Gość: Einstein. IP: 83.238.15.* 19.05.09, 13:43 Wobec tego dobrze, że Albert Einstein już nie żyje, bo jeszcze by mu mniej płacili :)). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ddfg chyba bledna diagnoza przyczyny IP: 77.79.210.* 19.05.09, 15:03 nie sądzę by pensja zależała bezpośrednio od wzrostu. Raczej byłbym skłonny powiedzieć, że wysoki wzrost determinuje pewne cechy charakteru człowieka, jak choćby pewność siebie czy charyzma, które moim zdaniem jak najbardziej mogą mieć wpływ na wynagrodzenie. Przypuszczam, że gdyby badanie skorelować z porównaniem pensji osób pewnych siebie z nieśmiałymi, tendencja byłaby bardziej wyraźna, niższy pewny siebie miałby pensję wyższą niz osoba wysoka ale nieśmiała. O ile atrakcyjny wygląd (w tym wysoki wzrost) ma zasadnicze znaczenie, jeśli chodzi o pierwsze wrażenie i może zdecydować o wyborze kandydata do pracy atrakcyjniejszego niż inni, o tyle dalej następuje weryfikacja pierwszego wrażenie i maleje wpływ takich czynnikow jak wzrost. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heh Re: chyba bledna diagnoza przyczyny IP: *.nplay.net.pl 19.05.09, 23:40 Hmm można się zastanawiać dalej. Na przykład: niżsi to osoby częściej gorzej się odżywiające w przeszłości, pewnie więc pochodzące z gorzej funkcjonujących ekonomicznie rodzin i zakładając że częściej dziedziczą po rodzicach niższy status społeczny także zarabiają mniej. Ale pewnie badania nie były tak proste i korelacje były sprawdzane w grupach jednorodnych pod względem zajmowanego miejsca pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
drugi_ogrodek Jeśli idzie o pensję, rozmiar ma znaczenie 19.05.09, 17:02 Pewnie zapomnieli dodac, ze badania zostaly przeprowadzone wsrod zawodnikow NBA :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tommy Re: Jeśli idzie o pensję, rozmiar ma znaczenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.09, 10:13 Hehe, dobre :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oświęcimer Tylko dlaczego nie podali błędu statystycznego ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.09, 18:06 Efekty na poziomie 1-2% z reguły są mniejsze niż błąd statystyczny danych. Bardzo rzadko udaje się bowiem zdobyć dane o błędzie mniejszym niż 5%. Krótko mówiąc, dopóki nie podadzą błędów danych to można przypuszczać, że całe to "odkrycie" jest zwykłą fluktuacją statystyczną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Jeśli idzie o pensję, rozmiar ma znaczenie IP: *.olsztyn.vectranet.pl 19.05.09, 18:18 Wygląda na to, że mam jakieś dwadzieścia cm. wzrostu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yet Jeśli idzie o pensję, rozmiar ma znaczenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.09, 18:44 o tym czytałem już 10 lat temu, tez badania - a więc plagiat ;) D zobacz.glt.pl - to czego potrzebujesz! Odpowiedz Link Zgłoś
wen_yinlu Re: Jeśli idzie o pensję, rozmiar ma znaczenie 19.05.09, 18:53 A kichanie w Mozambiku powoduje burze u wybrzeży Tajlandii i zmienia układ plam na słońcu... Wyjątkowo interesujący temat badań, przełomowy powiedziałabym. Teraz niech porównają ilość znamion na ciele z prawdopodobieństwem zostania królową Wielkiej Brytanii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niski Jeśli idzie o pensję, rozmiar ma znaczenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.09, 19:57 hm....ciekawe , jestem sprzedawca ,jestem najniższy ;o) a mimo to jestem w czołówce pod wzgledem zarobków ;o))..moim zdaniem jesli ktoś nie ma głowy na karku to moze mieć i 200 cm i tak bedzie gorsze dostawał ...wzrosto owszem robi wrazenie przy 1 kontakcie np jak zatrudniaja wtedy zapewne jest jakaś dyskryminacja a potem ....decyduje to co kto jest wart Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek "Przeciętny badacz w naszej próbie miał 175 cm" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.09, 20:08 ??? To siebie badali? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Jeśli idzie o pensję, rozmiar ma znaczenie IP: *.pools.arcor-ip.net 19.05.09, 20:23 Dlatego kurduple nie powinny stawać do wyborów na najwyższe państwowe stanowiska. Co innego taki np. Olechowski, Sikorski itd. Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Jeśli idzie o pensję, rozmiar ma znaczenie 19.05.09, 20:31 z tytułu tak wynika że biega o długosc w żwisie. to i gortat by się nieźle załapał. Odpowiedz Link Zgłoś
singollo Jeśli chodzi o, interpunkcję miejsce, przecinka 19.05.09, 21:14 Treść linka na stronie głównej: "Naukowcy udowodnili: niżsi mężczyźni zarabiają, mniej" Ja się rzadko czepiam ortów, błędów interpunkcyjnych czy podobnych, ale to po prostu boli w oczy... Odpowiedz Link Zgłoś
polar_bear Udowodnili? 19.05.09, 22:19 Badania tych Australijczyków o kant d...roztrzaskać. Zwycięstwo pakietu Statistica (lub podobnego) nad zdrowym rozsądkiem! A tytuł chyba jeszcze lepszy: 'udowodnili'. Znaleźli co najwyżej (najprawdopodobniej całkowicie pzrypadkową) korelację między dwoma zupełnie róznymi czynnikami. Autor notatki, absolwent wyższej uczelni?, nie widzi różnicy między 'dowodem', a znalezieniem pewnych faktów (załóżmy, że tak jest) na drodze obserwacji? Jakich my w tym kraju absolwentów produkujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: Udowodnili? IP: *.nplay.net.pl 19.05.09, 23:34 Co to znaczy przypadkowa korelacja? Co to znaczy "znalezienie pewnych faktów"? A myślisz, że w jaki niby sposób np formułowane są wnioski z eksperymentów psychologicznych? Albo ocena działania skuteczności jakiegoś leku? (zresztą tego typu badania nie prowadzone są na 20 tysiącach osób) Trudno mówić w takim badaniu o przypadku. Na bazie takich badań widać, że istnieją jakieś mechanizmy dzięki którym osobom wyższym udaje się uzyskać wyższe zarobki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lg Re: Udowodnili? IP: *.pool.mediaWays.net 20.05.09, 01:08 Zwrot "przypadkowa korelacja", chociaż nieścisły, oznacza elementarny błąd w metodzie badawczej - jeżeli pomyli się przyczynę ze skutkiem lub kiedy nie ma żadnego związku przyczynowo skutkowego to powstaje właśnie taki pseudonaukowy bełkot. Skorelować można wszystko ze wszystkim. Może sprawdźmy czy istnieje korelacja pomiędzy długością imienia a długością nazwiska w książce telefonicznej? Może istnieje korelacja pomiędzy ilością spożywanego przez ludzi mięsa a fazami księżyca? A może istnieje związek pomiędzy liczbą posiadanych dzieci i ulubionym kolorem rodziców? Jest to żałosne... Eksperymenty psychologiczne? Proszę nie nadużywać słowa eksperyment... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kurduplu Re: Udowodnili? IP: *.toya.net.pl 20.05.09, 00:09 haha Ty to chyba masz ze 155cm wzrostu :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spike Jeśli idzie o pensję, rozmiar ma znaczenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.09, 23:01 Nie ma to jak odkryć oczywistość -_- Wychodzi na to że naukowcem był bym bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
thegreatmongo Jeśli idzie o pensję, rozmiar ma znaczenie 19.05.09, 23:28 A moze po prostu wyzsi ludzie co czesto bardziej pewni siebie i dlatego wiecej zarabiaja? A czy wiecej zarabiaja wysportowani i przystojni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga To oczywiste, wystarczy przyjrzeć sie sąsiadom czy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.09, 00:50 pracownikom firm, w których dobrze płacą. Mieszkam na osiedlu zmaożnych ludzi i 3/4 facetów to osoby wysokie i wręcz bardzo wysokie ( od ok.1,90 m). Jako handlowiec współpracowałam z wieloma firmami i z reguły istotne stanowiska zajmowali wysocy mężczyxni. Oczywiscie to nie jest reguła obowiązująca zawsze, ale tendencja jest wyraźna.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menschenfresser Jeśli idzie o pensję, rozmiar ma znaczenie IP: *.dip.t-dialin.net 20.05.09, 01:31 > niżsi ludzie są tak samo traktowani na rynku pracy jak kobiety DOBRE ! :)))))))))) Slepy widzi, ze to dyletanckie tlumaczenie z angielskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amerykaniec A dla czego ja jestem bogaty? IP: *.dhcp.oxfr.ma.charter.com 20.05.09, 01:59 Mam 165cm wzrostu i jestem milionerem w Ameryce. To taki przyklad ze statystyki sa bledne. Moj niski wzrost dopingowal mnie aby osiagnac wiecej niz te wysokie kolasy, co z reszta nie bylo bardzo trudne. Prawda jest ze ludzie topia sie w jeziorach o przecietnej glebokosci 30cm. Statystyki trzeba zrozumiec i je odpowiednio interpretowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek Re: A dla czego ja jestem bogaty? IP: *.cia.com 20.05.09, 05:56 Ta wy wszyscy tam jestescie milionerami od sprzatania i wyzyskiwania drugich rodakow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dryblas wyrwidąb Re: A dla czego ja jestem bogaty? IP: 213.134.152.* 20.05.09, 07:08 Dorobiłeś się na wyścigach? Jako dżokej? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolo Jeśli idzie o pensję, rozmiar ma znaczenie IP: *.cia.com 20.05.09, 05:53 To niest regula bo ja jestem wyzszy i wcale wiecej niezarabiam jesli w ogole zarabiam. Odpowiedz Link Zgłoś
o-kurde.pl Jeśli idzie o pensję, rozmiar ma znaczenie 20.05.09, 07:05 O- kurde, ja bez badania mogę stwierdzić, że wysocy blondyni z niebieskimi oczami zarabiają więcej od niskich mężczyzn z czarnymi. Chyba, że ten niski jest szejkiem z emiratów. Odpowiedz Link Zgłoś