie nieświadomie
        obraz drugiej osoby oraz pewne oczekiwania, u tego drugiego
        pracodawcy lepiej pracy nie podejmować,
        także mary-an nie wstawiaj zdjęcia do cv, zamiast tego by wybrać
        swoją najładniejszą fotkę którą mogłabyś wstawić do swojego cv,
        lepiej popracuj nad tym co wpisać do cv co by zaintrygowało mojego
        przyszłego pracodawcę, co by mnie wyróźniło spośród licznego grona
        osób które też aplikowac będą o tę pracę, pozostań w swoim cv osobą
        interesującą i intrygującą, ale jednocześnie tajemniczą
        • pancwynar Re: Podanie o prace ze zdjeciem 03.04.09, 14:07
          primo -
          'sawuar wiwr' może znasz, ale umiejętność jasnego i zwięzłego i
          poprawnego formułowania myśli jest Ci chyba obca
          secundo -
          "[...] ja osobiście proponuję, nie wstawiać zdjęcia, z dwóch
          powodów - po pierwsze cv bez zdjęcia jest bardziej profesjonalne, po
          drugie - świadczy o znajomości savoire vivre, po trzecie - jeśli
          większość osób wyśle cv ze zdjęciem to twoje cv jeszcze bardziej
          utkwi w pamięci[...]"
          - po pierwsze - dlaczego?
          - po drugie - w jaki sposób uchybiamy pracodawcy umieszczając
          zdjęcie?
          - po trzecie (miały być dwa powody) - tu zgoda
          "[...]jeśli z racji wykonywanej pracy do której aplikujemy,
          pracodawca prosi o przesłanie zdjęć, jedynie dołączamy je do naszego
          cv[...]"
          jak to sobie wyobrażasz? mam zrobić n odbitek u fotografa
          (multiplikując koszty) czy może wystarcza zdjęcie własnoręcznie
          wydrukowane na zwykłym papierze w domowej drukarce? co na ten temat
          mówią zasady s.-v.?
        • mary_an Re: Podanie o prace ze zdjeciem 03.04.09, 14:27
          > także mary-an nie wstawiaj zdjęcia do cv, zamiast tego by wybrać
          > swoją najładniejszą fotkę którą mogłabyś wstawić do swojego cv,
          > lepiej popracuj nad tym co wpisać do cv co by zaintrygowało mojego
          > przyszłego pracodawcę, co by mnie wyróźniło spośród licznego grona
          > osób które też aplikowac będą o tę pracę, pozostań w swoim cv osobą
          > interesującą i intrygującą, ale jednocześnie tajemniczą

Takie jest dokladnie moje zdanie, mam nadzieje tylko, ze nie bede miala przez to
          problemow przy poszukiwaniu pracy, bo moje CV zostanie przez to zignorowane.
          Szczegolnie w Polsce, gdzie chcialabym odbyc praktyki i w wiekszosci gotowych
          formularzy jest miejsce na zdjecie, ktore zostawiam puste.

A w srode ide do profesjonalisty od CV, tzw. career counsellor na uniwersytecie
          i mamy razem dopracowac moje CV tak, zeby bylo idealne :)) Mam nadzieje, ze
          takie bedzie, jak nie po pierwszej sesji to moze po ktorejs w kolei.

A z tym zalaczaniem zdjec to nie chodzi mi o to, ze mam jakies kompleksy i
          dlatego nie chce wysylac zdjecia, ale uwazam, ze jesli aplikuje do
          miedzynarodowej organizacji, ktora szuka specjalisty od prawa patentowego, a ja
          sie obecnie tym zajmuje, to na cholere im moje zdjecie??? Organizacja jest
          akurat w Szwajcarii i zdjecie zapewne wysle, bo fajnie byloby dostac tam staz,
          ale mimo wszystko uwazam, ze jest to troche nie na miejscu. Powinni moim zdaniem
          raczej zapytac o szczegoly dot. mojego wyksztalcenia i doswiadczenia zawodowego
          a nie o zdjecie, bo wyglad nie ma tutaj nic a nic wspolnego z wykonywana praca.
          • Gość: bezbez Re: Podanie o prace ze zdjeciem IP: *.globalconnect.pl 03.04.09, 14:51
            Co ty wiesz dziewczyno o zyciu ;p nie tylko ten wymog jest idiotyczny, ale co to zmienia? bez foty (tam gdzie sobie zazyczyli zeby byla fota w cv) twoje cv z gory bedzie odrzucane. Nie masz co sie szarpac, zalacz ta fote i tyle.
            • mary_an Re: Podanie o prace ze zdjeciem 03.04.09, 15:07
              Tam gdzie mi bardzo zalezy to zalacze, tam gdzie nie do konca - nie mam zamiaru.
              Jakie jeszcze inne wymogi sa idiotyczne?
          • dolegapit Re: Podanie o prace ze zdjeciem 03.04.09, 15:47
            mary_an wydaje mi się, że duża część osób myśli podobnie jak ty, że
            z powodu braku zdjęcia odrzucą twoje cv albo będzie ocenione gorzej,
            bo przecież wszyscy wysyłają cv ze zdjęciem, że to rzekomo stało się
            standardem,
            jeśli tak myślisz to porzuć ten tok myślenia, jeśli ktoś odrzuci
            twoje cv z powodu braku zdjęcia to powinnaś się cieszyć, bo
            przynajmniej nie będziesz się musiała stresować i przygotowywać na
            rozmowę z pracodawcą, u którego lepiej pracy nie podejmować, bo
            ocenia ludzi według pozazawodowych kryteriów,
            poza tym zdjęcie do cv najczęściej wklejają osoby z niewielkim
            doświadczeniem, żeby jakoś "zapełnić" swoje podanie, głównie młodzi
            ludzie, którzy zaczynają pracę i wysyłają po kilkanaście cv
            tygodniowo, czy specjalista zw danej dziedzinie z dużym stażem wklei
            swoje zdjęcie do cv? raczej nie bo po co, zabraknie mu jeszcze
            miejsca w cv na wypisanie swoich kwalifikacji i zdobytego
            doświadczenia,
            jesli ktoś poszukuje specjalisty w danej dziedzinie, nawet nie
            zwróci uwagi na zdjęcie, i właśnie cv bez zdjęcia komunikuje to, że
            nie musisz się podpierać swoją ładna fotką, że twój wygląd jest bez
            znaczenia, że aplikujesz o pracę tylko z powodów zawodowych, że w
            tej działce jesteś już specjalistą albo chcesz zostać specjalistą,
            cv bez zdjęcia jest profesjonalne, cv ze zdjęciem zdaje się
            mówić, "popatrzcie na mnie jaki jestem elegancki, fajny,
            ekstawagancki czu oryginalny (jeśli zamieścił ktoś luźne zdjęcie),
            dajcie mi szansę", tymczasem cv powinno pracodawcy dawać jasno do
            zrozumienia, że ty jesteś właściwą osobą na to stanowisko, że ty
            jesteś o tym przekonana,
            jeśli ktoś cię oceni po braku zdjęcia to ta praca nie była nawet
            warta twojej uwagi, dlatego moja propozycja jest dalej taka sama:
            nie umieszczać żadnych zdjęć w cv.

• ja_w_twoim_wieku_nie_jadlam Re: Podanie o prace ze zdjeciem 03.04.09, 15:57
              Wszystko pieknie tylko ze z tym podejsciem sama sie skreslasz na wejsciu. To co ty uwazasz za wazne/niewazne w cv to tylko twoja opinia, z ktora liczysz sie tylko ty. Tam gdzie wymagaja zdjecia, zdjecie sie daje, tam gdzie wymagaja LM daje sie ten durny LM. Kandydatow sie na podstawie zlozonych aplikacji ocenia, jak nie zlozysz zdjecia gdy ylo wymagane, twoje cv trafi na dno szafy. Nie jestes noblista z medycyny, czy innym prof dr hab zeby dyktowac warunki - takich jak ty sa na peczki, ty nie dasz zdjecia, to beda rozpatrywac te xxx cv ludzi ktorzy je dali. Proste jak konstrukcja cepa
              • pyzz Re: Podanie o prace ze zdjeciem 03.04.09, 16:27
                > Wszystko pieknie tylko ze z tym podejsciem sama sie skreslasz na wejsciu. To co
                > ty uwazasz za wazne/niewazne w cv to tylko twoja opinia, z ktora liczysz sie t
                > ylko ty. Tam gdzie wymagaja zdjecia, zdjecie sie daje, tam gdzie wymagaja LM da
                > je sie ten durny LM.
                OK. Tyle tylko, że jeżeli do pracy, w której wygląd osoby nie jest ważny
                pracodawca wymaga zdjęcia, to to świadczy o pracodawcy. W sytuacji, gdy rynek
                był zdominowany przez pracodawców, którzy mogli sobie przebierać w kandydatach,
                jak w ulęgałkach jak się kandydatowi nie podobało, że szef chce mieć do pracy
                biurowej ładną cizię ubraną raczej mniej, niż bardziej, to mógł albo rozpiąć
                parę guziczków, albo zostać bez pracy. W sytuacji, gdy po 1 maja 2005 rynek
                pracy się wyludnił pracodawca mógł sobie pisać o zdjęciach, a do pracy brał, co
                było. Teraz, zależy od branży, ale pracodawcy już sobie przypomnieli o
                "jarzynobraniach" i znów to ONI zaczynają stawiać warunki. Ale to nie potrwa
                wiecznie.
                • Gość: mume Re: Podanie o prace ze zdjeciem IP: *.chello.pl 03.04.09, 18:41
                  W sytuacji, gdy po 1 maja 2005 rynek
                  > pracy się wyludnił pracodawca mógł sobie pisać o zdjęciach, a do pracy brał, co
                  > było.

Tak nigdy nie bylo i nigdy nie bedzie, ze pracodawca bedzie bral co sie napatoczy, co najwyzej moze znizyc swoje wymagania.
                  Pracy mozna nie dostac z tak wielu powodow ze skreslanie sie na samym wejsciu, bo sie jest upartym i dla ZASADY nie da sie zdjecia jest rowne madre co odmrazanie sobie uszu na zlosc mamusi. Pracodawcy wisi czy zlozyles swoja aplikacje w formie jaka sobie zazyczyl , czy nie - oprocz ciebie xxx osob wyslalo swoje cv, z nich bedzie wybieral, a nie szarpal sie z kims widac zbyt slabo zmotywowanym do pracy skoro o cos tak glupiego jak fota sie burzy.
                  Proste jak konstrukcja cepa.
            • ja_w_twoim_wieku_nie_jadlam Re: Podanie o prace ze zdjeciem 03.04.09, 16:01
              > tymczasem cv powinno pracodawcy dawać jasno do
              > zrozumienia, że ty jesteś właściwą osobą na to stanowisko, że ty
              > jesteś o tym przekonana,

O jezusie, cv ma szczegolowo i zwiezle pokazac co umiesz, co robilas i do czego mozez sie nadac. Twoje wysokie mniemanie co do swoich kwalifikacji mozesz schowac, bo co najwyzej na smiesznosc sie narazisz.
              (przerabiam setki cv dziennie wlasnie zdolniachow ktorzy uwazaja ze nadaja sie na dane stanowisko choc doswiadczenie z ich cv dokladnie temu przeczy, czas zmarnowany bo komus sie wydawalo ze jest tak cudowny ze z pocalowaniem raczki wezma, i przymkna oko na brak doswiadczenia/uprawnien/wyksztalcenia czy znajomosci jezykow)
              • Gość: prawda Re: Podanie o prace ze zdjeciem IP: *.chello.pl 04.04.09, 00:11
                Potem takich przyjmujesz, a następnie mamy kryzys. Rekruterki i rekruterzy,
                dlaczego jesteście tacy infantylni i nieuczciwi?
            • Gość: m. Re: Podanie o prace ze zdjeciem IP: *.icpnet.pl 03.04.09, 18:32
              Ale ja mam kompleksy na temat swojego wygladu, zawsze pracowalem na 100% ale
              powiedzmy sobie szczerze, inaczej sie traktuje ludzi bliskich idealow i inaczej
              sie ich zatrudnia i wiem to po kobietach i po mezczyznach :)
      • mamula66 Re: Podanie o prace ze zdjeciem 03.04.09, 14:57
        Najlepiej w bikinii dla pan, a dla panow w slipkach na silowni
      • grogreg Re: Podanie o prace ze zdjeciem 03.04.09, 17:06
        Nigdy nikt nie wymagał ode mnie zdjęć przy podaniu o pracę. Może dlatego, że
        nigdy nie starałem się o pracę modela - chyba do katalogu horrorów :)
        Dotyczy to Polski, Wielkiej Brytanii i Cypru.
        • perykles1911 Re: Podanie o prace ze zdjeciem 03.04.09, 19:32
          Prawda jest taka, że tylko nam się może wydawać, że mamy wpływ
          poprzez nasze CV na proces rekrutacj a w rzeczywistości i tak
          wszystko zależy od wielu czynników z których najważniejsze są nasze
          kwalifikcje i doświadczenie.

Niezależnie czy wysyłamy CV ze zdjęciem czy bez, to niezależnie czy
          trafi ono do samego pracodawcy, czy do osoby rekrutującej. Do osoby,
          która uważa, że zdjęcia w cv to faux pas; czy do osoby dla której
          fotki w cv są dużą pomocą w organizacji pracy rekrutacyjnej do
          mężczyzny, czy do kobiety to i tak - jeżeli to jest dobra firma i w
          zasadzie tylko na dobrych kwalifikacjiach im zależy - zaproszą na
          rozmowy tylko osoby, które będą spełniały kryteria rekrutacji.
          Jeżeli trafi się dużo osób o zbliżonych kwalifikacjach to wydaje mi
          się, że wtedy już bez różnicy czy odpadniemy ze względu na zdjęcie,
          zły rodzaj czcionki, nieprzyjemną fakturę papieru, czy na zasadzie
          entliczek-pentliczek.

Zalecam trochę więcej dystansu do "procesu rekrutacji" bo po
          lekturze tego wątku dochodzę do wniosku, że dla wielu ludzi
          rekrutacja urosła do rozmiarów jakiejś niesamowicie złożenej gry
          psychologicznej.
      • Gość: mona Re: Podanie o prace ze zdjeciem IP: *.telecable.es 03.04.09, 18:59
        Ja bez zdjecia nawet nie zapraszam na rozmowe. Po oczach mozna wiele
        sie dowiedziec o sobie, jak komus zle z oczu patrzy to ja dziekuje
        takiej osoby. Dodam, ze nie szukam modelek, ale osoby sympatycznej,
        bo z zarozmialymi osobami nie chce miec nic wspolnego.Dodam, ze
        pracuje w Hiszpanii.
        • mary_an Re: Podanie o prace ze zdjeciem 03.04.09, 19:44
          A jaka to branza? Wolisz zatrudnic przystojnego i sympatycznego chirurga, ktory
          ma dwie lewe rece i tendencje do ukatrupiania swoich pacjentow, czy
          aroganckiego, chamskiego i wulgarnego eksperta, ktory na 1000 przeprowadzanych
          operacji zalicza srednio jedna wpadke?
        • Gość: Rafik Re: Podanie o prace ze zdjeciem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.09, 19:47
          > Ja bez zdjecia nawet nie zapraszam na rozmowe. Po oczach mozna wiele
          > sie dowiedziec o sobie, jak komus zle z oczu patrzy to ja dziekuje
          > takiej osoby.

Buhahaha. A jak ktos ma ku...ki w oczach? ;>
        • Gość: joker Re: Podanie o prace ze zdjeciem IP: *.realestate.net.pl 03.04.09, 19:47
          ...mona słuchaj jestem właśnie po sostudiach i nie mam "zarozumiałych oczu" jakieś wakaty wolne??pozdrawiam
          • Gość: Ola Re: Podanie o prace ze zdjeciem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.09, 21:29
            A ja wysyłam zdjęcie. Zawsze.
            Nie jestem atrakcyjną dziewczyną, zdaję sobie z tego sprawę - mam 30
            kg nadwagi. Jeśli to miałoby wpłynąć na odrzucenie mojego podania o
            pracę, to wolę, aby stało się to od razu, przynajmniej zaoszczędzi
            mi straty czasu. A pracodawcy, który nie zwróci na to uwagi i
            zaprosi mnie na rozmowę ze względu na moje kwalifikacje, potrafię
            się świetnie zaprezentować na rozmowie. Bo jestem sympatyczna,
            uśmiechnięta, zaangażowana i nastawiona optymistycznie. I na
            interview zawsze robię wrażenie. :)
            Wolę tak... :D Pozdrawiam wszystkich zakompleksionych.
      • Gość: aniolek Re: Podanie o prace ze zdjeciem IP: *.dip.t-dialin.net 03.04.09, 22:41
        chwilowo pracuje w Niemczech. Wcale norma tu nie jest zdjecie.
        Raczej zalaczanie wszelkich swiadectw i refencji, co daje np 20
        stron. I wszelkie szczegoly poczawszy od ocen z podstawowowki
        kandydata po 40
        • annajustyna Re: Podanie o prace ze zdjeciem 04.04.09, 09:15
          Nie zgodze sie. Podaje sie najwyzszy etap edukacji. Ale ok, nigdy nie
          startowalam na fizyczne stanowiska, moze tutaj sa jakies roznice. I zdjecie musi
          byc zawsze.
      • Gość: kamilka Re: Podanie o prace ze zdjeciem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.09, 22:47
        Tylko jedna osoba którą w swojej karierze zaprosiłam na rozmowę
        kwalifikacyjną, była podobna do swojego zdjęcia w CV. Pozostałe
        osoby moooocnoo odbiegały od tego co sobie po zdjęciu wyobrażałam.
        Często odrzucałam ciekawe merytorycznie CV, tylko dlatego, że osoba
        na zdjęciu miała wyzywającą pozę lub dekolt nadmiernie odsłaniający
        piersi. Dlatego nie lubię CV ze zdjęciem, zdecydowanie bardziej
        wolę oceniać po staranności napisania, niż po zdjęciu. Oczywiście o
        kompetencjach nie wspomnę. Jeśli szukam osoby bez doświadczenia, to
        decyduje LM. Niestety 99,9% osób traktuje LM jak piąte koło u wozu i
        w ogóle się do niego nie przykłada.
        • annajustyna Re: Podanie o prace ze zdjeciem 04.04.09, 09:16
          Gdyby te odrzucone mialy odpowiednie kompetencje, to nie zamiescilyby tak
          debilnych zdjec.
          • mijo81 Re: Podanie o prace ze zdjeciem 04.04.09, 13:21
            Ale ludzie bez kompetencji załączają "porządne" zdjęcia.
            • annajustyna Re: Podanie o prace ze zdjeciem 04.04.09, 13:32
              Ba, ludzie bez kompetencji maja nawet CV z rzekomymi kompetencjami. Stad
              potrzeba rozmowy kwalifikacyjnej i okresu probnego.
              • mijo81 Re: Podanie o prace ze zdjeciem 04.04.09, 17:04
                To po kiego grzyba zdjęcie....po to żeby odrzucić tych którzy nie
                mają potretowej fotki w gustownym gajerku ???
                • annajustyna Re: Podanie o prace ze zdjeciem 04.04.09, 17:15
                  A co tak sie przed tym zdjeciem bronisz? Wiezryzs, ze poprzez fote mozna skrasc
                  dusze czy co?
                  • mijo81 Re: Podanie o prace ze zdjeciem 04.04.09, 18:04
                    Nie, nie bronię, tylko mnie śmieszy dorabianie tej całej ideologii
                    że ze zdjęcia tyle da się wyczytać o charkterze człowieka......na
                    myśli przychodzą mi ci współcześni znachorzy którzy patrząc na
                    zdjęcie zgadują na co jesteś chory :)

Ja nigdy nie załączam zdjęcia do CV jeśli o to wyraźnie nie proszę
                    (z tego co pamiętam prosili wtedy jak kazali wypełniać ich formularz
                    a nie CV), a to które załączałem to było bogajże takie które
                    wymagane jest do wizy amerykańskiej, na którym praktycznie widać
                    tylko głowę na wprost :)

I wiesz co, nigdy nie narzekałem na brak zaproszeń na rozmowy
                    kwalifikacyjne.
                    • annajustyna Re: Podanie o prace ze zdjeciem 04.04.09, 18:07
                      A oprocz glowy jaki masz stroj? Bikini czy garnitur?
                      • mijo81 Re: Podanie o prace ze zdjeciem 04.04.09, 21:41
                        Biebieską koszulkę...ale tylko ramiona widać. Ehh....szkoda gadać.
                        Ja ci mówię...w poważniejszych firmach takie bzdury nie mają
                        znaczenia
                        • annajustyna Re: Podanie o prace ze zdjeciem 05.04.09, 08:53
                          Wlasnie w powazniejszych firmach ma to znaczenie. Oczywiscie nie tylko to.
                          • mijo81 Re: Podanie o prace ze zdjeciem 05.04.09, 14:57
                            Nie, nie, poważne firmy patrzą na wykształcenie a nie na profil
                            zdjęcia.
                            • annajustyna Re: Podanie o prace ze zdjeciem 05.04.09, 15:07
                              Mieszasz. Patrza na wszytsko. Ale dobrym zdjeciem mozna zapunktowac (zakadajac,
                              ze poza tym wszystko ok).
                              • mijo81 Re: Podanie o prace ze zdjeciem 05.04.09, 20:02
                                Tak, jasne, jakoś ciężko mi sobie wyobrazić że kogoś wybrali dlatego
                                że miał lepsze zdjęcie...w tych normalnych firmach.
                                Zresztą, co to jest dobre zdjęcie? Myślisz że ten wzorzec który
                                podałaś wszyscy pracodawcy uznają za najlepszy ???
                                • annajustyna Re: Podanie o prace ze zdjeciem 05.04.09, 20:05
                                  Myslisz, ze woleliby jednak jakies z plazy czy ze wzrokiem uciekajacym na bok? :P
      • Gość: bezzdjec Nigdy nie dodawałem zdjęć IP: *.acn.waw.pl 04.04.09, 09:17
        Nigdy nie rozsyłałem swojego CV ze zdjęciem i jakoś zawsze znalazłem pracę.
        Ponadto nie podaję stanu cywilnego i się tym wszystkim nie przejmuje.

Jak ktoś jest atrakcyjny to zdjęcie może pomóc, tylko zastrzegłbym żeby nie
        dołączać zdjęć paszportowych czy z dowodu osobistego, dla mnie najgorsze są te
        gdzie człowiek patrzy się gdzieś w przestrzeń z najpoważniejszą twarzą na
        świecie - to takie przedpotopowe.

• annajustyna Re: Nigdy nie dodawałem zdjęć 04.04.09, 09:24
          Bo nie powinno sie dolaczac zdjec paszportowych czy z dowodu, a portretowych.
        • mary_an Re: Nigdy nie dodawałem zdjęć 04.04.09, 14:17
          To jakie ma byc to zdjecie, jak nie paszportowe ani nie z dowodu? Nie mam ani
          jednego zdjecia wiec i tak bede musiala zrobic, to moze mi powiedzcie, jakie
          powinno byc.

W moim CV nie mam ani stanu cywilnego ani wieku, jakos nawet nigdy nie
          pomyslalam, ze moze to byc komukolwiek do czegokolwiek potrzebne.
          • annajustyna Re: Nigdy nie dodawałem zdjęć 04.04.09, 17:16
            Portretowe. Powinnas patrzec na odbiorce, a nie uciekac wzrokiem gdzies w bok.
            Tlo neutralne, stroj formalny.
            • mijo81 Re: Nigdy nie dodawałem zdjęć 04.04.09, 18:07
              Zaczynasz przesadzać......mało kto zwraca uwagę na takie bzdety...a
              jeśli zwraca to szkoda zawracać sobie głowę takim durnym
              pracodawcą :)

Nie wmawiaj nam standardów, które nie istnieją
              • annajustyna Re: Nigdy nie dodawałem zdjęć 04.04.09, 18:09
                Istnieja, moj drogi. Byc moze jeszcze ich nie ma w PL, ale przyjda i to
                niedlugo. I nie chodzi o to, czy pracodawca durny czy nie. Piersze wrazenie jest
                b. wazne (w koncu pracodawca dostaje nieraz setki podan i nie ma czasu
                analizowac pol godziny naszego podnia).
                • mijo81 Re: Nigdy nie dodawałem zdjęć 04.04.09, 21:47
                  Istnieją ale w twojej głowie:) Jak narazie to zauważam inną
                  tendencję, coraz mniej firm życzy sobie durne listy motywacyjne. I
                  tak trzymać.
                  Normalny pracodawca przegląda aplikację w jedną minutę i to na co
                  zazwyczaj najpierw patrzy to rubryki z doświadczeniem i
                  wykształceniem...myślisz że zastanwiają się czy profil na zdjęciu
                  jest prawidłowy ???
                  • annajustyna Re: Nigdy nie dodawałem zdjęć 05.04.09, 08:54
                    Mijo, ja mam doswiadczenie ze "zgnilego Zachodu", pewne trendy juz do nas ida
                    (praca tymczasowa np. niestety), przyjda tez i inne. A LM jest bardzo wazny -
                    chyba ze startujesz na fizycznego.
                    • mijo81 Re: Nigdy nie dodawałem zdjęć 05.04.09, 14:58
                      Ja też mam doświadczenia ze zgniłego Zachodu...a Zachód to nie tylko
                      Niemcy
                      • annajustyna Re: Nigdy nie dodawałem zdjęć 05.04.09, 15:07
                        Fakt, Ameryka Lacinska tez lezy na Zachodzie :P.
                        • mijo81 Re: Nigdy nie dodawałem zdjęć 05.04.09, 20:05
                          Z pewnością o to mi chodzi.

• Gość: Smakosz Re: Podanie o prace ze zdjeciem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.09, 00:21
        Nie masz racji. Zdjecie jest zawsze wazne niezaleznie od kraju.
        Wiele zalezy o jakie stanowisko sie ubiegasz. Im wazniejsze tym rola zdjecia rosnie.
        • mijo81 Re: Podanie o prace ze zdjeciem 05.04.09, 00:39
          Taaa, jasne, jakby było ważne to by było wymagane. Popatrz sobie na
          CV amerykańskie czy angielskie
          • annajustyna Re: Podanie o prace ze zdjeciem 05.04.09, 08:55
            A popatrz sobie na niemieckie (a przeciez wiele firm z Niemeic ma tez oddzialy w
            PL, nieprawdaz)?
            • mijo81 Re: Podanie o prace ze zdjeciem 05.04.09, 15:02
              Nie patrz na wszystko przez pryzmat Niemiec...są też firmy
              amerykańskie i angielskie.......a wiesz jakie są tam zasady.
              Zresztą, niemiecka firma w Polsce nie oznacza niemieckich zasad
              • annajustyna Re: Podanie o prace ze zdjeciem 05.04.09, 15:08
                Pracowalam w firmie hamerykanskiej w Niemczech i zasady byly jeszcze bardziej
                zwariowane.
                • mijo81 Re: Podanie o prace ze zdjeciem 05.04.09, 20:09
                  No tak, w Ameryce nie tylko załączanie zdjęcia do CV ale i podawanie
                  np. wieku jest obciachowe
                  • annajustyna Re: Podanie o prace ze zdjeciem 05.04.09, 20:12
                    Niepodawanie wieku to debilizm. Przeciez i tak mozna go jasno wyczytac z dat
                    ukonczenia edukacji albo z praktyki zawodowej.
                    • mijo81 Re: Podanie o prace ze zdjeciem 14.04.09, 22:58
                      Jaki debilizm ? Tu chodzi o zasady, nie wiek, nie wygląd a
                      doświadczenie i wykształcenie. Widać że ciebie uczono że ważniejsze
                      są inne rzeczy
        • mary_an Re: Podanie o prace ze zdjeciem 05.04.09, 09:14
          Gość portalu: Smakosz napisał(a):

> Nie masz racji. Zdjecie jest zawsze wazne niezaleznie od kraju.
          > Wiele zalezy o jakie stanowisko sie ubiegasz. Im wazniejsze tym rola zdjecia ro
          > snie.

Moim zdaniem jest dokladnie odwrotnie - jak zatrudniam sekretarke bez
          specjalnych kwalifikacji to chce, zeby chociaz miala 'inne' walory :)) Ale jak
          zatrudniam glownego ekonomiste, to co mnie obchodzi, jak on wyglada, jesli
          skonczyl ekonomie na Harvardzie i jest swiatowym ekspertem? Moze byc
          transwestyta, byle dobrze pracowal i wyprowadzil firme na prosta.
          • Gość: Smakosz Re: Podanie o prace ze zdjeciem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.09, 14:20
            > Moim zdaniem jest dokladnie odwrotnie

Kazdy ma prawo do swojego zdania.
      • Gość: wilczurzy Re: Podanie o prace ze zdjeciem IP: 194.159.99.* 07.04.09, 15:55
        Wymaganie CV ze zdjeciem jest wlasciwie naduzyciem ze strony
        pracodawcy - moze byc przyczyna odrzucenia kandydata z
        niemerytorycznych przyczyn (np. jest Murzynem, blondynka, lysym), a
        co za tym idzie dyskryminacji. Tak samo jak podawanie wieku czy
        stanu cywilnego.
        • annajustyna Re: Podanie o prace ze zdjeciem 07.04.09, 16:07
          Uzupelnie jeszcze o plec.
      • mary_an Zdjecie calej sylwetki 07.04.09, 18:49
        Wlasnie rozmawialam z moja wspollokatorka z Litwy, ze musze sobie zrobic
        zdjecie, bo czasami pracowadcy tego wymagaja. Na co ona mi powiedziala, ze na
        Litwie bardzo czesto wymagaja zdjecia calej sylwetki, co jest wyraznie
        podkreslone w ogloszeniu o prace. To juz dla mnie zupelne dno.
        • annajustyna Re: Zdjecie calej sylwetki 07.04.09, 19:37
          ?! A moze kolezanka na modelke startowala? :p
          • mary_an Re: Zdjecie calej sylwetki 07.04.09, 20:15
            Nie, jest prawnikiem i szuka stazu/pracy niekoniecznie w zawodze scisle
            prawniczym, ale raczej nie chodzilo o modelke ani nic z tych rzeczy
            • annajustyna Re: Zdjecie calej sylwetki 15.04.09, 14:00
              To ja bym sobie na jej miejscu zrobila w klasycznym garniturze badz kostiumie na
              jasnym tle, lekki obcas. Makijaz sladowy, wlosy schludne, ach czego nie wymysla...
      • Gość: Le.O.N. Re: Podanie o prace ze zdjeciem IP: *.ip.netia.com.pl 15.04.09, 12:57
        Ha, no to we Francji kiedys byla dyskusja o tym co podawac w CV a czego nie,
        zeby nie dyskryminowac kandydata:

- adres - jak ktos mieszka w "kiepskiej" dzielnicy (np. biednej, albo
        "narodowej") to moze byc to minusem, wiec nie podajemy adresu,

- szkola - jak ktos skonczyl kiepska szkole, do ktorej wiadomo, ze chodza tylko
        jakies miernoty, dziady, etc. co to sie nigdzie nie dostaly to tez pracodawca
        moze go zdyskryminowac i odrzucic ze wzgledu na szkole i domniemane srodowisko z
        ktorego pochodzi lub w ktorym przebywal,

- imie i nazwisko - od razu mozna sie domyslic narodowosci/pochodzenia kandydata
        i mozna by go zdyskryminowac na tym tle,

- zdjecia - no to oczywiscie podstawa, bo jest tak jak piszesz + dyskryminacja
        rasowa moze sie pojawic,

Moral plynie taki, ze CV powinno byc pusta kartka - wtedy na pewno kazdy
        kandydat bedzie mial rowne szanse przy rekrutacji i zadne jego osobiscie cechy
        nie beda mialy wplywu.

Pzdr.Le.O.N.
        • mijo81 Re: Podanie o prace ze zdjeciem 15.04.09, 20:39
          To we Francji, u nas problem dyskryminacji ze względu na rasę
          praktycznie nie istnieje. U nas np. ważniejszy jest stan cywilny
          • annajustyna Re: Podanie o prace ze zdjeciem 16.04.09, 08:39
            A najwazniejsza jest przede wszytskim plec. jk chcesz to ukryc w CV?
            • mijo81 Re: Podanie o prace ze zdjeciem 17.04.09, 21:28
              To że pewnych rzeczy nie da się ukryć nie oznacza że wszystkie
              trzeba ujawniać!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka